Fuzarioza zgorzelowa pomidora — objawy:
- Najbardziej charakterystycznym objawem fuzariozy pomidora jest brązowienie i gnicie korzeni. Aby zdiagnozować chorobę pomidorów, należy więc „poświęcić” roślinę (lub większą liczbę krzaków).
- Często występuje brunatnienie wewnętrznych tkanek piętki, korzeniowej, podstawy łodygi i wiązek przewodzących. Należy przyciąć podłużnie pędy, aby to oszacować.
- Na mocniej porażonych fragmentach występuje różowawy nalot.
- Choroba ma najsilniejszy przebieg w czasie produkcji rozsady.
- Typowym objawem jest więdnięcie rozpoczynające się od dolnych liści. Cechą charakterystyczną więdnięcia jest symetria – często symptomy ujawniają się po jednej stronie rośliny.
- Czasem występuje więdnięcie wierzchołków pomidorów.
- Wzrost roślin jest zahamowany. Zamierają stopniowo. Często obserwuje się zamieranie całych rzędów.
- Na przekroju podłużnym łodygi widać ciemnobrązowe przebarwienia wiązek przewodzących.
Występowanie fuzariozy pomidora
Fusarium oxysporum to patogen polifagiczny. Żywi się wieloma grupami roślin, powodując u nich nieco odmienne objawy. Występuje na całym świecie. Co ciekawe jest jednym z patogenów, który wywołuje zgorzel siewek. Ze względu na ekonomiczne znaczenie
największe straty powoduje m.in. w uprawach warzyw:
- Psiankowatych, np. pomidora i papryki.
- Kapustnych.
- Dyniowatych.
Rozwój fuzariozy pomidora
Fuzariozy są zaliczane do chorób odglebowych pomidora. Fuzarioza zgorzelowa często infekuje poprzez wnikanie grzyba w miejscach zranienia, na korzeniach. Do źródeł infekcji pierwotnej zalicza się mikrokonidia przenoszone w powietrzu oraz przez ziemiórki,
a także nasiona.
Fusarium oxysporum f. sp. radicis-lycopersici dobrze rozwija się w umiarkowanych temperaturach (10-18°C). Natomiast
Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici wywołujący fuzaryjne więdnięcie temperatury preferuje
ciepło. Optymalne rozwija się przy 23-25°C. Formy przetrwalnikowe znajdują się w glebie. Może przetrwać przez wiele lat bez żywiciela na głębokości do 90 cm. Częstym źródłem zakażenia pierwotnego jest gleba, a także nasiona. Patogen może przenosić się
z krzaka pomidora na pomidor przez stykające się korzenie. Dlatego dochodzi czasem do zamierania całych rzędów (zwłaszcza przy zbyt gęstej rozstawie pomidora). Dobrym sposobem zapobiegania występowaniu fuzariozy jest sadzenie odmian odpornych.
Fuzarioza pomidora – zwalczanie
Fuzariozę pomidora zwalcza się doraźnie przez zastosowanie środków mikrobiologicznych. Duże znaczenie ma profilaktyka, czyli działania, które mają na celu zminimalizowanie ryzyka wystąpienia choroby, a w razie infekcji złagodzenie jej przebiegu. Ważne
jest utrzymanie czystości po zbiorach, tj. uprzątanie resztek. Systematycznie zaleca się odkażanie podłoża. Korzystne efekty daje szczepienie pomidorów na podkładkach odpornych na oba podgatunki patogenu. Należy zadbać o odpowiednią rozsadę, tj. nie sadzić
rozsady zbyt gęsto w rzędach. W uprawach pod osłonami powinno się wykonywać regularne wietrzenie, zwłaszcza latem. Dzięki temu warunki do rozwoju patogenów, zwłaszcza
Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici są mniej sprzyjające. Nasiona
warto zaprawiać preparatami grzybobójczymi.
Fuzarioza pomidora – oprysk
Do skutecznych preparatów na fuzariozę pomidora zalicza się
Serenade ASO. To mikrobiologiczny środek grzybo- i bakteriobójczy. Zawiera szczepy
Bacillus subtilis. Jest przeznaczony do zwalczania fuzariozy zgorzelowej w uprawach w gruncie i pod osłonami. Profilaktycznie, w fazie produkcji rozsady zaleca się stosować
Polyversum WP zawierający niepatogeniczne grzyby (o antagonistycznym działaniu).
Fuzariozy, podobnie jak alternarioza pomidora czy wiele innych groźnych chorób, mają znaczący wpływ na plonowanie, a mogą wręcz doprowadzić do zniszczenia upraw lub rozsady. Dlatego warto położyć nacisk na różnorodne działania zapobiegawcze.