Antraknoza 

Antraknoza, nazywana również zgorzelą to poważna choroba grzybowa roślin, powodowana przez grzyby z rodzaju Colletotrichum oraz Kabatiella. Występuje w uprawach owoców jagodowych: truskawki, borówki wysokiej oraz maliny, jak również pomidora, papryki czy róży. Głównym objawem antraknozy jest zgorzel liści, łodyg lub owoców. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się więcej o jej rozpoznawaniu i zwalczaniu w uprawie.

Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
28 czerwca 2022 | czas czytania: 4 min
Udostępnij artykuł
Antraknoza
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie antraknozy

Głównym objawem antraknozy jest zgorzel liści, łodyg i owoców. Objawia się ona w postaci najpierw szarych, a z czasem brunatniejących nekroz, występujących na różnych częściach roślin. Porażona antraknozą część rośliny zapada się, a jej powierzchnia ulega deformacji, a na liściach pojawia się plamistość. Wszystko to prowadzi to do szybkiego ich opadania oraz obumierania. W pierwszej kolejności choroba uwidacznia się na młodych pędach, szypułkach kwiatów, ogonkach liści oraz rozłogach.

Objawy antraknozy

  • szare, brunatniejące nekrozy na liściach, łodygach i owocach
  • zapadanie i deformacja liści
  • plamistości liści
  • opadanie oraz obumieranie liści lub części roślin
  • przy wysokiej wilgotności, widoczne pomarańczowo-łososiowe zarodniki

Występowanie antraknozy

Antraknoza występuje w różnych uprawach owoców miękkich, warzyw, a także roślin ozdobnych i sadowniczych. W profesjonalnym ogrodnictwie choroba stanowi największe zagrożenie dla upraw:

Antraknoza truskawki

truskawki w tunelu
Antraknoza truskawki z roku na rok stanowi coraz większe zagrożenie dla plantacji truskawki, z uwagi na zmieniające się warunki klimatyczne. Wysokie temperatury oraz gwałtowne opady tworzą optymalne warunki dla rozwoju patogenu i zwiększają ryzyko porażenia uprawy. Antraknoza truskawki objawia się przede wszystkim masowym gniciem owoców i objawia się najczęściej w okresie kwitnienia oraz tuż przed zbiorami.

Antraknoza róży 

antraknoza róży
Antraknoza róży to choroba grzybowa wywoływana przez Sphaceloma rosarum. Typowe objawy to występowanie podłużnych, szarobrązowych plam na liściach, a także pędach. Plamy są nieco ciemniejsze na brzegach (granice są „rozmyte”). Zaburza rozwój krzewów, a jednocześnie obniża ich wartość handlową lub nawet dyskwalifikuje je jako materiał handlowy.

Antraknoza ogórka 

antraknoza ogórka
Antraknoza ogórka wywoływana przez Colletotrichum orbiculare objawia się m.in. występowaniem przebarwień na liściach i owocach. Przy silnym porażaniu może spowodować straty w plonie. Początkowo objawia się powstawaniem wodnistych, jasnych plam na liściach. Plamy są nieliczne; jasnozielone lub żółte i mają wyraźne zarysowane brzegi.

Rozwój antraknozy

Choroba przenosi się pomiędzy roślinami poprzez wydzielinę, gromadzącą się w miejscu porażenia rośliny. Rozprzestrzenianiu się choroby w uprawie sprzyja obecność szkodników, które przenoszą zarodniki grzybów z rośliny na roślinę.

Choroba rozwija się i rozprzestrzenia szybko w warunkach wysokiej temperatury oraz wilgotności powietrza. Kiedy w uprawie panują optymalne warunki do rozwoju Colletotrichum, w miejscu porażenia widoczne stają zarodniki grzyba w postaci różowo-łososiowych wycieków. Przyspiesza to rozprzestrzenianie się choroby w uprawie i zwiększa ryzyko porażenia kolejnych roślin.

Zwalczanie antraknozy

Walka z antraknozą polega przede wszystkim na usuwaniu i paleniu porażonych części roślin. W przypadku, gdy objawy choroby pojawiły się w kilku miejscach, na pędach, liściach lub owocach – utylizacji należy poddać całą roślinę. Kluczowe znaczenie odgrywa również poprawna dezynfekcja oraz zachowanie wysokiego standardu higieny w uprawie. Regularne odkażanie urządzeń i narzędzi, a także dezynfekcja pracowników i osób odwiedzających uprawę skutecznie zapobiega przenoszeniu się choroby na inne części uprawy.

Antraknoza — opryski 

Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby, należy wykonać oprysk fungicydami, które zwalczą zarodniki grzybów i powstrzymają rozwój choroby. W truskawce, borówce amerykańskiej, malinie i innych owocach jagodowych, skutecznymi środkami zwalczającymi antraknozę są preparaty chemiczne: Switch na bazie cyprodynilu i fludioksonilu, Scorpion, zawierający azoksystrobinę i difenokonazol oraz Signum 33 WG, którego substancje czynne to piraklostrobina oraz boskalid. W borówce amerykańskiej alternatywą dla chemicznych fungicydów może być biologiczny środek Polyversum WP, zawierający oospory pożytecznego grzyba Pythium oligandrum.

Sposoby zwalczania antraknozy

  • usuwanie i utylizacja części lub całości porażonych roślin
  • dezynfekcja preparatem zwalczającym formy przetrwalnikowe grzybów Colletotrichum (np. Menno Florades)
  • oprysk fungicydami, przeznaczonymi do stosowania w konkretnej uprawie (np. Switch, Scorpion, Signum 33 WG, Polyversum WP)
  • zachowanie wysokiego standardu higieny, by uniknąć przeniesienia patogenu pomiędzy roślinami.

Zapobieganie antraknozie

Formy przetrwalnikowe grzyba mogą utrzymywać się w uprawie przez wiele sezonów. Z tego względu, po pojawieniu się antraknozy w uprawie, należy wykonać dodatkowe zabiegi dezynfekcyjne. Odpowiednim środkiem do tego celu jest zastosowanie preparatu do dezynfekcji Menno Florades, który zwalcza zarodniki oraz formy przetrwalnikowe grzybów z grup Colletotrichum coccodes, oraz Colletotrichum sp.

Skuteczną praktyką zapobiegawczą może być również wykonanie profilaktycznego oprysku środkami biologicznymi oraz biostymulatorami roślin, które wzmocnią odporność roślin.

Antraknoza — opryski i preparaty 

Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dowiedz się więcej o chorobach roślin
Werticilioza
Werticilioza, zwana również chorobą więdnięcia to choroba roślin, wywoływana przez grzyby Verticillium. Występuje najczęściej w uprawach roślin ozdobnych, takich jak chryzantema i róża, a także w truskawce, malinie i papryce.
Rizoktonioza
Rhizoctonia — znana również jako choroba opadowa — jest grzybem glebowym, który powoduje ciemnobrązową zgniliznę korzenia i szyjki korzeniowej (zgniliznę korzeniową). Grzyb ten rozwija się w wilgotnym środowisku i wysokich temperaturach.
Alternarioza
Choroby często powodują problemy w uprawach i mogą powodować poważne szkody. Często powodują one gnicie i więdnięcie, które może ostatecznie doprowadzić do całkowitego obumarcia rośliny.

Antraknoza 

Antraknoza, nazywana również zgorzelą to poważna choroba grzybowa roślin, powodowana przez grzyby z rodzaju Colletotrichum oraz Kabatiella. Występuje w uprawach owoców jagodowych: truskawki, borówki wysokiej oraz maliny, jak również pomidora, papryki czy róży. Głównym objawem antraknozy jest zgorzel liści, łodyg lub owoców. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się więcej o jej rozpoznawaniu i zwalczaniu w uprawie.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 28 czerwca 2022 | 
czas czytania: 4 min
Udostępnij artykuł
Antraknoza
W poniższym artykule:
Antraknoza
Rodzaj choroby:    grzybowa
Patogen:                 grzyby z rodzaju Colletotrichum oraz Kabatiella
Objawy:                  szarobrązowe nekrozy, zapadanie i deformacja liści
Uprawy:                  truskawka, malina, borówka, róża, winorośl
Warunki rozwoju:  < 15°C, optymalnie 26°C i duża wilgotność
Występowanie:
123456789101112

Rozpoznawanie antraknozy

Głównym objawem antraknozy jest zgorzel liści, łodyg i owoców. Objawia się ona w postaci najpierw szarych, a z czasem brunatniejących nekroz, występujących na różnych częściach roślin. Porażona antraknozą część rośliny zapada się, a jej powierzchnia ulega deformacji, a na liściach pojawia się plamistość. Wszystko to prowadzi to do szybkiego ich opadania oraz obumierania. W pierwszej kolejności choroba uwidacznia się na młodych pędach, szypułkach kwiatów, ogonkach liści oraz rozłogach.

Objawy antraknozy

  • szare, brunatniejące nekrozy na liściach, łodygach i owocach
  • zapadanie i deformacja liści
  • plamistości liści
  • opadanie oraz obumieranie liści lub części roślin
  • przy wysokiej wilgotności, widoczne pomarańczowo-łososiowe zarodniki

Występowanie antraknozy

Antraknoza występuje w różnych uprawach owoców miękkich, warzyw, a także roślin ozdobnych i sadowniczych. W profesjonalnym ogrodnictwie choroba stanowi największe zagrożenie dla upraw:

Antraknoza truskawki

truskawki w tunelu
Antraknoza truskawki z roku na rok stanowi coraz większe zagrożenie dla plantacji truskawki, z uwagi na zmieniające się warunki klimatyczne. Wysokie temperatury oraz gwałtowne opady tworzą optymalne warunki dla rozwoju patogenu i zwiększają ryzyko porażenia uprawy. Antraknoza truskawki objawia się przede wszystkim masowym gniciem owoców i objawia się najczęściej w okresie kwitnienia oraz tuż przed zbiorami.

Antraknoza róży 

antraknoza róży
Antraknoza róży to choroba grzybowa wywoływana przez Sphaceloma rosarum. Typowe objawy to występowanie podłużnych, szarobrązowych plam na liściach, a także pędach. Plamy są nieco ciemniejsze na brzegach (granice są „rozmyte”). Zaburza rozwój krzewów, a jednocześnie obniża ich wartość handlową lub nawet dyskwalifikuje je jako materiał handlowy.

Antraknoza ogórka 

antraknoza ogórka
Antraknoza ogórka wywoływana przez Colletotrichum orbiculare objawia się m.in. występowaniem przebarwień na liściach i owocach. Przy silnym porażaniu może spowodować straty w plonie. Początkowo objawia się powstawaniem wodnistych, jasnych plam na liściach. Plamy są nieliczne; jasnozielone lub żółte i mają wyraźne zarysowane brzegi.

Rozwój antraknozy

Choroba przenosi się pomiędzy roślinami poprzez wydzielinę, gromadzącą się w miejscu porażenia rośliny. Rozprzestrzenianiu się choroby w uprawie sprzyja obecność szkodników, które przenoszą zarodniki grzybów z rośliny na roślinę.

Choroba rozwija się i rozprzestrzenia szybko w warunkach wysokiej temperatury oraz wilgotności powietrza. Kiedy w uprawie panują optymalne warunki do rozwoju Colletotrichum, w miejscu porażenia widoczne stają zarodniki grzyba w postaci różowo-łososiowych wycieków. Przyspiesza to rozprzestrzenianie się choroby w uprawie i zwiększa ryzyko porażenia kolejnych roślin.

Zwalczanie antraknozy

Walka z antraknozą polega przede wszystkim na usuwaniu i paleniu porażonych części roślin. W przypadku, gdy objawy choroby pojawiły się w kilku miejscach, na pędach, liściach lub owocach – utylizacji należy poddać całą roślinę. Kluczowe znaczenie odgrywa również poprawna dezynfekcja oraz zachowanie wysokiego standardu higieny w uprawie. Regularne odkażanie urządzeń i narzędzi, a także dezynfekcja pracowników i osób odwiedzających uprawę skutecznie zapobiega przenoszeniu się choroby na inne części uprawy.

Antraknoza — opryski 

Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby, należy wykonać oprysk fungicydami, które zwalczą zarodniki grzybów i powstrzymają rozwój choroby. W truskawce, borówce amerykańskiej, malinie i innych owocach jagodowych, skutecznymi środkami zwalczającymi antraknozę są preparaty chemiczne: Switch na bazie cyprodynilu i fludioksonilu, Scorpion, zawierający azoksystrobinę i difenokonazol oraz Signum 33 WG, którego substancje czynne to piraklostrobina oraz boskalid. W borówce amerykańskiej alternatywą dla chemicznych fungicydów może być biologiczny środek Polyversum WP, zawierający oospory pożytecznego grzyba Pythium oligandrum.

Sposoby zwalczania antraknozy

  • usuwanie i utylizacja części lub całości porażonych roślin
  • dezynfekcja preparatem zwalczającym formy przetrwalnikowe grzybów Colletotrichum (np. Menno Florades)
  • oprysk fungicydami, przeznaczonymi do stosowania w konkretnej uprawie (np. Switch, Scorpion, Signum 33 WG, Polyversum WP)
  • zachowanie wysokiego standardu higieny, by uniknąć przeniesienia patogenu pomiędzy roślinami.

Zapobieganie antraknozie

Formy przetrwalnikowe grzyba mogą utrzymywać się w uprawie przez wiele sezonów. Z tego względu, po pojawieniu się antraknozy w uprawie, należy wykonać dodatkowe zabiegi dezynfekcyjne. Odpowiednim środkiem do tego celu jest zastosowanie preparatu do dezynfekcji Menno Florades, który zwalcza zarodniki oraz formy przetrwalnikowe grzybów z grup Colletotrichum coccodes, oraz Colletotrichum sp.

Skuteczną praktyką zapobiegawczą może być również wykonanie profilaktycznego oprysku środkami biologicznymi oraz biostymulatorami roślin, które wzmocnią odporność roślin.

Antraknoza — opryski i preparaty 

Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Dowiedz się więcej o chorobach roślin
Werticilioza
Werticilioza, zwana również chorobą więdnięcia to choroba roślin, wywoływana przez grzyby Verticillium. Występuje najczęściej w uprawach roślin ozdobnych, takich jak chryzantema i róża, a także w truskawce, malinie i papryce.
Rizoktonioza
Rhizoctonia — znana również jako choroba opadowa — jest grzybem glebowym, który powoduje ciemnobrązową zgniliznę korzenia i szyjki korzeniowej (zgniliznę korzeniową). Grzyb ten rozwija się w wilgotnym środowisku i wysokich temperaturach.
Alternarioza
Choroby często powodują problemy w uprawach i mogą powodować poważne szkody. Często powodują one gnicie i więdnięcie, które może ostatecznie doprowadzić do całkowitego obumarcia rośliny.