Choroby roślin
Choroby często powodują problemy w uprawach i mogą powodować poważne szkody. Często powodują one gnicie i więdnięcie, które może ostatecznie doprowadzić do całkowitego obumarcia rośliny. Każda choroba wymaga specyficznej kontroli. Kliknij w jedno z poniższych zdjęć i przeczytaj więcej o obrazie uszkodzeń i kontroli chorób.
Choroby według upraw
Choroby według rodzaju patogenu
Choroby grzybowe
Alternarioza
Alternarioza jest chorobą wywoływaną przez grzyby z rodzaju Alternaria, które atakują rośliny starsze oraz osłabione poprzez infekcje wirusowe lub stres. Występuje w uprawie pomidora i ogórka, jak również w uprawach warzyw kapustnych.
Alternarioza jest chorobą wywoływaną przez grzyby z rodzaju Alternaria, które atakują rośliny starsze oraz osłabione poprzez infekcje wirusowe lub stres. Występuje w uprawie pomidora i ogórka, jak również w uprawach warzyw kapustnych.
Antraknoza
Antraknoza to poważna choroba grzybowa roślin, powodowana przez grzyby z rodzaju Colletotrichum oraz Kabatiella. Występuje w uprawach owoców jagodowych, jak również pomidora, papryki czy róży.
Antraknoza to poważna choroba grzybowa roślin, powodowana przez grzyby z rodzaju Colletotrichum oraz Kabatiella. Występuje w uprawach owoców jagodowych, jak również pomidora, papryki czy róży.
Biała plamistość liści truskawki
Biała plamistość liści truskawki to choroba grzybowa wywołana przez Mycosphaerella fragariae. Głównie objawia się – jak wskazuje nazwa – występowaniem drobnych, jasnych plam, które z czasem zlewają się i mogą doprowadzić do zamierania liści.
Biała plamistość liści truskawki to choroba grzybowa wywołana przez Mycosphaerella fragariae. Głównie objawia się – jak wskazuje nazwa – występowaniem drobnych, jasnych plam, które z czasem zlewają się i mogą doprowadzić do zamierania liści.
Biała plamistość liści borówki
Biała plamistość liści borówki zaburza asymilację krzewów co hamuje rozwój, a pośrednio wpływa na obniżenie owocowania. Rzadziej objawy są widoczne na pędach oraz owocach. Choroba jest dość łatwa do rozpoznania. Kluczem, podobnie jak w przypadku innych patogenów, jest szybka reakcja i zastosowanie odpowiedniego środka ochrony.
Biała plamistość liści borówki zaburza asymilację krzewów co hamuje rozwój, a pośrednio wpływa na obniżenie owocowania. Rzadziej objawy są widoczne na pędach oraz owocach. Choroba jest dość łatwa do rozpoznania. Kluczem, podobnie jak w przypadku innych patogenów, jest szybka reakcja i zastosowanie odpowiedniego środka ochrony.
Cladosporium fulvum
Brunatna plamistość liści pomidora jest chorobą grzybiczą, która może powodować poważne szkody w uprawie pomidorów. Grzyb na początku widoczny na starych liściach — między zakażeniem a pojawieniem się objawów, można wyróżnić okres utajony.
Brunatna plamistość liści pomidora jest chorobą grzybiczą, która może powodować poważne szkody w uprawie pomidorów. Grzyb na początku widoczny na starych liściach — między zakażeniem a pojawieniem się objawów, można wyróżnić okres utajony.
Czarna plamistość liści róży
Czarna plamistość liści róży to choroba grzybowa wywoływana przez Diplocarpon rosae. Jak wskazuje nazwa jej symptomy występują głównie na blaszkach liściowych, ale czasem mogą pojawić się także na pędach, ogonkach liściowych, działkach kielicha oraz owocach. Jak zwalczać czarną plamistość róży?
Czarna plamistość liści róży to choroba grzybowa wywoływana przez Diplocarpon rosae. Jak wskazuje nazwa jej symptomy występują głównie na blaszkach liściowych, ale czasem mogą pojawić się także na pędach, ogonkach liściowych, działkach kielicha oraz owocach. Jak zwalczać czarną plamistość róży?
Czarna zgnilizna korzeni dyniowatych
Czarna zgnilizna korzeni, spowodowana przez Phomopsis sclerotioides, jest grzybem glebowym, który atakuje na korzenie ogórka, cukinii, melona. Grzyb ogranicza wchłanianie wody z korzeni, powodując obumarcie rośliny.
Czarna zgnilizna korzeni, spowodowana przez Phomopsis sclerotioides, jest grzybem glebowym, który atakuje na korzenie ogórka, cukinii, melona. Grzyb ogranicza wchłanianie wody z korzeni, powodując obumarcie rośliny.
Czarna zgnilizna zawiązków i pędów dyniowatych
Czarna zgnilizna zawiązków i pędów dyniowatych, znana również pod nazwą "gumoza dyniowatych" jest chorobą grzybową, atakującą uprawy roślin dyniowatych, przede wszystkim ogórka.
Czarna zgnilizna zawiązków i pędów dyniowatych, znana również pod nazwą "gumoza dyniowatych" jest chorobą grzybową, atakującą uprawy roślin dyniowatych, przede wszystkim ogórka.
Czerwona plamistość liści truskawki
Czerwona plamistość liści truskawki zalicza się do chorób groźnych pomimo pośredniego wpływu na plonowanie. Prowadzi do masowego zamierania liści, znacznego obniżenia procesów asymilacyjnych, a w konsekwencji zmniejszenia wysokości i jakości uzyskiwanych plonów.
Czerwona plamistość liści truskawki zalicza się do chorób groźnych pomimo pośredniego wpływu na plonowanie. Prowadzi do masowego zamierania liści, znacznego obniżenia procesów asymilacyjnych, a w konsekwencji zmniejszenia wysokości i jakości uzyskiwanych plonów.
Czerwona zgnilizna korzeni truskawki
Czerwona zgnilizna korzeni truskawki, wywoływana przez organizm grzybopodobny Phytophthora fragariae var. Fragariae należy zalicza się do najgroźniejszych chorób, gdyż redukuje system korzeniowy i powoduje karlenie, brak owocowania lub nawet zamieranie sadzonek.
Czerwona zgnilizna korzeni truskawki, wywoływana przez organizm grzybopodobny Phytophthora fragariae var. Fragariae należy zalicza się do najgroźniejszych chorób, gdyż redukuje system korzeniowy i powoduje karlenie, brak owocowania lub nawet zamieranie sadzonek.
Mączniak prawdziwy
Mączniak prawdziwy to zbiorowa nazwa grupy chorób wywoływanych przez grzyby porażające nadziemne części roślin. Grzyby te są wysoko wyspecjalizowane i często porażają jeden wybrany gatunek rośliny. Dlatego w każdej uprawie może występować inny gatunek grzyba, który wywołuje tę chorobę.
Mączniak prawdziwy to zbiorowa nazwa grupy chorób wywoływanych przez grzyby porażające nadziemne części roślin. Grzyby te są wysoko wyspecjalizowane i często porażają jeden wybrany gatunek rośliny. Dlatego w każdej uprawie może występować inny gatunek grzyba, który wywołuje tę chorobę.
Mączniak rzekomy
Podobnie jak mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy to choroba wywoływana przez różne gatunki grzybów, porażających zielone części roślin w różnych uprawach. Chorobie sprzyjają wysoka wilgotność i temperatura.
Podobnie jak mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy to choroba wywoływana przez różne gatunki grzybów, porażających zielone części roślin w różnych uprawach. Chorobie sprzyjają wysoka wilgotność i temperatura.
Szara pleśń
Szara pleśń (Botrytis cinerea) jest grzybem powodującym największe szkody w ogrodnictwie. Występuje głównie w warunkach wysokiej wilgotności. Objawy choroby pojawiać się mogą na pędach, liściach, kwiatach i owocach.
Szara pleśń (Botrytis cinerea) jest grzybem powodującym największe szkody w ogrodnictwie. Występuje głównie w warunkach wysokiej wilgotności. Objawy choroby pojawiać się mogą na pędach, liściach, kwiatach i owocach.
Phytophtora
Phytophthora jest groźnym i trudnym do powstrzymania grzybem występującym w uprawach ogrodniczych, szczególnie pomidora i papryki. Powoduje zgniliznę pierścieniową pomidora. Jego rozwojowi sprzyja ciepło i wysoka wilgotność.
Phytophthora jest groźnym i trudnym do powstrzymania grzybem występującym w uprawach ogrodniczych, szczególnie pomidora i papryki. Powoduje zgniliznę pierścieniową pomidora. Jego rozwojowi sprzyja ciepło i wysoka wilgotność.
Puccinia horiana (biała rdza chryzantemy)
Biała rdza chryzantemy (Puccinia horiana) jest chorobą grzybiczą, która występuje tylko w chryzantemie. Grzyb może powodować duże szkody w tej uprawie. Do kiełkowania rdzy potrzebna jest wysoka wilgotność.
Biała rdza chryzantemy (Puccinia horiana) jest chorobą grzybiczą, która występuje tylko w chryzantemie. Grzyb może powodować duże szkody w tej uprawie. Do kiełkowania rdzy potrzebna jest wysoka wilgotność.
Rhizoctonia
Rhizoctonia — znana również jako choroba opadowa — jest grzybem glebowym, który powoduje ciemnobrązową zgniliznę korzenia i szyjki korzeniowej (zgniliznę korzeniową). Grzyb ten rozwija się w wilgotnym środowisku i wysokich temperaturach.
Rhizoctonia — znana również jako choroba opadowa — jest grzybem glebowym, który powoduje ciemnobrązową zgniliznę korzenia i szyjki korzeniowej (zgniliznę korzeniową). Grzyb ten rozwija się w wilgotnym środowisku i wysokich temperaturach.
Zgnilizna twardzikowa
Zgnilizna twardzikowa to groźna choroba wielu grup roślin powodowana przez Sclerotinia sclerotiorum. Patogen poraża różne organy, które w rezultacie gniją i zamierają.
Zgnilizna twardzikowa to groźna choroba wielu grup roślin powodowana przez Sclerotinia sclerotiorum. Patogen poraża różne organy, które w rezultacie gniją i zamierają.
Zgorzel podstawy łodygi pomidora
Zgorzel podstawy łodyg pomidora, powodowana przez grzyby Didymella lycopersici jest groźną chorobą grzybiczą, która może powodować poważne szkody w uprawie pomidorów pod osłonami.
Zgorzel podstawy łodyg pomidora, powodowana przez grzyby Didymella lycopersici jest groźną chorobą grzybiczą, która może powodować poważne szkody w uprawie pomidorów pod osłonami.
Werticilioza
Werticilioza, zwana również chorobą więdnięcia to choroba roślin, wywoływana przez grzyby Verticillium. Występuje najczęściej w uprawach roślin ozdobnych, takich jak chryzantema i róża, a także w truskawce, malinie i papryce.
Werticilioza, zwana również chorobą więdnięcia to choroba roślin, wywoływana przez grzyby Verticillium. Występuje najczęściej w uprawach roślin ozdobnych, takich jak chryzantema i róża, a także w truskawce, malinie i papryce.
Choroby bakteryjne
Bakteryjna cętkowata plamistość pomidora
Bakteryjna cętkowatość pomidora powoduje straty w plonach, a może prowadzić nawet do zamierania roślin. W dodatku brakuje na nią skutecznego środka interwencyjnego. Pozostaje profilaktyka – zapobieganie chorobie.
Bakteryjna cętkowatość pomidora powoduje straty w plonach, a może prowadzić nawet do zamierania roślin. W dodatku brakuje na nią skutecznego środka interwencyjnego. Pozostaje profilaktyka – zapobieganie chorobie.
Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka
Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka to groźna choroba, która w ostatnich latach coraz częściej atakuje uprawy ogórka gruntowego oraz – w mniejszym stopniu – uprawianego pod osłonami.
Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka to groźna choroba, która w ostatnich latach coraz częściej atakuje uprawy ogórka gruntowego oraz – w mniejszym stopniu – uprawianego pod osłonami.
Clavibacter (rak bakteryjny pomidora)
Clavibacter — znany również jako Corynebacterium — jest bakterią wywołującą raka bakteryjnego pomidora. Jest groźną chorobą występującą zwłaszcza w uprawach pomidora pod osłonami. Bakteria atakuje wiązki przewodzące, powodując strefowe zasychanie różnych części roślin.
Clavibacter — znany również jako Corynebacterium — jest bakterią wywołującą raka bakteryjnego pomidora. Jest groźną chorobą występującą zwłaszcza w uprawach pomidora pod osłonami. Bakteria atakuje wiązki przewodzące, powodując strefowe zasychanie różnych części roślin.
Crazy roots (choroba szalonych korzeni)
Choroba szalonych korzeni, czyli nadmierny wzrost korzeni, jest spowodowany przez bakterię Agrobacterium rhizogenes i występuje w pomidorze, ogórku, bakłażanie i cukinii. Bakteria jednokomórkowa zaburza system hormonalny rośliny, powodując nadmierny wzrost korzeni zakażonej rośliny.
Choroba szalonych korzeni, czyli nadmierny wzrost korzeni, jest spowodowany przez bakterię Agrobacterium rhizogenes i występuje w pomidorze, ogórku, bakłażanie i cukinii. Bakteria jednokomórkowa zaburza system hormonalny rośliny, powodując nadmierny wzrost korzeni zakażonej rośliny.
Erwinia carotovora (Mokra zgnilizna bakteryjna)
Mokra zgnilizna bakteryjna (Erwinia carotovora) została po raz pierwszy odkryta w marchwi i zawdzięcza jej swoją łacińską nazwę, ale ma wiele innych roślin żywicielskich. W ogrodnictwie występują również w roślinach ozdobnych, w tym chryzantemie, zantedeschii i frezji.
Mokra zgnilizna bakteryjna (Erwinia carotovora) została po raz pierwszy odkryta w marchwi i zawdzięcza jej swoją łacińską nazwę, ale ma wiele innych roślin żywicielskich. W ogrodnictwie występują również w roślinach ozdobnych, w tym chryzantemie, zantedeschii i frezji.
Ralstonia solanacearum (bakterioza pierścieniowa)
Bakterioza pierścieniowa, znana również jako śluzak ziemniaka, jest stałym zagrożeniem dla producentów. Choroba jest powodowana przez Ralstonia solanacearum. Jest to choroba bakteryjna i glebowa, która jest uważana za organizm kwarantannowy.
Bakterioza pierścieniowa, znana również jako śluzak ziemniaka, jest stałym zagrożeniem dla producentów. Choroba jest powodowana przez Ralstonia solanacearum. Jest to choroba bakteryjna i glebowa, która jest uważana za organizm kwarantannowy.
Xylella fastidiosa
Bakteria Xylella fastidiosa jest niebezpieczną bakterią, która może atakować ponad 300 gatunków roślin. Zainfekowana roślina wykazuje więdnięcie, wysychanie lub śmierć. W Unii Europejskiej bakteria ta jest poddawana kwarantannie, co oznacza, że organizm musi zostać zwalczony, gdy tylko zostanie wykryty.
Bakteria Xylella fastidiosa jest niebezpieczną bakterią, która może atakować ponad 300 gatunków roślin. Zainfekowana roślina wykazuje więdnięcie, wysychanie lub śmierć. W Unii Europejskiej bakteria ta jest poddawana kwarantannie, co oznacza, że organizm musi zostać zwalczony, gdy tylko zostanie wykryty.
Choroby wirusowe
CMV — wirus mozaiki ogórka
Mozaika ogórka (CMV) jest chorobą ogórków oraz innych roślin dyniowatych, powodowaną przez wirusy Cucumovirus z rodziny Bromoviridae. Może pojawić się także w uprawie pomidora i papryki oraz roślin ozdobnych.
Mozaika ogórka (CMV) jest chorobą ogórków oraz innych roślin dyniowatych, powodowaną przez wirusy Cucumovirus z rodziny Bromoviridae. Może pojawić się także w uprawie pomidora i papryki oraz roślin ozdobnych.
CyMV — wirus mozaiki cymbidium
Wirus mozaiki Cymbidium — podobnie jak wirus pierścieniowej plamistości z Odontoglossum — jest powszechnym wirusem w storczykach i występuje na całym świecie. Wirus łatwo rozprzestrzenia się poprzez zaatakowane soki roślinne.
Wirus mozaiki Cymbidium — podobnie jak wirus pierścieniowej plamistości z Odontoglossum — jest powszechnym wirusem w storczykach i występuje na całym świecie. Wirus łatwo rozprzestrzenia się poprzez zaatakowane soki roślinne.
PepMV — Wirus mozaiki pepino
Wirus mozaiki pepino — zwany również PepMV lub Pepino — jest wirusem występującym na całym świecie w uprawie pomidorów. Wirus ten jest mechanicznie przenoszony i wysoce zaraźliwy.
Wirus mozaiki pepino — zwany również PepMV lub Pepino — jest wirusem występującym na całym świecie w uprawie pomidorów. Wirus ten jest mechanicznie przenoszony i wysoce zaraźliwy.
PMMV — Wirus mozaiki papryki
Wirus mozaiki papryki (zwany również wirusem łagodnego pstrąga paprykowego lub PMMV) jest agresywnym wirusem, który występuje w uprawie papryki. Wirus jest wysoce zaraźliwy i może prowadzić do dużych strat produkcyjnych, zwłaszcza jeśli rośliny zostaną zakażone we wczesnym stadium.
Wirus mozaiki papryki (zwany również wirusem łagodnego pstrąga paprykowego lub PMMV) jest agresywnym wirusem, który występuje w uprawie papryki. Wirus jest wysoce zaraźliwy i może prowadzić do dużych strat produkcyjnych, zwłaszcza jeśli rośliny zostaną zakażone we wczesnym stadium.
ToBRFV — Tomato Brown Rugose Fruit Virus
Wirus brunatnej wyboistości owoców pomidora od 2015 roku rozprzestrzenia się po świecie infekując rośliny pomidora i papryki. Prowadzi do deformacji roślin i owoców oraz przebarwień, które mogą eliminować towar z obrotu handlowego, przyczyniając się do ogromnych strat w gospodarstwach, w których wystąpi.
Wirus brunatnej wyboistości owoców pomidora od 2015 roku rozprzestrzenia się po świecie infekując rośliny pomidora i papryki. Prowadzi do deformacji roślin i owoców oraz przebarwień, które mogą eliminować towar z obrotu handlowego, przyczyniając się do ogromnych strat w gospodarstwach, w których wystąpi.
ToCV — Tomato Chlorosis Virus
ToCV (tomato chlorosis virus) jest chorobą roślin, która występuje głównie w uprawie pomidorów, ale także w innych uprawach, takich jak słodka papryka i bakłażan. Wirus rozprzestrzenia się w szklarni przez mączliki.
ToCV (tomato chlorosis virus) jest chorobą roślin, która występuje głównie w uprawie pomidorów, ale także w innych uprawach, takich jak słodka papryka i bakłażan. Wirus rozprzestrzenia się w szklarni przez mączliki.
TSWV — wirus brązowej plamistości pomidora
Wirus brązowej plamistości pomidora (TSWV) jest chorobą występującą na pomidorze, oberżynie, sałacie i na różnych roślinach ozdobnych. Wirus rozprzestrzenia się na różne sposoby. Najważniejszym jego wektorem są wciornastki, które wchłaniają wirus w pierwszym stadium larwalnym i mogą go roznosić przez resztę życia.
Wirus brązowej plamistości pomidora (TSWV) jest chorobą występującą na pomidorze, oberżynie, sałacie i na różnych roślinach ozdobnych. Wirus rozprzestrzenia się na różne sposoby. Najważniejszym jego wektorem są wciornastki, które wchłaniają wirus w pierwszym stadium larwalnym i mogą go roznosić przez resztę życia.
TYLCV — Wirus żółtej kędzierzawości pomidora
Wirus żółtej kędzierzawości liści pomidora (zwany również Tomato yellow leaf curl virus lub TYLCV) jest Begomowirusem i występuje w kilku uprawach, w tym pomidorze, papryce, fasoli, Eustomie, Lisianthusie i poinsecji. Wirus żółtej kędzierzawości liści pomidora jest szczególnie szkodliwy dla pomidora.
Wirus żółtej kędzierzawości liści pomidora (zwany również Tomato yellow leaf curl virus lub TYLCV) jest Begomowirusem i występuje w kilku uprawach, w tym pomidorze, papryce, fasoli, Eustomie, Lisianthusie i poinsecji. Wirus żółtej kędzierzawości liści pomidora jest szczególnie szkodliwy dla pomidora.
Skontaktuj się z nami!
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe.
Choroby roślin
Choroby często powodują problemy w uprawach i mogą powodować poważne szkody. Często powodują one gnicie i więdnięcie, które może ostatecznie doprowadzić do całkowitego obumarcia rośliny. Każda choroba wymaga specyficznej kontroli. Kliknij w jedno z poniższych zdjęć i przeczytaj więcej o obrazie uszkodzeń i kontroli chorób.
Choroby według upraw
Choroby według rodzaju patogenu
Choroby grzybowe
Alternarioza
Alternarioza jest chorobą wywoływaną przez grzyby z rodzaju Alternaria, które atakują rośliny starsze oraz osłabione poprzez infekcje wirusowe lub stres. Występuje w uprawie pomidora i ogórka, jak również w uprawach warzyw kapustnych.
Alternarioza jest chorobą wywoływaną przez grzyby z rodzaju Alternaria, które atakują rośliny starsze oraz osłabione poprzez infekcje wirusowe lub stres. Występuje w uprawie pomidora i ogórka, jak również w uprawach warzyw kapustnych.
Antraknoza
Antraknoza to poważna choroba grzybowa roślin, powodowana przez grzyby z rodzaju Colletotrichum oraz Kabatiella. Występuje w uprawach owoców jagodowych, jak również pomidora, papryki czy róży.
Antraknoza to poważna choroba grzybowa roślin, powodowana przez grzyby z rodzaju Colletotrichum oraz Kabatiella. Występuje w uprawach owoców jagodowych, jak również pomidora, papryki czy róży.
Biała plamistość liści truskawki
Biała plamistość liści truskawki to choroba grzybowa wywołana przez Mycosphaerella fragariae. Głównie objawia się – jak wskazuje nazwa – występowaniem drobnych, jasnych plam, które z czasem zlewają się i mogą doprowadzić do zamierania liści.
Biała plamistość liści truskawki to choroba grzybowa wywołana przez Mycosphaerella fragariae. Głównie objawia się – jak wskazuje nazwa – występowaniem drobnych, jasnych plam, które z czasem zlewają się i mogą doprowadzić do zamierania liści.
Biała plamistość liści borówki
Biała plamistość liści borówki zaburza asymilację krzewów co hamuje rozwój, a pośrednio wpływa na obniżenie owocowania. Rzadziej objawy są widoczne na pędach oraz owocach. Choroba jest dość łatwa do rozpoznania. Kluczem, podobnie jak w przypadku innych patogenów, jest szybka reakcja i zastosowanie odpowiedniego środka ochrony.
Biała plamistość liści borówki zaburza asymilację krzewów co hamuje rozwój, a pośrednio wpływa na obniżenie owocowania. Rzadziej objawy są widoczne na pędach oraz owocach. Choroba jest dość łatwa do rozpoznania. Kluczem, podobnie jak w przypadku innych patogenów, jest szybka reakcja i zastosowanie odpowiedniego środka ochrony.
Cladosporium fulvum
Brunatna plamistość liści pomidora jest chorobą grzybiczą, która może powodować poważne szkody w uprawie pomidorów. Grzyb na początku widoczny na starych liściach — między zakażeniem a pojawieniem się objawów, można wyróżnić okres utajony.
Brunatna plamistość liści pomidora jest chorobą grzybiczą, która może powodować poważne szkody w uprawie pomidorów. Grzyb na początku widoczny na starych liściach — między zakażeniem a pojawieniem się objawów, można wyróżnić okres utajony.
Czarna plamistość liści róży
Czarna plamistość liści róży to choroba grzybowa wywoływana przez Diplocarpon rosae. Jak wskazuje nazwa jej symptomy występują głównie na blaszkach liściowych, ale czasem mogą pojawić się także na pędach, ogonkach liściowych, działkach kielicha oraz owocach. Jak zwalczać czarną plamistość róży?
Czarna plamistość liści róży to choroba grzybowa wywoływana przez Diplocarpon rosae. Jak wskazuje nazwa jej symptomy występują głównie na blaszkach liściowych, ale czasem mogą pojawić się także na pędach, ogonkach liściowych, działkach kielicha oraz owocach. Jak zwalczać czarną plamistość róży?
Czarna zgnilizna korzeni dyniowatych
Czarna zgnilizna korzeni, spowodowana przez Phomopsis sclerotioides, jest grzybem glebowym, który atakuje na korzenie ogórka, cukinii, melona. Grzyb ogranicza wchłanianie wody z korzeni, powodując obumarcie rośliny.
Czarna zgnilizna korzeni, spowodowana przez Phomopsis sclerotioides, jest grzybem glebowym, który atakuje na korzenie ogórka, cukinii, melona. Grzyb ogranicza wchłanianie wody z korzeni, powodując obumarcie rośliny.
Czarna zgnilizna zawiązków i pędów dyniowatych
Czarna zgnilizna zawiązków i pędów dyniowatych, znana również pod nazwą "gumoza dyniowatych" jest chorobą grzybową, atakującą uprawy roślin dyniowatych, przede wszystkim ogórka.
Czarna zgnilizna zawiązków i pędów dyniowatych, znana również pod nazwą "gumoza dyniowatych" jest chorobą grzybową, atakującą uprawy roślin dyniowatych, przede wszystkim ogórka.
Czerwona plamistość liści truskawki
Czerwona plamistość liści truskawki zalicza się do chorób groźnych pomimo pośredniego wpływu na plonowanie. Prowadzi do masowego zamierania liści, znacznego obniżenia procesów asymilacyjnych, a w konsekwencji zmniejszenia wysokości i jakości uzyskiwanych plonów.
Czerwona plamistość liści truskawki zalicza się do chorób groźnych pomimo pośredniego wpływu na plonowanie. Prowadzi do masowego zamierania liści, znacznego obniżenia procesów asymilacyjnych, a w konsekwencji zmniejszenia wysokości i jakości uzyskiwanych plonów.
Czerwona zgnilizna korzeni truskawki
Czerwona zgnilizna korzeni truskawki, wywoływana przez organizm grzybopodobny Phytophthora fragariae var. Fragariae należy zalicza się do najgroźniejszych chorób, gdyż redukuje system korzeniowy i powoduje karlenie, brak owocowania lub nawet zamieranie sadzonek.
Czerwona zgnilizna korzeni truskawki, wywoływana przez organizm grzybopodobny Phytophthora fragariae var. Fragariae należy zalicza się do najgroźniejszych chorób, gdyż redukuje system korzeniowy i powoduje karlenie, brak owocowania lub nawet zamieranie sadzonek.
Mączniak prawdziwy
Mączniak prawdziwy to zbiorowa nazwa grupy chorób wywoływanych przez grzyby porażające nadziemne części roślin. Grzyby te są wysoko wyspecjalizowane i często porażają jeden wybrany gatunek rośliny. Dlatego w każdej uprawie może występować inny gatunek grzyba, który wywołuje tę chorobę.
Mączniak prawdziwy to zbiorowa nazwa grupy chorób wywoływanych przez grzyby porażające nadziemne części roślin. Grzyby te są wysoko wyspecjalizowane i często porażają jeden wybrany gatunek rośliny. Dlatego w każdej uprawie może występować inny gatunek grzyba, który wywołuje tę chorobę.
Mączniak rzekomy
Podobnie jak mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy to choroba wywoływana przez różne gatunki grzybów, porażających zielone części roślin w różnych uprawach. Chorobie sprzyjają wysoka wilgotność i temperatura.
Podobnie jak mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy to choroba wywoływana przez różne gatunki grzybów, porażających zielone części roślin w różnych uprawach. Chorobie sprzyjają wysoka wilgotność i temperatura.
Szara pleśń
Szara pleśń (Botrytis cinerea) jest grzybem powodującym największe szkody w ogrodnictwie. Występuje głównie w warunkach wysokiej wilgotności. Objawy choroby pojawiać się mogą na pędach, liściach, kwiatach i owocach.
Szara pleśń (Botrytis cinerea) jest grzybem powodującym największe szkody w ogrodnictwie. Występuje głównie w warunkach wysokiej wilgotności. Objawy choroby pojawiać się mogą na pędach, liściach, kwiatach i owocach.
Phytophtora
Phytophthora jest groźnym i trudnym do powstrzymania grzybem występującym w uprawach ogrodniczych, szczególnie pomidora i papryki. Powoduje zgniliznę pierścieniową pomidora. Jego rozwojowi sprzyja ciepło i wysoka wilgotność.
Phytophthora jest groźnym i trudnym do powstrzymania grzybem występującym w uprawach ogrodniczych, szczególnie pomidora i papryki. Powoduje zgniliznę pierścieniową pomidora. Jego rozwojowi sprzyja ciepło i wysoka wilgotność.
Puccinia horiana (biała rdza chryzantemy)
Biała rdza chryzantemy (Puccinia horiana) jest chorobą grzybiczą, która występuje tylko w chryzantemie. Grzyb może powodować duże szkody w tej uprawie. Do kiełkowania rdzy potrzebna jest wysoka wilgotność.
Biała rdza chryzantemy (Puccinia horiana) jest chorobą grzybiczą, która występuje tylko w chryzantemie. Grzyb może powodować duże szkody w tej uprawie. Do kiełkowania rdzy potrzebna jest wysoka wilgotność.
Rhizoctonia
Rhizoctonia — znana również jako choroba opadowa — jest grzybem glebowym, który powoduje ciemnobrązową zgniliznę korzenia i szyjki korzeniowej (zgniliznę korzeniową). Grzyb ten rozwija się w wilgotnym środowisku i wysokich temperaturach.
Rhizoctonia — znana również jako choroba opadowa — jest grzybem glebowym, który powoduje ciemnobrązową zgniliznę korzenia i szyjki korzeniowej (zgniliznę korzeniową). Grzyb ten rozwija się w wilgotnym środowisku i wysokich temperaturach.
Zgnilizna twardzikowa
Zgnilizna twardzikowa to groźna choroba wielu grup roślin powodowana przez Sclerotinia sclerotiorum. Patogen poraża różne organy, które w rezultacie gniją i zamierają.
Zgnilizna twardzikowa to groźna choroba wielu grup roślin powodowana przez Sclerotinia sclerotiorum. Patogen poraża różne organy, które w rezultacie gniją i zamierają.
Zgorzel podstawy łodygi pomidora
Zgorzel podstawy łodyg pomidora, powodowana przez grzyby Didymella lycopersici jest groźną chorobą grzybiczą, która może powodować poważne szkody w uprawie pomidorów pod osłonami.
Zgorzel podstawy łodyg pomidora, powodowana przez grzyby Didymella lycopersici jest groźną chorobą grzybiczą, która może powodować poważne szkody w uprawie pomidorów pod osłonami.
Werticilioza
Werticilioza, zwana również chorobą więdnięcia to choroba roślin, wywoływana przez grzyby Verticillium. Występuje najczęściej w uprawach roślin ozdobnych, takich jak chryzantema i róża, a także w truskawce, malinie i papryce.
Werticilioza, zwana również chorobą więdnięcia to choroba roślin, wywoływana przez grzyby Verticillium. Występuje najczęściej w uprawach roślin ozdobnych, takich jak chryzantema i róża, a także w truskawce, malinie i papryce.
Choroby bakteryjne
Bakteryjna cętkowata plamistość pomidora
Bakteryjna cętkowatość pomidora powoduje straty w plonach, a może prowadzić nawet do zamierania roślin. W dodatku brakuje na nią skutecznego środka interwencyjnego. Pozostaje profilaktyka – zapobieganie chorobie.
Bakteryjna cętkowatość pomidora powoduje straty w plonach, a może prowadzić nawet do zamierania roślin. W dodatku brakuje na nią skutecznego środka interwencyjnego. Pozostaje profilaktyka – zapobieganie chorobie.
Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka
Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka to groźna choroba, która w ostatnich latach coraz częściej atakuje uprawy ogórka gruntowego oraz – w mniejszym stopniu – uprawianego pod osłonami.
Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka to groźna choroba, która w ostatnich latach coraz częściej atakuje uprawy ogórka gruntowego oraz – w mniejszym stopniu – uprawianego pod osłonami.
Clavibacter (rak bakteryjny pomidora)
Clavibacter — znany również jako Corynebacterium — jest bakterią wywołującą raka bakteryjnego pomidora. Jest groźną chorobą występującą zwłaszcza w uprawach pomidora pod osłonami. Bakteria atakuje wiązki przewodzące, powodując strefowe zasychanie różnych części roślin.
Clavibacter — znany również jako Corynebacterium — jest bakterią wywołującą raka bakteryjnego pomidora. Jest groźną chorobą występującą zwłaszcza w uprawach pomidora pod osłonami. Bakteria atakuje wiązki przewodzące, powodując strefowe zasychanie różnych części roślin.
Crazy roots (choroba szalonych korzeni)
Choroba szalonych korzeni, czyli nadmierny wzrost korzeni, jest spowodowany przez bakterię Agrobacterium rhizogenes i występuje w pomidorze, ogórku, bakłażanie i cukinii. Bakteria jednokomórkowa zaburza system hormonalny rośliny, powodując nadmierny wzrost korzeni zakażonej rośliny.
Choroba szalonych korzeni, czyli nadmierny wzrost korzeni, jest spowodowany przez bakterię Agrobacterium rhizogenes i występuje w pomidorze, ogórku, bakłażanie i cukinii. Bakteria jednokomórkowa zaburza system hormonalny rośliny, powodując nadmierny wzrost korzeni zakażonej rośliny.
Erwinia carotovora (Mokra zgnilizna bakteryjna)
Mokra zgnilizna bakteryjna (Erwinia carotovora) została po raz pierwszy odkryta w marchwi i zawdzięcza jej swoją łacińską nazwę, ale ma wiele innych roślin żywicielskich. W ogrodnictwie występują również w roślinach ozdobnych, w tym chryzantemie, zantedeschii i frezji.
Mokra zgnilizna bakteryjna (Erwinia carotovora) została po raz pierwszy odkryta w marchwi i zawdzięcza jej swoją łacińską nazwę, ale ma wiele innych roślin żywicielskich. W ogrodnictwie występują również w roślinach ozdobnych, w tym chryzantemie, zantedeschii i frezji.
Ralstonia solanacearum (bakterioza pierścieniowa)
Bakterioza pierścieniowa, znana również jako śluzak ziemniaka, jest stałym zagrożeniem dla producentów. Choroba jest powodowana przez Ralstonia solanacearum. Jest to choroba bakteryjna i glebowa, która jest uważana za organizm kwarantannowy.
Bakterioza pierścieniowa, znana również jako śluzak ziemniaka, jest stałym zagrożeniem dla producentów. Choroba jest powodowana przez Ralstonia solanacearum. Jest to choroba bakteryjna i glebowa, która jest uważana za organizm kwarantannowy.
Xylella fastidiosa
Bakteria Xylella fastidiosa jest niebezpieczną bakterią, która może atakować ponad 300 gatunków roślin. Zainfekowana roślina wykazuje więdnięcie, wysychanie lub śmierć. W Unii Europejskiej bakteria ta jest poddawana kwarantannie, co oznacza, że organizm musi zostać zwalczony, gdy tylko zostanie wykryty.
Bakteria Xylella fastidiosa jest niebezpieczną bakterią, która może atakować ponad 300 gatunków roślin. Zainfekowana roślina wykazuje więdnięcie, wysychanie lub śmierć. W Unii Europejskiej bakteria ta jest poddawana kwarantannie, co oznacza, że organizm musi zostać zwalczony, gdy tylko zostanie wykryty.
Choroby wirusowe
CMV — wirus mozaiki ogórka
Mozaika ogórka (CMV) jest chorobą ogórków oraz innych roślin dyniowatych, powodowaną przez wirusy Cucumovirus z rodziny Bromoviridae. Może pojawić się także w uprawie pomidora i papryki oraz roślin ozdobnych.
Mozaika ogórka (CMV) jest chorobą ogórków oraz innych roślin dyniowatych, powodowaną przez wirusy Cucumovirus z rodziny Bromoviridae. Może pojawić się także w uprawie pomidora i papryki oraz roślin ozdobnych.
CyMV — wirus mozaiki cymbidium
Wirus mozaiki Cymbidium — podobnie jak wirus pierścieniowej plamistości z Odontoglossum — jest powszechnym wirusem w storczykach i występuje na całym świecie. Wirus łatwo rozprzestrzenia się poprzez zaatakowane soki roślinne.
Wirus mozaiki Cymbidium — podobnie jak wirus pierścieniowej plamistości z Odontoglossum — jest powszechnym wirusem w storczykach i występuje na całym świecie. Wirus łatwo rozprzestrzenia się poprzez zaatakowane soki roślinne.
PepMV — Wirus mozaiki pepino
Wirus mozaiki pepino — zwany również PepMV lub Pepino — jest wirusem występującym na całym świecie w uprawie pomidorów. Wirus ten jest mechanicznie przenoszony i wysoce zaraźliwy.
Wirus mozaiki pepino — zwany również PepMV lub Pepino — jest wirusem występującym na całym świecie w uprawie pomidorów. Wirus ten jest mechanicznie przenoszony i wysoce zaraźliwy.
PMMV — Wirus mozaiki papryki
Wirus mozaiki papryki (zwany również wirusem łagodnego pstrąga paprykowego lub PMMV) jest agresywnym wirusem, który występuje w uprawie papryki. Wirus jest wysoce zaraźliwy i może prowadzić do dużych strat produkcyjnych, zwłaszcza jeśli rośliny zostaną zakażone we wczesnym stadium.
Wirus mozaiki papryki (zwany również wirusem łagodnego pstrąga paprykowego lub PMMV) jest agresywnym wirusem, który występuje w uprawie papryki. Wirus jest wysoce zaraźliwy i może prowadzić do dużych strat produkcyjnych, zwłaszcza jeśli rośliny zostaną zakażone we wczesnym stadium.
ToBRFV — Tomato Brown Rugose Fruit Virus
Wirus brunatnej wyboistości owoców pomidora od 2015 roku rozprzestrzenia się po świecie infekując rośliny pomidora i papryki. Prowadzi do deformacji roślin i owoców oraz przebarwień, które mogą eliminować towar z obrotu handlowego, przyczyniając się do ogromnych strat w gospodarstwach, w których wystąpi.
Wirus brunatnej wyboistości owoców pomidora od 2015 roku rozprzestrzenia się po świecie infekując rośliny pomidora i papryki. Prowadzi do deformacji roślin i owoców oraz przebarwień, które mogą eliminować towar z obrotu handlowego, przyczyniając się do ogromnych strat w gospodarstwach, w których wystąpi.
ToCV — Tomato Chlorosis Virus
ToCV (tomato chlorosis virus) jest chorobą roślin, która występuje głównie w uprawie pomidorów, ale także w innych uprawach, takich jak słodka papryka i bakłażan. Wirus rozprzestrzenia się w szklarni przez mączliki.
ToCV (tomato chlorosis virus) jest chorobą roślin, która występuje głównie w uprawie pomidorów, ale także w innych uprawach, takich jak słodka papryka i bakłażan. Wirus rozprzestrzenia się w szklarni przez mączliki.
TSWV — wirus brązowej plamistości pomidora
Wirus brązowej plamistości pomidora (TSWV) jest chorobą występującą na pomidorze, oberżynie, sałacie i na różnych roślinach ozdobnych. Wirus rozprzestrzenia się na różne sposoby. Najważniejszym jego wektorem są wciornastki, które wchłaniają wirus w pierwszym stadium larwalnym i mogą go roznosić przez resztę życia.
Wirus brązowej plamistości pomidora (TSWV) jest chorobą występującą na pomidorze, oberżynie, sałacie i na różnych roślinach ozdobnych. Wirus rozprzestrzenia się na różne sposoby. Najważniejszym jego wektorem są wciornastki, które wchłaniają wirus w pierwszym stadium larwalnym i mogą go roznosić przez resztę życia.
TYLCV — Wirus żółtej kędzierzawości pomidora
Wirus żółtej kędzierzawości liści pomidora (zwany również Tomato yellow leaf curl virus lub TYLCV) jest Begomowirusem i występuje w kilku uprawach, w tym pomidorze, papryce, fasoli, Eustomie, Lisianthusie i poinsecji. Wirus żółtej kędzierzawości liści pomidora jest szczególnie szkodliwy dla pomidora.
Wirus żółtej kędzierzawości liści pomidora (zwany również Tomato yellow leaf curl virus lub TYLCV) jest Begomowirusem i występuje w kilku uprawach, w tym pomidorze, papryce, fasoli, Eustomie, Lisianthusie i poinsecji. Wirus żółtej kędzierzawości liści pomidora jest szczególnie szkodliwy dla pomidora.
Skontaktuj się z nami!
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe.