Werticilioza truskawki

Werticilioza truskawki, wywoływana przez Verticillium dahliae należy do chorób odglebowych, które nie tylko obniżają plon, ale prowadzą do całkowitego zamierania roślin. Jak rozpoznawać i czym zwalczać werticiliozę?

Werticilioza truskawki
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
15 września 2022 | czas czytania: 4 min
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie werticiliozy truskawki

Werticilioza truskawki to odglebowa choroba grzybowa, która ma różne symptomy. Najbardziej typowy objaw to więdnięcie liści począwszy od najstarszych (niezależnie od wilgotności podłoża). Następnie dochodzi do ich brunatnienia i więdnięcia całej rośliny.

Objawy werticiliozy truskawki

  • Więdnięcie i brunatnienie liści
  • U podstawy ogonków liściowych można zauważyć brązowienie naczyń 
  • W przekroju silnie porażonych truskawek zauważa się ciemne smugi i plamki
  • Młode liście porażone patogenem nie osiągają właściwych rozmiarów i szybko żółkną
  • U sadzonek czasem występują nekrozy na liściach
  • Objawy występują najczęściej placowo, chociaż nie można wykluczyć porażeń pojedynczych, „losowych” roślin
  • W skrajnych przypadkach werticilioza może doprowadzić do niemal całkowitego (70-80%) zniszczenia plantacji

Występowanie werticiliozy truskawki 

Patogen Verticillium dahliaewywołujący werticiliozę ma duże znaczenie w uprawie truskawek, zwłaszcza deserowych, w polu i pod osłonami. Przykłady odmian podatnych to m.in. Elsanta, Honoye, Kent i Syriusz. Werticilioza truskawki rozprzestrzenia się także u wielu innych roślin. Szacuje się, że jej roślinami żywicielskimi jest około 300 gatunków. Obejmuje to m.in. warzywa, drzewa i krzewy owocowe, takie jak:
  • maliny
  • pomidory
  • ogórki

Rozwój werticiliozy

Werticilioza truskawki intensywnie rozwija się w szerokim zakresie temperatur (21-30°C). Sprzyja jej w wysoka wilgotność podłoża. Zimuje w formie przetrwalnikowej grzybni (znajdującej się w mikrosklerocjach), na korzeniach roślin i w szczątkach roślinnych. Może przetrwać nawet do 15 lat. System korzeniowy infekuje przez włośniki (wędruje przez miękisz kory w kierunku naczyń przewodzących) oraz uszkodzenia mechaniczne. Na sąsiednie rośliny przenosi się wraz z wodą, przez cząstki gleby oraz na zanieczyszczonych narzędziach. Uszkodzenia są większe w podłożach, w których znajdują się duże populacje chorobotwórczych nicieni, np. korzeniaków.

Zapobieganie

Choroby truskawek, w tym werticiliozę, można ograniczyć przez szeroko zakrojone działania profilaktyczne.

Najważniejsze zabiegi:
  • stosowanie zdrowego, kwalifikowanego materiału sadzeniowego od rzetelnych producentów
  • sadzenie w niezanieczyszczonym, „zdrowym” podłożu; termiczne odkażanie podłoża
  • odpowiednie przygotowanie podłoża tak, aby nie wykazywało tendencji do nadmiernego zatrzymywania wody
  • racjonalne, zrównoważone nawożenie; ograniczenie dokarmiania azotem, co dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia innych chorób (tm.in. antraknoza truskawki)
  • unikanie zakładania plantacji po innych roślinach żywicielskich, np. pomidorach i ogórkach
  • dezynfekcja szklarni, tuneli, a także maszyn i narzędzi
  • optymalna gęstość sadzenia
  • stosowanie biostymulatorów i innych środków, które poprawiają odporność roślin
Do oceny stanu rośliny stosuje się 6-skalową ocenę porażenia przez grzyb wywołujący werticiliozę:
  • 0 - roślina zdrowa,
  • 1 - ślady porażenia,
  • 2 - do 25% liści z objawami porażenia,
  • 3 - do 50% porażonych liści,
  • 4 - roślina zamierająca,
  • 5 - roślina martwa.

Monitoring prowadzi się od okresu kwitnienia.

Zwalczanie werticiliozy truskawki

Walka z werticiliozą jest bardzo trudna, a więc działania skupiają się na jej zapobieganiu. Brakuje preparatów „dedykowanych” do zastosowania interwencyjnego. Rośliny ze śladami porażenia należy usuwać i palić. Pozostałe (zdrowe) warto profilaktycznie opryskać preparatem grzybobójczym.

Werticilioza truskawki to choroba groźna i bardzo trudna do zwalczenia. W przypadku, gdy pojawi się i zostanie zbagatelizowana, może zniszczyć większość uprawianych roślin.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy

Werticilioza truskawki

Werticilioza truskawki, wywoływana przez Verticillium dahliae należy do chorób odglebowych, które nie tylko obniżają plon, ale prowadzą do całkowitego zamierania roślin. Jak rozpoznawać i czym zwalczać werticiliozę?
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 15 września 2022 | 
czas czytania: 4 min
Udostępnij artykuł
Werticilioza truskawki
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie werticiliozy truskawki

Werticilioza truskawki to odglebowa choroba grzybowa, która ma różne symptomy. Najbardziej typowy objaw to więdnięcie liści począwszy od najstarszych (niezależnie od wilgotności podłoża). Następnie dochodzi do ich brunatnienia i więdnięcia całej rośliny.

Verticillium truskawki
Rodzaj choroby:     grzybowa
Patogen:                  Verticillium dahliae 
Objawy:                   więdnięcie liści, zamieranie truskawek
Uprawy:                   truskawka
Warunki rozwoju:   ciepło, wysoka wilgotność podłoża
Występowanie:
123456789101112

Objawy werticiliozy truskawki

  • Więdnięcie i brunatnienie liści
  • U podstawy ogonków liściowych można zauważyć brązowienie naczyń 
  • W przekroju silnie porażonych truskawek zauważa się ciemne smugi i plamki
  • Młode liście porażone patogenem nie osiągają właściwych rozmiarów i szybko żółkną
  • U sadzonek czasem występują nekrozy na liściach
  • Objawy występują najczęściej placowo, chociaż nie można wykluczyć porażeń pojedynczych, „losowych” roślin
  • W skrajnych przypadkach werticilioza może doprowadzić do niemal całkowitego (70-80%) zniszczenia plantacji

Występowanie werticiliozy truskawki 

Patogen Verticillium dahliaewywołujący werticiliozę ma duże znaczenie w uprawie truskawek, zwłaszcza deserowych, w polu i pod osłonami. Przykłady odmian podatnych to m.in. Elsanta, Honoye, Kent i Syriusz. Werticilioza truskawki rozprzestrzenia się także u wielu innych roślin. Szacuje się, że jej roślinami żywicielskimi jest około 300 gatunków. Obejmuje to m.in. warzywa, drzewa i krzewy owocowe, takie jak:
  • maliny
  • pomidory
  • ogórki

Rozwój werticiliozy

Werticilioza truskawki intensywnie rozwija się w szerokim zakresie temperatur (21-30°C). Sprzyja jej w wysoka wilgotność podłoża. Zimuje w formie przetrwalnikowej grzybni (znajdującej się w mikrosklerocjach), na korzeniach roślin i w szczątkach roślinnych. Może przetrwać nawet do 15 lat. System korzeniowy infekuje przez włośniki (wędruje przez miękisz kory w kierunku naczyń przewodzących) oraz uszkodzenia mechaniczne. Na sąsiednie rośliny przenosi się wraz z wodą, przez cząstki gleby oraz na zanieczyszczonych narzędziach. Uszkodzenia są większe w podłożach, w których znajdują się duże populacje chorobotwórczych nicieni, np. korzeniaków.

Zapobieganie

Choroby truskawek, w tym werticiliozę, można ograniczyć przez szeroko zakrojone działania profilaktyczne.

Najważniejsze zabiegi:
  • stosowanie zdrowego, kwalifikowanego materiału sadzeniowego od rzetelnych producentów
  • sadzenie w niezanieczyszczonym, „zdrowym” podłożu; termiczne odkażanie podłoża
  • odpowiednie przygotowanie podłoża tak, aby nie wykazywało tendencji do nadmiernego zatrzymywania wody
  • racjonalne, zrównoważone nawożenie; ograniczenie dokarmiania azotem, co dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia innych chorób (tm.in. antraknoza truskawki)
  • unikanie zakładania plantacji po innych roślinach żywicielskich, np. pomidorach i ogórkach
  • dezynfekcja szklarni, tuneli, a także maszyn i narzędzi
  • optymalna gęstość sadzenia
  • stosowanie biostymulatorów i innych środków, które poprawiają odporność roślin
Do oceny stanu rośliny stosuje się 6-skalową ocenę porażenia przez grzyb wywołujący werticiliozę:
  • 0 - roślina zdrowa,
  • 1 - ślady porażenia,
  • 2 - do 25% liści z objawami porażenia,
  • 3 - do 50% porażonych liści,
  • 4 - roślina zamierająca,
  • 5 - roślina martwa.

Monitoring prowadzi się od okresu kwitnienia.

Zwalczanie werticiliozy truskawki

Walka z werticiliozą jest bardzo trudna, a więc działania skupiają się na jej zapobieganiu. Brakuje preparatów „dedykowanych” do zastosowania interwencyjnego. Rośliny ze śladami porażenia należy usuwać i palić. Pozostałe (zdrowe) warto profilaktycznie opryskać preparatem grzybobójczym.

Werticilioza truskawki to choroba groźna i bardzo trudna do zwalczenia. W przypadku, gdy pojawi się i zostanie zbagatelizowana, może zniszczyć większość uprawianych roślin.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Werticilioza
Werticilioza, zwana również chorobą więdnięcia to choroba roślin, wywoływana przez grzyby Verticillium. Występuje najczęściej w uprawach roślin ozdobnych, takich jak chryzantema i róża, a także w truskawce, malinie i papryce. 
Werticilioza papryki 
Werticilioza papryki to groźna choroba odglebowa powodowana przez Verticillium dahliae, polifagiczny patogen grzybowy. Największy problem stanowi w uprawie pod osłonami – w tunelach foliowych i w szklarniach. 
Werticilioza róży 
Werticilioza róży to jedna z najgroźniejszych chorób grzybowych, atakujących rodzaj Rosa (i nie tylko). Jest wywoływana przez dwa patogeny: Verticillium dahliae i Verticillium albo -atrum. Prowadzą do powstawania przebarwień na liściach i więdnięcia krzewów.