Alternarioza pomidora

Alternarioza pomidora, znana także jako sucha plamistość liści pomidora to groźna choroba porażająca liście i owoce. Może powodować duże straty w plonie. Jest wywoływana przez pasożyty – grzyby z rodzaju Alternaria, najczęściej Alternaria solani. Jak zapobiegać, a w razie potrzeby skutecznie zwalczać alternariozę?
Alternarioza na pomidorze
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 
22 września 2022 | czas czytania: 4 min
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie alternariozy pomidora  

Pierwsze symptomy infekcji grzybem Alternaria solani są widoczne najczęściej do połowy czerwca. Występują na liściach w postaci suchych, ciemnobrunatnych plamek o średnicy do 2 cm, czasem okolonych żółtymi obwódkami. Na powierzchni przebarwień, zwłaszcza przy silniejszym porażeniu, widoczne są koncentryczne i pierścieniowe skupienia zarodników konoidalnych. Plamy z czasem zlewają się, a liście żółkną i zamierają. Infekcja przebiega podobnie na pędach i ogonkach liściowych.

Alternarioza pomidora – objawy na owocach

  • Choroba najintensywniej rozwijają się w okolicach szypułki
  • Początkowo występują sferyczne, lekko zagłębione plamy
  • Porażone tkanki owoców są pokryte aksamitnym, czarnym nalotem trzonków i zarodników.
  • Jest to szczególnie widoczne w warunkach dużej wilgotności powietrza, np. w szklarni i tunelu foliowym
  • Owoce tracą wodę, stają się skórzaste, następnie dochodzi do ich mumifikacji

Występowanie alternariozy 

Alternarioza występuje na roślinach z rodziny psiankowatych, a największe znaczenie ma w uprawie pomidora. Mocniej dotyka uprawy warzywnicze polowe, ale może także być problemem w uprawach pod osłonami. Poza pomidorem grzyb Alternaria solani poraża:
  • ziemniaki
  • paprykę
  • oberżynę

Rozwój alternariozy pomidora 

Optymalne warunki rozwoju to wysoka wilgotność powietrza i wysoka temperatura (powyżej 21°C). W sprzyjającym środowisku czas inkubacji choroby wynosi zaledwie 5-6 dni. Źródłem pierwotnej infekcji są m.in. porażone nasiona i pozostawione resztki roślinne. Infekcje wtórne powoduje rozprzestrzenianie się zarodników konidialnych. Grzyb efektywnie namnaża się i przenosi, gdy liście i inne organy są wilgotne przez kilkanaście godzin. Patogen zimuje w postaci grzybni oraz zarodników.

Zapobieganie alternariozie pomidora

Ryzyko pojawienia się alternariozy można zmniejszyć przez szeroko zakrojone działania profilaktyczne. Jednocześnie dzięki niektórym czynnościom w przypadku jej wystąpienia przebieg jest łagodniejszy:
  • Stosowanie zmianowania – robienie przerw w uprawie roślin z rodziny psiankowatych
  • Pozyskiwanie sadzonek z pewnego źródła
  • Częstsze wietrzenie szklarni i tuneli foliowych
  • Zrównoważone nawożenie obejmujące także niedoceniane mikroelementy. Unikanie stosowania wysokich dawek azotu
  • Niszczenie resztek roślinnych po zbiorach
  • Racjonalne, zrównoważone nawożenie (unikanie aplikacji dużych dawek azotu, który zwiększa podatność na czynniki stresotwórcze, w tym patogeny)
  • Uprawa odmian o mniejszej podatności na alternariozę

Alternarioza pomidora – zwalczanie

Pierwszym działaniem, które warto podjąć po zauważeniu objawów jest usuwanie i utylizacja porażonych fragmentów rośliny. Niezależnie od tego należy zastosować fungicydy interwencyjne. Alternariozę pomidora najczęściej zwalcza się preparatami zawierającymi strobiluryny (np. azoksystrobinę lub piraklostrobinę). Często zawierają dodatki – substancje aktywne należące do innych grup, np. boskalid. Ponadto stosuje się cyprodynil i fludioksonil. Naprzemienne stosowanie preparatów (zawierających substancje aktywnie należące do różnych grup) ogranicza ryzyko nabycia przez patogeny mechanizmów odpornościowych. Zabieg zaleca się wykonywać także zapobiegawczo w fazie pojawiania się pierwszych pędów bocznych.

Alternarioza pomidora — opryski

Do zwalczania alternariozy pomidora wykorzystuje się m.in.: Dagonis oraz Signum 33 WP. W uprawach ekologicznych zastosowanie ma również Serenade ASO zawierający szczep bakterii Bacillus subtilis.

Alternarioza pomidora może spowodować znaczne obniżenie wysokości plonu, a także jego wartości konsumpcyjnej. Należy zwalczać ją chemicznie lub biologicznie po zauważeniu pierwszych objawów, a także wykonywać zabiegi zapobiegawcze.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 

Alternarioza pomidora

Alternarioza pomidora, znana także jako sucha plamistość liści pomidora to groźna choroba porażająca liście i owoce. Może powodować duże straty w plonie. Jest wywoływana przez pasożyty – grzyby z rodzaju Alternaria, najczęściej Alternaria solani. Jak zapobiegać, a w razie potrzeby skutecznie zwalczać alternariozę?
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 22 września 2022 | 
czas czytania: 4 min
Udostępnij artykuł
Alternarioza na pomidorze
W poniższym artykule:
Alternarioza
Rodzaj choroby:    grzybowa
Patogen:                 Alternaria, najczęściej Alternaria solani
Objawy:                  ciemnobrunatne plamki na liściach, pędach i ogonkach
Uprawy:                  pomidor, papryka, bakłażan
Warunki rozwoju:  wysoka temperatura (powyżej 21°C), duża wilgotność
Występowanie:
123456789101112

Rozpoznawanie alternariozy pomidora  

Pierwsze symptomy infekcji grzybem Alternaria solani są widoczne najczęściej do połowy czerwca. Występują na liściach w postaci suchych, ciemnobrunatnych plamek o średnicy do 2 cm, czasem okolonych żółtymi obwódkami. Na powierzchni przebarwień, zwłaszcza przy silniejszym porażeniu, widoczne są koncentryczne i pierścieniowe skupienia zarodników konoidalnych. Plamy z czasem zlewają się, a liście żółkną i zamierają. Infekcja przebiega podobnie na pędach i ogonkach liściowych.

Alternarioza pomidora – objawy na owocach

  • Choroba najintensywniej rozwijają się w okolicach szypułki
  • Początkowo występują sferyczne, lekko zagłębione plamy
  • Porażone tkanki owoców są pokryte aksamitnym, czarnym nalotem trzonków i zarodników.
  • Jest to szczególnie widoczne w warunkach dużej wilgotności powietrza, np. w szklarni i tunelu foliowym
  • Owoce tracą wodę, stają się skórzaste, następnie dochodzi do ich mumifikacji

Występowanie alternariozy 

Alternarioza występuje na roślinach z rodziny psiankowatych, a największe znaczenie ma w uprawie pomidora. Mocniej dotyka uprawy warzywnicze polowe, ale może także być problemem w uprawach pod osłonami. Poza pomidorem grzyb Alternaria solani poraża:
  • ziemniaki
  • paprykę
  • oberżynę

Rozwój alternariozy pomidora 

Optymalne warunki rozwoju to wysoka wilgotność powietrza i wysoka temperatura (powyżej 21°C). W sprzyjającym środowisku czas inkubacji choroby wynosi zaledwie 5-6 dni. Źródłem pierwotnej infekcji są m.in. porażone nasiona i pozostawione resztki roślinne. Infekcje wtórne powoduje rozprzestrzenianie się zarodników konidialnych. Grzyb efektywnie namnaża się i przenosi, gdy liście i inne organy są wilgotne przez kilkanaście godzin. Patogen zimuje w postaci grzybni oraz zarodników.

Zapobieganie alternariozie pomidora

Ryzyko pojawienia się alternariozy można zmniejszyć przez szeroko zakrojone działania profilaktyczne. Jednocześnie dzięki niektórym czynnościom w przypadku jej wystąpienia przebieg jest łagodniejszy:
  • Stosowanie zmianowania – robienie przerw w uprawie roślin z rodziny psiankowatych
  • Pozyskiwanie sadzonek z pewnego źródła
  • Częstsze wietrzenie szklarni i tuneli foliowych
  • Zrównoważone nawożenie obejmujące także niedoceniane mikroelementy. Unikanie stosowania wysokich dawek azotu
  • Niszczenie resztek roślinnych po zbiorach
  • Racjonalne, zrównoważone nawożenie (unikanie aplikacji dużych dawek azotu, który zwiększa podatność na czynniki stresotwórcze, w tym patogeny)
  • Uprawa odmian o mniejszej podatności na alternariozę

Alternarioza pomidora – zwalczanie

Pierwszym działaniem, które warto podjąć po zauważeniu objawów jest usuwanie i utylizacja porażonych fragmentów rośliny. Niezależnie od tego należy zastosować fungicydy interwencyjne. Alternariozę pomidora najczęściej zwalcza się preparatami zawierającymi strobiluryny (np. azoksystrobinę lub piraklostrobinę). Często zawierają dodatki – substancje aktywne należące do innych grup, np. boskalid. Ponadto stosuje się cyprodynil i fludioksonil. Naprzemienne stosowanie preparatów (zawierających substancje aktywnie należące do różnych grup) ogranicza ryzyko nabycia przez patogeny mechanizmów odpornościowych. Zabieg zaleca się wykonywać także zapobiegawczo w fazie pojawiania się pierwszych pędów bocznych.

Alternarioza pomidora — opryski

Do zwalczania alternariozy pomidora wykorzystuje się m.in.: Dagonis oraz Signum 33 WP. W uprawach ekologicznych zastosowanie ma również Serenade ASO zawierający szczep bakterii Bacillus subtilis.

Alternarioza pomidora może spowodować znaczne obniżenie wysokości plonu, a także jego wartości konsumpcyjnej. Należy zwalczać ją chemicznie lub biologicznie po zauważeniu pierwszych objawów, a także wykonywać zabiegi zapobiegawcze.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Dowiedz się więcej o chorobach roślin
Zaraza ziemniaczana pomidora
Zaraza ziemniaczana pomidora wywoływana jest przez grzyby z rodzaju Pytophthora infestans i wywołuje uszkodzenia na różnych częściach rośliny. Na łodygach, gronach i ogonkach liściowych powstają powierzchowne przebarwienia, które mogą prowadzić nawet do obumierania roślin. Liście przebarwiają się i wysychają, a owoce również brązowieją. 
Brunatna plamistość liści pomidora
Brunatna plamistość liści pomidora (Cladosporium fulvum) jest chorobą grzybiczą, która może powodować poważne szkody w uprawie pomidorów. Grzyb na początku widoczny na starych liściach, ponieważ między zakażeniem a pojawieniem się objawów, można wyróżnić okres utajony, trwający co najmniej tydzień.
Fuzarioza pomidora
Fuzariozy pomidora, tj. fuzaryjne więdnięcie pomidora i fuzarioza zgorzelowa pomidora to choroby grzybowe powodowane przez dwa podgatunki Fusarium oxysporum, patogenu grzybowego żerującego na różnorodnych roślinach. Jest to w szczególności problem w uprawach pod osłonami.