Zaopatrzenie profesjonalnego ogrodnictwa Ponad 10 000 produktów do upraw szklarniowych Program lojalnościowy
Koszyk  
0
progress indicator
Dodawanie produktu...
Wpisz tutaj nazwę produktu, którego szukasz

Jaka to choroba?

Choroby często powodują problemy w uprawach i mogą powodować poważne szkody. Często powodują one gnicie i więdnięcie, które może ostatecznie doprowadzić do całkowitego obumarcia rośliny. Każda choroba wymaga specyficznej kontroli. Kliknij w jedno z poniższych zdjęć i przeczytaj więcej o obrazie uszkodzeń i kontroli chorób.
  • Alternarioza

    Alternarioza jest chorobą wywoływaną przez grzyby z rodzaju Alternaria, które atakują rośliny starsze oraz osłabione poprzez infekcje wirusowe lub stres. Występuje w uprawie pomidora i ogórka, jak również w uprawach warzyw kapustnych.

    Więcej
  • Antraknoza

    Antraknoza to poważna choroba grzybowa roślin, powodowana przez grzyby z rodzaju Colletotrichum oraz Kabatiella. Występuje w uprawach owoców jagodowych, jak również pomidora, papryki czy róży.

    Więcej
  • Biała plamistość liści truskawki

    Biała plamistość liści truskawki to choroba grzybowa wywołana przez Mycosphaerella fragariae. Głównie objawia się – jak wskazuje nazwa - występowaniem drobnych, jasnych plam, które z czasem zlewają się i mogą doprowadzić do zamierania liści.

    Więcej
  • Botrytis (szara pleśń)

    Szara pleśń (Botrytis cinerea) jest grzybem powodującym największe szkody w ogrodnictwie. Występuje głównie w warunkach wysokiej wilgotności. Objawy choroby pojawiać się mogą na pędach, liściach, kwiatach i owocach.

    Więcej
  • Cladosporium fulvum

    Brunatna plamistość liści pomidora jest chorobą grzybiczą, która może powodować poważne szkody w uprawie pomidorów. Grzyb na początku widoczny na starych liściach - między zakażeniem a pojawieniem się objawów, można wyróżnić okres utajony.

    Więcej
  • Czarna zgnilizna korzeni dyniowatych

    Czarna zgnilizna korzeni, spowodowana przez Phomopsis sclerotioides, jest grzybem glebowym, który atakuje na korzenie ogórka, cukinii, melona. Grzyb ogranicza wchłanianie wody z korzeni, podowując obumarcie rośliny

    Więcej
  • Czarna zgnilizna zawiązków i pędów dyniowatych

    Czarna zgnilizna zawiązków i pędów dyniowatych, znana również pod nazwą "gumoza dyniowatych" jest chorobą grzybową, atakującą uprawy roślin dyniowatych, przede wszystkim ogórka.

    Więcej
  • Fusarium

    Fusarium oxysporum jest grzybem glebowym powszechnie występującym w uprawach szklarniowych. Stanowi on problem głównie w uprawach pomidora, ogórka, papryki, roślin doniczkowych oraz kwiatów ciętych, może jednak zaatakować znacznie szersze spektrum roślin żywicielskich.

    Więcej
  • Mączniak prawdziwy

    Mączniak prawdziwy to zbiorowa nazwa grupy chorób wywoływanych przez grzyby porażające nadziemne części roślin. Grzyby te są wysoko wyspecjalizowane i często porażają jeden wybrany gatunek rośliny. Dlatego w każdej uprawie może występować inny gatunek grzyba, który wywołuje tę chorobę.

    Więcej
  • Mączniak rzekomy

    Podobnie jak mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy to choroba wywoływana przez różne gatunki grzybów, porażających zielone części roślin w różnych uprawach. Chorobie sprzyjają wysoka wilgotność i temperatura.

    Więcej
  • Mucor

    Pleśniaki Mucor to zbiorcza nazwa dla kilku rodzajów grzybów. Tego rodzaju grzyby mogą występować w wielu uprawach, ale szczególnie rozpowszechnione są w uprawach truskawek i owoców miękkich.

    Więcej
  • Szara pleśń pomidora

    Szara pleśń (Botrytis cinerea) jest jedną z najgroźniejszych chorób pomidora, winorośli, a także innych upraw ogrodniczych. Bardzo ważnym elementem ochrony przed tym patogenem są działania zapobiegawcze.

    Więcej
  • Phytophtora

    Phytophthora jest groźnym i trudnym do powstrzymania grzybem występującym w uprawach ogrodniczych, szczególnie pomidora i papryki. Powoduje zgniliznę pierścieniową pomidora. Jego rozwojowi sprzyja ciepło i wysoka wilgotność.

    Więcej
  • Puccinia horiana (biała rdza chryzantemy)

    Biała rdza chryzantemy (Puccinia horiana) jest chorobą grzybiczą, która występuje tylko w chryzantemie. Grzyb może powodować duże szkody w tej uprawie. Do kiełkowania rdzy potrzebna jest wysoka wilgotność

    Więcej
  • Pythium

    Pythium - znana również jako zgnilizna korzeni - jest chorobą roślin, która szczególnie dotyka młodą i miękką tkankę roślinną. Choroba przenika przez małe rany u roślin, których tworzą się zarodniki przetrwalnikowe.

    Więcej
  • Rhizoctonia

    Rhizoctonia - znana również jako choroba opadowa - jest grzybem glebowym, który powoduje ciemnobrązową zgniliznę korzenia i szyjki korzeniowej (zgniliznę korzeniową). Grzyb ten rozwija się w wilgotnym środowisku i wysokich temperaturach.

    Więcej
  • Zgnilizna twardzikowa

    Zgnilizna twardzikowa to groźna choroba wielu grup roślin powodowana przez Sclerotinia sclerotiorum. Patogen poraża różne organy, które w rezultacie gniją i zamierają.

    Więcej
  • Zgorzel podstawy łodygi pomidora

    Zgorzel podstawy łodyg pomidora, powodowana przez grzyby Didymella lycopersici jest groźną chorobą grzybiczą, która może powodować poważne szkody w uprawie pomidorów pod osłonami.

    Więcej
  • Werticilioza

    Werticilioza, zwana również chorobą więdnięcia to choroba roślin, wywoływana przez grzyby Verticillium. Występuje najczęściej w uprawach roślin ozdobnych, takich jak chryzantema i róża, a także w truskawce, malinie i papryce.

    Więcej
  • Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka

    Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka to groźna choroba, która w ostatnich latach coraz częściej atakuje uprawy ogórka gruntowego oraz – w mniejszym stopniu – uprawianego pod osłonami.

    Więcej
  • Clavibacter (rak bakteryjny pomidora)

    Clavibacter - znany również jako Corynebacterium - jest bakterią wywołującą raka bakteryjnego pomidora. Jest groźną chorobą występującą zwłaszcza w uprawach pomidora pod osłonami. Bakteria atakuje wiązki przewodzące, powodując strefowe zasychanie różnych części roślin.

    Więcej
  • Crazy roots (choroba szalonych korzeni)

    Choroba szalonych korzeni, czyli nadmierny wzrost korzeni, jest spowodowany przez bakterię Agrobacterium rhizogenes i występuje w pomidorze, ogórku, bakłażanie i cukinii. Bakteria jednokomórkowa zaburza system hormonalny rośliny, powodując nadmierny wzrost korzeni zakażonej rośliny.

    Więcej
  • Erwinia carotovora (Mokra zgnilizna bakteryjna)

    Mokra zgnilizna bakteryjna (Erwinia carotovora) została po raz pierwszy odkryta w marchwi i zawdzięcza jej swoją łacińską nazwę, ale ma wiele innych roślin żywicielskich. W ogrodnictwie występują również w roślinach ozdobnych, w tym chryzantemie, zantedeschii i frezji.

    Więcej
  • Ralstonia solanacearum (bakterioza pierścieniowa)

    Bakterioza pierścieniowa, znana również jako śluzak ziemniaka, jest stałym zagrożeniem dla producentów. Choroba jest powodowana przez Ralstonia solanacearum. Jest to choroba bakteryjna i glebowa, która jest uważana za organizm kwarantannowy.

    Więcej
  • Xylella fastidiosa

    Bakteria Xylella fastidiosa jest niebezpieczną bakterią, która może atakować ponad 300 gatunków roślin. Zainfekowana roślina wykazuje więdnięcie, wysychanie lub śmierć. W Unii Europejskiej bakteria ta jest poddawana kwarantannie, co oznacza, że organizm musi zostać zwalczony, gdy tylko zostanie wykryty.

    Więcej

Masz pytania dotyczące chorób roślin i ich zwalczania?

Skontaktuj się z nami, wypełniając poniższy formularz. Nasi specjaliści skontaktują się z Tobą tak szybko, jak to możliwe.

Do not delete this link