Czarna zgnilizna zawiązków i pędów dyniowatych

Czarna zgnilizna zawiązków i pędów dyniowatych, znana również pod nazwą "gumoza dyniowatych" jest chorobą grzybową, atakującą uprawy roślin dyniowatych, przede wszystkim ogórka. Jest powodowana przez grzyby z rodzaju Mycosphaerella cucumis (Didymella bryoniae). Rozwojowi czarnej zgnilizny zawiązków i pędów sprzyja wysoka wilgotność uprawy, dlatego choroba stanowi problem szczególnie w uprawach pod osłonami.

Czarna zgnilizna zawiązków i pędów dyniowatych
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
24 sierpnia 2022 | czas czytania: 3 min
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie czarnej zgnilizny zawiązków i pędów dyniowatych

Zakażenie uprawy czarną zgnilizną zawiązków i pędów dyniowatych może zostać rozpoznane na podstawie brązowożółtych plam na liściach oraz podstawach pędów. Przebarwienia przybierają większe rozmiary, często w kształcie litery V i są zakończonych żółtą obwódką. W miejscach zaatakowanych przez chorobę pojawiają się gumowate, złotobrązowe krople. W zaawansowanym stadium porażeniu ulegają zawiązki owoców, co powoduje deformację owoców — charakterystyczne dla tej choroby zwężenie końcówek owoców. Zwężona końcówka owoców może świadczyć o ich wewnętrznej zgniliźnie, powstałej wskutek porażenia.

Objawy czarnej zgnilizny zawiązków i pędów

  • Brązowożółte plamy na liściach oraz podstawach pędów
  • Złotobrązowe krople o gumowatej strukturze na powierzchni zmian
  • Deformacja owoców (charakterystyczne zwężenie końcówek)
  • Wewnętrzna zgnilizna owoców

Występowanie czarnej zglinizny zawiązków i pędów

Wewnętrzna zgnilizna zawiązków i pędów jest chorobą roślin dyniowatych. Może występować w uprawach wszystkich roślin z tej grupy, lecz w polskich warunkach atakuje przede wszystkim uprawy ogórka pod szkłem.

Warunki rozwoju czarnej zglinizny

Do porażenia uprawy dochodzi wskutek kontaktu z resztkami roślinnymi, pozostałymi po poprzednim cyklu uprawowym. Zarodniki rozwijają się w kontakcie z wodą oraz w warunkach wysokiej wilgotności powietrza. Roślina infekowana jest poprzez rany na liściach, a po pojawieniu się w uprawie przenosi się poprzez powietrze, wodę, a także narzędzia i ręce pracowników. 

Zapobieganie rozwojowi choroby

Zarodniki grzyba Didymella bryoniae mogą przetrwać w resztkach roślinnych, dlatego kluczowym elementem zapobiegania porażeniu uprawy jest ich usuwanie oraz dezynfekcja szklarni preparatem zwalczającym jego formy przetrwalnikowe jak np.  Menno Florades.
 
Aby uniknąć rozwoju choroby w trakcie trwania uprawy, należy ograniczać czas, w którym rośliny pozostają mokre (zarodniki grzyba rozwijają się w kontakcie z wodą), jak również utrzymywać wilgotność powietrza na poziomie niższym niż 80%. 

Aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się choroby w uprawie, warto wykonać oprysk preparatem zawierającym grzybnię i zarodniki naturalnie występującego grzyba Gliocladium catenulatum J1446 - Prestop WP.

Opryski i preparaty

Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy

Czarna zgnilizna zawiązków i pędów dyniowatych

Czarna zgnilizna zawiązków i pędów dyniowatych, znana również pod nazwą "gumoza dyniowatych" jest chorobą grzybową, atakującą uprawy roślin dyniowatych, przede wszystkim ogórka. Jest powodowana przez grzyby z rodzaju Mycosphaerella cucumis (Didymella bryoniae). Rozwojowi czarnej zgnilizny zawiązków i pędów sprzyja wysoka wilgotność uprawy, dlatego choroba stanowi problem szczególnie w uprawach pod osłonami.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 24 sierpnia 2022 | 
czas czytania: 3 min
Udostępnij artykuł
Czarna zgnilizna zawiązków i pędów dyniowatych
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie czarnej zgnilizny zawiązków i pędów dyniowatych

Zakażenie uprawy czarną zgnilizną zawiązków i pędów dyniowatych może zostać rozpoznane na podstawie brązowożółtych plam na liściach oraz podstawach pędów. Przebarwienia przybierają większe rozmiary, często w kształcie litery V i są zakończonych żółtą obwódką. W miejscach zaatakowanych przez chorobę pojawiają się gumowate, złotobrązowe krople. W zaawansowanym stadium porażeniu ulegają zawiązki owoców, co powoduje deformację owoców — charakterystyczne dla tej choroby zwężenie końcówek owoców. Zwężona końcówka owoców może świadczyć o ich wewnętrznej zgniliźnie, powstałej wskutek porażenia.

Czarna zgnilizna zawiązków i pędów dyniowatych
Rodzaj choroby:     grzybowa
Patogen:                  grzyby z rodzaju Mycosphaerella cucumis
Objawy:                   brązowe plamy, pokryte gumowatymi kroplami
Uprawy:                   ogórek
Warunki rozwoju:   20-24°C, wilgotność powyżej 80%
Występowanie:
123456789101112

Objawy czarnej zgnilizny zawiązków i pędów

  • Brązowożółte plamy na liściach oraz podstawach pędów
  • Złotobrązowe krople o gumowatej strukturze na powierzchni zmian
  • Deformacja owoców (charakterystyczne zwężenie końcówek)
  • Wewnętrzna zgnilizna owoców

Występowanie czarnej zglinizny zawiązków i pędów

Wewnętrzna zgnilizna zawiązków i pędów jest chorobą roślin dyniowatych. Może występować w uprawach wszystkich roślin z tej grupy, lecz w polskich warunkach atakuje przede wszystkim uprawy ogórka pod szkłem.

Warunki rozwoju czarnej zglinizny

Do porażenia uprawy dochodzi wskutek kontaktu z resztkami roślinnymi, pozostałymi po poprzednim cyklu uprawowym. Zarodniki rozwijają się w kontakcie z wodą oraz w warunkach wysokiej wilgotności powietrza. Roślina infekowana jest poprzez rany na liściach, a po pojawieniu się w uprawie przenosi się poprzez powietrze, wodę, a także narzędzia i ręce pracowników. 

Zapobieganie rozwojowi choroby

Zarodniki grzyba Didymella bryoniae mogą przetrwać w resztkach roślinnych, dlatego kluczowym elementem zapobiegania porażeniu uprawy jest ich usuwanie oraz dezynfekcja szklarni preparatem zwalczającym jego formy przetrwalnikowe jak np.  Menno Florades.
 
Aby uniknąć rozwoju choroby w trakcie trwania uprawy, należy ograniczać czas, w którym rośliny pozostają mokre (zarodniki grzyba rozwijają się w kontakcie z wodą), jak również utrzymywać wilgotność powietrza na poziomie niższym niż 80%. 

Aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się choroby w uprawie, warto wykonać oprysk preparatem zawierającym grzybnię i zarodniki naturalnie występującego grzyba Gliocladium catenulatum J1446 - Prestop WP.

Opryski i preparaty

Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Choroby ogórka szklarniowego
Choroby ogórka szklarniowego powodowane są aktywnością patogenów grzybowych, bakteryjnych i wirusowych. Atakują one uprawy szklarniowe, prowadząc do powstawania znaczących strat w uprawach — od uszkodzeń liści i pędów, przez zmniejszenie wielkości plonów aż po całkowite zamieranie roślin.
Czarna zgnilizna korzeni dyniowatych 
Czarna zgnilizna korzeni, spowodowana przez Phomopsis sclerotioides, jest grzybem glebowym, który atakuje na korzenie ogórka, cukinii, melona. Grzyb powoduje, że korzenie wchłaniają mniej wody, powodując w najgorszym przypadku, obumarcie rośliny.