Choroby pomidorów szklarniowych

Czas czytania: 7 min | Ostatnia aktualizacja: 06-09-2022
Choroby pomidora szklarniowego przysparzają znacznych trudności producentom pomidora. Powodują uszkodzenia roślin oraz owoców, obniżając ich wartość lub całkowicie dyskwalifikując ze sprzedaży. Uprawy pomidora szklarniowego są najczęściej atakowane przez patogeny grzybowe, jednak choroby bakteryjne i wirusowe stanowią nie mniejsze zagrożenie dla opłacalności uprawy.
W poniższym artykule:
- Choroby pomidora pod osłonami
- Objawy chorób pomidora
- Zwalczanie chorób pomidora
Choroby pomidora pod osłonami
Specyfika uprawy pomidora pod osłonami sprawia, że rośliny atakowane są przez inne choroby niż w przypadku uprawy gruntowej. Ponadto, choroby występujące w obu rodzajach upraw mogą dawać nieco inne objawy pod osłonami niż w uprawie gruntowej. Najczęstsze choroby pomidorów szklarniowych:
Choroby grzybowe pomidorów: |
Choroby bakteryjne pomidorów: |
Choroby wirusowe pomidorów: |
|
|
|
Wykonaj badania diagonstyczne pomidora i dowiedz się jaki patogen zaatakował Twoją uprawę
Objawy chorób pomidorów nie zawsze są łatwe do zdiagnozowania na podstawie objawów. Kiedy ustalenie jaki patogen zaatakował Twoją uprawę jest utrudnione, czasem niezbędne okazuje się skorzystanie z analizy DNA patogenów. Analiza patogenów jest najdokładniejszym badaniem, mającym na celu wykrycie chorób pomidora. Prowadzona jest w oparciu o panel patogenów najczęściej atakujących uprawy pomidora. Badania wykonywane są z próbek pobranych z części rośliny, gleby lub wody.
|

|
Objawy chorób pomidora szklarniowego
Choroby pomidorów szklarniowych można rozpoznać na podstawie zespołu objawów, występujących na różnych częściach rośliny, począwszy od liści i ogonków liściowych, przez kwiaty, owoce łodygi i korzenie. Aby trafnie rozpoznać chorobę, należy dokładnie przyjrzeć się wszystkim jej częściom w poszukiwaniu charakterystycznych objawów.

Objawy chorób pomidora na korzeniach
Zgnilizna korzeni pomidora
- Zaraza ziemniaka - choroba jest wywoływana przez organizm grzybopodobny Phytophthora infestans, który zimuje w korzeniach pomidora oraz objawia się zgnilizną korzeni. Zmiany stopniowo rozwijają się w kierunku podstawy łodygi, powodując rozległe, brązowe lub czarne plamy okalające łodygę, ostro odgraniczone
Zamieranie korzeni pomidora
- Fuzarioza zgorzelowa pomidora - zamieranie korzeni może być symptomem fuzariozy zgorzelowej pomidora, wywoływanego przez grzyby rodzaju Fusarium oxysporum f.sp . radicis-lycopersici. Porażone tą chorobą korzenie stopniowo brązowieją i zamierają, a na ich powierzchni pojawiają się małe, ciemne plamki. Wraz z rozwojem choroby wzrost rośliny zostaje zahamowany, liście żółkną, łodyga brunatnieje a na jej powierzchni pojawiają się szarozielone lub brązowawe smugi i nerkotyczne plamy.
Nadmierny wzrost korzeni pomidora
- Choroba szalonych korzeni - intensywny wzrost korzeni włośnikowych może świadczyć o chorobie szalonych korzeni, wywoływanej przez bakterię Rhizobium rhizogenes/radiobacter. Pociąga on za sobą tworzenie się białych guzków i galasów na łodygach, które z czasem zmieniają kolor na brązowawy. Choroba powoduje nadmierny wzrost wegetatywny roślin i zahamowanie rozwoju owoców.
Objawy chorób pomidora na owocach
Choroby atakujące owoce pomidora są szczególnie groźne dla upraw pomidora szklarniowego, gdyż to właśnie owoce są materiałem handlowym. Uszkodzenia owoców w postaci plam, przebarwień i deformacji obniżają wartość pomidorów, a w wielu przypadkach całkowicie dyskwalifikują je jako materiał handlowy.
Zgnilizna pomidorów
- Zgnilizna twardzikowa - mokra zgnilizna pomidorów z towarzyszącym jej białawym, obfitym nalotem grzybni może świadczyć o zgniliźnie twardzikowej, wywoływanej przez grzyb z rodzaju Sclerotinia sclerotiorum. Oprócz objawów na owocach choroba uwidacznia się na łodydze w postaci białawych plam o suchej powierzchni. Wewnątrz łodygi tworzy się watowata grzybnia, z widocznymi czarnymi punktami – sklerocjami grzyba.
- Szara pleśń – do zgnilizny owoców pomidora może prowadzić również szara pleśń, wywoływana przez grzyb Botrytis cinerea. Porażenie rośliny można rozpoznać również na podstawie szarozielonych lub żółtawych, koncentrycznych plam na liściach i łodygach, które przy wyższej wilgotności powietrza pokrywają się puszystym, szarym nalotem grzyba.
Plamy na owocach pomidora
-
Zaraza ziemniaka na pomidorach
Zaraza ziemniaka daje objawy na owocach w postaci zielonych lub brązowych, nieregularnych plam o twardej powierzchni. Podobne plamy pojawiają się na liściach oraz łodygach. Chorobę można rozpoznać również po zgniliźnie korzeni.
-
-
Szara pleśń
Mokre plamy gnilne, pojawiające się na powierzchni pomidora mogą świadczyć o zainfekowaniu rośliny grzybem Botrytis cinerea. Wraz z rozwojem choroby plamy pokrywają się białym nalotem grzybni, a następnie - szarym pyłem zarodników konidialnych.
Zwijanie się liści pomidora
- Alternarioza pomidora – w przebiegu tej choroby zwijaniu się liści towarzyszy pojawianie się ciemnobrązowych, okrągłych lub lekko kanciastych plam, odgraniczonych nerwami. Uszkodzeniu ulegają również owoce, które pokrywają się ciemnobrązowymi lub czarnymi, lekko zagłębionymi plamami o skórzastej powierzchni oraz koncentrycznym sferowaniu.
- Rak bakteryjny pomidora – liście rośliny zainfekowanej tą chorobą zasychają i zwijają się, a na ich powierzchni pojawiają się białawe, nerkotyczne plamy. Na łodydze pojawiają się ciemnobrązowe smugi i głębokie, podłużne pęknięcia, które przy wysokiej wilgotności powietrza pokrywają się śluzem bakteryjnym. Choroba widoczna jest również na owocach, na których pojawia się prześwitujące przez skórkę, białawe siatkowanie. Wiązki przewodzące przebarwiają się na żółto a na powierzchni owoców
- Wirus żółtej kędzierzawości pomidora – zawijaniu brzegów liści w rozwoju tej choroby towarzyszy skręcenie stożków wzrostu, które jest charakterystycznym objawem choroby. Ponadto liście są mniejsze i przebarwione na żółto, szczególnie pomiędzy żyłkami oraz na brzegach. Wirus silnie ogranicza zawiązywanie owoców, powodując duże straty w uprawie.
Zwalczanie chorób pomidora szklarniowego
Do zwalczania chorób grzybowych pomidora przeznaczony jest cały szereg fungicydów, opracowanych z myślą o zwalczania konkretnych patogenów. Szybkie wykrycie patogenu oraz podjęcie bezzwłocznych działań pozwala na zwalczenie choroby i zminimalizowanie strat w uprawie. Inaczej jest w przypadku większości chorób bakteryjnych i wirusowych. W ich przypadku zwalczanie chorób za pomocą środków chemicznych lub biologicznych jest bezskuteczne. Kluczowe znaczenie ma zatem zapobieganie pojawieniu się patogenu w uprawie poprzez zachowanie wysokich standardów higieny i dezynfekcji. Po wykryciu choroby wirusowej w uprawie należy natychmiast usunąć porażone części roślin lub całe rośliny i poddać je utylizacji. Aby zapobiec przenoszeniu się choroby pomiędzy kolejnymi rzędami roślin należy dezynfekować wszystkie narzędzia i przedmioty, wykorzystywane w szklarni, a także dłonie i ubrania pracowników.
Choroby pomidorów - opryski