Szarą pleśń na pomidorach - zwalczanie

Ostatnia aktualizacja: 07-03-2023
Szara pleśń (Botrytis cinerea) jest jedną z najgroźniejszych chorób pomidora, jak również innych upraw ogrodniczych. Bardzo ważnym elementem ochrony przed tym patogenem są działania zapobiegawcze. Coraz większego znaczenia nabiera też ekologiczne zwalczanie szarej pleśni i innych chorób roślin. W ostatnich latach na rynku pojawia się coraz więcej preparatów mikrobiologicznych, które pozwalają w naturalny i nieszkodliwy sposób zabezpieczyć uprawę przed atakiem szarej pleśni.
Zalety mikrobiologicznej ochrony przed szarą pleśnią:
- brak pozostałości
- mniejsze ryzyko powstania odporności
- wysoka skuteczność (działanie wielokierunkowe)
- możliwość stosowania w produkcji ekologicznej i integrowanej
- możliwość stosowania wraz z owadami pożytecznymi
- brak szkodliwości wobec zapylaczy
- brak śladów na owocach