Szara pleśń pomidora

zwalczanie i zapobieganie

Szara pleśń (Botrytis cinerea) jest jedną z najgroźniejszych chorób pomidora. Wiele gospodarstw ogrodniczych szuka skutecznych sposobów zapobiegania chorobie. Uprawy, które rokrocznie atakowane są przez szarą pleśń, coraz częściej chronione są za pomocą środków mikrobiologicznych oraz biostymulatorów. Dowiedz się więcej o rozpoznawaniu oraz zwalczaniu choroby.
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 20 lutego 2024 
Udostępnij artykuł
Szara pleśń na pomidorach
Dowiedz się więcej o:
Szara pleśń pomidora
Rodzaj choroby:     grzybowa
Patogen:                  Botrytis cinerea
Objawy:                   wodniste plamy na liściach, pędach i owocach
Uprawy:                   pomidor
Warunki rozwoju:   duża wilgotność 
Występowanie:
123456789101112

Objawy szarej pleśni pomidora

Porażenie uprawy przez Botrytis cinerea można rozpoznać po podłużnych, brunatnych plamach na pędach, powstających najczęściej w miejscach rozwidleń. Na ich powierzchni rozwija się charakterystyczny na choroby nalot pleśni. Rośliny oraz same owoce pokrywają się plamami gnilnymi, oraz pylistym nalotem grzybni. 

Warunki rozwoju szarej pleśni pomidora

Korzystne warunki do rozwoju szarej pleśni, takie jak umiarkowane temperatury i wysoka wilgotność (powyżej 90%) powietrza sprawiają, że choroba rozwija się bardzo szybko. Podatne na działanie patogenu są rany po cięciu, szczególnie gdy zostanie ono wykonane nieumiejętnie. Znacznemu ograniczeniu aktywność patogenu sprzyja zmniejszenie wilgotności powietrza, które jest kluczowe dla skutecznego zapobiegania pojawieniu się choroby. Właśnie dlatego najskuteczniejszym i najnowocześniejszym sposobem ochrony uprawy przed szarą pleśnią jest zarządzanie klimatem. 

Zapobieganie rozwojowi szarej pleśni

Mikrobiologiczna ochrona przed szarą pleśnią

pożyteczne bakterie Bacillus amyloliquefaciens  

Bakterie Bacillus amyloliquefaciens kolonizują powierzchnię roślin, konkurując z grzybami patogenicznymi o przestrzeń oraz zasoby, a także pasożytując je i niszcząc ściany komórkowe. Stosowane zapobiegawczo, wykazują się wysoką skutecznością wobec Botrytis cinerea. Bacillus amyloliquefaciens dostępne są w preparacie Serifel.

Zalety mikrobiologicznej ochrony przed szarą pleśnią

  • Brak pozostałości
  • Mniejsze ryzyko powstania odporności
  • Wysoka skuteczność (działanie wielokierunkowe)
  • Możliwość stosowania w produkcji ekologicznej i integrowanej
  • Możliwość stosowania wraz z owadami pożytecznymi
  • Brak szkodliwości wobec zapylaczy
  • Brak śladów na owocach
AgricinPlus

Wspomaganie mechanizmów obronnych roślin z PlantoSys

Biostymulator PlantoSys AgricinPlus wspomaga naturalne mechanizmy obronne roślin w walce z Botrytis cinerea. 
Drygair w pomidorze

Kontrola wilgotności z DryGair

Kluczowym sposobem zapobiegania szarej pleśni w uprawie pomidora jest kontrola wilgotności oraz klimatu. Urządzenie DryGair jest energooszczędnym rozwiązaniem do kontroli wilgoci w szklarni. 

Chemiczne zwalczanie szarej pleśni

W przypadku pojawienia się szarej pleśni na roślinach, konieczne może okazać się sięgnięcie po chemiczne środki ochrony roślin. Do jej zwalczania zalecamy stosowanie preparatów: Switch WG lub Signum.  
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Dowiedz się więcej o chorobach roślin
Jak rozpoznawać i zwalczać szarą pleśń?
Botrytis cinerea (szara pleśń) jest grzybem powodującym największe szkody w ogrodnictwie. Występuje głównie w warunkach wysokiej wilgotności. W walce z szarą pleśnią najważniejsze jest jej zapobieganie.
Werticilioza 
Verticillium jest chorobą powodującą więdnięcie różnych upraw. W ogrodnictwie choroba ta jest często problemem w chryzantem, róż i pelargonii (i innych rabatowych), występuje również w uprawach szkółkarskich.
Choroby powodowane przez Phytophtora 
Phytophtora jest groźnym i trudnym do powstrzymania grzybem występującym w uprawach ogrodniczych, szczególnie pomidora i papryki. Powoduje zgniliznę pierścieniową pomidora. Jego rozwojowi sprzyja ciepło i wysoka wilgotność.

Szara pleśń pomidora

zwalczanie i zapobieganie

Szara pleśń (Botrytis cinerea) jest jedną z najgroźniejszych chorób pomidora. Wiele gospodarstw ogrodniczych szuka skutecznych sposobów zapobiegania chorobie. Uprawy, które rokrocznie atakowane są przez szarą pleśń, coraz częściej chronione są za pomocą środków mikrobiologicznych oraz biostymulatorów. Dowiedz się więcej o rozpoznawaniu oraz zwalczaniu choroby.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 20 lutego 2024 
Udostępnij artykuł
Szara pleśń na pomidorach
Dowiedz się więcej o:
Szara pleśń pomidora
Rodzaj choroby:     grzybowa
Patogen:                  Botrytis cinerea
Objawy:                   wodniste plamy na liściach, pędach i owocach
Uprawy:                   pomidor
Warunki rozwoju:   duża wilgotność 
Występowanie:
123456789101112

Objawy szarej pleśni pomidora

Porażenie uprawy przez Botrytis cinerea można rozpoznać po podłużnych, brunatnych plamach na pędach, powstających najczęściej w miejscach rozwidleń. Na ich powierzchni rozwija się charakterystyczny na choroby nalot pleśni. Rośliny oraz same owoce pokrywają się plamami gnilnymi, oraz pylistym nalotem grzybni. 

Warunki rozwoju szarej pleśni pomidora

Korzystne warunki do rozwoju szarej pleśni, takie jak umiarkowane temperatury i wysoka wilgotność (powyżej 90%) powietrza sprawiają, że choroba rozwija się bardzo szybko. Podatne na działanie patogenu są rany po cięciu, szczególnie gdy zostanie ono wykonane nieumiejętnie. Znacznemu ograniczeniu aktywność patogenu sprzyja zmniejszenie wilgotności powietrza, które jest kluczowe dla skutecznego zapobiegania pojawieniu się choroby. Właśnie dlatego najskuteczniejszym i najnowocześniejszym sposobem ochrony uprawy przed szarą pleśnią jest zarządzanie klimatem. 

Zapobieganie rozwojowi szarej pleśni

Mikrobiologiczna ochrona przed szarą pleśnią

pożyteczne bakterie Bacillus amyloliquefaciens  

Bakterie Bacillus amyloliquefaciens kolonizują powierzchnię roślin, konkurując z grzybami patogenicznymi o przestrzeń oraz zasoby, a także pasożytując je i niszcząc ściany komórkowe. Stosowane zapobiegawczo, wykazują się wysoką skutecznością wobec Botrytis cinerea. Bacillus amyloliquefaciens dostępne są w preparacie Serifel.

Zalety mikrobiologicznej ochrony przed szarą pleśnią

  • Brak pozostałości
  • Mniejsze ryzyko powstania odporności
  • Wysoka skuteczność (działanie wielokierunkowe)
  • Możliwość stosowania w produkcji ekologicznej i integrowanej
  • Możliwość stosowania wraz z owadami pożytecznymi
  • Brak szkodliwości wobec zapylaczy
  • Brak śladów na owocach
AgricinPlus

Wspomaganie mechanizmów obronnych roślin z PlantoSys

Biostymulator PlantoSys AgricinPlus wspomaga naturalne mechanizmy obronne roślin w walce z Botrytis cinerea. 
Drygair w pomidorze

Kontrola wilgotności z DryGair

Kluczowym sposobem zapobiegania szarej pleśni w uprawie pomidora jest kontrola wilgotności oraz klimatu. Urządzenie DryGair jest energooszczędnym rozwiązaniem do kontroli wilgoci w szklarni. 

Chemiczne zwalczanie szarej pleśni

W przypadku pojawienia się szarej pleśni na roślinach, konieczne może okazać się sięgnięcie po chemiczne środki ochrony roślin. Do jej zwalczania zalecamy stosowanie preparatów: Switch WG lub Signum.  
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Dowiedz się więcej o chorobach roślin
Jak rozpoznawać i zwalczać szarą pleśń?
Botrytis cinerea (szara pleśń) jest grzybem powodującym największe szkody w ogrodnictwie. Występuje głównie w warunkach wysokiej wilgotności. W walce z szarą pleśnią najważniejsze jest jej zapobieganie.
Werticilioza 
Verticillium jest chorobą powodującą więdnięcie różnych upraw. W ogrodnictwie choroba ta jest często problemem w chryzantem, róż i pelargonii (i innych rabatowych), występuje również w uprawach szkółkarskich.
Choroby powodowane przez Phytophtora 
Phytophtora jest groźnym i trudnym do powstrzymania grzybem występującym w uprawach ogrodniczych, szczególnie pomidora i papryki. Powoduje zgniliznę pierścieniową pomidora. Jego rozwojowi sprzyja ciepło i wysoka wilgotność.