Brunatna plamistość liści pomidora
Cladosporium fulvum
Brunatna plamistość liści pomidora (Cladosporium fulvum) jest chorobą grzybiczą, która może powodować poważne szkody w uprawie pomidorów. Grzyb na początku widoczny na starych liściach, ponieważ między zakażeniem a pojawieniem się objawów, można wyróżnić okres utajony, trwający co najmniej tydzień. Chłodny, wilgotny klimat z niewielką ilością ruchu powietrza, to optymalne warunki, w którym rozwija się grzyb. Rozprzestrzenianie się grzyba odbywa się poprzez zarodniki.
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
30 stycznia 2023
Product Manager Crop Protection |
30 stycznia 2023
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:
Rozpoznawanie brunatnej plamistości liści pomidora
Głównym objawem porażenia Cladosporium fulvum jest pojawienie się żółtych plamek na spodniej stronie liścia. Kiedy grzyb zaczyna wytwarzać zarodniki, plamy zmieniają kolor na brązowy. Wraz z rozwojem grzybni, wierzchołek liścia staje się
żółty, a następnie liście zaczynają więdnąć. Zmiany mogą pojawiać się również na owocach w postaci brązowych przebarwień.
Objawy brunatnej plamistości liści pomidora
- żółte plamki na spodniej stronie liścia
- żółte przebarwienie wierzchołka liścia
- brązowe przebarwienia na owocach
Rozwój brunatnej plamistości liści pomidora
Choroba grzybicza rozprzestrzenia się poprzez zarodniki, które mogą przetrwać w sprzyjających (suchych) warunkach od 9 do 12 miesięcy. Najszybszy rozwój choroby obserwuje się przy wilgotności powietrza wyższej niż 85%. Roślina zostaje zainfekowana, gdy
zarodniki znajdą się na spodniej stronie liścia. Po około dziesięciu dniach od zakażenia grzyb rozwija się w zarodniki, które wydostają się przez aparaty szparkowe rośliny.
Brunatna plamistość liści pomidora - zwalczanie i zapobieganie
Z uwagi na brak zarejestrowanych preparatów, przeznaczonych do zwalczania brunatnej plamistości liści pomidora, szczególną uwagę należy zwrócić na działania zapobiegawcze. Należą do nich:
- Staranne usuwanie wszystkich zainfekowanych liści
- Z uwagi na długi czas przetrwania zarodników, należy przykładać szczególną wagę do skutecznej higieny i dezynfekcji, zarówno w trakcie trwania uprawy jak i podczas jej zmiany.
- Uprawa odmian odpornych na grzyby z rodzaju Cladosporium fulvum
- Odpowiednia wentylacja uprawy
- Ograniczanie wilgotności uprawy
Skontaktuj się z nami!
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe.
Dowiedz się więcej o chorobach roślin
Kategorie:
Brunatna plamistość liści pomidora
Cladosporium fulvum
Brunatna plamistość liści pomidora (Cladosporium fulvum) jest chorobą grzybiczą, która może powodować poważne szkody w uprawie pomidorów. Grzyb na początku widoczny na starych liściach, ponieważ między zakażeniem a pojawieniem się objawów, można wyróżnić okres utajony, trwający co najmniej tydzień. Chłodny, wilgotny klimat z niewielką ilością ruchu powietrza, to optymalne warunki, w którym rozwija się grzyb. Rozprzestrzenianie się grzyba odbywa się poprzez zarodniki.
Szukaj w Banku wiedzy
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Kategorie:
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 30 stycznia 2023
Product Manager Crop Protection | 30 stycznia 2023
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:
Rozpoznawanie brunatnej plamistości liści pomidora
Głównym objawem porażenia Cladosporium fulvum jest pojawienie się żółtych plamek na spodniej stronie liścia. Kiedy grzyb zaczyna wytwarzać zarodniki, plamy zmieniają kolor na brązowy. Wraz z rozwojem grzybni, wierzchołek liścia staje się
żółty, a następnie liście zaczynają więdnąć. Zmiany mogą pojawiać się również na owocach w postaci brązowych przebarwień.
Rodzaj choroby: grzybowa
Patogen: grzyby z rodzaju Cladosporium fulvum)
Warunki rozwoju: wilgotność powietrza powyżej 85%
Występowanie:
Patogen: grzyby z rodzaju Cladosporium fulvum)
Objawy: żółte plamy na spodniej stronie liścia
Uprawy: pomidorWarunki rozwoju: wilgotność powietrza powyżej 85%
Występowanie:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
Objawy brunatnej plamistości liści pomidora
- żółte plamki na spodniej stronie liścia
- żółte przebarwienie wierzchołka liścia
- brązowe przebarwienia na owocach
Rozwój brunatnej plamistości liści pomidora
Choroba grzybicza rozprzestrzenia się poprzez zarodniki, które mogą przetrwać w sprzyjających (suchych) warunkach od 9 do 12 miesięcy. Najszybszy rozwój choroby obserwuje się przy wilgotności powietrza wyższej niż 85%. Roślina zostaje zainfekowana, gdy
zarodniki znajdą się na spodniej stronie liścia. Po około dziesięciu dniach od zakażenia grzyb rozwija się w zarodniki, które wydostają się przez aparaty szparkowe rośliny.
Brunatna plamistość liści pomidora - zwalczanie i zapobieganie
Z uwagi na brak zarejestrowanych preparatów, przeznaczonych do zwalczania brunatnej plamistości liści pomidora, szczególną uwagę należy zwrócić na działania zapobiegawcze. Należą do nich:
- Staranne usuwanie wszystkich zainfekowanych liści
- Z uwagi na długi czas przetrwania zarodników, należy przykładać szczególną wagę do skutecznej higieny i dezynfekcji, zarówno w trakcie trwania uprawy jak i podczas jej zmiany.
- Uprawa odmian odpornych na grzyby z rodzaju Cladosporium fulvum
- Odpowiednia wentylacja uprawy
- Ograniczanie wilgotności uprawy
Skontaktuj się z nami!
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe.
Dowiedz się więcej o chorobach roślin
Zaraza ziemniaczana pomidora
Zaraza ziemniaczana pomidora wywoływana jest przez grzyby z rodzaju Pytophthora infestans i wywołuje uszkodzenia na różnych częściach rośliny. Na łodygach, gronach i ogonkach liściowych powstają powierzchowne przebarwienia, które mogą prowadzić nawet do obumierania roślin. Liście przebarwiają się i wysychają, a owoce również brązowieją.
Zaraza ziemniaczana pomidora wywoływana jest przez grzyby z rodzaju Pytophthora infestans i wywołuje uszkodzenia na różnych częściach rośliny. Na łodygach, gronach i ogonkach liściowych powstają powierzchowne przebarwienia, które mogą prowadzić nawet do obumierania roślin. Liście przebarwiają się i wysychają, a owoce również brązowieją.
Alternarioza pomidora
Alternarioza pomidora, znana także jako sucha plamistość liści pomidora to groźna choroba porażająca liście i owoce. Może powodować duże straty w plonie. Jest wywoływana przez pasożyty – grzyby z rodzaju Alternaria, najczęściej Alternaria solani.
Alternarioza pomidora, znana także jako sucha plamistość liści pomidora to groźna choroba porażająca liście i owoce. Może powodować duże straty w plonie. Jest wywoływana przez pasożyty – grzyby z rodzaju Alternaria, najczęściej Alternaria solani.
Fuzarioza pomidora
Fuzariozy pomidora, tj. fuzaryjne więdnięcie pomidora i fuzarioza zgorzelowa pomidora to choroby grzybowe powodowane przez dwa podgatunki Fusarium oxysporum, patogenu grzybowego żerującego na różnorodnych roślinach. Jest to w szczególności problem w uprawach pod osłonami.
Fuzariozy pomidora, tj. fuzaryjne więdnięcie pomidora i fuzarioza zgorzelowa pomidora to choroby grzybowe powodowane przez dwa podgatunki Fusarium oxysporum, patogenu grzybowego żerującego na różnorodnych roślinach. Jest to w szczególności problem w uprawach pod osłonami.
Kategorie: