Zgnilizna twardzikowa ogórka

Zgnilizna twardzikowa ogórka, powodowana przez patogen grzybowy Sclerotinia sclerotiorum to groźna choroba, która prowadzi do gnicia owoców, a także zamierania całych roślin. Nawet lekko porażone ogórki wydzielają nieprzyjemny zapach i nie nadają się do spożycia. Jak zwalczać zgniliznę twardzikową?

Zgnilizna twardzikowa ogórka
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
29 listopada 2022 | czas czytania: 3 min
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie zgnilizny twardzikowej ogórka

Zgnilizna twardzikowa ogórka jest względnie łatwa do rozpoznania, chociaż może być mylona z innymi zgniliznami. U poszczególnych gatunków roślin przebieg jest trochę inny, ale występuje wiele cech wspólnych. 

Objawy zgnilizny twardzikowej

  • Na szyjce korzeniowej ogórka występuje biała, puszysta grzybnia. W późniejszej fazie infekcji pojawiają się w niej także czarne, grudkowate twory. To sklerocja. Mają długość 2-5 mm. W przypadku młodych roślin szybko dochodzi do zamierania.
  • U bardziej rozwiniętych roślin patogen przenosi się wyżej – na pędy, liście, a także owoce. Symptomy przebiegają podobnie – najpierw tkanki stają się wodniste, później gniją. W miejscach silniejszej infekcji i przy sprzyjających warunkach (np. podwyższonej wilgotności) w ich obrębie pojawia się watowaty nalot. Czasem jest obfity i może kojarzyć się z szarą pleśnią. Ma jednak jaśniejszą barwę, bez fioletowawego odcienia.
  • Zgnilizna twardzikowa poraża ogórki w czasie wzrostu, a także później – podczas przechowywania.

Występowanie zgnilizny twardzikowej

Sclerotinia sclerotiorum należy do polifagów, czyli organizmów, które żerują na różnych grupach roślin. Poraża zarówno rośliny uprawne jak i dziko rosnące. Dotkliwe straty powodują w uprawie warzyw. Podatne na choroby ogórków są różnorodne grupy, w tym warzywa dyniowate. Oprócz tego zgnilizna twardzikowa często występuje:
  • W warzywach korzeniowych np. marchew i pietruszka
  • W warzywach psiankowatych np. pomidor i papryka
  • W warzywach kapustnych np. kapusta głowiasta

Rozwój zgnilizny twardzikowej ogórka

Zgniliźnie twardzikowej sprzyja wysoka wilgotność powietrza jak również duża wilgotność podłoża. Dlatego intensywniej rozwija się pod osłonami, ale może być także dużym problemem w uprawie gruntowej — na mniej przepuszczalnych podłożach. Patogen lubi umiarkowane temperatury, dobrze rozwija się także w wysokich. Duży zakres tolerancji mają jego formy przetrwalnikowe, które sprawnie kiełkują w 4-26°C. W dodatku w przypadku braku żywiciela mogą pozostawać „uśpione” w glebie przez wiele lat. Patogen zimuje także w postaci grzybni na resztkach roślinnych. Do pierwszych infekcji dochodzi przez wnikanie do tkanek roślinnych strzępek grzyba kiełkujących ze sklerocjów. Później zgnilizna twardzikowa dodatkowo rozprzestrzenia się przez zarodniki workowe rozsiewane z apotecjów, a przenoszące się w powietrzu na duże odległości.

Zwalczanie zgnilizny twardzikowej ogórka

Jednym z najskuteczniejszych środków na zgniliznę twardzikową ogórka jest Switch 62,5 WG. Zawiera cyprodynil (związek z grupy anilinopirimidyn) i fludioksonil (związek z grupy fenylopiroli). Działa kontaktowo i wgłębnie. Ponadto warto korzystać z Dagonis (difenokonazol oraz fluksapyroksad) oraz Signum 33 WG (piraklostrobinę i boskalid). Z preparatów biologicznych poleca się Serifel BASF (Bacillus amyloliquefaciens) oraz Polyversum WG (Pythium oligandrum).

Zapobiegawcze i doraźne stosowanie środków rośliny roślin w uprawie ogórka jest koniecznością. Nie mniej ważne jest stosowanie się do dobrej praktyki ogrodniczej – wykonywania szeregu działań profilaktycznych. Obejmuje to higienę uprawy, usuwanie resztek roślinnych po zbiorach, które mogą być źródłem kolejnych infekcji. W uprawach pod osłonami zaleca się wykonywanie odkażania podłoża po sezonie. Uprawy zaleca się wietrzyć, zwłaszcza w czasie upałów, by nie dopuścić do przegrzania roślin, a przy tym zapewnić dobrą cyrkulację powietrza. Należy sprawdzać uprawy w poszukiwaniu szkodników, a w razie potrzeby szybko i skutecznie je zwalczać. Uszkodzenia przez nie powodowane ułatwiają przenikanie patogenu. Ogórków nie należy siać/sadzić zbyt gęsto, to ułatwia rozprzestrzenianie się grzyba.

Opryski i preparaty

Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy

Zgnilizna twardzikowa ogórka

Zgnilizna twardzikowa ogórka, powodowana przez patogen grzybowy Sclerotinia sclerotiorum to groźna choroba, która prowadzi do gnicia owoców, a także zamierania całych roślin. Nawet lekko porażone ogórki wydzielają nieprzyjemny zapach i nie nadają się do spożycia. Jak zwalczać zgniliznę twardzikową?
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 29 listopada 2022 | 
czas czytania: 3 min
Udostępnij artykuł
Zgnilizna twardzikowa ogórka
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie zgnilizny twardzikowej ogórka

Zgnilizna twardzikowa ogórka jest względnie łatwa do rozpoznania, chociaż może być mylona z innymi zgniliznami. U poszczególnych gatunków roślin przebieg jest trochę inny, ale występuje wiele cech wspólnych. 

Zgnilizna twardzikowa ogórka
Rodzaj choroby:     grzybowa
Patogen:                  Sclerotinia sclerotiorum 
Objawy:                   biały, watowaty nalot, gnicie, zamieranie
Uprawy:                   rośliny dyniowate np. ogórek
Warunki rozwoju:   wysoka wilgotność powietrza, uszkodzenia tkanek
Występowanie:
123456789101112

Objawy zgnilizny twardzikowej

  • Na szyjce korzeniowej ogórka występuje biała, puszysta grzybnia. W późniejszej fazie infekcji pojawiają się w niej także czarne, grudkowate twory. To sklerocja. Mają długość 2-5 mm. W przypadku młodych roślin szybko dochodzi do zamierania.
  • U bardziej rozwiniętych roślin patogen przenosi się wyżej – na pędy, liście, a także owoce. Symptomy przebiegają podobnie – najpierw tkanki stają się wodniste, później gniją. W miejscach silniejszej infekcji i przy sprzyjających warunkach (np. podwyższonej wilgotności) w ich obrębie pojawia się watowaty nalot. Czasem jest obfity i może kojarzyć się z szarą pleśnią. Ma jednak jaśniejszą barwę, bez fioletowawego odcienia.
  • Zgnilizna twardzikowa poraża ogórki w czasie wzrostu, a także później – podczas przechowywania.

Występowanie zgnilizny twardzikowej

Sclerotinia sclerotiorum należy do polifagów, czyli organizmów, które żerują na różnych grupach roślin. Poraża zarówno rośliny uprawne jak i dziko rosnące. Dotkliwe straty powodują w uprawie warzyw. Podatne na choroby ogórków są różnorodne grupy, w tym warzywa dyniowate. Oprócz tego zgnilizna twardzikowa często występuje:
  • W warzywach korzeniowych np. marchew i pietruszka
  • W warzywach psiankowatych np. pomidor i papryka
  • W warzywach kapustnych np. kapusta głowiasta

Rozwój zgnilizny twardzikowej ogórka

Zgniliźnie twardzikowej sprzyja wysoka wilgotność powietrza jak również duża wilgotność podłoża. Dlatego intensywniej rozwija się pod osłonami, ale może być także dużym problemem w uprawie gruntowej — na mniej przepuszczalnych podłożach. Patogen lubi umiarkowane temperatury, dobrze rozwija się także w wysokich. Duży zakres tolerancji mają jego formy przetrwalnikowe, które sprawnie kiełkują w 4-26°C. W dodatku w przypadku braku żywiciela mogą pozostawać „uśpione” w glebie przez wiele lat. Patogen zimuje także w postaci grzybni na resztkach roślinnych. Do pierwszych infekcji dochodzi przez wnikanie do tkanek roślinnych strzępek grzyba kiełkujących ze sklerocjów. Później zgnilizna twardzikowa dodatkowo rozprzestrzenia się przez zarodniki workowe rozsiewane z apotecjów, a przenoszące się w powietrzu na duże odległości.

Zwalczanie zgnilizny twardzikowej ogórka

Jednym z najskuteczniejszych środków na zgniliznę twardzikową ogórka jest Switch 62,5 WG. Zawiera cyprodynil (związek z grupy anilinopirimidyn) i fludioksonil (związek z grupy fenylopiroli). Działa kontaktowo i wgłębnie. Ponadto warto korzystać z Dagonis (difenokonazol oraz fluksapyroksad) oraz Signum 33 WG (piraklostrobinę i boskalid). Z preparatów biologicznych poleca się Serifel BASF (Bacillus amyloliquefaciens) oraz Polyversum WG(Pythium oligandrum).

Zapobiegawcze i doraźne stosowanie środków rośliny roślin w uprawie ogórka jest koniecznością. Nie mniej ważne jest stosowanie się do dobrej praktyki ogrodniczej – wykonywania szeregu działań profilaktycznych. Obejmuje to higienę uprawy, usuwanie resztek roślinnych po zbiorach, które mogą być źródłem kolejnych infekcji. W uprawach pod osłonami zaleca się wykonywanie odkażania podłoża po sezonie. Uprawy zaleca się wietrzyć, zwłaszcza w czasie upałów, by nie dopuścić do przegrzania roślin, a przy tym zapewnić dobrą cyrkulację powietrza. Należy sprawdzać uprawy w poszukiwaniu szkodników, a w razie potrzeby szybko i skutecznie je zwalczać. Uszkodzenia przez nie powodowane ułatwiają przenikanie patogenu. Ogórków nie należy siać/sadzić zbyt gęsto, to ułatwia rozprzestrzenianie się grzyba.

Opryski i preparaty

Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Zgnilizna twardzikowa papryki
Zgnilizna twardzikowa papryki to groźna choroba grzybowa powodowana przez Sclerotinia sclerotiorum. Patogen jest polifagiem żywiącym się wieloma grupami roślin. Może powodować u nich różnorodne symptomy.
Zgnilizna twardzikowa pomidora 
Zgnilizna twardzikowa to groźna choroba wielu grup roślin powodowana przez Sclerotinia sclerotiorum. Patogen poraża różne organy, które w rezultacie gniją i zamierają. Prowadzi do dużych strat w uprawach.
Jak rozpoznawać i zwalczać Clavibacter? 
Clavibacter — znany również jako Corynebacterium — jest bakterią wywołującą raka bakteryjnego pomidora. Jest groźną chorobą występującą zwłaszcza w uprawach pomidora pod osłonami.