Bakteryjna cętkowatość pomidora to choroba, na którą nie ma skutecznego środka. Na rynku brakuje zarejestrowanych preparatów na
Pseudomonas syringae. Pozostaje profilaktyka i stosowanie preparatów o działaniu zapobiegawczym. Skuteczność w zapobieganiu bakteryjnej cętkowatości pomidora wykazują preparaty takie jak
Miedzian 50 WP lub
Miedzian Extra 350 SC, stosowane już od fazy rozsady. Inne działania, które zwiększają szansę ochrony przed chorobą to stosowanie preparatów mikrobiologicznych, np.
Serenade ASO, zawierający szczep bakterii
Bacillus subtilis. Do profilaktyki należy odkażanie narzędzi, podłoża i pomieszczeń wykorzystywanych do produkcji rozsady. Istotne jest używanie nasion zdrowych, odkażonych (np. w 1-1,5% roztworze podchlorynu sodu, zawartym w preparacie
Agro ECA). Do poprawy odporności pomidorów stosuje się również środki zawierające polisacharydy. Przykładem jest Vaxiplant SL (laminaryna). Dodatkowo chroni warzywa przed mączniakiem prawdziwym, białą plamistością liści i czerwoną plamistością liści.
Rośliny z objawami bakteryjnej cętkowatości pomidora powinno się usuwać. Trzeba unikać wykonywania prac pielęgnacyjnych, gdy pomidory są mokre lub pokryte rosą. Większe problemy z chorobami (bakteryjna cętkowatość pomidora, mączniak prawdziwy, brunatna plamistość liści, antraknoza pomidora i wiele innych) zachodzą w przypadku nadmiernego zagęszczenia warzyw. Nawożenie powinno być zrównoważone, dopasowane do potrzeb. Chorobom roślin sprzyja aplikacja azotu w nadmiarze.
Bakteryjna cętkowatość, podobnie jak rak bakteryjny pomidora to choroba, której można jedynie przeciwdziałać. Skuteczne zwalczanie w przypadku wystąpienia infekcji jest niemożliwe.