Zaopatrzenie profesjonalnego ogrodnictwa Ponad 10 000 produktów do upraw szklarniowych Program lojalnościowy
Koszyk  
0
progress indicator
Dodawanie produktu...
Wpisz tutaj nazwę produktu, którego szukasz

Wirus ToBRFV (Wirus brunatnej wyboistości owoców pomidora)

Wirus ToBRFV
Czas czytania: 4 min. | Ostatnia aktualizacja: 23-08-2022

Wirus brunatnej wyboistości owoców pomidora (Tomato Brown Rugose Fruit Virus - ToBRFV) od 2015 roku rozprzestrzenia się po świecie infekując rośliny pomidora i papryki. Prowadzi do deformacji roślin i owoców oraz przebarwień, które mogą eliminowac towar z obrotu handlowego, przyczyniając się do ogromnych strat w gospodarstwach, w których wystąpi. Przenosi się przede wszystkim mechanicznie – poprzez ludzi, narzędzia i urządzenia. 


Wirus ToBRFV
   Patogen:   wirus ToBRFV
   Typowe objawy:
  mozaikowate przebarwienia na liściach i owocach
   Uprawy:   pomidor, papryka
   Warunki rozwoju:    każde sprzyjające wzrostowi i rozwojowi roślin
   Występowanie:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12


Rozpoznawanie wirusa ToBRFV

Wirusa najłatwiej rozpoznać po mozaikowatych przebarwieniach pojawiających się na najmłodszych liściach wierzchołkowych oraz młodych przyrostach, a także na owocach. Na owocach pojawiają się plamy i żółte kropki, w skrajnych przypadkach może dojść do deformacji owoców oraz liści, brązowienia owoców i pojawiania się nekrotycznych pasków na pędach, a także do zasychania pędów i działek kielicha. W niektórych przypadkach można zaobserwować zwężone blaszki liściowe (paprociowatość liści).






Objawy wirusa ToBRFV

 mozaikowate przebarwienia na najmłodszych liściach oraz owocach
 plamy i żółte kropki na owocach
 deformacja owoców oraz liści
 podłużne nerkozy na pękach i działkach kielicha

 zwężone blaszki liściowe

Dużym ryzykiem związanym z wirusem ToBRFV jest fakt, że łagodne objawy przypominają porażenie wirusem mozaiki pepino, przez co nie podejmuje się żadnych działań po ich zaobserwowaniu. Może to doprowadzić do poważnych strat; wirus swobodnie rozprzestrzenia się w obrębie uprawy, powodując zmniejszenie produkcji i uszkodzenia dyskwalifikujące plon jako towar handlowy.


Występowanie wirusa ToBRFV

Wirus ToBRFV atakuje uprawy roślin psiankowatych (pomidor, papryka). Podczas gdy większość odmian pomidora ma genetyczną lub nabytą odporność na wirusy z rodziny Tobamowirusów (takie jak TMV i ToMV), tak w przypadku nowego ToBRFV wirusa aktualnie uprawiane odmiany nie posiadają naturalnej odporności.

Wzmacnianie odporności roślin z PlantoSys

Przeprowadzone przez firmę PlantoSys testy pozwoliły na przygotowanie protokołu wzmacniania oporności roślin wobec wirusa ToBRFV z wykorzystaniem preparatów Argentum i SalicylPure.

Środki okazały się skuteczne we wspieraniu mechanizmów obronnych roślin. Dzięki stosowaniu preparatów PlantoSys, zdrowe części uprawy są mniej podatne na zainfekowanie, a w częściach już porażonych wirusem – rośliny skuteczniej bronią się przed rozwojem choroby.



Zapobieganie zainfekowaniu uprawy


ToBRFV rozprzestrzenia się mechanicznie, tak więc ogromne znaczenie odgrywa przestrzeganie planu higieny w obiekcie. Należy wziąć pod uwagę ogólną higienę w gospodarstwie, aby zapobiegać zakażeniu uprawy, a więc zminimalizować ryzyko roznoszenia wirusa przez ludzi i narzędzia. Należy również upewnić się, że osoby odwiedzające szklarnię - zarówno pracownicy jak goście - są świadomi ryzyka i ściśle przestrzegają zasad higieny, korzystając z dostępnych środków.

Przygotowaliśmy infografikę przypominającą o najważniejszych wskazówkach dotyczących ochrony przed ToBRFV.




Środki zapobiegawcze przy wejściu do szklarni:

  • Mycie rąk mydłem dezynfekującym oraz dodatkowo dezynfekcja rąk na sucho.
  • Instalacja stacji higienicznych do dezynfekcji rąk i obuwia.
  • Umieszczenie mat dezynfekcyjnych przy wejściach dla personelu oraz bramach wjazdowych.
  • Przed ponownym wejściem do szklarni, np. po przerwie, po wizycie w toalecie lub przerwie na papierosa itp., zapewnić możliwość ponownego umycie i dezynfekcję rąk.
  • Obowiązkowe kombinezony ochronne, czepki i rękawice dla osób odwiedzających szklarnię.
  • Zapewnienie pracownikom czystej odzieży roboczej.

Środki zapobiegawcze wewnątrz szklarni:
  • Dezynfekcja noży i sekatorów po każdym rzędzie.
  • Dezynfekcja rak podczas pracy.
  • Dezynfekcja wózków, opryskiwaczy i całego ruchomego wyposażenia szklarni, mającego kontakt z uprawą.
  • Mycie i dezynfekcja całej szklarni podczas zmiany uprawy. Wirusy z rodziny Tobamowirusów, wraz z ToBRFV, mogą przetrwać długi czas, zarówno w materiale organicznym jak nieorganicznym. Sprawdź protokoły mycia i dezynfekcji dla upraw pomidora, zawierający pełny przegląd środków zapobiegawczych, które należy podjąć podczas zmiany uprawy.
W przypadku podejrzenia zakażenia, zachowaj dodatkową ostrożność dotyczącą wszystkiego, co wychodzi z gospodarstwa, zarówno ludzi jak materiały i produkty. Dzięki dobrym środkom higienicznym możesz ograniczyć rozprzestrzenianie wirusa tak, jak to tylko możliwe.

Środki do dezynfekcji

Sprzęt do dezynfekcji

Zwalczanie ToBRFV

Zwalczanie i kontrola wirusa ToBRFV są niemożliwe. Wymagają one środka dezynfekującego spełniającego kryteria środka ochrony roślin. Produkty nieautoryzowane mogą powodować uszkodzenia lub nie dać oczekiwanego rezultatu. W związku z tym, w przypadku stwierdzenia wystąpienia wirusa, należy niezwłocznie usunąć i zniszczyć porażone rośliny. W takiej sytuacji, jedynym rozwiązaniem jest skupienie się na prewencji w 100%! Jakkolwiek, można w pewnym stopniu zminimalizować ryzyko pojawienia się wirusa w uprawie, oraz ograniczyć jego dalsze rozprzestrzenianie.




Masz pytanie dotyczące chorób roślin?

Skontaktuj się z nami za pomocą formularza lub wiadomości e-mail. Nasi specjaliści udzielą odpowiedzi na Twoje pytania i pomogą wybrać odpowiednie rozwiązania do Twojej uprawy.



Jakub Gustaw, Kamil Szybczyński, Sylwester Łazarek
Wyślij e-mail

Do not delete this link