Jak rozpoznawać i zwalczać Clavibacter?

Clavibacter — znany również jako Corynebacterium — jest bakterią wywołującą raka bakteryjnego pomidora. Jest groźną chorobą występującą zwłaszcza w uprawach pomidora pod osłonami. Bakteria atakuje wiązki przewodzące, powodując strefowe zasychanie różnych części roślin. 

Zwalczanie clavibacter
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
10 lutego 2021
Udostępnij artykuł

Rozpoznawanie Clavibacter

Zakażona roślina może wykazywać różne objawy po zakażeniu Clavibacter: szkliste plamy na liściach, nekrotyczne smugi na łodygach, brązowe zabarwienie wiązek naczyniowych, więdnięcie roślin. Po zakażeniu objawy te mogą uwidaczniać się przez długi czas, wynoszący od 7 do 84 dni.

Higiena prewencyjna

Bakteria Clavibacter często pozostaje w glebie i/lub podłożu, co może powodować zainfekowanie nowej uprawy. Dlatego ważne jest utrzymanie wysokiego poziomu higieny podczas uprawy: wszystkie resztki roślinne muszą zostać usunięte, a szklarnia i system nawadniania muszą być całkowicie oczyszczone i zdezynfekowane.

Bardzo ważne są również środki higieniczne podczas uprawy: czyste i regularnie dezynfekowane narzędzia i inne materiały (Clavibacter może być przenoszony z sokiem roślinnym), dezynfekcja rąk i obuwia przed i po wejściu do szklarni, a także odzież ochronna.

Zapobieganie i zwalczanie Clavibacter

Zwalczanie Clavibacter nie jest łatwe. Jedną z możliwości jest stosowanie środków wzmacniających rośliny (biostymulatorów). Przede wszystkim jednak należy stosować środki profilaktyczne.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy

Jak rozpoznawać i zwalczać Clavibacter?

Clavibacter — znany również jako Corynebacterium — jest bakterią wywołującą raka bakteryjnego pomidora. Jest groźną chorobą występującą zwłaszcza w uprawach pomidora pod osłonami. Bakteria atakuje wiązki przewodzące, powodując strefowe zasychanie różnych części roślin. 
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 10 lutego 2021
Udostępnij artykuł
Zwalczanie clavibacter

Rozpoznawanie Clavibacter

Zakażona roślina może wykazywać różne objawy po zakażeniu Clavibacter: szkliste plamy na liściach, nekrotyczne smugi na łodygach, brązowe zabarwienie wiązek naczyniowych, więdnięcie roślin. Po zakażeniu objawy te mogą uwidaczniać się przez długi czas, wynoszący od 7 do 84 dni.

Higiena prewencyjna

Bakteria Clavibacter często pozostaje w glebie i/lub podłożu, co może powodować zainfekowanie nowej uprawy. Dlatego ważne jest utrzymanie wysokiego poziomu higieny podczas uprawy: wszystkie resztki roślinne muszą zostać usunięte, a szklarnia i system nawadniania muszą być całkowicie oczyszczone i zdezynfekowane.

Bardzo ważne są również środki higieniczne podczas uprawy: czyste i regularnie dezynfekowane narzędzia i inne materiały (Clavibacter może być przenoszony z sokiem roślinnym), dezynfekcja rąk i obuwia przed i po wejściu do szklarni, a także odzież ochronna.

Zapobieganie i zwalczanie Clavibacter

Zwalczanie Clavibacter nie jest łatwe. Jedną z możliwości jest stosowanie środków wzmacniających rośliny (biostymulatorów). Przede wszystkim jednak należy stosować środki profilaktyczne.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Higiena w szklarni — chroń uprawę przed patogenami
Temat higieny w szklarni z roku na rok zyskuje na popularności, ze względu na dużą ilość chorób i szkodników. Poznaj podstawowe zasady higieny w szklarni!
Jak zwiększyć odporność roślin?
Podnoszenie odporności roślin to ważny temat w uprawach szklarniowych. W przyszłości nadal ograniczane będzie stosowanie chemicznych środków ochrony roślin przy konieczności zwalczania czynników stresowych. Plantatorzy są zmuszeni do stosowania innych środków, by zapobiegać chorobom i szkodnikom.