Czerwona plamistość liści truskawki

Czerwona plamistość liści truskawki zalicza się do chorób groźnych pomimo pośredniego wpływu na plonowanie. Prowadzi do masowego zamierania liści, znacznego obniżenia procesów asymilacyjnych, a w konsekwencji zmniejszenia wysokości i jakości uzyskiwanych plonów. Jak zapobiegać chorobie? Co na czerwoną plamistość truskawki stosować?

Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
19 stycznia 2023 | czas czytania: 4 min
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie czerwonej plamistości liści truskawki

Czerwona plamistość liści truskawki bywa czasem mylona z białą plamistością, uchodzi jednak za chorobę groźniejszą. Prowadzi do silnych uszkodzeń liści, a nawet do zamierania całych roślin. Nawet łagodniejszy przebieg wiąże się z obniżeniem zdolności asymilacyjnych i tym samym obniżeniem plonów.

Czerwona plamistość liści truskawki — objawy

  • Pierwsze objawy to powstawanie drobnych (śr. 1-5mm), nieregularnych karminowych lub fioletowych plam na liściach. Z czasem powiększają swoją powierzchnię i zlewają się. Na porażonych liściach tworzą się nekrozy z szarym środkiem
  • W kolejnej fazie rozwoju grzyba na powierzchni plam pojawiają się ciemne, brunatne owocniki.
  • Jednocześnie w miejscach plam powstają charakterystyczne, ciemne i spłaszczone wzniesienia. To acerwulusy – owocniki, w których znajdują się zarodniki konidialne.
  • Symptomy choroby są czasami widoczne także na działkach kielicha, ogonkach liściowych oraz szypułkach owoców.
  • Konsekwencją infekcji czerwoną plamistością liści truskawki niekiedy jest zamieranie całych kwiatostanów.
  • Wczesne zamieranie działek kielicha hamuje (późniejszy) rozwój owoców.

Czerwona a biała plamistość liści truskawki. Jakie są różnice?

W początkowej fazie infekcji choroby mają podobny przebieg. Występują drobne plamy, u białej plamistości liści truskawki są jednak brunatne, a z czasem stają się jasnoszare z brunatnoczerwoną obwódką. Różnice widać także na owocujących truskawkach. W wyniku porażenia białą plamistością liści truskawki nasiona stają się czarne.

Występowanie czerwonej plamistości liści truskawki

Czerwona plamistość liści truskawki to problem zarówno w uprawie polowej, jak i pod osłonami. Ma duże znaczenie ekonomiczne, chociaż nie należy do „pierwszego szeregu” chorób truskawek tak jak zgnilizna korony truskawki czy szara pleśń. Oprócz tego patogen występuje także na poziomce.

Rozwój czerwonej plamistości liści truskawki

Czerwona plamistość liści truskawki to choroba grzybowa wywoływana przez Diplocarpon earliana. Patogenowi sprzyja ciepło, tj. temperatury w granicach 20-25°C oraz wilgoć (częste opady deszczu, zwłaszcza wilgotne lato). Do rozwoju przyczynia się także duża wilgotność powietrza. Patogen zimuje w postaci grzybni na szczątkach liści. W czasie sezonu rozprzestrzenia się wraz z wodą za pomocą zarodników konidialnych. Choroba przede wszystkim rozwija się na starszych plantacjach. W pierwszym roku po założeniu plantacji faktycznie nie występuje lub objawy są łagodne.

Czerwona plamistość liści truskawki – zapobieganie

Duże znaczenie w ochronie upraw przed czerwoną plamistością liści truskawki ma profilaktyka.
  • Warto wybierać kwalifikowane sadzonki z pewnego źródła.
  • Należy unikać nadmiernego zagęszczenia truskawek w rzędzie.
  • Dobrą praktyką jest koszenie liści po zbiorach i usuwanie powstałych resztek roślinnych.
  • Chorobę można ograniczyć także przez uprawę odmian mało podatnych na Diplocarpon earliana. Przykłady to m.in. ‘Grandarosa’ i ‘Sonata’.
  • Ponadto warto wykonywać wszelkie zabiegi pielęgnacyjne, które pozytywnie wpływają na kondycję roślin. To m.in. zrównoważone nawożenie, które obejmuje także nawożenie dolistne i stosowanie nawozów z mikroelementami, np. cynkiem.
Zapobiegawczo przeciw czerwonej plamistości liści truskawki (i innym chorobom grzybowym) warto stosować preparaty ekologiczne. Przykładem jest Polyversum WP, który zawiera antagonistyczne, niepatogeniczne grzyby Pythium oligandrum.

Czerwona plamistość liści truskawki – opryski 

Na rynku brakuje preparatów, które są zarejestrowane do zwalczania czerwonej plamistości liści truskawki. Zwyczajowo stosuje się środki przeciw białej plamistości, a czasem także przeciw szarej pleśni. 

Czerwona plamistość liści truskawki to problem, którego nie wolno zbagatelizować. Warto regularnie – przed i po kwitnieniu oraz po zbiorach owoców przeprowadzać lustracje w poszukiwaniu „odstępstw od normy”, tj. podejrzanych symptomów.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dowiedz się więcej o chorobach roślin

Czerwona plamistość liści truskawki

Czerwona plamistość liści truskawki zalicza się do chorób groźnych pomimo pośredniego wpływu na plonowanie. Prowadzi do masowego zamierania liści, znacznego obniżenia procesów asymilacyjnych, a w konsekwencji zmniejszenia wysokości i jakości uzyskiwanych plonów. Jak zapobiegać chorobie? Co na czerwoną plamistość truskawki stosować?
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 19 stycznia 2023 | 
czas czytania: 4 min
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie czerwonej plamistości liści truskawki

Czerwona plamistość liści truskawki bywa czasem mylona z białą plamistością, uchodzi jednak za chorobę groźniejszą. Prowadzi do silnych uszkodzeń liści, a nawet do zamierania całych roślin. Nawet łagodniejszy przebieg wiąże się z obniżeniem zdolności asymilacyjnych i tym samym obniżeniem plonów.

Czerwona plamistość liści truskawki — objawy

  • Pierwsze objawy to powstawanie drobnych (śr. 1-5mm), nieregularnych karminowych lub fioletowych plam na liściach. Z czasem powiększają swoją powierzchnię i zlewają się. Na porażonych liściach tworzą się nekrozy z szarym środkiem
  • W kolejnej fazie rozwoju grzyba na powierzchni plam pojawiają się ciemne, brunatne owocniki.
  • Jednocześnie w miejscach plam powstają charakterystyczne, ciemne i spłaszczone wzniesienia. To acerwulusy – owocniki, w których znajdują się zarodniki konidialne.
  • Symptomy choroby są czasami widoczne także na działkach kielicha, ogonkach liściowych oraz szypułkach owoców.
  • Konsekwencją infekcji czerwoną plamistością liści truskawki niekiedy jest zamieranie całych kwiatostanów.
  • Wczesne zamieranie działek kielicha hamuje (późniejszy) rozwój owoców.

Czerwona a biała plamistość liści truskawki. Jakie są różnice?

W początkowej fazie infekcji choroby mają podobny przebieg. Występują drobne plamy, u białej plamistości liści truskawki są jednak brunatne, a z czasem stają się jasnoszare z brunatnoczerwoną obwódką. Różnice widać także na owocujących truskawkach. W wyniku porażenia białą plamistością liści truskawki nasiona stają się czarne.

Występowanie czerwonej plamistości liści truskawki

Czerwona plamistość liści truskawki to problem zarówno w uprawie polowej, jak i pod osłonami. Ma duże znaczenie ekonomiczne, chociaż nie należy do „pierwszego szeregu” chorób truskawek tak jak zgnilizna korony truskawki czy szara pleśń. Oprócz tego patogen występuje także na poziomce.

Rozwój czerwonej plamistości liści truskawki

Czerwona plamistość liści truskawki to choroba grzybowa wywoływana przez Diplocarpon earliana. Patogenowi sprzyja ciepło, tj. temperatury w granicach 20-25°C oraz wilgoć (częste opady deszczu, zwłaszcza wilgotne lato). Do rozwoju przyczynia się także duża wilgotność powietrza. Patogen zimuje w postaci grzybni na szczątkach liści. W czasie sezonu rozprzestrzenia się wraz z wodą za pomocą zarodników konidialnych. Choroba przede wszystkim rozwija się na starszych plantacjach. W pierwszym roku po założeniu plantacji faktycznie nie występuje lub objawy są łagodne.

Czerwona plamistość liści truskawki – zapobieganie

Duże znaczenie w ochronie upraw przed czerwoną plamistością liści truskawki ma profilaktyka.
  • Warto wybierać kwalifikowane sadzonki z pewnego źródła.
  • Należy unikać nadmiernego zagęszczenia truskawek w rzędzie.
  • Dobrą praktyką jest koszenie liści po zbiorach i usuwanie powstałych resztek roślinnych.
  • Chorobę można ograniczyć także przez uprawę odmian mało podatnych na Diplocarpon earliana. Przykłady to m.in. ‘Grandarosa’ i ‘Sonata’.
  • Ponadto warto wykonywać wszelkie zabiegi pielęgnacyjne, które pozytywnie wpływają na kondycję roślin. To m.in. zrównoważone nawożenie, które obejmuje także nawożenie dolistne i stosowanie nawozów z mikroelementami, np. cynkiem.
Zapobiegawczo przeciw czerwonej plamistości liści truskawki (i innym chorobom grzybowym) warto stosować preparaty ekologiczne. Przykładem jest Polyversum WP, który zawiera antagonistyczne, niepatogeniczne grzyby Pythium oligandrum.

Czerwona plamistość liści truskawki – opryski 

Na rynku brakuje preparatów, które są zarejestrowane do zwalczania czerwonej plamistości liści truskawki. Zwyczajowo stosuje się środki przeciw białej plamistości, a czasem także przeciw szarej pleśni. 

Czerwona plamistość liści truskawki to problem, którego nie wolno zbagatelizować. Warto regularnie – przed i po kwitnieniu oraz po zbiorach owoców przeprowadzać lustracje w poszukiwaniu „odstępstw od normy”, tj. podejrzanych symptomów.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Dowiedz się więcej o chorobach roślin
Biała plamistość liści truskawki
Biała plamistość liści truskawki to choroba grzybowa wywołana przez Mycosphaerella fragariae. Głównie objawia się — jak wskazuje nazwa — występowaniem drobnych, jasnych plam, które z czasem zlewają się i mogą doprowadzić do zamierania liści. 
Antraknoza truskawki
Antraknoza truskawki objawia się na wszystkich naziemnych organach roślin. Osłabia wzrost i rozwój, a jednocześnie powoduje bezpośrednie straty w plonie. Może prowadzić do zamierania roślin (infekcje wtórne). Sprawcą są grzyby Colletotrichum acutatum i C. gleosporioides.