Grzyb Mucor — jak rozpoznać w uprawie?
O obecności grzyba
Mucor w uprawie świadczą głównie uszkodzone owoce. W uprawach truskawek i owoców miękkich często można rozpoznać obecność pleśniaków
Mucor po matowym kolorze owoców. Zmieniona jest również ich struktura, która
staje się wodnista i miękka. W jaki sposób grzyb powoduje uszkodzenia? Gdy pleśniak znajdzie się w owocu, zaczyna rozbijać ściany komórkowe, w wyniku czego jego struktura staje się krucha. Można to zaobserwować np. dotykając owoc. Po jego dotknięciu natychmiast
wypływa z niego sok, a gdy upadnie na ziemię z wysokości — eksploduje.
Po pewnym czasie na owocach tworzą się jasnoszare, czasem owłosione nitki grzyba, które przypominają nici grzybicze wywoływane przez grzyby z rodzaju
Rhizopus. Oba rodzaje grzybów można odróżnić na podstawie długości i wełnistości nici.
Nici grzybów
Mucor są o wiele dłuższe i mniej wełniste od nici grzybów
Rhizopus.
Cykl życia płciowego i bezpłciowego
Cykl życia grzyba
Mucor może mieć przebieg płciowy, jak i bezpłciowy. Podczas płciowego cyklu życiowego grzyb przeżywa w glebie i w gnijących częściach roślin. Podczas cyklu bezpłciowego istnieje szansa, że grzyb będzie się rozprzestrzeniał za
pośrednictwem owadów (np. muszek owocowych), wody i wiatru. Główną rolę w rozprzestrzenianiu się
Mucor odgrywają wilgotność powietrza oraz temperatura. Jeśli klimat jest zbyt ciepły i wilgotny, choroba grzybicza będzie się rozwijać znacznie szybciej.
Pleśniak
Mucor przestaje się rozwijać, jak tylko temperatura spadnie poniżej sześciu stopni.
Zwalczanie grzyba Mucor
Niestety, jak dotąd nie opracowano skutecznych środków do zwalczania grzyba
Mucor. Aby chronić uprawę przed jego szkodliwym działaniem, kluczowe jest stosowanie profilaktycznych środków higieny. To jedyny sposób, w jaki można ograniczyć
ryzyko pojawienia się grzyba.
Zapobieganie Mucor poprzez stosowanie odpowiednich środków higieny
Ponieważ pleśniaki
Mucor powodują znaczne szkody w uprawach, a co za tym idzie — straty w produkcji, ważne jest, aby zwrócić szczególną uwagę na zapobieganie tej chorobie. W tym celu należy dbać o najwyższy możliwy standard higieny przy rozpoczęciu uprawy. Pozwala to na zmniejszenie ryzyka pojawienia się grzyba.
Rozpoczęcie uprawy w pełni higienicznych warunkach jest jednak trudne w przypadku uprawy w pełnym gruncie. W takim przypadku ważne jest, aby regularnie usuwać obumierające lub martwe rośliny. Inną opcją, pozwalającą na zmniejszenie obecności grzyba jest parowanie gleby.
Aby chronić rośliny przed pojawieniem się grzyba, konieczne jest zachowanie wysokiego standardu higieny przez cały czas trwania uprawy. Po starannej dezynfekcji przed rozpoczęciem uprawy należy stale dbać o regularną dezynfekcję materiałów i rąk. W tym celu polecamy stosowanie następujące produkty: