Jak rozpoznać i kontrolować wirus ToCV?

Tomato chlorosis virus

ToCV (tomato chlorosis virus) jest chorobą roślin, która występuje głównie w uprawie pomidorów, ale także w innych uprawach, takich jak słodka papryka i bakłażan. Wirus rozprzestrzenia się w szklarni przez mączliki — zarówno mączlika szklarniowego, jak i mączlika ostroskrzydłego. W przeciwieństwie do niektórych innych wirusów ToCV nie może rozprzestrzeniać się poprzez operacje uprawowe lub kontakt z ludźmi. 

ToCV
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
9 sierpnia 2021
Udostępnij artykuł

Rozpoznawanie ToCV

ToCV można rozpoznać po zżółkniętych miejscach między żyłami starych liści. Pierwsze objawy pojawiają się około czterech tygodni po zakażeniu. Co więcej, stary liść zwija się i czuje się kruchy. Objawy te są często porównywalne z chorobą niedoboru magnezu lub azotu. Charakterystyczne jest żółte przebarwienie na liściu, które można łatwo odróżnić od zielonego. Na późniejszym etapie liście przybierają kolor chlorotycznego brązu. Jednak na owocach i kwiatach często nie ma przebarwień. Mogą one jednak być mniejsze.

Kontrola ToCV

ToCV może być kontrolowane poprzez natychmiastowe usuwanie roślin w przypadku rozpoznania objawów. Możesz usunąć zainfekowaną roślinę, umieszczając ją na miejscu w plastikowym worku, a następnie ostrożnie usuwając ją ze szklarni i niszcząc w spalarni odpadów. Ponadto kontrola i monitorowanie mączlików jest bardzo ważna dla zapobiegania ich dalszemu rozprzestrzenianiu się. Szansa na rozprzestrzenienie się jest największa latem do wczesnej jesieni, ponieważ mączlik jest najbardziej aktywny w tym okresie roku. W ciągu godziny mączlik może przenieść wirusa na inną roślinę. Mączliki mogą być obecne nie tylko w szklarni, ale również w sortowniach i pakowniach. Warto zawiesić pułapki lepowe do monitorowania sytuacji. Mączliki mogą być kontrolowane biologicznie za pomocą biologicznych środków kontroli Macrolophus pygmaeus, Encarsia formosa i Eretmocerus eremicus. Ponadto środki chemiczne mogą być również stosowane do zwalczania mączlika. Należy wziąć pod uwagę skutki uboczne tych środków. Poproś naszych specjalistów o odpowiednią poradę. Poza usuwaniem roślin i utrzymywaniem mączlika pod kontrolą ważne jest również podjęcie działań na końcu i na początku uprawy. 

Zgłaszanie zanieczyszczeń

Jeśli uważasz, że twoja uprawa jest zainfekowana wirusem, należy zgłosić to do WIORIN. Każdy europejski producent rolny jest prawnie zobowiązany do zgłoszenia tego do WIORIN. Każda sytuacja jest oceniana osobno, tak aby można było zaimplementować odpowiedni protokół ToCV.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy

Jak rozpoznać i kontrolować wirus ToCV?

Tomato chlorosis virus

ToCV (tomato chlorosis virus) jest chorobą roślin, która występuje głównie w uprawie pomidorów, ale także w innych uprawach, takich jak słodka papryka i bakłażan. Wirus rozprzestrzenia się w szklarni przez mączliki — zarówno mączlika szklarniowego, jak i mączlika ostroskrzydłego. W przeciwieństwie do niektórych innych wirusów ToCV nie może rozprzestrzeniać się poprzez operacje uprawowe lub kontakt z ludźmi. 
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 9 sierpnia 2021
Udostępnij artykuł
ToCV

Rozpoznawanie ToCV

ToCV można rozpoznać po zżółkniętych miejscach między żyłami starych liści. Pierwsze objawy pojawiają się około czterech tygodni po zakażeniu. Co więcej, stary liść zwija się i czuje się kruchy. Objawy te są często porównywalne z chorobą niedoboru magnezu lub azotu. Charakterystyczne jest żółte przebarwienie na liściu, które można łatwo odróżnić od zielonego. Na późniejszym etapie liście przybierają kolor chlorotycznego brązu. Jednak na owocach i kwiatach często nie ma przebarwień. Mogą one jednak być mniejsze.

Kontrola ToCV

ToCV może być kontrolowane poprzez natychmiastowe usuwanie roślin w przypadku rozpoznania objawów. Możesz usunąć zainfekowaną roślinę, umieszczając ją na miejscu w plastikowym worku, a następnie ostrożnie usuwając ją ze szklarni i niszcząc w spalarni odpadów. Ponadto kontrola i monitorowanie mączlików jest bardzo ważna dla zapobiegania ich dalszemu rozprzestrzenianiu się. Szansa na rozprzestrzenienie się jest największa latem do wczesnej jesieni, ponieważ mączlik jest najbardziej aktywny w tym okresie roku. W ciągu godziny mączlik może przenieść wirusa na inną roślinę. Mączliki mogą być obecne nie tylko w szklarni, ale również w sortowniach i pakowniach. Warto zawiesić pułapki lepowe do monitorowania sytuacji. Mączliki mogą być kontrolowane biologicznie za pomocą biologicznych środków kontroli Macrolophus pygmaeus, Encarsia formosa i Eretmocerus eremicus. Ponadto środki chemiczne mogą być również stosowane do zwalczania mączlika. Należy wziąć pod uwagę skutki uboczne tych środków. Poproś naszych specjalistów o odpowiednią poradę. Poza usuwaniem roślin i utrzymywaniem mączlika pod kontrolą ważne jest również podjęcie działań na końcu i na początku uprawy. 

Zgłaszanie zanieczyszczeń

Jeśli uważasz, że twoja uprawa jest zainfekowana wirusem, należy zgłosić to do WIORIN. Każdy europejski producent rolny jest prawnie zobowiązany do zgłoszenia tego do WIORIN. Każda sytuacja jest oceniana osobno, tak aby można było zaimplementować odpowiedni protokół ToCV.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Jakie są normy dotyczące pozostałości środków ochrony roślin?
Jeżeli w przedsiębiorstwie stosuje się chemiczne środki ochrony roślin, na roślinach mogą znajdować się ich pozostałości. Duża ilość takich pozostałości może w przypadku warzyw i owoców prowadzić do zagrożeń dla zdrowia konsumentów. Dla produktów spożywczych opracowano ustawowe normy pozostałości.
Jaka jest różnica między środkami ochrony roślin a preparatami biobójczymi?
Środki ochrony roślin oraz produkty biobójcze stosuje się, by zwalczać niepożądane organizmy — a więc choroby i szkodniki. A mimo tego nie są one produktami dokładnie tego samego rodzaju: istnieją różnice dotyczące ich działania i stosowania. Czym zatem dokładnie różnią się te dwie grupy produktów?