Jak zwalczyć chorobę szalonych korzeni?

Choroba szalonych korzeni (crazy roots) występuje głównie w uprawach szklarniowych pomidora, ogórka i bakłażana. Jest wywoływana przez bakterię Rhizobium radiobacter (dawniej: Agrobacterium rhizogenes). Na skutek infekcji dochodzi do zaburzenia gospodarki hormonalnej rośliny i nadmiernego wzrostu wegetatywnego, zwłaszcza korzeni, co ma negatywny wpływ na plonowanie. W ochronie przed chorobą szalonych korzeni najistotniejsze jest zapobieganie infekcji.

Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
31 maja 2021
Udostępnij artykuł

Rozpoznawanie choroby szalonych korzeni

Chorobę można rozpoznać po intensywnym wzroście korzeni włośnikowych, które przerastają kostki i maty uprawowe. Wskutek tego, woda dostarczana z kroplowników nie zostaje wchłonięta przez podłoże, a rośliny cierpią z powodu jej niedoboru. Można również zaobserwować silniejszy wzrost wegetatywny roślin i zahamowanie rozwoju owoców.

Zapobieganie chorobie szalonych korzeni

Ochrona przed chorobą opiera się głównie na zapobieganiu infekcji. W tym celu zalecane jest:
  • zwrócenie szczególnej uwagi na jakość i czystość wody używanej w szklarni,
  • dezynfekcja wody za pomocą zalecanych do tego celu preparatów,
  • utrzymanie w czystości systemu nawadniającego,
  • unikanie kontaktu między korzeniami roślin oraz niedopuszczanie do przerostu korzeni do rynien uprawowych,
  • dokładne mycie i dezynfekcja szklarni po sezonie, przed rozpoczęciem nowej uprawy.

Podchloryn sodu czy kwas podchlorawy?

Znanym preparatem, stosowanym do utrzymaniu systemu nawadniającego w czystości, jest podchloryn sodu. Trzeba jednak pamiętać, że stosując go, wprowadzamy do uprawy nadmierną ilość chloru i sodu. Preparat na bazie kwasu podchlorawego pozwoli tego uniknąć, a przy tym jest skuteczniejszy przy niższych stężeniach.
Decydując się na kwas podchlorawy trzeba jednak zwrócić uwagę na pH (zalecana wartość to pH 5-6) oraz brak lub minimalną zawartość azotu amonowego w pożywce (max. 20 mg).
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy

Jak zwalczyć chorobę szalonych korzeni?

Choroba szalonych korzeni (crazy roots) występuje głównie w uprawach szklarniowych pomidora, ogórka i bakłażana. Jest wywoływana przez bakterię Rhizobium radiobacter (dawniej: Agrobacterium rhizogenes). Na skutek infekcji dochodzi do zaburzenia gospodarki hormonalnej rośliny i nadmiernego wzrostu wegetatywnego, zwłaszcza korzeni, co ma negatywny wpływ na plonowanie. W ochronie przed chorobą szalonych korzeni najistotniejsze jest zapobieganie infekcji.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 31 maja 2021
Udostępnij artykuł

Rozpoznawanie choroby szalonych korzeni

Chorobę można rozpoznać po intensywnym wzroście korzeni włośnikowych, które przerastają kostki i maty uprawowe. Wskutek tego, woda dostarczana z kroplowników nie zostaje wchłonięta przez podłoże, a rośliny cierpią z powodu jej niedoboru. Można również zaobserwować silniejszy wzrost wegetatywny roślin i zahamowanie rozwoju owoców.

Zapobieganie chorobie szalonych korzeni

Ochrona przed chorobą opiera się głównie na zapobieganiu infekcji. W tym celu zalecane jest:
  • zwrócenie szczególnej uwagi na jakość i czystość wody używanej w szklarni,
  • dezynfekcja wody za pomocą zalecanych do tego celu preparatów,
  • utrzymanie w czystości systemu nawadniającego,
  • unikanie kontaktu między korzeniami roślin oraz niedopuszczanie do przerostu korzeni do rynien uprawowych,
  • dokładne mycie i dezynfekcja szklarni po sezonie, przed rozpoczęciem nowej uprawy.

Podchloryn sodu czy kwas podchlorawy?

Znanym preparatem, stosowanym do utrzymaniu systemu nawadniającego w czystości, jest podchloryn sodu. Trzeba jednak pamiętać, że stosując go, wprowadzamy do uprawy nadmierną ilość chloru i sodu. Preparat na bazie kwasu podchlorawego pozwoli tego uniknąć, a przy tym jest skuteczniejszy przy niższych stężeniach.
Decydując się na kwas podchlorawy trzeba jednak zwrócić uwagę na pH (zalecana wartość to pH 5-6) oraz brak lub minimalną zawartość azotu amonowego w pożywce (max. 20 mg).
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Huwa San — skuteczna dezynfekcja w ogrodnictwie
Huwa San TR-50 to unikalny, stabilizowany nadtlenek wodoru, który wyróżnia się doskonałą stabilnością i wydajnością działania. Huwa-San to idealny produkt do wydajnego czyszczenia węży kroplujących i innych części systemu nawadniającego. 
Jak czyścić instalację nawadniającą?
Dobra jakość wody do nawadniania ma ogromne znaczenie dla rozwoju uprawy. Zanieczyszczona woda ma negatywny wpływ na wzrost roślin. Dlatego ważne jest, aby starannie monitorować i kontrolować jej jakość. Jednym z elementów tego procesu jest czyszczenie systemu nawadniającego. 
Skuteczna dezynfekcja szklarni z Menno Florades
Dezynfekcja szklarni to ważny temat dla każdej uprawy. Ograniczenie ilości dostępnych środków ochrony roślin, które mogą być stosowane podczas uprawy oznacza, że należy wykorzystać każdą możliwość ograniczającą ryzyko wniknięcia i rozprzestrzeniania się patogenów roślinnych w szklarni.