Zgorzel podstawy łodygi pomidora

Didymella lycopersici  

Zgorzel podstawy łodyg pomidora, powodowana przez grzyby Didymella lycopersici jest groźną chorobą grzybiczą, która może powodować poważne szkody w uprawie pomidorów pod osłonami. Pseudotecja grzyba zanurzone są w podłożu, a do porażenia rośliny dochodzi drogą odglebową, poprzez korzenie lub bezpośrednio przez podstawę łodygi. W uprawie rozprzestrzenia się poprzez zarodniki.

Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
21 lipca 2022 | czas czytania: 3 min
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie zgorzeli podstawy łodygi

Obecność grzyba Didymella lycopersici w uprawie można rozpoznać na podstawie brązowo-czarnych plam, które pojawiają się na łodydze rośliny. Pierwsze objawy choroby widoczne są zazwyczaj u podstawy łodygi, by z czasem pojawić się na jej wyższych partiach. Wraz z rozwojem choroby łodyga zaczyna się kurczyć, a miejscach drobnych uszkodzeń lub ran pojawiają się brązowo-czarne plamy. Cechą charakterystyczną Didymelli jest pojawienie się zarodników grzyba, które przybierają wygląd małych przeźroczystoczarnych kropek. 

Objawy zgorzeli podstawy łodygi 

  • brązowo-czarne plamy przy podstawie łodygi
  • pęknięcia na martwej korze
  • kurczenie się łodygi
  • zarodniki grzyba w postaci przeźroczystych lub czarnych punkcików (piknidiów)

Występowanie

Zgorzel podstawy łodygi, wywoływana przez grzyby z rodzaju Didymella lycopersici jest chorobą charakterystyczną dla upraw pomidora. Ten sam patogen może wywoływać również inną chorobę — czarną zgniliznę owoców pomidora, która jednak w uprawach pod osłonami występuje relatywnie rzadko. 

Rozwój zgorzeli podstawy łodygi pomidora

Źródłem choroby są najczęściej zarodniki konidialne grzyba, znajdujące się w pozostałościach roślin, we wnętrzu szklarni lub w podłożu. Jej pierwsze objawy mogą pojawić się tuż po posadzeniu roślin, choć zdarza się również, że choroba daje osobie znać dopiero przed rozpoczęciem zbiorów. Wraz z rozwojem choroby roślina zaczyna zamierać, w szczególności ponad nekrozami. Plamy i deformacje, obejmujące pierścieniowo łodygę powodują zniszczenie jej wewnętrznych tkanek, odcinając dopływ składników odżywczych do rośliny.

Zwalczanie zgorzeli podstawy łodygi pomidora 

Po zidentyfikowaniu obecności grzybów z rodzaju Didymella lycopersici w uprawie należy dokładnie usunąć oraz zutylizować zainfekowane rośliny. Aby zatrzymać rozprzestrzenianie się choroby, należy przeprowadzić oprysk preparatem na bazie pożytecznych grzybów:
  • oospory grzyba Pythium oligandrum, zawarte np. w preparacie Polyversum WP
  • grzybnia i zarodniki naturalnie występującego grzyba Gliocladium catenulatum — preparat Prestop WP
Jedną z przyczyn pojawienia się zgorzeli podstawy łodygi pomidora w uprawie są piknidia grzyba, zachowane w resztkach roślinnych, na urządzeniach, narzędziach oraz w szklarni. Dlatego kluczowym sposobem zwalczania patogenu jest skuteczna dezynfekcja z wykorzystaniem preparatu, zwalczającego formy przetrwalnikowe grzyba Didymella lycopersici, takim jak np. Menno Florades

Preparaty i opryski na zgorzel podstawy łodygi

Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dowiedz się więcej o chorobach roślin

Zgorzel podstawy łodygi pomidora

Didymella lycopersici  

Zgorzel podstawy łodyg pomidora, powodowana przez grzyby Didymella lycopersici jest groźną chorobą grzybiczą, która może powodować poważne szkody w uprawie pomidorów pod osłonami. Pseudotecja grzyba zanurzone są w podłożu, a do porażenia rośliny dochodzi drogą odglebową, poprzez korzenie lub bezpośrednio przez podstawę łodygi. W uprawie rozprzestrzenia się poprzez zarodniki.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 21 lipca 2022 | 
czas czytania: 3 min
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie zgorzeli podstawy łodygi

Obecność grzyba Didymella lycopersici w uprawie można rozpoznać na podstawie brązowo-czarnych plam, które pojawiają się na łodydze rośliny. Pierwsze objawy choroby widoczne są zazwyczaj u podstawy łodygi, by z czasem pojawić się na jej wyższych partiach. Wraz z rozwojem choroby łodyga zaczyna się kurczyć, a miejscach drobnych uszkodzeń lub ran pojawiają się brązowo-czarne plamy. Cechą charakterystyczną Didymelli jest pojawienie się zarodników grzyba, które przybierają wygląd małych przeźroczystoczarnych kropek. 

Antraknoza
Rodzaj choroby:    grzybowa
Patogen:                 grzyb Didymella lycopersici
Objawy:                  brązowoczarne plamy na łodydze  
Uprawy:                  pomidor
Warunki rozwoju:  temperatura 15 - 20°C, wysoka wilgotność
Występowanie:
123456789101112

Objawy zgorzeli podstawy łodygi 

  • brązowo-czarne plamy przy podstawie łodygi
  • pęknięcia na martwej korze
  • kurczenie się łodygi
  • zarodniki grzyba w postaci przeźroczystych lub czarnych punkcików (piknidiów)

Występowanie

Zgorzel podstawy łodygi, wywoływana przez grzyby z rodzaju Didymella lycopersici jest chorobą charakterystyczną dla upraw pomidora. Ten sam patogen może wywoływać również inną chorobę — czarną zgniliznę owoców pomidora, która jednak w uprawach pod osłonami występuje relatywnie rzadko. 

Rozwój zgorzeli podstawy łodygi pomidora

Źródłem choroby są najczęściej zarodniki konidialne grzyba, znajdujące się w pozostałościach roślin, we wnętrzu szklarni lub w podłożu. Jej pierwsze objawy mogą pojawić się tuż po posadzeniu roślin, choć zdarza się również, że choroba daje osobie znać dopiero przed rozpoczęciem zbiorów. Wraz z rozwojem choroby roślina zaczyna zamierać, w szczególności ponad nekrozami. Plamy i deformacje, obejmujące pierścieniowo łodygę powodują zniszczenie jej wewnętrznych tkanek, odcinając dopływ składników odżywczych do rośliny.

Zwalczanie zgorzeli podstawy łodygi pomidora 

Po zidentyfikowaniu obecności grzybów z rodzaju Didymella lycopersici w uprawie należy dokładnie usunąć oraz zutylizować zainfekowane rośliny. Aby zatrzymać rozprzestrzenianie się choroby, należy przeprowadzić oprysk preparatem na bazie pożytecznych grzybów:
  • oospory grzyba Pythium oligandrum, zawarte np. w preparacie Polyversum WP
  • grzybnia i zarodniki naturalnie występującego grzyba Gliocladium catenulatum — preparat Prestop WP
Jedną z przyczyn pojawienia się zgorzeli podstawy łodygi pomidora w uprawie są piknidia grzyba, zachowane w resztkach roślinnych, na urządzeniach, narzędziach oraz w szklarni. Dlatego kluczowym sposobem zwalczania patogenu jest skuteczna dezynfekcja z wykorzystaniem preparatu, zwalczającego formy przetrwalnikowe grzyba Didymella lycopersici, takim jak np. Menno Florades

Preparaty i opryski na zgorzel podstawy łodygi

Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Dowiedz się więcej o chorobach roślin
Alternarioza pomidora
Alternarioza jest chorobą wywoływaną przez grzyby z rodzaju Alternaria, które atakują rośliny starsze oraz osłabione poprzez infekcje wirusowe lub stres. Patogen oddziałuje jedynie na uszkodzoną tkankę liściową, produkując toksyczną dla liści substancję.
Pythium — zgnilizna korzeni pomidora
Pythium — znana również jako zgnilizna korzeni — jest chorobą roślin, która szczególnie dotyka młodą i miękką tkankę roślinną. Choroba przenika przez małe rany u roślin, których tworzą się zarodniki przetrwalnikowe.
Brunatna plamistość liści pomidora
Cladosporium fulvum, czyli brunatna plamistość liści pomidora, jest chorobą grzybiczą, która może powodować poważne szkody w uprawie pomidorów. Chłodny, wilgotny klimat z niewielką ilością ruchu powietrza, to optymalne warunki, w którym rozwija się grzyb.