Alternarioza

Alternarioza jest chorobą wywoływaną przez grzyby z rodzaju Alternaria, które atakują rośliny starsze oraz osłabione poprzez infekcje wirusowe lub stres. Patogen oddziałuje jedynie na uszkodzoną tkankę liściową, produkując toksyczną dla liści substancję. Występuje w uprawie pomidora i ogórka, jak również w uprawach warzyw kapustnych.

Alternarioza
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
11 lipca 2022 | czas czytania: 3 min
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie alternariozy 

Głównym objawem alternariozy są małe plamy na liściach, o koncentrycznym kształcie i nieco zapadającej się strukturze. Przybierają one barwę od zielonej aż po ciemnobrązową, z czasem otoczoną żółciejącymi brzegami. Wielkość zmian waha się od kilku milimetrów aż po 2 cm, a na ich powierzchni powstaje czarny osad o aksamitnej strukturze. Liście nie upadają ani nie więdną i pozostają na roślinie przez cały okres wegetacji. Uszkodzeniom ulegają również owoce, na których pojawiają się ciemne, zapadnięte zmiany.

Do więdnięcia liści dochodzi wskutek zatkania naczyń rośliny poprzez rozwijającą się grzybnię, co uniemożliwia transport wody i składników odżywczych do łodyg i liści. Rozwijająca się w ten sposób choroba może stopniowo prowadzić do więdnięcia oraz obumierania roślin.

Objawy alternariozy

  • Koncentryczne plamy na liściach
  • Zmiany pokryte czarnym osadem o „skórzanej” strukturze

Występowanie alternariozy 

Alternarioza atakuje uprawy pomidora, najczęściej dotyczy jednak upraw polowych, w mniejszym stopniu upraw pod osłonami. Ponadto alternarioza często występuje w uprawach roślin kapustnych oraz ziemniaka, a także w produkcji roślin ozdobnych.truskawka (szczególnie niebezpieczna dla odmian deserowych).
  • Pomidor
  • Papryka
  • Rośliny kapustne
  • Ziemniak
  • Rośliny ozdobne

Alternarioza pomidora

Alternarioza pomidora
Alternarioza pomidora, znana także jako sucha plamistość liści pomidora to groźna choroba porażająca liście i owoce. Może powodować duże straty w plonie. Jest wywoływana przez pasożyty – grzyby z rodzaju Alternaria, najczęściej Alternaria solani

Rozwój alternariozy 

Rośliny zainfekowane zostają poprzez kontakt z patogenem umiejscowionym np. na resztkach roślinnych lub zakażonych nasionach. Może dojść również do przeniesienia ich do prawy przez wiatr lub deszcz. Do zakażenia dochodzi przez rany, drobne uszkodzenia na powierzchni roślin oraz aparaty szparkowe. Po zainfekowaniu roślin choroba rozwija się szybko, od dwóch do pięciu dni.

Rozwój choroby przyczynia się do zmniejszenia ilości oraz pogorszenia jakości plonów, powodując znaczne straty w uprawie. Ponadto, porażone przez alternariozę owoce częściej ulegają uszkodzeniom w trakcie przechowywania.

Zwalczanie alternariozy

Do zwalczania alternariozy mogą być stosowane fungicydy o szerokim zakresie działania. Nie bez znaczenia są również działania zapobiegawcze, które mogą przyczynić się do ograniczenia rozwoju choroby w uprawie. W uprawach pomidora lub papryki pod osłonami można zastosować oprysk fungicydem na bazie difenokonazolu oraz fluksapyroksad np. Dagonis. Szersza gama preparatów dostępna jest do uprawy polowej pomidora, wśród nich m.in. Amistar 250 SC, na bazie azoksystrobiny, Dagonis z difenokonazolem oraz fluksapyroksadem, preparat Signum 33 WG, zawierający piraklostrobinę oraz boskalid, a także mikrobiologiczny preparat Serenade ASO, zawierający szczep bakterii Bacillus subtilis.

Sposoby zwalczania alternariozy

  • oprysk fungicydem lub biofungicydem, przeznaczonym do stosowania w konkretnej uprawie
  • dezynfekcja pomieszczeń przechowalniczych z użyciem preparatu zwalczającego grzyby z rodzaju alternaria (np. Menno Florades)
  • zachowanie wysokiego standardu higieny, by uniknąć przeniesienia patogenu z innej uprawy

Alternarioza — opryski i preparaty

Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dowiedz się więcej o chorobach roślin

Alternarioza

Alternarioza jest chorobą wywoływaną przez grzyby z rodzaju Alternaria, które atakują rośliny starsze oraz osłabione poprzez infekcje wirusowe lub stres. Patogen oddziałuje jedynie na uszkodzoną tkankę liściową, produkując toksyczną dla liści substancję. Występuje w uprawie pomidora i ogórka, jak również w uprawach warzyw kapustnych.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 11 lipca 2022 | czas czytania: 3 min
Udostępnij artykuł
Alternarioza
W poniższym artykule:
Alternarioza
Rodzaj choroby:    grzybowa
Patogen:                 grzyby z rodzaju Alternaria
Objawy:                  małe, koncentryczne plamy na liściach
Uprawy:                  pomidor, papryka, ziemniak, kapustne
Warunki rozwoju:  15 - 30°C, wilgotność 90%, opady
Występowanie:
123456789101112

Rozpoznawanie alternariozy 

Głównym objawem alternariozy są małe plamy na liściach, o koncentrycznym kształcie i nieco zapadającej się strukturze. Przybierają one barwę od zielonej aż po ciemnobrązową, z czasem otoczoną żółciejącymi brzegami. Wielkość zmian waha się od kilku milimetrów aż po 2 cm, a na ich powierzchni powstaje czarny osad o aksamitnej strukturze. Liście nie upadają ani nie więdną i pozostają na roślinie przez cały okres wegetacji. Uszkodzeniom ulegają również owoce, na których pojawiają się ciemne, zapadnięte zmiany.

Do więdnięcia liści dochodzi wskutek zatkania naczyń rośliny poprzez rozwijającą się grzybnię, co uniemożliwia transport wody i składników odżywczych do łodyg i liści. Rozwijająca się w ten sposób choroba może stopniowo prowadzić do więdnięcia oraz obumierania roślin.

Objawy alternariozy

  • Koncentryczne plamy na liściach
  • Zmiany pokryte czarnym osadem o „skórzanej” strukturze

Występowanie alternariozy 

Alternarioza atakuje uprawy pomidora, najczęściej dotyczy jednak upraw polowych, w mniejszym stopniu upraw pod osłonami. Ponadto alternarioza często występuje w uprawach roślin kapustnych oraz ziemniaka, a także w produkcji roślin ozdobnych.truskawka (szczególnie niebezpieczna dla odmian deserowych).
  • Pomidor
  • Papryka
  • Rośliny kapustne
  • Ziemniak
  • Rośliny ozdobne

Alternarioza pomidora

Alternarioza pomidora
Alternarioza pomidora, znana także jako sucha plamistość liści pomidora to groźna choroba porażająca liście i owoce. Może powodować duże straty w plonie. Jest wywoływana przez pasożyty – grzyby z rodzaju Alternaria, najczęściej Alternaria solani

Rozwój alternariozy 

Rośliny zainfekowane zostają poprzez kontakt z patogenem umiejscowionym np. na resztkach roślinnych lub zakażonych nasionach. Może dojść również do przeniesienia ich do prawy przez wiatr lub deszcz. Do zakażenia dochodzi przez rany, drobne uszkodzenia na powierzchni roślin oraz aparaty szparkowe. Po zainfekowaniu roślin choroba rozwija się szybko, od dwóch do pięciu dni.

Rozwój choroby przyczynia się do zmniejszenia ilości oraz pogorszenia jakości plonów, powodując znaczne straty w uprawie. Ponadto, porażone przez alternariozę owoce częściej ulegają uszkodzeniom w trakcie przechowywania.

Zwalczanie alternariozy

Do zwalczania alternariozy mogą być stosowane fungicydy o szerokim zakresie działania. Nie bez znaczenia są również działania zapobiegawcze, które mogą przyczynić się do ograniczenia rozwoju choroby w uprawie. W uprawach pomidora lub papryki pod osłonami można zastosować oprysk fungicydem na bazie difenokonazolu oraz fluksapyroksad np. Dagonis. Szersza gama preparatów dostępna jest do uprawy polowej pomidora, wśród nich m.in. Amistar 250 SC, na bazie azoksystrobiny, Dagonis z difenokonazolem oraz fluksapyroksadem, preparat Signum 33 WG, zawierający piraklostrobinę oraz boskalid, a także mikrobiologiczny preparat Serenade ASO, zawierający szczep bakterii Bacillus subtilis.

Sposoby zwalczania alternariozy

  • oprysk fungicydem lub biofungicydem, przeznaczonym do stosowania w konkretnej uprawie
  • dezynfekcja pomieszczeń przechowalniczych z użyciem preparatu zwalczającego grzyby z rodzaju alternaria (np. Menno Florades)
  • zachowanie wysokiego standardu higieny, by uniknąć przeniesienia patogenu z innej uprawy

Alternarioza — opryski i preparaty

Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Dowiedz się więcej o chorobach roślin
Antraknoza
Antraknoza, nazywana również zgorzelą to poważna choroba grzybowa roślin, powodowana przez grzyby z rodzaju Colletotrichum oraz Kabatiella. Występuje w uprawach owoców jagodowych: truskawki, borówki wysokiej oraz maliny, jak również pomidora, papryki czy róży.
Rizoktonioza
Rhizoctonia — znana również jako choroba opadowa — jest grzybem glebowym, który powoduje ciemnobrązową zgniliznę korzenia i szyjki korzeniowej (zgniliznę korzeniową). Grzyb ten rozwija się w wilgotnym środowisku i wysokich temperaturach.
Werticilioza
Werticilioza, zwana również chorobą więdnięcia to choroba roślin, wywoływana przez grzyby Verticillium. Występuje najczęściej w uprawach roślin ozdobnych, takich jak chryzantema i róża, a także w truskawce, malinie i papryce.