Jak rozpoznawać i zwalczać Ralstonia solanacearum?

Bakterioza pierścieniowa, znana również jako śluzak ziemniaka, jest stałym zagrożeniem dla producentów. Choroba jest powodowana przez Ralstonia solanacearum. Jest to choroba bakteryjna i glebowa, która jest uważana za organizm kwarantannowy. Oznacza to, że jeśli bakteria zostanie wykryta, należy zniszczyć zakażone rośliny, by zapobiec jej rozprzestrzenianiu się. Bakteria ta posiada wiele gatunków roślin żywicielskich: pomidor, słodka papryka, bakłażan, anturium, gerbera, kurkuma, geranium i róża. Rozróżnia się jednak różne warianty bakterii — zwane również rasami. Obecność bakterii Ralstonia powoduje bakteryjne więdnięcie i gnicie roślin.

Zwalczanie Ralstonia solanacearum
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
4 sierpnia 2023
Udostępnij artykuł

Rozpoznawanie Ralstonia solanacearum

Występuje głównie w ciepłych i wilgotnych warunkach, które sprzyjają namnażaniu się bakterii. Niektóre objawy zakażenia Ralstonią to np. więdnięcie, przebarwienie łodygi do brązowego koloru, widoczny śluz bakteryjny po ucięciu łodygi i obumarcie pędów powodujące śmierć całej rośliny. Bakteria może przetrwać w wielu różnych typach gleb. Do roślin wnika przez uszkodzone miejsca, po czym przenosi się do naczyń ksylemowych. Rany są często powodowane przez szkodliwe nicienie, które mają pasożytniczy wpływ na rośliny.

Odmiany Ralstonia

Bakteria Ralstonia solanacearum ma różne odmiany (rasy), każda z nich ma swoje własne rośliny żywicielskie i cechy charakterystyczne:
  1. Odmiana: jest to odmiana tropikalna i dlatego występuje również w szklarniach,
  2. Odmiana biowar 1: ma bardziej ograniczony zakres żywicieli niż odmiana 1 i zazwyczaj jest ograniczona do środowisk tropikalnych,
  3. Odmiana biowar 2: znana jest głównie z tego, że powoduje śluzaka ziemniaków. Odmiana ta jest preferuje nieco chłodniejsze temperatury dlatego może występować w rejonach o klimacie umiarkowanym. Oprócz ziemniaka odmiana ta występuje również w pomidorze i pelargonii. Występuje on również w wodach powierzchniowych w różnych miejscach w Holandii.

Zapobieganie i zwalczanie Ralstonia solanacearum

Zapobieganie jest prostsze niż zwalczanie. Dlatego należy podjąć niezbędne środki higieny, aby zapobiec pojawieniu się Ralstonia solanacearum w uprawie. Przede wszystkim, zawsze należy zapewnić przestrzeganie środków higieny przy wejściu do gospodarstwa.

Środki w przypadku zakażenia Ralstonia

Jeśli znajdziesz infekcję, zgłoś ją do WIORiN. Należy niezwłocznie usunąć zakażone rośliny i wyrzucić je do zamkniętych plastikowych torebek. Następnie zdezynfekować środkiem dezynfekującym wszystkie zanieczyszczone powierzchnie, obszary i materiały. Na terenach zainfekowanych nie powinno być żadnych pozostałości roślinnych, wszystko powinno zostać oczyszczone. Wyczyścić i usunąć kroplowniki oraz system nawadniania. Warto zadbać też o optymalną odporność upraw. Zmniejsza to zapadalność na choroby.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy

Jak rozpoznawać i zwalczać Ralstonia solanacearum?

Bakterioza pierścieniowa, znana również jako śluzak ziemniaka, jest stałym zagrożeniem dla producentów. Choroba jest powodowana przez Ralstonia solanacearum. Jest to choroba bakteryjna i glebowa, która jest uważana za organizm kwarantannowy. Oznacza to, że jeśli bakteria zostanie wykryta, należy zniszczyć zakażone rośliny, by zapobiec jej rozprzestrzenianiu się. Bakteria ta posiada wiele gatunków roślin żywicielskich: pomidor, słodka papryka, bakłażan, anturium, gerbera, kurkuma, geranium i róża. Rozróżnia się jednak różne warianty bakterii — zwane również rasami. Obecność bakterii Ralstonia powoduje bakteryjne więdnięcie i gnicie roślin.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 4 sierpnia 2023
Udostępnij artykuł
Zwalczanie Ralstonia solanacearum

Rozpoznawanie Ralstonia solanacearum

Występuje głównie w ciepłych i wilgotnych warunkach, które sprzyjają namnażaniu się bakterii. Niektóre objawy zakażenia Ralstonią to np. więdnięcie, przebarwienie łodygi do brązowego koloru, widoczny śluz bakteryjny po ucięciu łodygi i obumarcie pędów powodujące śmierć całej rośliny. Bakteria może przetrwać w wielu różnych typach gleb. Do roślin wnika przez uszkodzone miejsca, po czym przenosi się do naczyń ksylemowych. Rany są często powodowane przez szkodliwe nicienie, które mają pasożytniczy wpływ na rośliny.

Odmiany Ralstonia

Bakteria Ralstonia solanacearum ma różne odmiany (rasy), każda z nich ma swoje własne rośliny żywicielskie i cechy charakterystyczne:
  1. Odmiana: jest to odmiana tropikalna i dlatego występuje również w szklarniach,
  2. Odmiana biowar 1: ma bardziej ograniczony zakres żywicieli niż odmiana 1 i zazwyczaj jest ograniczona do środowisk tropikalnych,
  3. Odmiana biowar 2: znana jest głównie z tego, że powoduje śluzaka ziemniaków. Odmiana ta jest preferuje nieco chłodniejsze temperatury dlatego może występować w rejonach o klimacie umiarkowanym. Oprócz ziemniaka odmiana ta występuje również w pomidorze i pelargonii. Występuje on również w wodach powierzchniowych w różnych miejscach w Holandii.

Zapobieganie i zwalczanie Ralstonia solanacearum

Zapobieganie jest prostsze niż zwalczanie. Dlatego należy podjąć niezbędne środki higieny, aby zapobiec pojawieniu się Ralstonia solanacearum w uprawie. Przede wszystkim, zawsze należy zapewnić przestrzeganie środków higieny przy wejściu do gospodarstwa.

Środki w przypadku zakażenia Ralstonia

Jeśli znajdziesz infekcję, zgłoś ją do WIORiN. Należy niezwłocznie usunąć zakażone rośliny i wyrzucić je do zamkniętych plastikowych torebek. Następnie zdezynfekować środkiem dezynfekującym wszystkie zanieczyszczone powierzchnie, obszary i materiały. Na terenach zainfekowanych nie powinno być żadnych pozostałości roślinnych, wszystko powinno zostać oczyszczone. Wyczyścić i usunąć kroplowniki oraz system nawadniania. Warto zadbać też o optymalną odporność upraw. Zmniejsza to zapadalność na choroby.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Jaka to choroba?
Choroby często powodują problemy w uprawach i mogą powodować poważne szkody. Często powodują one gnicie i więdnięcie, które może ostatecznie doprowadzić do całkowitego obumarcia rośliny. Każda choroba wymaga specyficznej kontroli. Kliknij i przeczytaj więcej o obrazie uszkodzeń i kontroli chorób.
Jaka jest różnica między bakterią a wirusem?
Bakterie i wirusy są najistotniejszymi patogenami w ogrodnictwie i mogą powodować duże szkody w uprawach. Często uważa się, że bakterie i wirusy są takie same, ale tak nie jest.
Jak kontrolować wilgotność i temperaturę w szklarni?
Dwa najważniejsze czynniki klimatu w szklarni to wilgotność i temperatura. Producenci potrzebują narzędzi do kontroli tych czynników i utrzymania ich na optymalnym poziomie, aby zapewnić zdrowe, aktywne rośliny, które w rezultacie wytwarzają wysokie i najlepszej jakości plony.