Zaraza ziemniaczana na pomidorach

Zaraza ziemniaczana na pomidorach jest groźną i trudną do powstrzymania chorobą grzybową, wywoływaną przez Phytophthora infestans. W ogrodnictwie szklarniowym stanowi zagrożenie dla upraw pomidora pod szkłem oraz innych roślin psiankowatych. Najłatwiej rozpoznać ją po charakterystycznych, brunatnych plamach na owocach pomidora, które sprawiają, że nie nadają się one do spożycia. Oprócz uszkodzeń na owocach pozostawia ona ślady również na pozostałych częściach rośliny. 

Zaraza ziemniaczana na pomidorach
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
6 sierpnia 2021
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie zarazy ziemniaczanej na pomidorze

Porażenie przez Phytophthora infestans powoduje szereg różnych uszkodzeń w uprawie pomidora pod szkłem. Na powierzchni gron, łodyg i ogonków liściowych pojawiają się przebarwienia, które mogą w ciągu kilku dni doprowadzić do obumarcia porażonych tkanek. Choroba uszkadza również liście, które pokrywają się brązowymi plamami, a na ich spodzie może pojawić się biały nalot grzybni. Najbardziej charakterystyczne objawy zarazy ziemniaczanej na pomidorze widoczne są jednak na powierzchni owoców w postaci twardej zgnilizny i brunatnych plam. Zgnilizna sięga w głąb owocu, który przybiera gorzki smak, nawet w miejscach bezpośrednio niedotkniętych objawami choroby.

Objawy zarazy ziemniaczanej na pomidorze

  • Przebarwienia na powierzchni roślin, prowadzące do obumierania tkanek
  • Brązowe plamy na liściach, pokryte od spodu białym nalotem grzybni
  • Twarda zgnilizna na powierzchni oraz miąższu owoców

Zaraza ziemniaczana na owocu pomidora
Zaraza ziemniaczana na owocu pomidora
Zaraza ziemniaczana na liściu pomidora
Zaraza ziemniaczana na liściu pomidora
Zaraza ziemniaczana na liściach pomidora
Zaraza ziemniaczana na liściach pomidora 
Zaraza ziemniaczana na pomidorze
Zaraza ziemniaczana na pomidorze

Rozwój zarazy ziemniaczanej

Zaraza ziemniaczana rozwija się szybko, od pierwszych objawów na powierzchni łodyg, liści czy ogonków liściowych do obumarcia części roślin może minąć zaledwie kilka dni. Szybkiemu rozwojowi choroby sprzyja wysoka temperatura oraz wilgotność powietrza. 

Zapobieganie

Aby uniknąć porażenia uprawy przez Phytophthora infestans, warto podjąć środki zapobiegawcze. Pozwalają one na zmniejszenie ryzyka pojawienia się patogenu w uprawie:
  • wybór zdrowych sadzonek ze sprawdzonego źródła,
  • utrzymanie suchego klimatu — redukcja nadmiaru wilgoci oraz kondensacji w szklarni. Niekorzystnym zjawiskiem z perspektywy ryzyka rozwoju chorób może być również gutacja roślin,
  • wykonywanie oprysków wczesnym rankiem, co powala na szybsze wyschnięcie roślin.

Zwalczanie zarazy ziemniaczanej

Po wykryciu zarazy ziemniaczanej w uprawie należy niezwłocznie wdrożyć działania, mające na celu zmniejszenie rozprzestrzeniania się patogenu w obrębie uprawy:
  • zwiększ standard higieny pracy w szklarni, dbając o regularną dezynfekcję narzędzi, sprzętów oraz osób przebywających w szklarni
  • usuń wszystkie porażone części roślin oraz ich resztki ze szklarni 
  • przeprowadź dezynfekcję wody oraz pożywki mając na uwadze, że Phytophthora infestans może być przenoszona przez zanieczyszczoną wodę
  • przeprowadź staranną dezynfekcję szklarni podczas zmiany uprawy — formy przetrwalnikowe patogenu mogą pozostać w szklarni i zainfekować nową uprawę

Do zwalczania zarazy ziemniaka w pomidorze może być wykorzystywany szereg fungicydów, przeznaczonych do tego celu. W uprawie pod osłonami sprawdzą się środki takie jak: Signum 33 WG, który może być zastosowany z chwilą wystąpienia pierwszych objawów, z zachowaniem siedmiodniowego odstępu pomiędzy opryskami. Innym środkiem skutecznym wobec zarazy ziemniaczanej w uprawie pomidora pod osłonami jest Miedzian 50 WPlub Miedzian Extra 350 SC, zawierające miedź w postaci tlenkochlorku miedzi. Wartym uwagi produktem jest również Revus 250 SC, uznawany przez Euroblight za najlepszy produkt do zwalczania zarazy ziemniaka w Europie. 

Ponadto, do wysoką skuteczność wobec Phytophthora infestans wykazują również preparaty: Overgo 525 SC oraz Amistar 250 SC, które przeznaczone są do zwalczania zarazy ziemniaka w uprawie pomidora w uprawie polowej.

Opryski i preparaty

Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dowiedz się więcej o chorobach roślin

Zaraza ziemniaczana na pomidorach

Zaraza ziemniaczana na pomidorach jest groźną i trudną do powstrzymania chorobą grzybową, wywoływaną przez Phytophthora infestans. W ogrodnictwie szklarniowym stanowi zagrożenie dla upraw pomidora pod szkłem oraz innych roślin psiankowatych. Najłatwiej rozpoznać ją po charakterystycznych, brunatnych plamach na owocach pomidora, które sprawiają, że nie nadają się one do spożycia. Oprócz uszkodzeń na owocach pozostawia ona ślady również na pozostałych częściach rośliny. 
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 6 sierpnia 2021
Udostępnij artykuł
Zaraza ziemniaczana na pomidorach
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie zarazy ziemniaczanej na pomidorze

Porażenie przez Phytophthora infestans powoduje szereg różnych uszkodzeń w uprawie pomidora pod szkłem. Na powierzchni gron, łodyg i ogonków liściowych pojawiają się przebarwienia, które mogą w ciągu kilku dni doprowadzić do obumarcia porażonych tkanek. Choroba uszkadza również liście, które pokrywają się brązowymi plamami, a na ich spodzie może pojawić się biały nalot grzybni. Najbardziej charakterystyczne objawy zarazy ziemniaczanej na pomidorze widoczne są jednak na powierzchni owoców w postaci twardej zgnilizny i brunatnych plam. Zgnilizna sięga w głąb owocu, który przybiera gorzki smak, nawet w miejscach bezpośrednio niedotkniętych objawami choroby.

Zaraza ziemniaczana pomidora
Rodzaj choroby:     grzybowa
Patogen:                  Phytophthora infestans 
Objawy:                   przebarwienia na powierzchni łodygach i owocach
Uprawy:                   pomidor, ziemniak, rośliny psiankowate
Warunki rozwoju:   wysoka temperatura i wilgotność
Występowanie:
123456789101112

Objawy zarazy ziemniaczanej na pomidorze

  • Przebarwienia na powierzchni roślin, prowadzące do obumierania tkanek
  • Brązowe plamy na liściach, pokryte od spodu białym nalotem grzybni
  • Twarda zgnilizna na powierzchni oraz miąższu owoców

Zaraza ziemniaczana na owocu pomidora
Zaraza ziemniaczana na owocu pomidora
Zaraza ziemniaczana na liściu pomidora
Zaraza ziemniaczana na liściu pomidora
Zaraza ziemniaczana na liściach pomidora
Zaraza ziemniaczana na liściach pomidora 
Zaraza ziemniaczana na pomidorze
Zaraza ziemniaczana na pomidorze

Rozwój zarazy ziemniaczanej

Zaraza ziemniaczana rozwija się szybko, od pierwszych objawów na powierzchni łodyg, liści czy ogonków liściowych do obumarcia części roślin może minąć zaledwie kilka dni. Szybkiemu rozwojowi choroby sprzyja wysoka temperatura oraz wilgotność powietrza. 

Zapobieganie

Aby uniknąć porażenia uprawy przez Phytophthora infestans, warto podjąć środki zapobiegawcze. Pozwalają one na zmniejszenie ryzyka pojawienia się patogenu w uprawie:
  • wybór zdrowych sadzonek ze sprawdzonego źródła,
  • utrzymanie suchego klimatu — redukcja nadmiaru wilgoci oraz kondensacji w szklarni. Niekorzystnym zjawiskiem z perspektywy ryzyka rozwoju chorób może być również gutacja roślin,
  • wykonywanie oprysków wczesnym rankiem, co powala na szybsze wyschnięcie roślin.

Zwalczanie zarazy ziemniaczanej

Po wykryciu zarazy ziemniaczanej w uprawie należy niezwłocznie wdrożyć działania, mające na celu zmniejszenie rozprzestrzeniania się patogenu w obrębie uprawy:
  • zwiększ standard higieny pracy w szklarni, dbając o regularną dezynfekcję narzędzi, sprzętów oraz osób przebywających w szklarni
  • usuń wszystkie porażone części roślin oraz ich resztki ze szklarni 
  • przeprowadź dezynfekcję wody oraz pożywki mając na uwadze, że Phytophthora infestans może być przenoszona przez zanieczyszczoną wodę
  • przeprowadź staranną dezynfekcję szklarni podczas zmiany uprawy — formy przetrwalnikowe patogenu mogą pozostać w szklarni i zainfekować nową uprawę

Do zwalczania zarazy ziemniaka w pomidorze może być wykorzystywany szereg fungicydów, przeznaczonych do tego celu. W uprawie pod osłonami sprawdzą się środki takie jak: Signum 33 WG, który może być zastosowany z chwilą wystąpienia pierwszych objawów, z zachowaniem siedmiodniowego odstępu pomiędzy opryskami. Innym środkiem skutecznym wobec zarazy ziemniaczanej w uprawie pomidora pod osłonami jest Miedzian 50 WPlub Miedzian Extra 350 SC, zawierające miedź w postaci tlenkochlorku miedzi. Wartym uwagi produktem jest również Revus 250 SC, uznawany przez Euroblight za najlepszy produkt do zwalczania zarazy ziemniaka w Europie. 

Ponadto, do wysoką skuteczność wobec Phytophthora infestans wykazują również preparaty: Overgo 525 SC oraz Amistar 250 SC, które przeznaczone są do zwalczania zarazy ziemniaka w uprawie pomidora w uprawie polowej.

Opryski i preparaty

Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Dowiedz się więcej o chorobach roślin
Alternarioza pomidora
Alternarioza pomidora, znana także jako sucha plamistość liści pomidora to groźna choroba porażająca liście i owoce. Może powodować duże straty w plonie. Jest wywoływana przez pasożyty – grzyby z rodzaju Alternaria, najczęściej Alternaria solani.
Fuzaryjne więdnięcie pomidora 
Fuzariozy pomidora, tj. fuzaryjne więdnięcie pomidora i fuzarioza zgorzelowa pomidora to choroby grzybowe powodowane przez dwa podgatunki Fusarium oxysporum, patogenu grzybowego żerującego na różnorodnych roślinach. Jest to w szczególności problem w uprawach pod osłonami.
Brunatna plamistość liści pomidora 
Brunatna plamistość liści pomidora jest chorobą grzybiczą, która może powodować poważne szkody w uprawie pomidorów. Grzyb na początku widoczny na starych liściach, ponieważ między zakażeniem a pojawieniem się objawów, można wyróżnić okres utajony, trwający co najmniej tydzień.