Brunatna plamistość liści pomidora

Cladosporium fulvum

Brunatna plamistość liści pomidora (Cladosporium fulvum) jest chorobą grzybiczą, która może powodować poważne szkody w uprawie pomidorów. Grzyb na początku widoczny na starych liściach, ponieważ między zakażeniem a pojawieniem się objawów, można wyróżnić okres utajony, trwający co najmniej tydzień. Chłodny, wilgotny klimat z niewielką ilością ruchu powietrza, to optymalne warunki, w którym rozwija się grzyb. Rozprzestrzenianie się grzyba odbywa się poprzez zarodniki.

Brunatna plamistość liści pomidora
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
30 stycznia 2023
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie brunatnej plamistości liści pomidora

Głównym objawem porażenia Cladosporium fulvum jest pojawienie się żółtych plamek na spodniej stronie liścia. Kiedy grzyb zaczyna wytwarzać zarodniki, plamy zmieniają kolor na brązowy. Wraz z rozwojem grzybni, wierzchołek liścia staje się żółty, a następnie liście zaczynają więdnąć. Zmiany mogą pojawiać się również na owocach w postaci brązowych przebarwień.

Objawy brunatnej plamistości liści pomidora

  • żółte plamki na spodniej stronie liścia
  • żółte przebarwienie wierzchołka liścia
  • brązowe przebarwienia na owocach

Rozwój brunatnej plamistości liści pomidora

Choroba grzybicza rozprzestrzenia się poprzez zarodniki, które mogą przetrwać w sprzyjających (suchych) warunkach od 9 do 12 miesięcy. Najszybszy rozwój choroby obserwuje się przy wilgotności powietrza wyższej niż 85%. Roślina zostaje zainfekowana, gdy zarodniki znajdą się na spodniej stronie liścia. Po około dziesięciu dniach od zakażenia grzyb rozwija się w zarodniki, które wydostają się przez aparaty szparkowe rośliny.

Brunatna plamistość liści pomidora - zwalczanie i zapobieganie

Z uwagi na brak zarejestrowanych preparatów, przeznaczonych do zwalczania brunatnej plamistości liści pomidora, szczególną uwagę należy zwrócić na działania zapobiegawcze. Należą do nich: 
  • Staranne usuwanie wszystkich zainfekowanych liści 
  • Z uwagi na długi czas przetrwania zarodników, należy przykładać szczególną wagę do skutecznej higieny i dezynfekcji, zarówno w trakcie trwania uprawy jak i podczas jej zmiany. 
  • Uprawa odmian odpornych na grzyby z rodzaju Cladosporium fulvum
  • Odpowiednia wentylacja uprawy
  • Ograniczanie wilgotności uprawy
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dowiedz się więcej o chorobach roślin

Brunatna plamistość liści pomidora

Cladosporium fulvum

Brunatna plamistość liści pomidora (Cladosporium fulvum) jest chorobą grzybiczą, która może powodować poważne szkody w uprawie pomidorów. Grzyb na początku widoczny na starych liściach, ponieważ między zakażeniem a pojawieniem się objawów, można wyróżnić okres utajony, trwający co najmniej tydzień. Chłodny, wilgotny klimat z niewielką ilością ruchu powietrza, to optymalne warunki, w którym rozwija się grzyb. Rozprzestrzenianie się grzyba odbywa się poprzez zarodniki.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 30 stycznia 2023
Udostępnij artykuł

Brunatna plamistość liści pomidora
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie brunatnej plamistości liści pomidora

Głównym objawem porażenia Cladosporium fulvum jest pojawienie się żółtych plamek na spodniej stronie liścia. Kiedy grzyb zaczyna wytwarzać zarodniki, plamy zmieniają kolor na brązowy. Wraz z rozwojem grzybni, wierzchołek liścia staje się żółty, a następnie liście zaczynają więdnąć. Zmiany mogą pojawiać się również na owocach w postaci brązowych przebarwień.

cladosporium fulvum
Rodzaj choroby:    grzybowa
Patogen:                 grzyby z rodzaju Cladosporium fulvum)
Objawy:                  żółte plamy na spodniej stronie liścia
Uprawy:                  pomidor
Warunki rozwoju:  wilgotność powietrza powyżej 85%
Występowanie:
123456789101112

Objawy brunatnej plamistości liści pomidora

  • żółte plamki na spodniej stronie liścia
  • żółte przebarwienie wierzchołka liścia
  • brązowe przebarwienia na owocach

Rozwój brunatnej plamistości liści pomidora

Choroba grzybicza rozprzestrzenia się poprzez zarodniki, które mogą przetrwać w sprzyjających (suchych) warunkach od 9 do 12 miesięcy. Najszybszy rozwój choroby obserwuje się przy wilgotności powietrza wyższej niż 85%. Roślina zostaje zainfekowana, gdy zarodniki znajdą się na spodniej stronie liścia. Po około dziesięciu dniach od zakażenia grzyb rozwija się w zarodniki, które wydostają się przez aparaty szparkowe rośliny.

Brunatna plamistość liści pomidora - zwalczanie i zapobieganie

Z uwagi na brak zarejestrowanych preparatów, przeznaczonych do zwalczania brunatnej plamistości liści pomidora, szczególną uwagę należy zwrócić na działania zapobiegawcze. Należą do nich: 
  • Staranne usuwanie wszystkich zainfekowanych liści 
  • Z uwagi na długi czas przetrwania zarodników, należy przykładać szczególną wagę do skutecznej higieny i dezynfekcji, zarówno w trakcie trwania uprawy jak i podczas jej zmiany. 
  • Uprawa odmian odpornych na grzyby z rodzaju Cladosporium fulvum
  • Odpowiednia wentylacja uprawy
  • Ograniczanie wilgotności uprawy
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Dowiedz się więcej o chorobach roślin
Zaraza ziemniaczana pomidora
Zaraza ziemniaczana pomidora wywoływana jest przez grzyby z rodzaju Pytophthora infestans i wywołuje uszkodzenia na różnych częściach rośliny. Na łodygach, gronach i ogonkach liściowych powstają powierzchowne przebarwienia, które mogą prowadzić nawet do obumierania roślin. Liście przebarwiają się i wysychają, a owoce również brązowieją.
Alternarioza pomidora
Alternarioza pomidora, znana także jako sucha plamistość liści pomidora to groźna choroba porażająca liście i owoce. Może powodować duże straty w plonie. Jest wywoływana przez pasożyty – grzyby z rodzaju Alternaria, najczęściej Alternaria solani.
Fuzarioza pomidora
Fuzariozy pomidora, tj. fuzaryjne więdnięcie pomidora i fuzarioza zgorzelowa pomidora to choroby grzybowe powodowane przez dwa podgatunki Fusarium oxysporum, patogenu grzybowego żerującego na różnorodnych roślinach. Jest to w szczególności problem w uprawach pod osłonami.