Czarna zgnilizna korzeni dyniowatych

Czarna zgnilizna korzeni, spowodowana przez Phomopsis sclerotioides, jest grzybem glebowym, który atakuje na korzenie ogórka, cukinii, melona. Grzyb powoduje, że korzenie wchłaniają mniej wody, powodując w najgorszym przypadku, obumarcie rośliny. Jak rozpoznawać i zwalczać zgniliznę czarnych korzeni wyjaśniono w tym artykule.

Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
6 sierpnia 2021
Udostępnij artykuł

Rozpoznawanie czarnej zgnilizny korzeni dyniowatych

Wykrycie czarnej zgnilizny korzeni jest trudne, ponieważ jest ona pod ziemią. Niemniej, jednak gdy grzyb przez jakiś czas rozwija się w uprawie, można zauważyć, że coś jest nie tak. Na przykład, dolne liście rośliny odbarwiają się lub wiotczeją. To dlatego, że czarna zgnilizna korzeni zakłóca pobór wody. Po usunięciu rośliny z gleby widać prawdziwe szkody. Korzenie stają się prawie czarne, a korzenie boczne obumierają. W rezultacie, szczególnie młode rośliny nie przeżywają lub cierpią z powodu opóźnienia wzrostu. 

Zwalczanie czarnej zgnilizny korzeni dyniowatych

Warto wiedzieć, że patogen Phomopsis sclerotioides rozprzestrzenia się poprzez wodę, powietrze i glebę. Dlatego zapobieganie jest ważne. Aby zapobiec czarnej zgniliźnie korzeni, należy podczas płodozmianu parować glebę. W ten sposób zabija się możliwe patogeny. Dobra jakość wody do nawadniania jest również bardzo ważna. Ponadto, produkty wspierające odporność roślin, mogą wzmocnić ich wytrzymałość, a tym samym mniej podatnymi na czarną zgniliznę korzeni.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy

Czarna zgnilizna korzeni dyniowatych

Czarna zgnilizna korzeni, spowodowana przez Phomopsis sclerotioides, jest grzybem glebowym, który atakuje na korzenie ogórka, cukinii, melona. Grzyb powoduje, że korzenie wchłaniają mniej wody, powodując w najgorszym przypadku, obumarcie rośliny. Jak rozpoznawać i zwalczać zgniliznę czarnych korzeni wyjaśniono w tym artykule.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 6 sierpnia 2021
Udostępnij artykuł

Rozpoznawanie czarnej zgnilizny korzeni dyniowatych

Wykrycie czarnej zgnilizny korzeni jest trudne, ponieważ jest ona pod ziemią. Niemniej, jednak gdy grzyb przez jakiś czas rozwija się w uprawie, można zauważyć, że coś jest nie tak. Na przykład, dolne liście rośliny odbarwiają się lub wiotczeją. To dlatego, że czarna zgnilizna korzeni zakłóca pobór wody. Po usunięciu rośliny z gleby widać prawdziwe szkody. Korzenie stają się prawie czarne, a korzenie boczne obumierają. W rezultacie, szczególnie młode rośliny nie przeżywają lub cierpią z powodu opóźnienia wzrostu. 

Zwalczanie czarnej zgnilizny korzeni dyniowatych

Warto wiedzieć, że patogen Phomopsis sclerotioides rozprzestrzenia się poprzez wodę, powietrze i glebę. Dlatego zapobieganie jest ważne. Aby zapobiec czarnej zgniliźnie korzeni, należy podczas płodozmianu parować glebę. W ten sposób zabija się możliwe patogeny. Dobra jakość wody do nawadniania jest również bardzo ważna. Ponadto, produkty wspierające odporność roślin, mogą wzmocnić ich wytrzymałość, a tym samym mniej podatnymi na czarną zgniliznę korzeni.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Jak zwalczyć chorobę szalonych korzeni? 
Choroba szalonych korzeni (crazy roots) występuje głównie w uprawach szklarniowych pomidora, ogórka i bakłażana. W ochronie przed chorobą szalonych korzeni najistotniejsze jest zapobieganie infekcji.
Choroby ogórka szklarniowego
Choroby ogórka szklarniowego powodowane są aktywnością patogenów grzybowych, bakteryjnych i wirusowych. Atakują one uprawy szklarniowe, prowadząc do powstawania znaczących strat w uprawach. 
Mniejsza presja Pythium w ogórku 
Firma Van Gog to jedno z pierwszych gospodarstw, w których zastosowano generator nanopęcherzyków powietrza Moleaer w połączeniu z dodawaniem do wody Huwa-San TR-50 w celu poprawy jakości wody do nawadniania. Połączenie tych produktów pozwala osiągnąć bardzo dobre rezultaty w ochronie przed Pythium w uprawie ogórka.