Szara pleśń | Botrytis cinerea 

Szara pleśń (Botrytis cinerea) jest grzybem powodującym największe szkody w ogrodnictwie. Występuje głównie w warunkach wysokiej wilgotności. Objawy choroby pojawiać się mogą na pędach, liściach, kwiatach i owocach, zagrażając rozwojowi roślin oraz dyskwalifikując je jako materiał handlowy. W walce z chorobą najważniejsze jest zapobieganie, zarówno poprzez zapewnienie roślinom optymalnych warunków klimatycznych, wspieranie ich naturalnej odporności jak i wprowadzanie pożytecznych mikroorganizmów. 
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 21 lutego 2024 | 
czas czytania: 5 min
Udostępnij artykuł
Szara pleśń ogórka
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie szarej pleśni

Na liściach, pędach, a nawet owocach porażonej rośliny pojawiają się okrągłe, szaro-brunatne plamy, które w wilgotnych warunkach szybko powiększają się i powodują gnicie rośliny. Porażone liście obumierają — częściowo lub w całości. Jeśli zakażenie obejmie również łodygę, może to prowadzić do obumarcia całej rośliny. Chore części są zwykle pokryte brunatnym, obfitym nalotem, zawierającym zarodniki grzyba, który rozpyla się przy dotknięciu rośliny.

Objawy porażenia

  • okrągłe, szaro-brunatne plamy na liściach, pędach i owocach
  • częściowe lub całkowite zamieranie porażonych liści
  • gnicie rośliny
  • pokrycie zainfekowanych części obfitym, brunatnym nalotem grzybni

Jak wygląda szara pleśń?

Objawy szarej pleśni na łodygach, liściach i owocach:
szara pleśń na łodydze
Objawy na łodydze
Szara pleśń na łodydze
Objawy na łodydze
Szara pleśń na łodydze pomidora
Objawy na łodydze pomidora
Szara pleśń na łodydze ogórka
Objawy na łodydze ogórka
szara pleśń na owocu
Objawy na owocu
Szara pleśń na owocach
Objawy na owocach
Szara pleśń na liściach
Objawy na liściach
Szara pleśń na łodydze po nieumiejętnym odcięciu liścia
Objawy na łodydze po nieumiejętnym odcięciu liścia

Występowanie choroby

Grzyby z rodzaju Botrytis cinerea atakują wiele upraw ogrodniczych: od roślin ozdobnych, przez warzywa aż po owoce jagodowe. W profesjonalnym ogrodnictwie szara pleśń stanowi największe zagrożenie dla upraw:
Rozwój choroby przyczynia się do zmniejszenia ilości oraz pogorszenia jakości plonów, powodując znaczne straty w uprawie. Ponadto, porażone przez alternariozę owoce częściej ulegają uszkodzeniom w trakcie przechowywania.

Szara pleśń na pomidorze

szara pleśń na pomidorze

Szara pleśń (Botrytis cinerea) jest jedną z najgroźniejszych chorób pomidora, a także innych upraw ogrodniczych. Zwalczanie szarej pleśni na winorośli również obejmuje działania zapobiegawcze (przycinanie i prześwietlanie roślin, odpowiednie nawożenie i nawadnianie) i interwencyjne (usuwanie porażonych części roślin, zabiegi chemiczne).

Szara pleśń na ogórku

szara pleśń na ogórku
Szara pleśń ogórka to groźna choroba grzybowa wywoływana przez Botrytis cinerea, a powodująca gnicie nadziemnych organów, w tym owoców. Jest powszechnym problemem w różnych uprawach, zwłaszcza warzywniczych i sadowniczych. Patogen rozwija się w szerokim zakresie temperatur i powoduje duże straty w plonach.

Szara pleśń na róży

szara pleśń na pomidorze
Szara pleśń to jedna z najpowszechniejszych chorób roślin. Jest wywoływana przez grzyb Botrytis cinerea. Poraża wszystkie nadziemne części. Obniża walory estetyczne róż, zmniejsza wartość handlową (lub dyskwalifikuje), a przy silnej infekcji może prowadzić do zamierania krzewów.

Zapobieganie porażeniu

W celu ograniczenia występowania szarej pleśni warto zwrócić uwagę na utrzymanie prawidłowego klimatu w szklarni (temperatura, wilgotność powietrza). W ramach działań profilaktycznych należy przestrzegać zasad higieny podczas wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych: zranienia roślin (np. powstałe podczas odcinania liści) smarować zapobiegawczo pastą zabezpieczającą, noże i inne narzędzia używane podczas prac należy dezynfekować (np. 4% roztworem Menno Florades). Warto też zwrócić uwagę na to, aby cięcia wykonywane były gładko, bez poszarpanych krawędzi. Umiejętnie wykonane cięcia zminimalizują ryzyko infekcji.

Mikrobiologiczna ochrona przed szarą pleśnią

pożyteczne bakterie i grzyby


Pożyteczne grzyby Clonostachys rosae kolonizują powierzchnię roślin oraz pasożytują grzyby patogeniczne, niszcząc ściany komórkowe. Stosowane zapobiegawczo, wykazują się wysoką skutecznością wobec szarej pleśni jak również innych patogenów (m.in Didymella, Pythium, Phytophthora)Dostępne są pod postacią preparatu Prestop.


Główny mechanizm działania bakterii Bacillus amyloliquefaciens polega również na zajmowaniu powierzchni i walce o zasoby. Dodatkowo zakłócają one kiełkowanie zarodników oraz zahamowanie rozwoju grzybni. Bakterie Bacillus amyloliquefaciens dostępne są w preparacie Serifel, który został dopuszczony do stosowania w rolnictwie ekologicznym.

Zapobieganie porażeniu

W celu ograniczenia występowania szarej pleśni warto zwrócić uwagę na utrzymanie prawidłowego klimatu w szklarni (temperatura, wilgotność powietrza). W ramach działań profilaktycznych należy przestrzegać zasad higieny podczas wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych: zranienia roślin (np. powstałe podczas odcinania liści) smarować zapobiegawczo pastą zabezpieczającą, noże i inne narzędzia używane podczas prac należy dezynfekować (np. 4% roztworem Menno Florades). Warto też zwrócić uwagę na to, aby cięcia wykonywane były gładko, bez poszarpanych krawędzi. Umiejętnie wykonane cięcia zminimalizują ryzyko infekcji.

Wzmacnianie odporności roślin 

Dobrą praktyką jest wspieranie naturalnych mechanizmów obronnych rośliny, dzięki czemu staje się ona mniej podatna na porażenie przez choroby. W tym celu można zastosować preparaty PlantoSys: ArgicinPlus lub SilicaPower.

Zwalczanie szarej pleśni

Niebezpieczeństwo wystąpienia Botrytis polega głównie na szybkim rozprzestrzenianiu się choroby. Należy usuwać porażone części roślin, zachowując przy tym dużą ostrożność. Najlepiej umieszczać porażone części roślin w plastikowym, zamkniętym woreczku, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się zarodników. Po wystąpieniu pierwszych objawów opryskiwać rośliny jednym z preparatów: Signum 33 WG, Amistar 250 SC, Scorpion 325 SC. W ostatnich latach na rynku pojawiają się też preparaty biologiczne, zawierające szczepy pożytecznych bakterii, takie jak Serenade ASO, Serifel, Prestop, Vintec.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Dowiedz się więcej o chorobach roślin
Antraknoza
Antraknoza, nazywana również zgorzelą to poważna choroba grzybowa roślin, powodowana przez grzyby z rodzaju Colletotrichum oraz Kabatiella. Występuje w uprawach owoców jagodowych: truskawki, borówki wysokiej oraz maliny, jak również pomidora, papryki czy róży.
Rizoktonioza
Rhizoctonia — znana również jako choroba opadowa — jest grzybem glebowym, który powoduje ciemnobrązową zgniliznę korzenia i szyjki korzeniowej (zgniliznę korzeniową). Grzyb ten rozwija się w wilgotnym środowisku i wysokich temperaturach.
Werticilioza
Werticilioza, zwana również chorobą więdnięcia to choroba roślin, wywoływana przez grzyby Verticillium. Występuje najczęściej w uprawach roślin ozdobnych, takich jak chryzantema i róża, a także w truskawce, malinie i papryce.

Szara pleśń | Botrytis cinerea 

Szara pleśń (Botrytis cinerea) jest grzybem powodującym największe szkody w ogrodnictwie. Występuje głównie w warunkach wysokiej wilgotności. Objawy choroby pojawiać się mogą na pędach, liściach, kwiatach i owocach, zagrażając rozwojowi roślin oraz dyskwalifikując je jako materiał handlowy. W walce z chorobą najważniejsze jest zapobieganie, zarówno poprzez zapewnienie roślinom optymalnych warunków klimatycznych, wspieranie ich naturalnej odporności jak i wprowadzanie pożytecznych mikroorganizmów. 
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 21 lutego 2024 | 
czas czytania: 5 min
Udostępnij artykuł
Szara pleśń ogórka
W poniższym artykule:
Szara pleśń na łodydze ogórka
Rodzaj choroby:    grzybowa 
Patogen:                 grzyby z rodzaju Botrytis cinerea
Objawy:                   okrągłe, szaro-brunatne plamy, pokryte nalotem
Uprawy:                  pomidor, ogórek, winorośl, borówka, malina, róża
Warunki rozwoju:  wysoka wilgotność powietrza
Występowanie:
123456789101112

Rozpoznawanie szarej pleśni

Na liściach, pędach, a nawet owocach porażonej rośliny pojawiają się okrągłe, szaro-brunatne plamy, które w wilgotnych warunkach szybko powiększają się i powodują gnicie rośliny. Porażone liście obumierają — częściowo lub w całości. Jeśli zakażenie obejmie również łodygę, może to prowadzić do obumarcia całej rośliny. Chore części są zwykle pokryte brunatnym, obfitym nalotem, zawierającym zarodniki grzyba, który rozpyla się przy dotknięciu rośliny.

Objawy porażenia

  • okrągłe, szaro-brunatne plamy na liściach, pędach i owocach
  • częściowe lub całkowite zamieranie porażonych liści
  • gnicie rośliny
  • pokrycie zainfekowanych części obfitym, brunatnym nalotem grzybni

Jak wygląda szara pleśń?

Objawy szarej pleśni na łodygach, liściach i owocach:
szara pleśń na łodydze
Objawy na łodydze
Szara pleśń na łodydze
Objawy na łodydze
Szara pleśń na łodydze pomidora
Objawy na łodydze pomidora
Szara pleśń na łodydze ogórka
Objawy na łodydze ogórka
szara pleśń na owocu
Objawy na owocu
Szara pleśń na owocach
Objawy na owocach
Szara pleśń na liściach
Objawy na liściach
Szara pleśń na łodydze po nieumiejętnym odcięciu liścia
Objawy na łodydze po nieumiejętnym odcięciu liścia

Występowanie choroby

Grzyby z rodzaju Botrytis cinerea atakują wiele upraw ogrodniczych: od roślin ozdobnych, przez warzywa aż po owoce jagodowe. W profesjonalnym ogrodnictwie szara pleśń stanowi największe zagrożenie dla upraw:
Rozwój choroby przyczynia się do zmniejszenia ilości oraz pogorszenia jakości plonów, powodując znaczne straty w uprawie. Ponadto, porażone przez alternariozę owoce częściej ulegają uszkodzeniom w trakcie przechowywania.

Szara pleśń na pomidorze

szara pleśń na pomidorze

Szara pleśń (Botrytis cinerea) jest jedną z najgroźniejszych chorób pomidora, a także innych upraw ogrodniczych. Zwalczanie szarej pleśni na winorośli również obejmuje działania zapobiegawcze (przycinanie i prześwietlanie roślin, odpowiednie nawożenie i nawadnianie) i interwencyjne (usuwanie porażonych części roślin, zabiegi chemiczne).


Szara pleśń na ogórku

szara pleśń na ogórku
Szara pleśń ogórka to groźna choroba grzybowa wywoływana przez Botrytis cinerea, a powodująca gnicie nadziemnych organów, w tym owoców. Jest powszechnym problemem w różnych uprawach, zwłaszcza warzywniczych i sadowniczych. Patogen rozwija się w szerokim zakresie temperatur i powoduje duże straty w plonach.

Szara pleśń na róży

szara pleśń na pomidorze
Szara pleśń to jedna z najpowszechniejszych chorób roślin. Jest wywoływana przez grzyb Botrytis cinerea. Poraża wszystkie nadziemne części. Obniża walory estetyczne róż, zmniejsza wartość handlową (lub dyskwalifikuje), a przy silnej infekcji może prowadzić do zamierania krzewów.

Zapobieganie porażeniu

W celu ograniczenia występowania szarej pleśni warto zwrócić uwagę na utrzymanie prawidłowego klimatu w szklarni (temperatura, wilgotność powietrza). W ramach działań profilaktycznych należy przestrzegać zasad higieny podczas wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych: zranienia roślin (np. powstałe podczas odcinania liści) smarować zapobiegawczo pastą zabezpieczającą, noże i inne narzędzia używane podczas prac należy dezynfekować (np. 4% roztworem Menno Florades). Warto też zwrócić uwagę na to, aby cięcia wykonywane były gładko, bez poszarpanych krawędzi. Umiejętnie wykonane cięcia zminimalizują ryzyko infekcji.

Mikrobiologiczna ochrona przed szarą pleśnią

pożyteczne bakterie i grzyby

Pożyteczne grzyby Clonostachys rosae kolonizują powierzchnię roślin oraz pasożytują grzyby patogeniczne, niszcząc ściany komórkowe. Stosowane zapobiegawczo, wykazują się wysoką skutecznością wobec szarej pleśni jak również innych patogenów (m.in Didymella, Pythium, Phytophthora)Dostępne są pod postacią preparatu Prestop.

Główny mechanizm działania bakterii Bacillus amyloliquefaciens również polega na zajmowaniu powierzchni i walce o zasoby. Dodatkowo zakłócają kiełkowanie zarodników oraz zahamowanie rozwoju grzybni. Bakterie Bacillus amyloliquefaciens dostępne są w preparacie Serifel, który został dopuszczony do stosowania w rolnictwie ekologicznym.

Zapobieganie porażeniu

W celu ograniczenia występowania szarej pleśni warto zwrócić uwagę na utrzymanie prawidłowego klimatu w szklarni (temperatura, wilgotność powietrza). W ramach działań profilaktycznych należy przestrzegać zasad higieny podczas wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych: zranienia roślin (np. powstałe podczas odcinania liści) smarować zapobiegawczo pastą zabezpieczającą, noże i inne narzędzia używane podczas prac należy dezynfekować (np. 4% roztworem Menno Florades). Warto też zwrócić uwagę na to, aby cięcia wykonywane były gładko, bez poszarpanych krawędzi. Umiejętnie wykonane cięcia zminimalizują ryzyko infekcji.

Wzmacnianie odporności roślin 

Dobrą praktyką jest wspieranie naturalnych mechanizmów obronnych rośliny, dzięki czemu staje się ona mniej podatna na porażenie przez choroby. W tym celu można zastosować preparaty PlantoSys: ArgicinPlus lub SilicaPower.

Zwalczanie szarej pleśni

Niebezpieczeństwo wystąpienia Botrytis polega głównie na szybkim rozprzestrzenianiu się choroby. Należy usuwać porażone części roślin, zachowując przy tym dużą ostrożność. Najlepiej umieszczać porażone części roślin w plastikowym, zamkniętym woreczku, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się zarodników. Po wystąpieniu pierwszych objawów opryskiwać rośliny jednym z preparatów: Signum 33 WG, Amistar 250 SC, Scorpion 325 SC. W ostatnich latach na rynku pojawiają się też preparaty biologiczne, zawierające szczepy pożytecznych bakterii, takie jak Serenade ASO, Serifel, Prestop, Vintec.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Dowiedz się więcej o chorobach roślin
Antraknoza
Antraknoza, nazywana również zgorzelą to poważna choroba grzybowa roślin, powodowana przez grzyby z rodzaju Colletotrichum oraz Kabatiella. Występuje w uprawach owoców jagodowych: truskawki, borówki wysokiej oraz maliny, jak również pomidora, papryki czy róży.
Rizoktonioza
Rhizoctonia — znana również jako choroba opadowa — jest grzybem glebowym, który powoduje ciemnobrązową zgniliznę korzenia i szyjki korzeniowej (zgniliznę korzeniową). Grzyb ten rozwija się w wilgotnym środowisku i wysokich temperaturach.
Werticilioza
Werticilioza, zwana również chorobą więdnięcia to choroba roślin, wywoływana przez grzyby Verticillium. Występuje najczęściej w uprawach roślin ozdobnych, takich jak chryzantema i róża, a także w truskawce, malinie i papryce.