Jak można walczyć z wirusem mozaiki papryki?

Wirus mozaiki papryki (zwany również wirusem łagodnego pstrąga paprykowego lub PMMV) jest agresywnym wirusem, który występuje w uprawie papryki. Wirus jest wysoce zaraźliwy i może prowadzić do dużych strat produkcyjnych, zwłaszcza jeśli rośliny zostaną zakażone we wczesnym stadium. Ponieważ zwalczanie wirusa jest trudne, szczególnie ważne jest podjęcie właściwych środków zapobiegających zakażeniu. W tym artykule nasi specjaliści wymieniają swoje wskazówki dotyczące zapobiegania i kontroli wirusa mozaiki papryki. 

Wirus mozaiki papryki
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
7 sierpnia 2022 
Udostępnij artykuł

Rozpoznawanie wirusa mozaiki papryki

To, jak wirus przejawia się w uprawie, zależy od kilku czynników: wieku rośliny, temperatury w szklarni i czasu, w którym roślina została zakażona. Czasami widać tylko żółknięcie liści, ale często roślina wykazuje również inne objawy. Na młodych liściach zazwyczaj widać niejasny wzór ciemnych i jasnozielonych plamek, tzw. wzór mozaikowy. Ponadto owoce są często mniejsze, zdeformowane i/lub popękane i czasami widać na nich małe zatopione plamki. Co więcej, często obserwuje się zahamowanie wzrostu. 

Uwaga: powyższe objawy mogą wskazywać na wirusa mozaiki papryki, ale także na wirusa mozaiki ogórków i wirusa brunatnej plamistości pomidorów. Te wirusy powodują takie same szkody w uprawie słodkiej papryki. Nasi specjaliści pomogą Ci określić, z jakim wirusem masz do czynienia. 

Zapobieganie wirusowi mozaiki papryki

Wdrożenie surowych zasad higieny w gospodarstwie zmniejsza ryzyko przenikania wirusa mozaiki papryki. W związku z tym należy zapewnić odpowiednie środki higieny przy wejściu i ustanowić jasny protokół higieny dla odwiedzających. 

Zwalczanie wirusa mozaiki papryki

Wirus mozaiki papryki jest stabilnym i wysoce zaraźliwym wirusem. Jest on rozprowadzany głównie mechanicznie w szklarni za pomocą soku roślinnego w czasie uprawy, ale może również rozprzestrzeniać się w szklarni poprzez podłoże, glebę i odprowadzanie wody. Insekty natomiast nie rozprzestrzeniają wirusa. 

Gdy roślina zostanie zainfekowana, nie można tego cofnąć (objawy mogą zniknąć lub osłabnąć, ale w następnym roku mogą pojawić się ponownie z pełną siłą). Utrudnia to kontrolę wirusa mozaiki papryki podczas uprawy. Istnieje jednak szereg działań, które można podjąć w trakcie uprawy, aby w przypadku (możliwego) zakażenia jak najbardziej ograniczyć rozprzestrzenianie się:
  • Należy zdezynfekować wodę drenażową i irygacyjną tak, aby była wolna od wszelkich szkodliwych drobnoustrojów.
  • Upewnij się, że pracownicy dezynfekują swoje ręce przed wejściem do szklarni i że mają na sobie czystą odzież.
  • Regularnie zanurzaj noże i nożyczki w roztworze Menno Florades, aby usunąć soki roślinne. Regularnie dezynfekuj również ręce.
  • Jeśli zobaczysz zainfekowaną roślinę, usuń ją natychmiast, wraz z innymi roślinami na tej samej macie i kilkoma roślinami w kierunku roboczym ścieżki. Istnieje duża szansa, że te rośliny również zostaną dotknięte. Umieść rośliny w plastikowym worku i dokładnie zdezynfekuj ręce po ich usunięciu. 
Najważniejszym momentem do opanowania wirusa mozaiki papryki jest jednak zmiana uprawy. Najpierw należy upewnić się, że wszystkie szczątki roślin są usuwane ze szklarni, ponieważ wirus może przetrwać do kilku miesięcy w materiale roślinnym. Następnie należy dokładnie oczyścić i zdezynfekować szklarnię zgodnie z opisem w protokole dezynfekcji. W ten sposób zabijasz wszelkie obecne patogeny i zapobiegasz zakażeniu nowej uprawy.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy

Jak można walczyć z wirusem mozaiki papryki?

Wirus mozaiki papryki (zwany również wirusem łagodnego pstrąga paprykowego lub PMMV) jest agresywnym wirusem, który występuje w uprawie papryki. Wirus jest wysoce zaraźliwy i może prowadzić do dużych strat produkcyjnych, zwłaszcza jeśli rośliny zostaną zakażone we wczesnym stadium. Ponieważ zwalczanie wirusa jest trudne, szczególnie ważne jest podjęcie właściwych środków zapobiegających zakażeniu. W tym artykule nasi specjaliści wymieniają swoje wskazówki dotyczące zapobiegania i kontroli wirusa mozaiki papryki. 
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 7 sierpnia 2022 
Udostępnij artykuł
Wirus mozaiki papryki

Rozpoznawanie wirusa mozaiki papryki

To, jak wirus przejawia się w uprawie, zależy od kilku czynników: wieku rośliny, temperatury w szklarni i czasu, w którym roślina została zakażona. Czasami widać tylko żółknięcie liści, ale często roślina wykazuje również inne objawy. Na młodych liściach zazwyczaj widać niejasny wzór ciemnych i jasnozielonych plamek, tzw. wzór mozaikowy. Ponadto owoce są często mniejsze, zdeformowane i/lub popękane i czasami widać na nich małe zatopione plamki. Co więcej, często obserwuje się zahamowanie wzrostu. 

Uwaga: powyższe objawy mogą wskazywać na wirusa mozaiki papryki, ale także na wirusa mozaiki ogórków i wirusa brunatnej plamistości pomidorów. Te wirusy powodują takie same szkody w uprawie słodkiej papryki. Nasi specjaliści pomogą Ci określić, z jakim wirusem masz do czynienia. 

Zapobieganie wirusowi mozaiki papryki

Wdrożenie surowych zasad higieny w gospodarstwie zmniejsza ryzyko przenikania wirusa mozaiki papryki. W związku z tym należy zapewnić odpowiednie środki higieny przy wejściu i ustanowić jasny protokół higieny dla odwiedzających. 

Zwalczanie wirusa mozaiki papryki

Wirus mozaiki papryki jest stabilnym i wysoce zaraźliwym wirusem. Jest on rozprowadzany głównie mechanicznie w szklarni za pomocą soku roślinnego w czasie uprawy, ale może również rozprzestrzeniać się w szklarni poprzez podłoże, glebę i odprowadzanie wody. Insekty natomiast nie rozprzestrzeniają wirusa. 

Gdy roślina zostanie zainfekowana, nie można tego cofnąć (objawy mogą zniknąć lub osłabnąć, ale w następnym roku mogą pojawić się ponownie z pełną siłą). Utrudnia to kontrolę wirusa mozaiki papryki podczas uprawy. Istnieje jednak szereg działań, które można podjąć w trakcie uprawy, aby w przypadku (możliwego) zakażenia jak najbardziej ograniczyć rozprzestrzenianie się:
  • Należy zdezynfekować wodę drenażową i irygacyjną tak, aby była wolna od wszelkich szkodliwych drobnoustrojów.
  • Upewnij się, że pracownicy dezynfekują swoje ręce przed wejściem do szklarni i że mają na sobie czystą odzież.
  • Regularnie zanurzaj noże i nożyczki w roztworze Menno Florades, aby usunąć soki roślinne. Regularnie dezynfekuj również ręce.
  • Jeśli zobaczysz zainfekowaną roślinę, usuń ją natychmiast, wraz z innymi roślinami na tej samej macie i kilkoma roślinami w kierunku roboczym ścieżki. Istnieje duża szansa, że te rośliny również zostaną dotknięte. Umieść rośliny w plastikowym worku i dokładnie zdezynfekuj ręce po ich usunięciu. 
Najważniejszym momentem do opanowania wirusa mozaiki papryki jest jednak zmiana uprawy. Najpierw należy upewnić się, że wszystkie szczątki roślin są usuwane ze szklarni, ponieważ wirus może przetrwać do kilku miesięcy w materiale roślinnym. Następnie należy dokładnie oczyścić i zdezynfekować szklarnię zgodnie z opisem w protokole dezynfekcji. W ten sposób zabijasz wszelkie obecne patogeny i zapobiegasz zakażeniu nowej uprawy.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Werticilioza papryki
Werticilioza papryki to groźna choroba odglebowa powodowana przez Verticillium dahliae, polifagiczny patogen grzybowy. Największy problem stanowi w uprawie pod osłonami – w tunelach foliowych i w szklarniach. 
Zgnilizna twardzikowa papryki 
Zgnilizna twardzikowa papryki to groźna choroba grzybowa powodowana przez Sclerotinia sclerotiorum. Patogen jest polifagiem żywiącym się wieloma grupami roślin. Może powodować u nich różnorodne symptomy.
Mozaika ogórka 
Mozaika ogórka (CMV) jest chorobą ogórków oraz innych roślin dyniowatych, powodowaną przez wirusy Cucumovirus z rodziny Bromoviridae. Może pojawić się także w uprawie pomidora i papryki oraz roślin ozdobnych.