Ryzyko wystąpienia mączniaka prawdziwego pomidora można ograniczyć przez zapewnienie roślinom uprawnym optymalnych warunków i wykonywanie działań profilaktycznych. Powinno się unikać nadmiernego zagęszczenia sadzenia. Należy wycinać pędy boczne wyrastające
z kątów liści, ma to wpływ nie tylko na plon, ale także zmniejsza zagęszczenie. Szklarnie i tunele foliowe trzeba regularnie wietrzyć. Nawożenie powinno być zrównoważone. W szczególności zaleca się wystrzegać stosowania nadmiernych dawek azotu, gdyż może
to zwiększyć podatność pomidorów na uszkodzenia, choroby (w tym mączniaka prawdziwego) oraz szkodniki.
Zabiegi chemiczne wykonuje się profilaktycznie i doraźnie. Skutecznością przeciwko mączniakowi prawdziwemu w uprawach pod osłonami mają
Scorpion 325 SC(azoksystrobina, difenokonazol),
Topas 100 EC (penkonazol) oraz
Vivando(metrafenon). Fungicydy zaleca się stosować naprzemiennie, tj. kolejno wybierać te, które mają inne substancje aktywnie czynne (jeszcze lepiej jeśli związki należą do innych grup). To ograniczy ryzyko nabrania mechanizmów odpornościowych u patogenów odpowiadających
za choroby grzybowe. Ponadto warto korzystać zapobiegawczo z preparatów mikrobiologicznych, np. MOCbackter warzywa, który zawiera pożyteczne bakterie poprawiające kondycję roślin.
Niezwalczany mączniak prawdziwy pomidora może narobić szkód o znaczeniu ekonomicznym. Dlatego uprawy należy regularnie sprawdzać w poszukiwaniu niepokojących symptomów (dotyczy to także innych chorób grzybowych). Kluczowa jest szybkość reakcji i dobór
odpowiednich, skutecznych środków ochrony roślin.