Bakteryjna cętkowatość pomidora

Bakteryjna cętkowatość pomidora powoduje straty w plonach, a może prowadzić nawet do zamierania roślin. W dodatku brakuje na nią skutecznego środka interwencyjnego. Pozostaje profilaktyka – zapobieganie chorobie. Jak ograniczyć ryzyko wystąpienia bakteryjnej cętkowatości pomidora? Jakie objawy powoduje? 

Bakteryjna cętkowatość pomidora
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
1 marca 2023 | czas czytania: 4 min.
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie bakteryjnej cętkowatości pomidora

Bakteryjna cętkowatość pomidora najbardziej zagraża roślinom w początkowej fazie rozwoju – w czasie produkcji rozsady. Choroba prowadzi do obniżenia wysokości i jakości plonów. Przy dużym nasileniu rezultatem infekcji jest zamieranie roślin. Symptomy bakteriozy są widoczne na wszystkich nadziemnych organach rośliny.

Objawy bakteryjnej cętkowatości pomidora

  • Na zawiązkach owoców, a także na dojrzałych owocach pojawiają się drobne (0,5-1,5 mm), ciemnobrunatne, cętkowate plamy. Są wyraźnie oddzielone od zdrowych tkanek (tj. nie zlewają się), często są lekko wzniesione. Nie nadają się do przetwórstwa, słabo przechowują się. Porażone owoce dyskwalifikuje się ze sprzedaży.
  • Na liściach występują nekrotyczne, wodniste plamy z żółtą obwódką. Są trochę większe, mają średnicę ok. 2 mm. Plamy mogą się zlewać i prowadzą do zamierania liści. Blaszki liściowe utrzymują się na roślinie.
  • Plamistości czasem są widoczne na szypułkach, łodygach i działkach kielicha.

Występowanie bakteryjnej cętkowatości pomidora 

Pseudomonas syringae to gramoujemne bakterie mające status organizmów kwarantannowych, a potencjalnie występujące w wielu uprawach. Porażają różne grupy roślin – od jadalnych (często u warzyw) po ozdobne. Występują m.in. na lwiej paszczy, ostróżce, lilaku i trawach ozdobnych. Patogen ma wielu żywicieli. Pseudomonas syringae powoduje także bakteryjną kanciastą plamistość ogórka.

Rozwój bakteryjnej cętkowatości pomidora

Bakterioza infekuje rośliny przez aparaty szparkowe lub uszkodzenia skórki. Proces inkubacji trwa średnio 5-6 dni. Optymalna temperatura rozwoju oscyluje w granicach 21-24°C. Chorobie sprzyja także wysoka wilgotność powietrza. Patogen zimuje saprotroficznie na resztkach roślinnych. Rozprzestrzenia się również z porażonymi nasionami. Do infekcji wtórych dochodzi przez przenoszenie bakterii z wodą (np. w czasie deszczu, rosy i nawadniania) i podczas wykonywania prac pielęgnacyjnych.

Zwalczanie bakteryjnej cętkowatości pomidora

Bakteryjna cętkowatość pomidora to choroba, na którą nie ma skutecznego środka. Na rynku brakuje zarejestrowanych preparatów na Pseudomonas syringae. Pozostaje profilaktyka i stosowanie preparatów o działaniu zapobiegawczym. Skuteczność w zapobieganiu bakteryjnej cętkowatości pomidora wykazują preparaty takie jak Miedzian 50 WP lub Miedzian Extra 350 SC, stosowane już od fazy rozsady. Inne działania, które zwiększają szansę ochrony przed chorobą to stosowanie preparatów mikrobiologicznych, np. Serenade ASO, zawierający szczep bakterii Bacillus subtilis. Do profilaktyki należy odkażanie narzędzi, podłoża i pomieszczeń wykorzystywanych do produkcji rozsady. Istotne jest używanie nasion zdrowych, odkażonych (np. w 1-1,5% roztworze podchlorynu sodu, zawartym w preparacie Agro ECA). Do poprawy odporności pomidorów stosuje się również środki zawierające polisacharydy. Przykładem jest Vaxiplant SL (laminaryna). Dodatkowo chroni warzywa przed mączniakiem prawdziwym, białą plamistością liści i czerwoną plamistością liści.

Rośliny z objawami bakteryjnej cętkowatości pomidora powinno się usuwać. Trzeba unikać wykonywania prac pielęgnacyjnych, gdy pomidory są mokre lub pokryte rosą. Większe problemy z chorobami (bakteryjna cętkowatość pomidora, mączniak prawdziwy, brunatna plamistość liści, antraknoza pomidora i wiele innych) zachodzą w przypadku nadmiernego zagęszczenia warzyw. Nawożenie powinno być zrównoważone, dopasowane do potrzeb. Chorobom roślin sprzyja aplikacja azotu w nadmiarze.

Bakteryjna cętkowatość, podobnie jak rak bakteryjny pomidora to choroba, której można jedynie przeciwdziałać. Skuteczne zwalczanie w przypadku wystąpienia infekcji jest niemożliwe.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy

Bakteryjna cętkowatość pomidora

Bakteryjna cętkowatość pomidora powoduje straty w plonach, a może prowadzić nawet do zamierania roślin. W dodatku brakuje na nią skutecznego środka interwencyjnego. Pozostaje profilaktyka – zapobieganie chorobie. Jak ograniczyć ryzyko wystąpienia bakteryjnej cętkowatości pomidora? Jakie objawy powoduje? 
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 1 marca 2023 | czas czytania: 4 min.
Udostępnij artykuł
Bakteryjna cętkowatość pomidora
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie bakteryjnej cętkowatości pomidora

Bakteryjna cętkowatość pomidora najbardziej zagraża roślinom w początkowej fazie rozwoju – w czasie produkcji rozsady. Choroba prowadzi do obniżenia wysokości i jakości plonów. Przy dużym nasileniu rezultatem infekcji jest zamieranie roślin. Symptomy bakteriozy są widoczne na wszystkich nadziemnych organach rośliny.

Bakteryjna cętkowatość pomidora
Rodzaj choroby:     bakteryjna
Patogen:                  Pseudomonas syringae pv. tomato
Objawy:                   drobne plamy na owocach, nekrotyczne plamy z żółtą obwódką na liściach
Uprawy:                   pomidor 
Warunki rozwoju:   21-24°C, wysoka wilgotność powietrza, mokre rośliny 
Występowanie:
123456789101112

Objawy bakteryjnej cętkowatości pomidora

  • Na zawiązkach owoców, a także na dojrzałych owocach pojawiają się drobne (0,5-1,5 mm), ciemnobrunatne, cętkowate plamy. Są wyraźnie oddzielone od zdrowych tkanek (tj. nie zlewają się), często są lekko wzniesione. Nie nadają się do przetwórstwa, słabo przechowują się. Porażone owoce dyskwalifikuje się ze sprzedaży.
  • Na liściach występują nekrotyczne, wodniste plamy z żółtą obwódką. Są trochę większe, mają średnicę ok. 2 mm. Plamy mogą się zlewać i prowadzą do zamierania liści. Blaszki liściowe utrzymują się na roślinie.
  • Plamistości czasem są widoczne na szypułkach, łodygach i działkach kielicha.

Występowanie bakteryjnej cętkowatości pomidora 

Pseudomonas syringae to gramoujemne bakterie mające status organizmów kwarantannowych, a potencjalnie występujące w wielu uprawach. Porażają różne grupy roślin – od jadalnych (często u warzyw) po ozdobne. Występują m.in. na lwiej paszczy, ostróżce, lilaku i trawach ozdobnych. Patogen ma wielu żywicieli. Pseudomonas syringae powoduje także bakteryjną kanciastą plamistość ogórka.

Rozwój bakteryjnej cętkowatości pomidora

Bakterioza infekuje rośliny przez aparaty szparkowe lub uszkodzenia skórki. Proces inkubacji trwa średnio 5-6 dni. Optymalna temperatura rozwoju oscyluje w granicach 21-24°C. Chorobie sprzyja także wysoka wilgotność powietrza. Patogen zimuje saprotroficznie na resztkach roślinnych. Rozprzestrzenia się również z porażonymi nasionami. Do infekcji wtórych dochodzi przez przenoszenie bakterii z wodą (np. w czasie deszczu, rosy i nawadniania) i podczas wykonywania prac pielęgnacyjnych.

Zwalczanie bakteryjnej cętkowatości pomidora

Bakteryjna cętkowatość pomidora to choroba, na którą nie ma skutecznego środka. Na rynku brakuje zarejestrowanych preparatów na Pseudomonas syringae. Pozostaje profilaktyka i stosowanie preparatów o działaniu zapobiegawczym. Skuteczność w zapobieganiu bakteryjnej cętkowatości pomidora wykazują preparaty takie jak Miedzian 50 WP lub Miedzian Extra 350 SC, stosowane już od fazy rozsady. Inne działania, które zwiększają szansę ochrony przed chorobą to stosowanie preparatów mikrobiologicznych, np. Serenade ASO, zawierający szczep bakterii Bacillus subtilis. Do profilaktyki należy odkażanie narzędzi, podłoża i pomieszczeń wykorzystywanych do produkcji rozsady. Istotne jest używanie nasion zdrowych, odkażonych (np. w 1-1,5% roztworze podchlorynu sodu, zawartym w preparacie Agro ECA). Do poprawy odporności pomidorów stosuje się również środki zawierające polisacharydy. Przykładem jest Vaxiplant SL (laminaryna). Dodatkowo chroni warzywa przed mączniakiem prawdziwym, białą plamistością liści i czerwoną plamistością liści.

Rośliny z objawami bakteryjnej cętkowatości pomidora powinno się usuwać. Trzeba unikać wykonywania prac pielęgnacyjnych, gdy pomidory są mokre lub pokryte rosą. Większe problemy z chorobami (bakteryjna cętkowatość pomidora, mączniak prawdziwy, brunatna plamistość liści, antraknoza pomidora i wiele innych) zachodzą w przypadku nadmiernego zagęszczenia warzyw. Nawożenie powinno być zrównoważone, dopasowane do potrzeb. Chorobom roślin sprzyja aplikacja azotu w nadmiarze.

Bakteryjna cętkowatość, podobnie jak rak bakteryjny pomidora to choroba, której można jedynie przeciwdziałać. Skuteczne zwalczanie w przypadku wystąpienia infekcji jest niemożliwe.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Alternarioza
Alternarioza jest chorobą wywoływaną przez grzyby z rodzaju Alternaria, które atakują rośliny starsze oraz osłabione poprzez infekcje wirusowe lub stres. 
Alternarioza pomidora 
Alternarioza pomidora, znana także jako sucha plamistość liści pomidora to groźna choroba porażająca liście i owoce. Może powodować duże straty w plonie. 
Ekologiczne środki ochrony roślin 
Ekologiczne środki ochrony roślin to szereg chemicznych i biologicznych preparatów, prawnie dopuszczonych do stosowania w uprawach ekologicznych.