Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka

Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka to groźna choroba, która atakuje uprawy ogórka gruntowego oraz – w mniejszym stopniu – uprawianego pod osłonami. Rozwojowi choroby sprzyja upalna pogoda z intensywnymi, krótkotrwałymi opadami i wysoką wilgotnością powietrza. Choroba powoduje znaczne straty w jakości oraz ilości plonu, stanowiąc, obok mączniaka rzekomego, jedną z najgroźniejszych chorób w uprawie ogórka.

Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
12 lipca 2022 | czas czytania: 3 min.
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie bakteryjnej kanciastej plamistości ogórka

Pierwszym objawem porażenia bakteryjną plamistością ogórka jest pojawienie się małych, jasnozielonych plamek na liściach. Z czasem tkanka w miejscu pojawienia się nerkozy zamiera, brązowiejąc i wykruszając się. W miejscu uszkodzenia pozostaje dziura o charakterystycznych, kanciastych kształtach i białej obwódce. W warunkach podwyższonej wilgotności liści na spodniej stronie liścia widoczny jest śluzowaty wysięk bakteryjny. Oprócz uszkodzeń liści choroba powoduje również powstawanie plam na ogonkach liściowych, łodygach, a nawet owocach. Owoce porażone chorobą nie nadają się do sprzedaży ani przetwórstwa.

Objawy bakteryjnej kanciastej plamistości ogórka

  • Małe jasnozielone plamki o kanciastych kształtach na liściach
  • Charakterystyczne, kanciaste dziury z białą obwódką w miejscach po nerkozach
  • Białawy, bakteryjny wysięk na spodniej stronie liścia
  • Plamy na ogonkach liściowych, łodygach, pędach i owocach

Rozwój bakteryjnej kanciastej plamistości ogórka

Rozwojowi choroby sprzyjają obfite opady, wysoka temperatura oraz wilgotność powietrza. Choć bakteria rozwija się w szerokim zakresie temperatur, w przedziale między 25-27°C jej ekspansja jest najbardziej intensywna. Czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju choroby jest również intensywne deszczowanie uprawy. Choroba przenoszona jest wraz z wiatrem lub rozpryskującymi kroplami deszczu, może być również rozprzestrzeniana przez owady zapylające oraz pracowników, podczas pielęgnacji oraz zbioru.

Zwalczanie bakteryjnej kanciastej plamistości ogórka 

Po zaobserwowaniu pierwszych objawów zainfekowania uprawy przez bakterię Pseudomonas syringae pv. Lachrymans należy niezwłocznie podjąć kroki, mające na celu zwalczenie choroby. Aby ograniczyć rozprzestrzenianie się choroby w uprawie, należy starannie usuwać i palić porażone części roślin. Ponadto należy zachować wysoki standard higieny prac pielęgnacyjnych, poprzez dezynfekcję narzędzi, urządzeń oraz dłoni i ubrań pracowników. Do zwalczenia choroby niezbędne jest również zastosowanie oprysków preparatami na bazie tlenochlorku miedzi np. Miedzian 50 WP lub Miedzian Extra 350 SC. W okresie zbiorów należy pamiętać o zastosowaniu 7-dniowego okresu karencji. Alternatywą dla stosowania pestycydu może być preparat mikrobiologiczny Serenade ASO, zawierający szczep bakterii Bacillus subtilis.
 

Sposoby zwalczania w porażonej uprawie

  • Usuwanie i utylizacja porażonych roślin.
  • Oprysk preparatami na bazie tlenochlorku miedzi lub mikrobiologicznym preparatem Serenade ASO.
  • Zachowanie wysokiego standardu higieny oraz dezynfekcja narzędzi, urządzeń oraz pracowników.
  • Rezygnacja z nawadniania poprzez deszczowanie na rzecz nawadniania kroplowego.

Zapobieganie porażeniu uprawy

Do zakażenia uprawy bakteryjną kanciastą plamistością liści często dochodzi w przypadku niezastosowania odpowiedniego zmianowania uprawy. W przypadku porażenia bakterią Pseudomonas syringae pv. Lachrymans należy zastosować minimum 2-3 -letnią przerwę w uprawie ogórka i innych roślin dyniowatych na tym samym stanowisku. Aby zapobiec pojawieniu się choroby, należy również dokładnie zweryfikować skład pożywki, tak by uniknąć przenawożenia roślin azotem.

Istotne działania:
  • odpowiednie zmianowanie uprawy
  • rezygnacja z deszczowania na rzecz nawadniania kroplowego
  • uprawa odmian odpornych na bakteryjną kanciastą plamistość liści
  • zakup zdrowych sadzonek ze sprawdzonego źródła

Opryski i preparaty 

Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy

Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka

Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka to groźna choroba, która atakuje uprawy ogórka gruntowego oraz – w mniejszym stopniu – uprawianego pod osłonami. Rozwojowi choroby sprzyja upalna pogoda z intensywnymi, krótkotrwałymi opadami i wysoką wilgotnością powietrza. Choroba powoduje znaczne straty w jakości oraz ilości plonu, stanowiąc, obok mączniaka rzekomego, jedną z najgroźniejszych chorób w uprawie ogórka.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 12 lipca 2022 | czas czytania: 3 min.
Udostępnij artykuł
Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie bakteryjnej kanciastej plamistości ogórka

Pierwszym objawem porażenia bakteryjną plamistością ogórka jest pojawienie się małych, jasnozielonych plamek na liściach. Z czasem tkanka w miejscu pojawienia się nerkozy zamiera, brązowiejąc i wykruszając się. W miejscu uszkodzenia pozostaje dziura o charakterystycznych, kanciastych kształtach i białej obwódce. W warunkach podwyższonej wilgotności liści na spodniej stronie liścia widoczny jest śluzowaty wysięk bakteryjny. Oprócz uszkodzeń liści choroba powoduje również powstawanie plam na ogonkach liściowych, łodygach, a nawet owocach. Owoce porażone chorobą nie nadają się do sprzedaży ani przetwórstwa.

Bakteryjna kanciasta plamistość liści ogórka
Rodzaj choroby:     bakteryjna
Patogen:                  bakteria Pseudomonas syringae pv. lachrymans
Objawy:                   małe nerkozy o kanciastych kształtach, wysięk bakteryjny
Uprawy:                   ogórek 
Warunki rozwoju:   25 - 27°C, wysoka wilgotność oraz obfite opady
Występowanie:
123456789101112

Objawy bakteryjnej kanciastej plamistości ogórka

  • Małe jasnozielone plamki o kanciastych kształtach na liściach
  • Charakterystyczne, kanciaste dziury z białą obwódką w miejscach po nerkozach
  • Białawy, bakteryjny wysięk na spodniej stronie liścia
  • Plamy na ogonkach liściowych, łodygach, pędach i owocach

Rozwój bakteryjnej kanciastej plamistości ogórka

Rozwojowi choroby sprzyjają obfite opady, wysoka temperatura oraz wilgotność powietrza. Choć bakteria rozwija się w szerokim zakresie temperatur, w przedziale między 25-27°C jej ekspansja jest najbardziej intensywna. Czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju choroby jest również intensywne deszczowanie uprawy. Choroba przenoszona jest wraz z wiatrem lub rozpryskującymi kroplami deszczu, może być również rozprzestrzeniana przez owady zapylające oraz pracowników, podczas pielęgnacji oraz zbioru.

Zwalczanie bakteryjnej kanciastej plamistości ogórka 

Po zaobserwowaniu pierwszych objawów zainfekowania uprawy przez bakterię Pseudomonas syringae pv. Lachrymans należy niezwłocznie podjąć kroki, mające na celu zwalczenie choroby. Aby ograniczyć rozprzestrzenianie się choroby w uprawie, należy starannie usuwać i palić porażone części roślin. Ponadto należy zachować wysoki standard higieny prac pielęgnacyjnych, poprzez dezynfekcję narzędzi, urządzeń oraz dłoni i ubrań pracowników. Do zwalczenia choroby niezbędne jest również zastosowanie oprysków preparatami na bazie tlenochlorku miedzi np. Miedzian 50 WP lub Miedzian Extra 350 SC. W okresie zbiorów należy pamiętać o zastosowaniu 7-dniowego okresu karencji. Alternatywą dla stosowania pestycydu może być preparat mikrobiologiczny Serenade ASO, zawierający szczep bakterii Bacillus subtilis.
 

Sposoby zwalczania w porażonej uprawie

  • Usuwanie i utylizacja porażonych roślin.
  • Oprysk preparatami na bazie tlenochlorku miedzi lub mikrobiologicznym preparatem Serenade ASO.
  • Zachowanie wysokiego standardu higieny oraz dezynfekcja narzędzi, urządzeń oraz pracowników.
  • Rezygnacja z nawadniania poprzez deszczowanie na rzecz nawadniania kroplowego.

Zapobieganie porażeniu uprawy

Do zakażenia uprawy bakteryjną kanciastą plamistością liści często dochodzi w przypadku niezastosowania odpowiedniego zmianowania uprawy. W przypadku porażenia bakterią Pseudomonas syringae pv. Lachrymans należy zastosować minimum 2-3 -letnią przerwę w uprawie ogórka i innych roślin dyniowatych na tym samym stanowisku. Aby zapobiec pojawieniu się choroby, należy również dokładnie zweryfikować skład pożywki, tak by uniknąć przenawożenia roślin azotem.

Istotne działania:
  • odpowiednie zmianowanie uprawy
  • rezygnacja z deszczowania na rzecz nawadniania kroplowego
  • uprawa odmian odpornych na bakteryjną kanciastą plamistość liści
  • zakup zdrowych sadzonek ze sprawdzonego źródła

Opryski i preparaty 

Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Mączniak rzekomy ogórka
Mączniak rzekomy ogórka, nazywany też mączniakiem rzekomym dyniowatych to częsta choroba grzybowa warzyw, zwłaszcza w uprawach pod osłonami. Jest wywoływana przez organizm grzybopodobny — Pseudoperonospora cubensis
Mozaika ogórka
Mozaika ogórka (CMV) jest chorobą ogórków oraz innych roślin dyniowatych, powodowaną przez wirusy Cucumovirus z rodziny Bromoviridae. Może pojawić się także w uprawie pomidora i papryki oraz roślin ozdobnych.
Mączniak prawdziwy ogórka
Mączniak prawdziwy ogórka, nazywany również mączniakiem prawdziwym dyniowatych to choroba grzybowa wywoływana przez patogeny Erysiphe cichoracearum oraz Sphaerotheca fuliginea.