Zgnilizna twardzikowa to groźna choroba wielu grup roślin powodowana przez Sclerotinia sclerotiorum. Patogen poraża różne organy, które w rezultacie gniją i zamierają. Prowadzi do dużych strat w uprawach. Jak wygląda zgnilizna twardzikowa na roślinach? Jak ją skutecznie zwalczać?
Dominika Strzempa Product Manager Crop Protection | 24 sierpnia 2022 |czas czytania: 3 min
Objawy zgnilizny twardzikowej są zwykle widoczne na łodygach roślin, ogonkach liściowych owocach i korzeniach, rzadziej na liściach (np. sałata, kapusta). Najczęściej są to wodniste plamy. Z czasem, zwłaszcza w warunkach dużej wilgotności, pojawia się
gruby, puchowaty nalot białej grzybni. Wewnątrz znajdują się nieregularne sklerocja, które początkowo są szare, a z czasem czernieją. Osiągają średnicę do 1 cm.
Objawy zgnilizny twardzikowej
Zainfekowane organy roślin gniją i zamierają
Zgnilizna twardzikowa prowadzi do przedwczesnego zamierania roślin
Choroba może pojawić się na roślinach także w trakcie ich przechowywania
Występowanie zgnilizny twardzikowej
Sclerotinia sclerotiorum to polifag, co oznacza, że żeruje na różnych grupach roślin. Jej żywicielami jest kilkaset gatunków roślin dzikich i uprawnych. Duże znaczenie ekonomiczne ma szczególnie w uprawie warzyw.
Warzywa dyniowate np. ogórek
Warzywa psiankowate np. pomidor i papryka
Warzywa kapustowate
Warzywa korzeniowe
Zgnilizna twardzikowa ogórka Zgnilizna twardzikowa ogórka prowadzi do brunatnienia i gnicia łodyg oraz liści. Następnie pojawia się watowaty nalot (przy dużej wilgotności). Kiedy zgnilizna obejmie cały obwód łodygi cała
roślina powyżej miejsca infekcji zamiera. Może wystąpić także na owocach trakcie uprawy oraz przechowywania. Dochodzi wtedy do gnicia a ogórki wydzielają charakterystyczny, nieprzyjemny zapach.
Zgnilizna twardzikowa pomidora Zgnilizna twardzikowa pomidora objawia się występowaniem na łodygach suchych, białawych plam. Po przecięciu łodygi wzdłuż widać wewnątrz watowatą grzybnię z czarnymi sklerocjami. Na owocach Sclerotinia sclerotiorum obserwuje się mokrą zgniliznę
z białym, obfitym nalotem.
Zgnilizna twardzikowa papryki Zgnilizna twardzikowa papryki to groźna choroba grzybowa powodowana przez Sclerotinia sclerotiorum. Patogen jest polifagiem żywiącym się wieloma grupami roślin. Może powodować u nich różnorodne symptomy. Jak objawia się zgnilizna twardzikowa
na papryce? Jak ją skutecznie zwalczać?
Zgnilizna twardzikowa może rozwijać się niemal przez cały rok (po zbiorach w chłodniach i przechowalniach). Optymalne warunki do infekcji to 16-22°C. Chorobie sprzyja wilgotne powietrze i długo utrzymujące się mokre podłoże. Źródłem infekcji są przede
wszystkim porażone resztki roślinne i podłoże z zimującymi sklerocjami. Formy przetrwalnikowe mogą „przeżyć” w glebie nawet 7-15 lat. Sklerocjum kiełkuje w strzępki grzybni, które porażają podstawę łodygi i korzenie lub tworzą wystające ponad poziom gruntu
owocniki, z których uwalniane są zarodniki infekujące nadziemne części roślin w obecności kropli wody.
Zapobieganie
Zwalczanie zgnilizny twardzikowej jest trudne, dlatego ogromne znaczenie ma profilaktyka oraz zapobieganie zainfekowaniu uprawy. Aby skutecznie chronić się przed porażeniem uprawy przez Sclerotinia sclerotiorum, należy:
Unikać nadmiernego zagęszczenia roślin
Regularne odchwaszczać uprawy
Wietrzyć i zachowywać odpowiednią wilgotność powietrza
Usuwanie zainfekowanych roślin
Dobór odmian o podwyższonej odporności na zgniliznę twardzikową
Zwalczanie zgnilizny twardzikowej
Pestycydy mogą być stosowane profilaktycznie (gdy istnieje realne zagrożenie zgnilizną twardzikową, np. wystąpiła na danym stanowisku w poprzednim roku) oraz interwencyjnie, po zauważeniu pierwszych, niepokojących symptomów. Jakie środki sprawdzą się
w walce ze zgnilizną twardzikową? Do opryskiwania roślin w okresie wysypu zarodników i występowania wilgotnej pogody można zastosować preparaty chemiczne m.in.Scorpion 325 SC,
Kenja 400 EC, Dagonis oraz Switch 62,5 WG lub
biologiczne np.Serifel czy Polyversum WP.
Ponadto, aby zwalczyć sklerocja i strzępki grzybni w glebie można korzystać z preparatów mikrobiologicznych, aplikowanych doglebowo zawierających nadpasożytnicze grzyby Coniothyrium minitans lub Pytium oligandrum.
Zgnilizna twardzikowa to groźna choroba wielu grup roślin powodowana przez Sclerotinia sclerotiorum. Patogen poraża różne organy, które w rezultacie gniją i zamierają. Prowadzi do dużych strat w uprawach. Jak wygląda zgnilizna twardzikowa na roślinach? Jak ją skutecznie zwalczać?
Szukaj w Banku wiedzy
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Objawy zgnilizny twardzikowej są zwykle widoczne na łodygach roślin, ogonkach liściowych owocach i korzeniach, rzadziej na liściach (np. sałata, kapusta). Najczęściej są to wodniste plamy. Z czasem, zwłaszcza w warunkach dużej wilgotności, pojawia się
gruby, puchowaty nalot białej grzybni. Wewnątrz znajdują się nieregularne sklerocja, które początkowo są szare, a z czasem czernieją. Osiągają średnicę do 1 cm.
Rodzaj choroby: grzybowa Patogen: Sclerotinia sclerotiorum Objawy: mokre plamy, biały puszysty nalot ze sklerocjami wewnątrz Uprawy: ogórek, pomidor, papryka Warunki rozwoju: 16-22°C, duża wilgotność powietrza, mokre podłoże Występowanie:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Objawy zgnilizny twardzikowej
Zainfekowane organy roślin gniją i zamierają
Zgnilizna twardzikowa prowadzi do przedwczesnego zamierania roślin
Choroba może pojawić się na roślinach także w trakcie ich przechowywania
Występowanie zgnilizny twardzikowej
Sclerotinia sclerotiorum to polifag, co oznacza, że żeruje na różnych grupach roślin. Jej żywicielami jest kilkaset gatunków roślin dzikich i uprawnych. Duże znaczenie ekonomiczne ma szczególnie w uprawie warzyw.
Warzywa dyniowate np. ogórek
Warzywa psiankowate np. pomidor i papryka
Warzywa kapustowate
Warzywa korzeniowe
Zgnilizna twardzikowa ogórka Zgnilizna twardzikowa ogórka prowadzi do brunatnienia i gnicia łodyg oraz liści. Następnie pojawia się watowaty nalot (przy dużej wilgotności). Kiedy zgnilizna obejmie cały obwód łodygi cała
roślina powyżej miejsca infekcji zamiera. Może wystąpić także na owocach trakcie uprawy oraz przechowywania. Dochodzi wtedy do gnicia a ogórki wydzielają charakterystyczny, nieprzyjemny zapach.
Zgnilizna twardzikowa pomidora Zgnilizna twardzikowa pomidora objawia się występowaniem na łodygach suchych, białawych plam. Po przecięciu łodygi wzdłuż widać wewnątrz watowatą grzybnię z czarnymi sklerocjami. Na owocach Sclerotinia sclerotiorum obserwuje się mokrą zgniliznę
z białym, obfitym nalotem.
Zgnilizna twardzikowa papryki Zgnilizna twardzikowa papryki to groźna choroba grzybowa powodowana przez Sclerotinia sclerotiorum. Patogen jest polifagiem żywiącym się wieloma grupami roślin. Może powodować u nich różnorodne symptomy. Jak objawia się zgnilizna twardzikowa
na papryce? Jak ją skutecznie zwalczać?
Zgnilizna twardzikowa może rozwijać się niemal przez cały rok (po zbiorach w chłodniach i przechowalniach). Optymalne warunki do infekcji to 16-22°C. Chorobie sprzyja wilgotne powietrze i długo utrzymujące się mokre podłoże. Źródłem infekcji są przede
wszystkim porażone resztki roślinne i podłoże z zimującymi sklerocjami. Formy przetrwalnikowe mogą „przeżyć” w glebie nawet 7-15 lat. Sklerocjum kiełkuje w strzępki grzybni, które porażają podstawę łodygi i korzenie lub tworzą wystające ponad poziom gruntu
owocniki, z których uwalniane są zarodniki infekujące nadziemne części roślin w obecności kropli wody.
Zapobieganie
Zwalczanie zgnilizny twardzikowej jest trudne, dlatego ogromne znaczenie ma profilaktyka oraz zapobieganie zainfekowaniu uprawy. Aby skutecznie chronić się przed porażeniem uprawy przez Sclerotinia sclerotiorum, należy:
Unikać nadmiernego zagęszczenia roślin
Regularne odchwaszczać uprawy
Wietrzyć i zachowywać odpowiednią wilgotność powietrza
Usuwanie zainfekowanych roślin
Dobór odmian o podwyższonej odporności na zgniliznę twardzikową
Zwalczanie zgnilizny twardzikowej
Pestycydy mogą być stosowane profilaktycznie (gdy istnieje realne zagrożenie zgnilizną twardzikową, np. wystąpiła na danym stanowisku w poprzednim roku) oraz interwencyjnie, po zauważeniu pierwszych, niepokojących symptomów. Jakie środki sprawdzą się
w walce ze zgnilizną twardzikową? Do opryskiwania roślin w okresie wysypu zarodników i występowania wilgotnej pogody można zastosować preparaty chemiczne m.in.Scorpion 325 SC,
Kenja 400 EC, Dagonis oraz Switch 62,5 WG lub
biologiczne np.Serifel czy Polyversum WP.
Ponadto, aby zwalczyć sklerocja i strzępki grzybni w glebie można korzystać z preparatów mikrobiologicznych, aplikowanych doglebowo zawierających nadpasożytnicze grzyby Coniothyrium minitans lub Pytium oligandrum.
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe.
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Werticilioza Werticilioza, zwana również chorobą więdnięcia to choroba roślin, wywoływana przez grzyby Verticillium. Występuje najczęściej w uprawach roślin ozdobnych, takich jak chryzantema i róża, a także w truskawce, malinie i papryce.
Rhizoctonia Rhizoctonia — znana również jako choroba opadowa — jest grzybem glebowym, który powoduje ciemnobrązową zgniliznę korzenia i szyjki korzeniowej (zgniliznę korzeniową). Grzyb ten rozwija się w wilgotnym środowisku i wysokich temperaturach.
Pythium Pythium — znana również jako zgnilizna korzeni — jest chorobą roślin, która szczególnie dotyka młodą i miękką tkankę roślinną. Choroba przenika przez małe rany u roślin, których tworzą się zarodniki przetrwalnikowe.