Integrowana uprawa pomidora pod osłonami
Rosnąca presja konsumentów na zmniejszenie ilości stosowanych pestycydów oraz prowadzenie zrównoważonej uprawy sprawiła, że produkcja pomidorów w Polsce zmieniła się diametralnie na przestrzeni ostatnich kilkudziestu lat. Dzięki zwiększającej się świadomości negatywnych konsekwencji stosowania środków chemicznych, uprawy pomidorów prowadzone są według założeń integrowanej ochrony roślin. W myśl tej koncepcji pierwszeństwo stosowania mają metody niechemiczne – organizmy pożyteczne, sterowanie klimatem, środki biologiczne oparte na działaniu pożytecznych bakterii i grzybów. Środki chemiczne wykorzystywane są dopiero wtedy, gdy skuteczna ochrona uprawy metodami niechemicznymi okazuje się być niemożliwa. Nie do przecenienia stała się również regularna dezynfekcja oraz dbałość o zachowanie wysokich standardów higieny uprawy. Pozwala to nie tylko zmniejszyć ilość stosowanych pestycydów, lecz również zachować wysoką skuteczność zwalczania chorób i szkodników wobec ich uodparniania się na działanie substancji chemicznych.