Zaopatrzenie profesjonalnego ogrodnictwa Ponad 10 000 produktów do upraw szklarniowych Program lojalnościowy
Koszyk  
0
progress indicator
Dodawanie produktu...
Wpisz tutaj nazwę produktu, którego szukasz
Choroby roślin


Choroby często powodują problemy w uprawach i mogą powodować poważne szkody. Często powodują one gnicie i więdnięcie, które może ostatecznie doprowadzić do całkowitego obumarcia rośliny. Każda choroba wymaga specyficznej kontroli. Kliknij w jedno z poniższych zdjęć i przeczytaj więcej o obrazie uszkodzeń i kontroli chorób.

Choroby wg upraw



Choroby wg rodzaju patogenu
  • Alternarioza

    Alternarioza jest chorobą wywoływaną przez grzyby z rodzaju Alternaria, które atakują rośliny starsze oraz osłabione poprzez infekcje wirusowe lub stres. Występuje w uprawie pomidora i ogórka, jak również w uprawach warzyw kapustnych.

    Więcej
  • Antraknoza

    Antraknoza to poważna choroba grzybowa roślin, powodowana przez grzyby z rodzaju Colletotrichum oraz Kabatiella. Występuje w uprawach owoców jagodowych, jak również pomidora, papryki czy róży.

    Więcej
  • Biała plamistość liści truskawki

    Biała plamistość liści truskawki to choroba grzybowa wywołana przez Mycosphaerella fragariae. Głównie objawia się – jak wskazuje nazwa - występowaniem drobnych, jasnych plam, które z czasem zlewają się i mogą doprowadzić do zamierania liści.

    Więcej
  • Biała plamistość liści borówki

    Biała plamistość liści borówki zaburza asymilację krzewów co hamuje rozwój, a pośrednio wpływa na obniżenie owocowania. Rzadziej objawy są widoczne na pędach oraz owocach. Choroba jest dość łatwa do rozpoznania. Kluczem, podobnie jak w przypadku innych patogenów, jest szybka reakcja i zastosowanie odpowiedniego środka ochrony.

    Więcej
  • Cladosporium fulvum

    Brunatna plamistość liści pomidora jest chorobą grzybiczą, która może powodować poważne szkody w uprawie pomidorów. Grzyb na początku widoczny na starych liściach - między zakażeniem a pojawieniem się objawów, można wyróżnić okres utajony.

    Więcej
  • Czarna plamistość liści róży

    Czarna plamistość liści róży to choroba grzybowa wywoływana przez Diplocarpon rosae. Jak wskazuje nazwa jej symptomy występują głównie na blaszkach liściowych, ale czasem mogą pojawić się także na pędach, ogonkach liściowych, działkach kielicha oraz owocach. Jak zwalczać czarną plamistość róży?

    Więcej
  • Czarna zgnilizna korzeni dyniowatych

    Czarna zgnilizna korzeni, spowodowana przez Phomopsis sclerotioides, jest grzybem glebowym, który atakuje na korzenie ogórka, cukinii, melona. Grzyb ogranicza wchłanianie wody z korzeni, podowując obumarcie rośliny

    Więcej
  • Czarna zgnilizna zawiązków i pędów dyniowatych

    Czarna zgnilizna zawiązków i pędów dyniowatych, znana również pod nazwą "gumoza dyniowatych" jest chorobą grzybową, atakującą uprawy roślin dyniowatych, przede wszystkim ogórka.

    Więcej
  • Czerwona plamistość liści truskawki

    Czerwona plamistość liści truskawki zalicza się do chorób groźnych pomimo pośredniego wpływu na plonowanie. Prowadzi do masowego zamierania liści, znacznego obniżenia procesów asymilacyjnych, a w konsekwencji zmniejszenia wysokości i jakości uzyskiwanych plonów.

    Więcej
  • Czerwona zgnilizna korzeni truskawki

    Czerwona zgnilizna korzeni truskawki, wywoływana przez organizm grzybopodobny Phytophthora fragariae var. Fragariae należy zalicza się do najgroźniejszych chorób, gdyż redukuje system korzeniowy i powoduje karlenie, brak owocowania lub nawet zamieranie sadzonek.

    Więcej
  • Fuzarioza

    Fusarium oxysporum jest grzybem glebowym powszechnie występującym w uprawach szklarniowych. Stanowi on problem głównie w uprawach pomidora, ogórka, papryki, roślin doniczkowych oraz kwiatów ciętych, może jednak zaatakować znacznie szersze spektrum roślin żywicielskich.

    Więcej
  • Mączniak prawdziwy

    Mączniak prawdziwy to zbiorowa nazwa grupy chorób wywoływanych przez grzyby porażające nadziemne części roślin. Grzyby te są wysoko wyspecjalizowane i często porażają jeden wybrany gatunek rośliny. Dlatego w każdej uprawie może występować inny gatunek grzyba, który wywołuje tę chorobę.

    Więcej
  • Mączniak rzekomy

    Podobnie jak mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy to choroba wywoływana przez różne gatunki grzybów, porażających zielone części roślin w różnych uprawach. Chorobie sprzyjają wysoka wilgotność i temperatura.

    Więcej
  • Mucor

    Pleśniaki Mucor to zbiorcza nazwa dla kilku rodzajów grzybów. Tego rodzaju grzyby mogą występować w wielu uprawach, ale szczególnie rozpowszechnione są w uprawach truskawek i owoców miękkich.

    Więcej
  • Szara pleśń

    Szara pleśń (Botrytis cinerea) jest grzybem powodującym największe szkody w ogrodnictwie. Występuje głównie w warunkach wysokiej wilgotności. Objawy choroby pojawiać się mogą na pędach, liściach, kwiatach i owocach.

    Więcej
  • Phytophtora

    Phytophthora jest groźnym i trudnym do powstrzymania grzybem występującym w uprawach ogrodniczych, szczególnie pomidora i papryki. Powoduje zgniliznę pierścieniową pomidora. Jego rozwojowi sprzyja ciepło i wysoka wilgotność.

    Więcej
  • Puccinia horiana (biała rdza chryzantemy)

    Biała rdza chryzantemy (Puccinia horiana) jest chorobą grzybiczą, która występuje tylko w chryzantemie. Grzyb może powodować duże szkody w tej uprawie. Do kiełkowania rdzy potrzebna jest wysoka wilgotność

    Więcej
  • Pythium

    Pythium - znana również jako zgnilizna korzeni - jest chorobą roślin, która szczególnie dotyka młodą i miękką tkankę roślinną. Choroba przenika przez małe rany u roślin, których tworzą się zarodniki przetrwalnikowe.

    Więcej
  • Rhizoctonia

    Rhizoctonia - znana również jako choroba opadowa - jest grzybem glebowym, który powoduje ciemnobrązową zgniliznę korzenia i szyjki korzeniowej (zgniliznę korzeniową). Grzyb ten rozwija się w wilgotnym środowisku i wysokich temperaturach.

    Więcej
  • Zgnilizna twardzikowa

    Zgnilizna twardzikowa to groźna choroba wielu grup roślin powodowana przez Sclerotinia sclerotiorum. Patogen poraża różne organy, które w rezultacie gniją i zamierają.

    Więcej
  • Zgorzel podstawy łodygi pomidora

    Zgorzel podstawy łodyg pomidora, powodowana przez grzyby Didymella lycopersici jest groźną chorobą grzybiczą, która może powodować poważne szkody w uprawie pomidorów pod osłonami.

    Więcej
  • Werticilioza

    Werticilioza, zwana również chorobą więdnięcia to choroba roślin, wywoływana przez grzyby Verticillium. Występuje najczęściej w uprawach roślin ozdobnych, takich jak chryzantema i róża, a także w truskawce, malinie i papryce.

    Więcej
  • Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka

    Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka to groźna choroba, która w ostatnich latach coraz częściej atakuje uprawy ogórka gruntowego oraz – w mniejszym stopniu – uprawianego pod osłonami.

    Więcej
  • Clavibacter (rak bakteryjny pomidora)

    Clavibacter - znany również jako Corynebacterium - jest bakterią wywołującą raka bakteryjnego pomidora. Jest groźną chorobą występującą zwłaszcza w uprawach pomidora pod osłonami. Bakteria atakuje wiązki przewodzące, powodując strefowe zasychanie różnych części roślin.

    Więcej
  • Crazy roots (choroba szalonych korzeni)

    Choroba szalonych korzeni, czyli nadmierny wzrost korzeni, jest spowodowany przez bakterię Agrobacterium rhizogenes i występuje w pomidorze, ogórku, bakłażanie i cukinii. Bakteria jednokomórkowa zaburza system hormonalny rośliny, powodując nadmierny wzrost korzeni zakażonej rośliny.

    Więcej
  • Erwinia carotovora (Mokra zgnilizna bakteryjna)

    Mokra zgnilizna bakteryjna (Erwinia carotovora) została po raz pierwszy odkryta w marchwi i zawdzięcza jej swoją łacińską nazwę, ale ma wiele innych roślin żywicielskich. W ogrodnictwie występują również w roślinach ozdobnych, w tym chryzantemie, zantedeschii i frezji.

    Więcej
  • Ralstonia solanacearum (bakterioza pierścieniowa)

    Bakterioza pierścieniowa, znana również jako śluzak ziemniaka, jest stałym zagrożeniem dla producentów. Choroba jest powodowana przez Ralstonia solanacearum. Jest to choroba bakteryjna i glebowa, która jest uważana za organizm kwarantannowy.

    Więcej
  • Xylella fastidiosa

    Bakteria Xylella fastidiosa jest niebezpieczną bakterią, która może atakować ponad 300 gatunków roślin. Zainfekowana roślina wykazuje więdnięcie, wysychanie lub śmierć. W Unii Europejskiej bakteria ta jest poddawana kwarantannie, co oznacza, że organizm musi zostać zwalczony, gdy tylko zostanie wykryty.

    Więcej

Masz pytania dotyczące chorób roślin i ich zwalczania?

Skontaktuj się z nami, wypełniając poniższy formularz. Nasi specjaliści skontaktują się z Tobą tak szybko, jak to możliwe.

Do not delete this link