Recyrkulacja pożywki
Recyrkulacja pożywki to proces ponownego wykorzystywania wody oraz rozpuszczonych w niej składników odżywczych w uprawach szklarniowych. Może być on zastosowany zarówno w przypadku precyzyjnych upraw nawadnianych kropelkowo jak i w uprawach hydroponicznych. Kluczowym aspektem recyrkulacji pożywki jest dezynfekcja i odkażanie wody drenażowej, tak by mogła być bezpiecznie wykorzystana jeszcze raz. Do tego celu wykorzystane mogą być różne techniki: od lamp UV, które unieszkodliwiają patogeny poprzez naświetlanie jej odpowiednią dawką promieniowania UV, przez ozonowanie, które utlenia obecne w wodzie mikroorganizmy aż po ultrafiltrację, pozwalającą na mechaniczne odfiltrowanie wszelkich zanieczyszczeń.
Korzyści z zamkniętego obiegu pożywki
Etapy recyrkulacji
Recyrkulacja pożywki w ogrodnictwie szklarniowym obejmuje szereg etapów mających na celu efektywne gospodarowanie wodą, minimalizację strat substancji odżywczych oraz utrzymanie optymalnych warunków środowiskowych dla uprawy roślin.
- Zebranie wody z drenażu — raz wykorzystana woda zbierana jest i gromadzona w zbiorniku na wodę drenażową
- Oczyszczanie i dezynfekcja wody — na tym etapie woda wraz z rozpuszczonymi w niej składnikami odżywczymi jest oczyszczana i dezynfekowana tak, by wraz z odzyskaną pożywką do uprawy nie zostały wprowadzone zanieczyszczenia i patogeny. Woda może być oczyszczana na kilka sposobów: poprzez ozonowanie, lampy UV lub ultrafiltrację.
- Pomiar parametrów wody — po oczyszczeniu wody konieczny jest pomiar pH, EC oraz składników odżywczych, obecnych w wodzie.
- Regulacja składników odżywczych — na postawie wykonanych pomiarów dodawane są nawozy i składniki odżywcze tak, by uzyskać pożądane parametry pożywki
- Nawadnianie — pożywka wprowadzana jest ponownie do systemu nawadniania roślin
Recyrkulacja pożywki
Recyrkulacja pożywki to proces ponownego wykorzystywania wody oraz rozpuszczonych w niej składników odżywczych w uprawach szklarniowych. Może być on zastosowany zarówno w przypadku upraw warzyw w uprawie bezglebowej, jak i w uprawach hydroponicznych. Kluczowym aspektem recyrkulacji pożywki jest dezynfekcja i odkażanie wody drenażowej, tak by mogła być bezpiecznie wykorzystana jeszcze raz. Do tego celu wykorzystane mogą być różne techniki: od lamp UV, które unieszkodliwiają patogeny poprzez naświetlanie jej odpowiednią dawką promieniowania UV, przez ozonowanie, które utlenia obecne w wodzie mikroorganizmy aż po ultrafiltrację, pozwalającą na mechaniczne odfiltrowanie wszelkich zanieczyszczeń.
Korzyści z zamkniętego obiegu pożywki
Etapy recyrkulacji
Recyrkulacja pożywki w ogrodnictwie szklarniowym obejmuje szereg etapów mających na celu efektywne gospodarowanie wodą, minimalizację strat substancji odżywczych oraz utrzymanie optymalnych warunków środowiskowych dla uprawy roślin.
- Zebranie wody z drenażu — raz wykorzystana woda zbierana jest i gromadzona w zbiorniku na wodę drenażową
- Oczyszczanie i dezynfekcja wody — na tym etapie woda wraz z rozpuszczonymi w niej składnikami odżywczymi jest oczyszczana i dezynfekowana tak, by wraz z odzyskaną pożywką do uprawy nie zostały wprowadzone zanieczyszczenia i patogeny. Woda może być oczyszczana na kilka sposobów: poprzez ozonowanie, lampy UV lub ultrafiltrację.
- Pomiar parametrów wody — po oczyszczeniu wody konieczny jest pomiar pH, EC oraz składników odżywczych, obecnych w wodzie.
- Regulacja składników odżywczych — na postawie wykonanych pomiarów dodawane są nawozy i składniki odżywcze tak, by uzyskać pożądane parametry pożywki
- Nawadnianie — pożywka wprowadzana jest ponownie do systemu nawadniania roślin