Mączniak prawdziwy pomidora

Mączniak prawdziwy ogórka, nazywany również mączniakiem prawdziwym dyniowatych to choroba grzybowa wywoływana przez patogeny Erysiphe cichoracearum oraz Sphaerotheca fuliginea. Jest w szczególności problemem u ogórków (a także innych przedstawicieli rodziny) uprawianych w szklarni i tunelach foliowych. Jak chronić ogórki przed mączniakiem?

Mącznik prawdziwy pomidora
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
1 marca 2022 | czas czytania: 4 min
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie mączniaka prawdziwego pomidora

Mączniak prawdziwy pomidora, nazywany jest również mączniakiem prawdziwym psiankowatych i jest łatwy do rozpoznania. Początkowo na górnej stronie liści pojawiają się drobne, okrągłe, białe plamy. Z czasem zlewają się porastając nawet całe blaszki liściowe. Nalot jest mączysty (stąd nazwa). U pomidora czasem występuje także na spodniej stronie liści. Ponadto objawy pojawiają się na ogonkach liściowych, pędach i działkach kielicha. W miejscu nalotu czasem widać czarne, drobne punkciki. Choroba nie poraża owoców.

Mączniak prawdziwy psiankowatych — uszkodzenia

  • Silnie porażone organy (głównie liście) więdną i zamierają.
  • Choroba zaburza procesy asymilacyjne, przez co pomidor słabiej rozwija się, daje niższy plon, a w dodatku owoce są mniejsze.
  • Pomidor zainfekowany patogenem Oidium neolycopersici staje się podatny na niekorzystne czynniki zewnętrzne, w tym inne choroby, a także suszę.

Mączniak prawdziwy pomidora
Mączniak prawdziwy pomidora
Mączniak prawdziwy pomidora
Mączniak prawdziwy pomidora

Występowanie mączniaka prawdziwego pomidora 

Mączniak prawdziwy pomidora to choroba „drugiej kategorii”. Nie występuje powszechnie i nie jest tak groźny jak alternarioza pomidora czy szara pleśń. Nie świadczy to jednak, że można bagatelizować niepokojące symptomy. Pomimo nazwy mączniak prawdziwy pomidora pojawia się nie tylko u pomidorów (w szklarni, tunelu i w gruncie), ale także u innych przedstawicieli rodziny psiankowatych. Znaczenie gospodarcze ma w uprawach:
  • pomidora
  • papryki 
  • bakłażana

Rozwój mączniaka prawdziwego na pomidorze

Oidium neolycopersici optymalnie rozwija się w wysokiej temperaturze. Przy 22-28°C inkubacja patogenu trwa 4-5 dni. Najlepsze warunki do kiełkowania zarodników to 27°C. Inne warunki sprzyjające to zwiększona wilgotność powietrza (dlatego infekcje w uprawach pod osłonami zazwyczaj przebiegają szybciej i intensywniej), nadmierne zagęszczenie sadzenia i słaba cyrkulacja powietrza. Choroba rozprzestrzenia się za pomocą zarodników konidialnych. Zarodniki wytwarzają strzępkę kiełkową i wnikają do tkanek skórki.

Zwalczanie mączniaka na pomidorach

Ryzyko wystąpienia mączniaka prawdziwego pomidora można ograniczyć przez zapewnienie roślinom uprawnym optymalnych warunków i wykonywanie działań profilaktycznych. Powinno się unikać nadmiernego zagęszczenia sadzenia. Należy wycinać pędy boczne wyrastające z kątów liści, ma to wpływ nie tylko na plon, ale także zmniejsza zagęszczenie. Szklarnie i tunele foliowe trzeba regularnie wietrzyć. Nawożenie powinno być zrównoważone. W szczególności zaleca się wystrzegać stosowania nadmiernych dawek azotu, gdyż może to zwiększyć podatność pomidorów na uszkodzenia, choroby (w tym mączniaka prawdziwego) oraz szkodniki.

Zabiegi chemiczne wykonuje się profilaktycznie i doraźnie. Skutecznością przeciwko mączniakowi prawdziwemu w uprawach pod osłonami mają Scorpion 325 SC(azoksystrobina, difenokonazol), Topas 100 EC (penkonazol) oraz Vivando(metrafenon). Fungicydy zaleca się stosować naprzemiennie, tj. kolejno wybierać te, które mają inne substancje aktywnie czynne (jeszcze lepiej jeśli związki należą do innych grup). To ograniczy ryzyko nabrania mechanizmów odpornościowych u patogenów odpowiadających za choroby grzybowe. Ponadto warto korzystać zapobiegawczo z preparatów mikrobiologicznych, np. MOCbackter warzywa, który zawiera pożyteczne bakterie poprawiające kondycję roślin.

Niezwalczany mączniak prawdziwy pomidora może narobić szkód o znaczeniu ekonomicznym. Dlatego uprawy należy regularnie sprawdzać w poszukiwaniu niepokojących symptomów (dotyczy to także innych chorób grzybowych). Kluczowa jest szybkość reakcji i dobór odpowiednich, skutecznych środków ochrony roślin.

Opryski i preparaty

Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dowiedz się więcej o chorobach roślin

Mączniak prawdziwy pomidora

Mączniak prawdziwy ogórka, nazywany również mączniakiem prawdziwym dyniowatych to choroba grzybowa wywoływana przez patogeny Erysiphe cichoracearum oraz Sphaerotheca fuliginea. Jest w szczególności problemem u ogórków (a także innych przedstawicieli rodziny) uprawianych w szklarni i tunelach foliowych. Jak chronić ogórki przed mączniakiem?
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 1 marca 2022 | 
czas czytania: 4 min
Udostępnij artykuł
Mącznik prawdziwy pomidora
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie mączniaka prawdziwego pomidora

Mączniak prawdziwy pomidora, nazywany jest również mączniakiem prawdziwym psiankowatych i jest łatwy do rozpoznania. Początkowo na górnej stronie liści pojawiają się drobne, okrągłe, białe plamy. Z czasem zlewają się porastając nawet całe blaszki liściowe. Nalot jest mączysty (stąd nazwa). U pomidora czasem występuje także na spodniej stronie liści. Ponadto objawy pojawiają się na ogonkach liściowych, pędach i działkach kielicha. W miejscu nalotu czasem widać czarne, drobne punkciki. Choroba nie poraża owoców.

Mączniak prawdziwy pomidora
Rodzaj choroby:     grzybowa
Patogen:                  Oidium neolycopersici, grzyb należący do rodzin mączniakowatych 
Objawy:                   biały, mączysty nalot na górnej stronie liści
Uprawy:                   pomidor, papryka, bakłażan
Warunki rozwoju:   22-28°C, wysoka wilgotność powietrza
Występowanie:
123456789101112

Mączniak prawdziwy psiankowatych — uszkodzenia

  • Silnie porażone organy (głównie liście) więdną i zamierają.
  • Choroba zaburza procesy asymilacyjne, przez co pomidor słabiej rozwija się, daje niższy plon, a w dodatku owoce są mniejsze.
  • Pomidor zainfekowany patogenem Oidium neolycopersici staje się podatny na niekorzystne czynniki zewnętrzne, w tym inne choroby, a także suszę.

Mączniak prawdziwy pomidora
Mączniak prawdziwy pomidora
Mączniak prawdziwy pomidora
Mączniak prawdziwy pomidora

Występowanie mączniaka prawdziwego pomidora 

Mączniak prawdziwy pomidora to choroba „drugiej kategorii”. Nie występuje powszechnie i nie jest tak groźny jak alternarioza pomidora czy szara pleśń. Nie świadczy to jednak, że można bagatelizować niepokojące symptomy. Pomimo nazwy mączniak prawdziwy pomidora pojawia się nie tylko u pomidorów (w szklarni, tunelu i w gruncie), ale także u innych przedstawicieli rodziny psiankowatych. Znaczenie gospodarcze ma w uprawach:
  • pomidora
  • papryki 
  • bakłażana

Rozwój mączniaka prawdziwego na pomidorze

Oidium neolycopersici optymalnie rozwija się w wysokiej temperaturze. Przy 22-28°C inkubacja patogenu trwa 4-5 dni. Najlepsze warunki do kiełkowania zarodników to 27°C. Inne warunki sprzyjające to zwiększona wilgotność powietrza (dlatego infekcje w uprawach pod osłonami zazwyczaj przebiegają szybciej i intensywniej), nadmierne zagęszczenie sadzenia i słaba cyrkulacja powietrza. Choroba rozprzestrzenia się za pomocą zarodników konidialnych. Zarodniki wytwarzają strzępkę kiełkową i wnikają do tkanek skórki.

Zwalczanie mączniaka na pomidorach

Ryzyko wystąpienia mączniaka prawdziwego pomidora można ograniczyć przez zapewnienie roślinom uprawnym optymalnych warunków i wykonywanie działań profilaktycznych. Powinno się unikać nadmiernego zagęszczenia sadzenia. Należy wycinać pędy boczne wyrastające z kątów liści, ma to wpływ nie tylko na plon, ale także zmniejsza zagęszczenie. Szklarnie i tunele foliowe trzeba regularnie wietrzyć. Nawożenie powinno być zrównoważone. W szczególności zaleca się wystrzegać stosowania nadmiernych dawek azotu, gdyż może to zwiększyć podatność pomidorów na uszkodzenia, choroby (w tym mączniaka prawdziwego) oraz szkodniki.

Zabiegi chemiczne wykonuje się profilaktycznie i doraźnie. Skutecznością przeciwko mączniakowi prawdziwemu w uprawach pod osłonami mają Scorpion 325 SC(azoksystrobina, difenokonazol), Topas 100 EC (penkonazol) oraz Vivando(metrafenon). Fungicydy zaleca się stosować naprzemiennie, tj. kolejno wybierać te, które mają inne substancje aktywnie czynne (jeszcze lepiej jeśli związki należą do innych grup). To ograniczy ryzyko nabrania mechanizmów odpornościowych u patogenów odpowiadających za choroby grzybowe. Ponadto warto korzystać zapobiegawczo z preparatów mikrobiologicznych, np. MOCbackter warzywa, który zawiera pożyteczne bakterie poprawiające kondycję roślin.

Niezwalczany mączniak prawdziwy pomidora może narobić szkód o znaczeniu ekonomicznym. Dlatego uprawy należy regularnie sprawdzać w poszukiwaniu niepokojących symptomów (dotyczy to także innych chorób grzybowych). Kluczowa jest szybkość reakcji i dobór odpowiednich, skutecznych środków ochrony roślin.

Opryski i preparaty

Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Dowiedz się więcej o chorobach roślin
Alternarioza pomidora
Alternarioza pomidora, znana także jako sucha plamistość liści pomidora to groźna choroba porażająca liście i owoce. Może powodować duże straty w plonie. Jest wywoływana przez pasożyty – grzyby z rodzaju Alternaria, najczęściej Alternaria solani.
Brunatna plamistość liści pomidora 
Brunatna plamistość liści pomidora (Cladosporium fulvum) jest chorobą grzybiczą, która może powodować poważne szkody w uprawie pomidorów. Grzyb na początku widoczny na starych liściach, ponieważ między zakażeniem a pojawieniem się objawów, można wyróżnić okres utajony, trwający co najmniej tydzień.
Zaraza ziemniaczana pomidora 
Phytophthora jest groźnym i trudnym do powstrzymania grzybem występującym w uprawach ogrodniczych, szczególnie pomidora i papryki. Powoduje zgniliznę pierścieniową pomidora. Jego rozwojowi sprzyja ciepło i wysoka wilgotność. Zarodniki grzyba szybko się rozprzestrzeniają, co zwiększa ryzyko porażenia większej części uprawy.