Werticilioza papryki

Werticilioza papryki to groźna choroba odglebowa powodowana przez Verticillium dahliae, polifagiczny patogen grzybowy. Największy problem stanowi w uprawie pod osłonami – w tunelach foliowych i w szklarniach. Prowadzi do więdnięcia warzyw i innych grup roślin. Jak skutecznie zwalczać werticiliozę papryki?

Werticilioza papryki
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
17 października 2022 | czas czytania: 4 min
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie werticiliozy papryki

Typowe objawy werticiliozy papryki pojawiają się tuż przed rozpoczęciem zbiorów owoców lub w pełni owocowania.

Objawy werticiliozy papryki

  • Początkowo jest to systematyczne więdnięcie roślin (niezależne od wilgotności podłoża); najmłodsze liście są wiotkie i oklapłe w czasie dnia, wieczorem nabierają turgoru
  • Na najstarszych liściach mogą występować żółte lub brązowe przebarwienia na brzegach oraz między nerwami, co z może być mylone z niedoborem składników pokarmowych
  • Więdnięcie może być przejściowe lub trwałe
  • Wiązki przewodzące przybierają barwę jasnożółtą lub jasnobrązową; grzybnia zatyka je uniemożliwiając lub utrudniając pobieranie wody oraz składników pokarmowych
Werticilioza papryki może dokonać dużych strat w uprawie doprowadzając do obumierania owocujących warzyw czy innych grup roślin. Zdarza się, że objawy werticiliozy nie są specyficzne i trudno rozpoznać chorobę.

Występowanie werticiliozy papryki

Werticiliozę wywołuję polifagiczny patogen, czyli mający wielu żywicieli. Verticillium dahliaeodpowiada za werticiliozę papryki, a ponadto wywoływanie takich chorób jak werticilioza truskawki czy gerbery. W szczególności jest problemem w uprawach pod osłonami. Inne popularne rośliny, którymi żywi się patogen:
  • ziemniak
  • malina
  • chryzantema
  • róża

Rozwój werticiliozy

Werticilioza papryki dobrze rozwija się (łatwiejsza infekcja) w temp. do 20°C. Natomiast w temp. 21-25°C mocniej widoczne są jej symptomy. Na chorobę szczególnie narażone są rośliny uprawiane w podłożach o słabej strukturze i przy słabych warunkach świetnych. Werticiliozie sprzyja także niedobór wapnia, nadmiernie nawożenie azotem, a także uszkodzenia powodowane przez niektóre gatunki nicieni grzybowych. Symptomy są nasilone w warunkach wysokiej wilgotności powietrza. Rozprzestrzenianie się następuje m.in. wraz z wodą, wiatrem, systemami korzeniowymi i zakażonymi narzędziami. Mikrosklerocja (forma przetrwalnikowa) w wysokiej temperaturze, dochodzącej do 30°C stają się czarne. Patogen może pozostawać w glebie przez wiele lat.

Zapobieganie

Zwalczanie werticiliozy papryki jest trudne, dlatego należy prowadzić szeroko zakrojone działania, które mają na celu niedopuszczenie do wystąpienia choroby lub przynajmniej złagodzić jej objawy. Co warto robić?

Najważniejsze zabiegi:
  • Wybór sadzonek ze sprawdzonego źródła
  • Odkażanie podłoża (patogen może znajdować się na głębokości nawet do 90 cm; ze szkodliwymi mikroorganizmami bardzo dobrze radzi sobie Menno Florades zawierający kwas benzoesowy).
  • Dbanie o odpowiednią rozstawę sadzenia, unikanie nadmiernego zagęszczenia, a także zachwaszczenia
  • Regularna dezynfekcja narzędzi przeznaczone do pielęgnacji roślin
  • Stosowanie racjonalnego nawożenia, bez nadmiernych dawek azotu, które sprzyjają występowaniu innych chorób.

Zwalczanie werticiliozy papryki

Lista skutecznych środków ochrony, które służą do zwalczania werticiliozy papryki nie jest szeroka. Dobre rezultaty osiąga się m.in. przez stosowanie Switch 62,5 WG. Fungicyd zawiera cyprodynil (związek z grupy anilinopirimidyn) oraz fludioksonil (związek z grupy fenylopiroli). Jest także zalecany do stosowania na szarą pleśń u papryki pod osłonami.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy

Werticilioza papryki

Werticilioza papryki to groźna choroba odglebowa powodowana przez Verticillium dahliae, polifagiczny patogen grzybowy. Największy problem stanowi w uprawie pod osłonami – w tunelach foliowych i w szklarniach. Prowadzi do więdnięcia warzyw i innych grup roślin. Jak skutecznie zwalczać werticiliozę papryki?
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 17 października 2022 | 
czas czytania: 4 min
Udostępnij artykuł
Werticilioza papryki
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie werticiliozy papryki

Typowe objawy werticiliozy papryki pojawiają się tuż przed rozpoczęciem zbiorów owoców lub w pełni owocowania.

Rodzaj choroby:   
Patogen:                 
Objawy:                  
Uprawy:                  
Warunki rozwoju
Występowanie:
grzybowa
Verticillium dahliae
więdnięcie liści, przebarwienia najstarszych
papryka
temp. do 20°C sprzyja infekcji, przy 21-25°C pojawiają się objawy
123456789101112

Objawy werticiliozy papryki

  • Początkowo jest to systematyczne więdnięcie roślin (niezależne od wilgotności podłoża); najmłodsze liście są wiotkie i oklapłe w czasie dnia, wieczorem nabierają turgoru
  • Na najstarszych liściach mogą występować żółte lub brązowe przebarwienia na brzegach oraz między nerwami, co z może być mylone z niedoborem składników pokarmowych
  • Więdnięcie może być przejściowe lub trwałe
  • Wiązki przewodzące przybierają barwę jasnożółtą lub jasnobrązową; grzybnia zatyka je uniemożliwiając lub utrudniając pobieranie wody oraz składników pokarmowych
Werticilioza papryki może dokonać dużych strat w uprawie doprowadzając do obumierania owocujących warzyw czy innych grup roślin. Zdarza się, że objawy werticiliozy nie są specyficzne i trudno rozpoznać chorobę.

Występowanie werticiliozy papryki

Werticiliozę wywołuję polifagiczny patogen, czyli mający wielu żywicieli. Verticillium dahliaeodpowiada za werticiliozę papryki, a ponadto wywoływanie takich chorób jak werticilioza truskawki czy gerbery. W szczególności jest problemem w uprawach pod osłonami. Inne popularne rośliny, którymi żywi się patogen:
  • ziemniak
  • malina
  • chryzantema
  • róża

Rozwój werticiliozy

Werticilioza papryki dobrze rozwija się (łatwiejsza infekcja) w temp. do 20°C. Natomiast w temp. 21-25°C mocniej widoczne są jej symptomy. Na chorobę szczególnie narażone są rośliny uprawiane w podłożach o słabej strukturze i przy słabych warunkach świetnych. Werticiliozie sprzyja także niedobór wapnia, nadmiernie nawożenie azotem, a także uszkodzenia powodowane przez niektóre gatunki nicieni grzybowych. Symptomy są nasilone w warunkach wysokiej wilgotności powietrza. Rozprzestrzenianie się następuje m.in. wraz z wodą, wiatrem, systemami korzeniowymi i zakażonymi narzędziami. Mikrosklerocja (forma przetrwalnikowa) w wysokiej temperaturze, dochodzącej do 30°C stają się czarne. Patogen może pozostawać w glebie przez wiele lat.

Zapobieganie

Zwalczanie werticiliozy papryki jest trudne, dlatego należy prowadzić szeroko zakrojone działania, które mają na celu niedopuszczenie do wystąpienia choroby lub przynajmniej złagodzić jej objawy. Co warto robić?

Najważniejsze zabiegi:
  • Wybór sadzonek ze sprawdzonego źródła
  • Odkażanie podłoża (patogen może znajdować się na głębokości nawet do 90 cm; ze szkodliwymi mikroorganizmami bardzo dobrze radzi sobie Menno Florades zawierający kwas benzoesowy).
  • Dbanie o odpowiednią rozstawę sadzenia, unikanie nadmiernego zagęszczenia, a także zachwaszczenia
  • Regularna dezynfekcja narzędzi przeznaczone do pielęgnacji roślin
  • Stosowanie racjonalnego nawożenia, bez nadmiernych dawek azotu, które sprzyjają występowaniu innych chorób.

Zwalczanie werticiliozy papryki

Lista skutecznych środków ochrony, które służą do zwalczania werticiliozy papryki nie jest szeroka. Dobre rezultaty osiąga się m.in. przez stosowanie Switch 62,5 WG. Fungicyd zawiera cyprodynil (związek z grupy anilinopirimidyn) oraz fludioksonil (związek z grupy fenylopiroli). Jest także zalecany do stosowania na szarą pleśń u papryki pod osłonami.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Werticilioza
Werticilioza, zwana również chorobą więdnięcia to choroba roślin, wywoływana przez grzyby Verticillium. Występuje najczęściej w uprawach roślin ozdobnych, takich jak chryzantema i róża, a także w truskawce, malinie i papryce. 
Werticilioza róży 
Werticilioza róży to jedna z najgroźniejszych chorób grzybowych, atakujących rodzaj Rosa (i nie tylko). Jest wywoływana przez dwa patogeny: Verticillium dahliae i Verticillium albo -atrum
Werticilioza truskawki 
Werticilioza truskawki, wywoływana przez Verticillium dahliae należy do chorób odglebowych, które nie tylko obniżają plon, ale prowadzą do całkowitego zamierania roślin.