Werticilioza

Werticilioza, zwana również chorobą więdnięcia to choroba roślin, wywoływana przez grzyby Verticillium. Występuje najczęściej w uprawach roślin ozdobnych, takich jak chryzantema i róża, a także w truskawce, malinie i papryce. Głównym objawem porażenia uprawy przez Verticillium jest więdnięcie liści. Dowiedz się więcej o zapobieganiu i zwalczaniu werticiliozy w różnych uprawach.

Werticilioza
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
28 czerwca 2022 | czas czytania: 6 min
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie werticiliozy

Grzyby z rodzaju Verticillium przenikają do rośliny przez wierzchołek korzenia oraz miejsca drobnych uszkodzeń lub zranień rośliny. Po wniknięciu do soków roślinnych grzyb przenika do pozostałych jej części, przemieszczając się w stronę wierzchołka. Wskutek tego powstają pierwsze i najbardziej widoczne objawy werticiliozy -brązowienie wiązek przewodzących i więdnięcie liści. W pierwszej kolejności objawy te widoczne są na liściach umiejscowionych w dolnej części rośliny, a wraz z postępowaniem choroby, stopniowo obejmują jej górne partie. Charakterystyczne dla werticiliozy jest nierównomierne więdnięcie liści. W pierwszej kolejności więdnie jedna połowa liścia, a następnie — druga.

Do więdnięcia liści dochodzi wskutek zatkania naczyń rośliny poprzez rozwijającą się grzybnię, co uniemożliwia transport wody i składników odżywczych do łodyg i liści. Rozwijająca się w ten sposób choroba może stopniowo prowadzić do więdnięcia oraz obumierania roślin.

Objawy werticiliozy

  • brązowienie wiązek przewodzących rośliny
  • więdnięcie rośliny od dolnych partii rośliny aż po jej wierzchołek
  • gwałtowne i nierównomierne więdnięcie liści
  • biały nalot grzybni, widoczny przy wyższej wilgotności

Występowanie werticiliozy

Do porażenia werticiliozą dochodzi w uprawach owoców jagodowych, roślin ozdobnych oraz warzyw. Są to w szczególności:
  • truskawka (szczególnie niebezpieczna dla odmian deserowych)
  • malina
  • róża
  • chryzantema
  • papryka
  • drzewa owocowe
W przeszłości choroba stanowiła również duże zagrożenie dla upraw pomidora, jednak dzięki rozwojowi odmian odpornych na porażenie tym patogenem i rozpowszechnionej uprawie na podłożach inertnych (wełna, kokos), nie stanowi ona już dużego zagrożenia dla profesjonalnej produkcji pomidora pod osłonami.

Werticilioza truskawki

truskawki w tunelu
Werticilioza truskawki występuje zarówno na plantacjach truskawki przemysłowej jak i deserowej. W przypadku tej drugiej stanowi jednak znanie większe zagrożenie dla opłacalności uprawy, z uwagi na to, że deserowe odmiany truskawki wykazują większą podatność na porażenie przez grzyby rodzaju Verticillium.

Werticilioza róży

uprawa róży
Werticilioza róży i roślin ozdobnych jest szczególnie groźna, gdyż poza stopniowym zamieraniem, w gwałtownym tempie wpływa ona na wygląd rośliny. Może to znacznie obniżyć wartość rośliny, a nawet zdyskwalifikować ją jako materiał handlowy. Pierwszym objawem porażenia Verticillium w uprawie róży jest brązowienie pędów, a w następnej kolejności — zamieranie liści.

Werticilioza papryki

uprawa róży
W uprawie papryki werticilioza daje pierwsze objawy w okresie wegetacji oraz owocowania. Choroba przyczynia się to stopniowego obumierania roślin i może powodować zmniejszenie ilości oraz pogorszenie jakości plonu. Dotyka wszystkich odmian papryki, jak dotąd nie opracowano odmiany odpornej na porażenie Verticillium dahliae oraz Verticillium albo-atrum. 

Rozwój werticiliozy 

Choć formy przetrwalnikowe Verticillium mogą pozostawać w glebie przez wiele lat, w postaci odpornych na niekorzystne warunki mikrosklerocjów, do porażenia uprawy dochodzi w warunkach optymalnych dla rozwoju patogenu. Dla większości grzybów z rodzaju Verticillium odpowiednia temperatura do rozwoju mieści się w przedziale 21 - 27°C, zaś w 30°C ich aktywność zostaje zahamowana.

Choroba przenosi się pomiędzy roślinami poprzez stykające się ze sobą systemy korzeniowe roślin. ​

Zwalczanie Verticillium 

Kontrola werticiliozy polega przede wszystkim na zapobieganiu jej występowaniu, a w przypadku jej wystąpienia w uprawie — na powstrzymaniu rozprzestrzenienia się patogenu pomiędzy roślinami. Leczenie porażonych roślin nie jest możliwe, należy usuwać je wraz z korzeniami. 

Werticilioza — czym zwalczać? 

W przypadku porażenia roślin przez grzyby Verticillium należy usunąć zainfekowane rośliny oraz powstrzymać rozprzestrzenianie się patogenu pomiędzy roślinami. Po wykryciu występowania patogenu w uprawie należy:
  • usuwać porażone rośliny wraz z bryłami korzeniowymi, najlepiej umieszczając je w woreczku foliowym 
  • wykonać oprysk preparatami zawierającymi tiofanat metylowy
  • w uprawach roślin ozdobnych wykonać oprysk lub podlewanie preparatem zawierającym prochloraz
  • zachować wysoki standard higieny oraz dezynfekcji, by uniknąć przeniesienia patogenu pomiędzy roślinami.

Zapobieganie werticiliozie 

Najskuteczniejszym sposobem ochrony uprawy przed werticiliozą jest zapobieganie jej wystąpieniu. Jest to szczególnie istotne w uprawach, które były dotknięte chorobą w poprzednich sezonach — formy przetrwalnikowe Verticillium mogą bowiem przetrwać w glebie przez wiele lat. Aby nie dopuścić do rozwoju choroby, należy:   
  • wybierać zdrowe sadzonki ze sprawdzonego źródła,
  • sięgać po odmiany odporne na Verticillium,
  • przeprowadzać odkażanie gleby poprzez parowanie,
  • zachować wysoki standard higieny oraz dezynfekcji. Wysoką skutecznością w zwalczaniu form przetrwalnikowych grzyba Verticillium fungicola wyróżnia się preparat do dezynfekcji Menno Florades.

Werticilioza — opryski i preparaty 

Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy

Werticilioza

Werticilioza, zwana również chorobą więdnięcia to choroba roślin, wywoływana przez grzyby Verticillium. Występuje najczęściej w uprawach roślin ozdobnych, takich jak chryzantema i róża, a także w truskawce, malinie i papryce. Głównym objawem porażenia uprawy przez Verticillium jest więdnięcie liści. Dowiedz się więcej o zapobieganiu i zwalczaniu werticiliozy w różnych uprawach.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 28 czerwca 2022 | 
czas czytania: 6 min
Udostępnij artykuł
Werticilioza
W poniższym artykule:
Werticilioza
Rodzaj choroby:    grzybowa
Patogen:                 grzyby z rodzaju Verticillium
Objawy:                  więdnięcie liści, brązowienie wiązek przewodzących
Uprawy:                  truskawka, malina, róża, chryzantema, papryka
Warunki rozwoju:  21 - 27°C
Występowanie:
123456789101112

Rozpoznawanie werticiliozy

Grzyby z rodzaju Verticillium przenikają do rośliny przez wierzchołek korzenia oraz miejsca drobnych uszkodzeń lub zranień rośliny. Po wniknięciu do soków roślinnych grzyb przenika do pozostałych jej części, przemieszczając się w stronę wierzchołka. Wskutek tego powstają pierwsze i najbardziej widoczne objawy werticiliozy -brązowienie wiązek przewodzących i więdnięcie liści. W pierwszej kolejności objawy te widoczne są na liściach umiejscowionych w dolnej części rośliny, a wraz z postępowaniem choroby, stopniowo obejmują jej górne partie. Charakterystyczne dla werticiliozy jest nierównomierne więdnięcie liści. W pierwszej kolejności więdnie jedna połowa liścia, a następnie — druga.

Do więdnięcia liści dochodzi wskutek zatkania naczyń rośliny poprzez rozwijającą się grzybnię, co uniemożliwia transport wody i składników odżywczych do łodyg i liści. Rozwijająca się w ten sposób choroba może stopniowo prowadzić do więdnięcia oraz obumierania roślin.

Objawy werticiliozy

  • brązowienie wiązek przewodzących rośliny
  • więdnięcie rośliny od dolnych partii rośliny aż po jej wierzchołek
  • gwałtowne i nierównomierne więdnięcie liści
  • biały nalot grzybni, widoczny przy wyższej wilgotności

Występowanie werticiliozy

Do porażenia werticiliozą dochodzi w uprawach owoców jagodowych, roślin ozdobnych oraz warzyw. Są to w szczególności:
  • truskawka (szczególnie niebezpieczna dla odmian deserowych)
  • malina
  • róża
  • chryzantema
  • papryka
  • drzewa owocowe
W przeszłości choroba stanowiła również duże zagrożenie dla upraw pomidora, jednak dzięki rozwojowi odmian odpornych na porażenie tym patogenem i rozpowszechnionej uprawie na podłożach inertnych (wełna, kokos), nie stanowi ona już dużego zagrożenia dla profesjonalnej produkcji pomidora pod osłonami.

Werticilioza truskawki

truskawki w tunelu
Werticilioza truskawki występuje zarówno na plantacjach truskawki przemysłowej jak i deserowej. W przypadku tej drugiej stanowi jednak znanie większe zagrożenie dla opłacalności uprawy, z uwagi na to, że deserowe odmiany truskawki wykazują większą podatność na porażenie przez grzyby rodzaju Verticillium.

Werticilioza róży

uprawa róży
Werticilioza róży i roślin ozdobnych jest szczególnie groźna, gdyż poza stopniowym zamieraniem, w gwałtownym tempie wpływa ona na wygląd rośliny. Może to znacznie obniżyć wartość rośliny, a nawet zdyskwalifikować ją jako materiał handlowy. Pierwszym objawem porażenia Verticillium w uprawie róży jest brązowienie pędów, a w następnej kolejności — zamieranie liści.

Werticilioza papryki

uprawa róży
W uprawie papryki werticilioza daje pierwsze objawy w okresie wegetacji oraz owocowania. Choroba przyczynia się to stopniowego obumierania roślin i może powodować zmniejszenie ilości oraz pogorszenie jakości plonu. Dotyka wszystkich odmian papryki, jak dotąd nie opracowano odmiany odpornej na porażenie Verticillium dahliae oraz Verticillium albo-atrum. 

Rozwój werticiliozy 

Choć formy przetrwalnikowe Verticillium mogą pozostawać w glebie przez wiele lat, w postaci odpornych na niekorzystne warunki mikrosklerocjów, do porażenia uprawy dochodzi w warunkach optymalnych dla rozwoju patogenu. Dla większości grzybów z rodzaju Verticillium odpowiednia temperatura do rozwoju mieści się w przedziale 21 - 27°C, zaś w 30°C ich aktywność zostaje zahamowana.

Choroba przenosi się pomiędzy roślinami poprzez stykające się ze sobą systemy korzeniowe roślin. ​

Zwalczanie Verticillium 

Kontrola werticiliozy polega przede wszystkim na zapobieganiu jej występowaniu, a w przypadku jej wystąpienia w uprawie — na powstrzymaniu rozprzestrzenienia się patogenu pomiędzy roślinami. Leczenie porażonych roślin nie jest możliwe, należy usuwać je wraz z korzeniami. 

Werticilioza — czym zwalczać? 

W przypadku porażenia roślin przez grzyby Verticillium należy usunąć zainfekowane rośliny oraz powstrzymać rozprzestrzenianie się patogenu pomiędzy roślinami. Po wykryciu występowania patogenu w uprawie należy:
  • usuwać porażone rośliny wraz z bryłami korzeniowymi, najlepiej umieszczając je w woreczku foliowym 
  • wykonać oprysk preparatami zawierającymi tiofanat metylowy
  • w uprawach roślin ozdobnych wykonać oprysk lub podlewanie preparatem zawierającym prochloraz
  • zachować wysoki standard higieny oraz dezynfekcji, by uniknąć przeniesienia patogenu pomiędzy roślinami.

Zapobieganie werticiliozie 

Najskuteczniejszym sposobem ochrony uprawy przed werticiliozą jest zapobieganie jej wystąpieniu. Jest to szczególnie istotne w uprawach, które były dotknięte chorobą w poprzednich sezonach — formy przetrwalnikowe Verticillium mogą bowiem przetrwać w glebie przez wiele lat. Aby nie dopuścić do rozwoju choroby, należy:   
  • wybierać zdrowe sadzonki ze sprawdzonego źródła,
  • sięgać po odmiany odporne na Verticillium,
  • przeprowadzać odkażanie gleby poprzez parowanie,
  • zachować wysoki standard higieny oraz dezynfekcji. Wysoką skutecznością w zwalczaniu form przetrwalnikowych grzyba Verticillium fungicola wyróżnia się preparat do dezynfekcji Menno Florades.

Werticilioza — opryski i preparaty 

Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Alternarioza
Alternarioza jest chorobą wywoływaną przez grzyby z rodzaju Alternaria, które atakują rośliny starsze oraz osłabione poprzez infekcje wirusowe lub stres. Patogen oddziałuje jedynie na uszkodzoną tkankę liściową, produkując toksyczną dla liści substancję.
Rizoktonioza
Rhizoctonia — znana również jako choroba opadowa — jest grzybem glebowym, który powoduje ciemnobrązową zgniliznę korzenia i szyjki korzeniowej (zgniliznę korzeniową). Grzyb ten rozwija się w wilgotnym środowisku i wysokich temperaturach.
Fuzarioza
Fusarium oxysporum jest grzybem glebowym powszechnie występującym w uprawach szklarniowych. Stanowi on problem głównie w uprawach pomidora, ogórka, papryki, roślin doniczkowych oraz kwiatów ciętych, może jednak zaatakować znacznie szersze spektrum roślin żywicielskich.