Jak rozpoznawać i zwalczać wirusa TSWV?

Wirus brązowej plamistości pomidora (TSWV) jest chorobą występującą na pomidorze, oberżynie, sałacie i na różnych roślinach ozdobnych. Wirus rozprzestrzenia się na różne sposoby. Najważniejszym jego wektorem są wciornastki, które wchłaniają wirus w pierwszym stadium larwalnym i mogą go roznosić przez resztę życia. Poza wciornastkami wirus może być również przenoszony przez materiał roślinny i chwasty.

Wirus TSWV
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
9 sierpnia 2021
Udostępnij artykuł

Rozpoznawanie wirusa TSWV

Wirus TSWV jest rozpoznawalny po chlorotycznych i nekrotycznych plamkach na liściach, mozaika, zniekształcenia liści i wierzchołków roślin, nekrozy łodygi, ograniczenie wzrostu. Wirus powoduje również słabe zawiązywanie owoców, przy czym owoce pozostają jasne, a czasami na ich powierzchni tworzą się brązowe kręgi lub rozmyte plamy, wybrzuszenia i/lub barwne przebarwienia.

Zwalczanie wirusa TSWV

W przypadku wykrycia choroby w uprawie należy jak najszybciej podjąć środki zapobiegające dalszemu rozprzestrzenianiu się wirusa. Chore rośliny należy umieścić w plastikowym woreczku i jak najszybciej pozbyć się ich. Należy też natychmiast usunąć wszystkie chwasty. Powinno się też upewnić, że środki higieny w gospodarstwie są ściśle przestrzegane, aby zapobiec dalszemu zanieczyszczeniu. Za pomocą tablic i taśm lepowych można wyłapać dorosłe wciornastki.

Profilaktyka

Lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego po zakończeniu uprawy należy dobrze oczyścić i zdezynfekować szklarnię, a po rozpoczęciu nowej uprawy zachowywać odpowiednią higienę i dezynfekcję używanych narzędzi. Ponieważ wciornastki są najważniejszym wektorem wirusa brązowej plamistości pomidora, bardzo ważne jest również zapobieganie ich występowaniu od samego początku uprawy. Wskazane jest stosowanie tablic sygnalizacyjnych do monitorowania występowania szkodników i odpowiednich działań w przypadku wzrostu liczebności szkodników.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy

Jak rozpoznawać i zwalczać wirusa TSWV?

Wirus brązowej plamistości pomidora (TSWV) jest chorobą występującą na pomidorze, oberżynie, sałacie i na różnych roślinach ozdobnych. Wirus rozprzestrzenia się na różne sposoby. Najważniejszym jego wektorem są wciornastki, które wchłaniają wirus w pierwszym stadium larwalnym i mogą go roznosić przez resztę życia. Poza wciornastkami wirus może być również przenoszony przez materiał roślinny i chwasty.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 9 sierpnia 2021
Udostępnij artykuł
Wirus TSWV

Rozpoznawanie wirusa TSWV

Wirus TSWV jest rozpoznawalny po chlorotycznych i nekrotycznych plamkach na liściach, mozaika, zniekształcenia liści i wierzchołków roślin, nekrozy łodygi, ograniczenie wzrostu. Wirus powoduje również słabe zawiązywanie owoców, przy czym owoce pozostają jasne, a czasami na ich powierzchni tworzą się brązowe kręgi lub rozmyte plamy, wybrzuszenia i/lub barwne przebarwienia.

Zwalczanie wirusa TSWV

W przypadku wykrycia choroby w uprawie należy jak najszybciej podjąć środki zapobiegające dalszemu rozprzestrzenianiu się wirusa. Chore rośliny należy umieścić w plastikowym woreczku i jak najszybciej pozbyć się ich. Należy też natychmiast usunąć wszystkie chwasty. Powinno się też upewnić, że środki higieny w gospodarstwie są ściśle przestrzegane, aby zapobiec dalszemu zanieczyszczeniu. Za pomocą tablic i taśm lepowych można wyłapać dorosłe wciornastki.

Profilaktyka

Lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego po zakończeniu uprawy należy dobrze oczyścić i zdezynfekować szklarnię, a po rozpoczęciu nowej uprawy zachowywać odpowiednią higienę i dezynfekcję używanych narzędzi. Ponieważ wciornastki są najważniejszym wektorem wirusa brązowej plamistości pomidora, bardzo ważne jest również zapobieganie ich występowaniu od samego początku uprawy. Wskazane jest stosowanie tablic sygnalizacyjnych do monitorowania występowania szkodników i odpowiednich działań w przypadku wzrostu liczebności szkodników.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Wciornastek — zwalczanie
Wciornastki to owady, które powodują poważne problemy w różnych uprawach. Istnieje wiele różnych rodzajów wciornastków. Dowiedz się o nich więcej!
Higiena w szklarni — chroń uprawę przed patogenami
Temat higieny w szklarni z roku na rok zyskuje na popularności, ze względu na dużą ilość chorób i szkodników. Poznaj podstawowe zasady higieny w szklarni!
Mycie szklarni — pianowanie i mycie klasyczne
Mycie i dezynfekcja szklarni mają fundamentalne znaczenie dla higienicznego prowadzenia uprawy. To jedyna droga zapobiegania występowania chorób, bakterii, szkodników i infekcji roślin.