Wirus ToBRFV 

Brunatna wyboistość owoców pomidora

Wirus brunatnej wyboistości owoców pomidora (Tomato Brown Rugose Fruit Virus — ToBRFV) od 2015 roku rozprzestrzenia się po świecie infekując rośliny pomidora i papryki. Prowadzi do deformacji roślin i owoców oraz przebarwień, które mogą eliminować towar z obrotu handlowego, przyczyniając się do ogromnych strat w gospodarstwach, w których wystąpi. Przenosi się przede wszystkim mechanicznie — poprzez ludzi, narzędzia i urządzenia. 

Wirus ToBRFV
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 
23 sierpnia 2022 | czas czytania: 4 min.
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie wirusa ToBRFV

Wirusa najłatwiej rozpoznać po mozaikowatych przebarwieniach pojawiających się na najmłodszych liściach wierzchołkowych oraz młodych przyrostach, a także na owocach. Na owocach pojawiają się plamy i żółte kropki, w skrajnych przypadkach może dojść do deformacji owoców oraz liści, brązowienia owoców i pojawiania się nekrotycznych pasków na pędach, a także do zasychania pędów i działek kielicha. W niektórych przypadkach można zaobserwować zwężone blaszki liściowe (paprociowatość liści).

Objawy wirusa ToBRFV

  • Mozaikowate przebarwienia na najmłodszych liściach oraz owocach
  • Plamy i żółte kropki na owocach
  • Deformacja owoców oraz liści
  • Podłużne nerkozy na pękach i działkach kielicha
  • Zwężone blaszki liściowe
Dużym ryzykiem związanym z wirusem ToBRFV jest fakt, że łagodne objawy przypominają porażenie wirusem mozaiki pepino, przez co nie podejmuje się żadnych działań po ich zaobserwowaniu. Może to doprowadzić do poważnych strat; wirus swobodnie rozprzestrzenia się w obrębie uprawy, powodując zmniejszenie produkcji i uszkodzenia dyskwalifikujące plon jako towar handlowy.

Wirus ToBRFV
Wirus ToBRFV
Wirus ToBRFV
Wirus ToBRFV

Występowanie wirusa ToBRFV

Wirus ToBRFV atakuje uprawy roślin psiankowatych (pomidor, papryka). Podczas gdy większość odmian pomidora ma genetyczną lub nabytą odporność na wirusy z rodziny Tobamowirusów (takie jak TMV i ToMV), tak w przypadku nowego ToBRFV wirusa aktualnie uprawiane odmiany nie posiadają naturalnej odporności.

PlantoSys

Wzmacnianie odporności roślin

Przeprowadzone przez firmę PlantoSys testy pozwoliły na przygotowanie protokołu wzmacniania oporności roślin wobec wirusa ToBRFV z wykorzystaniem preparatów Argentum i SalicylPure.

Środki okazały się skuteczne we wspieraniu mechanizmów obronnych roślin. Dzięki stosowaniu preparatów PlantoSys, zdrowe części uprawy są mniej podatne na zainfekowanie, a w częściach już porażonych wirusem – rośliny skuteczniej bronią się przed rozwojem choroby.

Zapobieganie zainfekowaniu uprawy

ToBRFV rozprzestrzenia się mechanicznie, tak więc ogromne znaczenie odgrywa przestrzeganie planu higieny w obiekcie. Należy wziąć pod uwagę ogólną higienę w gospodarstwie, aby zapobiegać zakażeniu uprawy, a więc zminimalizować ryzyko roznoszenia wirusa przez ludzi i narzędzia. Należy również upewnić się, że osoby odwiedzające szklarnię — zarówno pracownicy jak goście — są świadomi ryzyka i ściśle przestrzegają zasad higieny, korzystając z dostępnych środków.
Infografika
Przygotowaliśmy infografikę przypominającą o najważniejszych wskazówkach dotyczących ochrony przed ToBRFV.

Środki zapobiegawcze przy wejściu do szklarni

  • Mycie rąk mydłem dezynfekującym oraz dodatkowo dezynfekcja rąk na sucho.
  • Instalacja stacji higienicznych do dezynfekcji rąk i obuwia.
  • Umieszczenie mat dezynfekcyjnych przy wejściach dla personelu oraz bramach wjazdowych.
  • Przed ponownym wejściem do szklarni, np. po przerwie, po wizycie w toalecie lub przerwie na papierosa itp., zapewnić możliwość ponownego umycie i dezynfekcję rąk.
  • Obowiązkowe kombinezony ochronne, czepki i rękawice dla osób odwiedzających szklarnię.
  • Zapewnienie pracownikom czystej odzieży roboczej.

Środki zapobiegawcze wewnątrz szklarni

  • Dezynfekcja noży i sekatorów po każdym rzędzie.
  • Dezynfekcja rak podczas pracy.
  • Dezynfekcja wózków, opryskiwaczy i całego ruchomego wyposażenia szklarni, mającego kontakt z uprawą.
  • Mycie i dezynfekcja całej szklarni podczas zmiany uprawy. Wirusy z rodziny Tobamowirusów, wraz z ToBRFV, mogą przetrwać długi czas, zarówno w materiale organicznym jak nieorganicznym. Sprawdź protokoły mycia i dezynfekcji dla upraw pomidora, zawierający pełny przegląd środków zapobiegawczych, które należy podjąć podczas zmiany uprawy.
W przypadku podejrzenia zakażenia zachowaj dodatkową ostrożność dotyczącą wszystkiego, co wychodzi z gospodarstwa, zarówno ludzi jak materiały i produkty. Dzięki dobrym środkom higienicznym możesz ograniczyć rozprzestrzenianie wirusa tak, jak to tylko możliwe.

Jak rozprzestrzenia się ToBRFV w gospodarstwie ogrodniczym?

wyniki badań na Uniwersytecie Humboldtów


Naukowcy z Wydziału Medycyny Roślin na Uniwersytecie Humboldtów w Berlinie przeprowadzili badania, aby zrozumieć, w jaki sposób wirus ten rozprzestrzenia się w gospodarstwach ogrodniczych i jak skutecznie zatrzymać jego roznoszenie. Polegały one na pobraniu setek próbek z wielu powierzchni w całym gospodarstwie, w celu przekonania się, które z nich były najbardziej zanieczyszczone.  

Środki do dezynfekcji

Zwalczanie ToBRFV

Zwalczanie i kontrola wirusa ToBRFV są niemożliwe. Wymagają one środka dezynfekującego spełniającego kryteria środka ochrony roślin. Produkty nieautoryzowane mogą powodować uszkodzenia lub nie dać oczekiwanego rezultatu. W związku z tym, w przypadku stwierdzenia wystąpienia wirusa, należy niezwłocznie usunąć i zniszczyć porażone rośliny. W takiej sytuacji jedynym rozwiązaniem jest skupienie się na prewencji w 100%! Jakkolwiek, można w pewnym stopniu zminimalizować ryzyko pojawienia się wirusa w uprawie, oraz ograniczyć jego dalsze rozprzestrzenianie.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy

Wirus ToBRFV 

Brunatna wyboistość owoców pomidora

Wirus brunatnej wyboistości owoców pomidora (Tomato Brown Rugose Fruit Virus — ToBRFV) od 2015 roku rozprzestrzenia się po świecie infekując rośliny pomidora i papryki. Prowadzi do deformacji roślin i owoców oraz przebarwień, które mogą eliminować towar z obrotu handlowego, przyczyniając się do ogromnych strat w gospodarstwach, w których wystąpi. Przenosi się przede wszystkim mechanicznie — poprzez ludzi, narzędzia i urządzenia. 
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 23 sierpnia 2022 |
czas czytania: 4 min.
Udostępnij artykuł
Wirus ToBRFV
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie wirusa ToBRFV

Wirusa najłatwiej rozpoznać po mozaikowatych przebarwieniach pojawiających się na najmłodszych liściach wierzchołkowych oraz młodych przyrostach, a także na owocach. Na owocach pojawiają się plamy i żółte kropki, w skrajnych przypadkach może dojść do deformacji owoców oraz liści, brązowienia owoców i pojawiania się nekrotycznych pasków na pędach, a także do zasychania pędów i działek kielicha. W niektórych przypadkach można zaobserwować zwężone blaszki liściowe (paprociowatość liści).

Wirus ToBRFV
Rodzaj choroby:    wirusowa
Patogen:                 wirus ToBRFV
Objawy:                   mozaikowate przebarwienia na liściach i owocach 
Uprawy:                   pomidor, papryka, ziemniak, kapustne 
Warunki rozwoju:  15 - 30°C, wilgotność 90%, silne opady 
Występowanie:
123456789101112

Objawy wirusa ToBRFV

  • Mozaikowate przebarwienia na najmłodszych liściach oraz owocach
  • Plamy i żółte kropki na owocach
  • Deformacja owoców oraz liści
  • Podłużne nerkozy na pękach i działkach kielicha
  • Zwężone blaszki liściowe
Dużym ryzykiem związanym z wirusem ToBRFV jest fakt, że łagodne objawy przypominają porażenie wirusem mozaiki pepino, przez co nie podejmuje się żadnych działań po ich zaobserwowaniu. Może to doprowadzić do poważnych strat; wirus swobodnie rozprzestrzenia się w obrębie uprawy, powodując zmniejszenie produkcji i uszkodzenia dyskwalifikujące plon jako towar handlowy.
 

Wirus ToBRFV
Wirus ToBRFV
Wirus ToBRFV
Wirus ToBRFV

Występowanie wirusa ToBRFV

Wirus ToBRFV atakuje uprawy roślin psiankowatych (pomidor, papryka). Podczas gdy większość odmian pomidora ma genetyczną lub nabytą odporność na wirusy z rodziny Tobamowirusów (takie jak TMV i ToMV), tak w przypadku nowego ToBRFV wirusa aktualnie uprawiane odmiany nie posiadają naturalnej odporności.

PlantoSys

Wzmacnianie odporności roślin

Przeprowadzone przez firmę PlantoSys testy pozwoliły na przygotowanie protokołu wzmacniania oporności roślin wobec wirusa ToBRFV z wykorzystaniem preparatów Argentum i SalicylPure.

Środki okazały się skuteczne we wspieraniu mechanizmów obronnych roślin. Dzięki stosowaniu preparatów PlantoSys, zdrowe części uprawy są mniej podatne na zainfekowanie, a w częściach już porażonych wirusem – rośliny skuteczniej bronią się przed rozwojem choroby.

Zapobieganie zainfekowaniu uprawy

ToBRFV rozprzestrzenia się mechanicznie, tak więc ogromne znaczenie odgrywa przestrzeganie planu higieny w obiekcie. Należy wziąć pod uwagę ogólną higienę w gospodarstwie, aby zapobiegać zakażeniu uprawy, a więc zminimalizować ryzyko roznoszenia wirusa przez ludzi i narzędzia. Należy również upewnić się, że osoby odwiedzające szklarnię — zarówno pracownicy jak goście — są świadomi ryzyka i ściśle przestrzegają zasad higieny, korzystając z dostępnych środków.
Infografika
Przygotowaliśmy infografikę przypominającą o najważniejszych wskazówkach dotyczących ochrony przed ToBRFV.

Środki zapobiegawcze przy wejściu do szklarni

  • Mycie rąk mydłem dezynfekującym oraz dodatkowo dezynfekcja rąk na sucho.
  • Instalacja stacji higienicznych do dezynfekcji rąk i obuwia.
  • Umieszczenie mat dezynfekcyjnych przy wejściach dla personelu oraz bramach wjazdowych.
  • Przed ponownym wejściem do szklarni, np. po przerwie, po wizycie w toalecie lub przerwie na papierosa itp., zapewnić możliwość ponownego umycie i dezynfekcję rąk.
  • Obowiązkowe kombinezony ochronne, czepki i rękawice dla osób odwiedzających szklarnię.
  • Zapewnienie pracownikom czystej odzieży roboczej.

Środki zapobiegawcze wewnątrz szklarni

  • Dezynfekcja noży i sekatorów po każdym rzędzie.
  • Dezynfekcja rak podczas pracy.
  • Dezynfekcja wózków, opryskiwaczy i całego ruchomego wyposażenia szklarni, mającego kontakt z uprawą.
  • Mycie i dezynfekcja całej szklarni podczas zmiany uprawy. Wirusy z rodziny Tobamowirusów, wraz z ToBRFV, mogą przetrwać długi czas, zarówno w materiale organicznym jak nieorganicznym. Sprawdź protokoły mycia i dezynfekcji dla upraw pomidora, zawierający pełny przegląd środków zapobiegawczych, które należy podjąć podczas zmiany uprawy.
W przypadku podejrzenia zakażenia zachowaj dodatkową ostrożność dotyczącą wszystkiego, co wychodzi z gospodarstwa, zarówno ludzi jak materiały i produkty. Dzięki dobrym środkom higienicznym możesz ograniczyć rozprzestrzenianie wirusa tak, jak to tylko możliwe.

Jak rozprzestrzenia się ToBRFV w gospodarstwie ogrodniczym?

wyniki badań na Uniwersytecie Humboldtów

Naukowcy z Wydziału Medycyny Roślin na Uniwersytecie Humboldtów w Berlinie przeprowadzili badania, aby zrozumieć, w jaki sposób wirus ten rozprzestrzenia się w gospodarstwach ogrodniczych i jak skutecznie zatrzymać jego roznoszenie. Polegały one na pobraniu setek próbek z wielu powierzchni w całym gospodarstwie, w celu przekonania się, które z nich były najbardziej zanieczyszczone. 

Środki do dezynfekcji

Zwalczanie ToBRFV

Zwalczanie i kontrola wirusa ToBRFV są niemożliwe. Wymagają one środka dezynfekującego spełniającego kryteria środka ochrony roślin. Produkty nieautoryzowane mogą powodować uszkodzenia lub nie dać oczekiwanego rezultatu. W związku z tym, w przypadku stwierdzenia wystąpienia wirusa, należy niezwłocznie usunąć i zniszczyć porażone rośliny. W takiej sytuacji jedynym rozwiązaniem jest skupienie się na prewencji w 100%! Jakkolwiek, można w pewnym stopniu zminimalizować ryzyko pojawienia się wirusa w uprawie, oraz ograniczyć jego dalsze rozprzestrzenianie.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Wszystko, czego potrzebujesz do produkcji pomidorów
W Royal Brinkman znajdziesz wszystkie produkty potrzebne do produkcji pomidora: ochronę biologiczną, preparaty do ochrony chemicznej, preparaty wspomagające, trzmiele Agrobio, mikroelementy, chelaty, tablice i taśmy sygnalizacyjne, feromony i pułapki, preparaty cieniujące.
Wirus żółtej kędzierzawiści pomidora (TYLCV)
Wirus żółtej kędzierzawości liści pomidora (zwany również Tomato yellow leaf curl virus lub TYLCV) jest Begomowirusem i występuje w kilku uprawach, w tym pomidorze, papryce, fasoli, Eustomie, Lisianthusie i poinsecji. Wirus żółtej kędzierzawości liści pomidora jest szczególnie szkodliwy dla pomidora.
Wirus PepMV (wirus mozaiki pepino)
Wirus mozaiki pepino to wyzwanie dla wielu hodowców pomidorów. Dowiedz się więcej o PepMV i naucz się go kontrolować w skuteczny sposób.