2. Pielęgnacja uprawy
Ważnym elementem produkcji pomidora jest pielęgnacja roślin oraz wsparcie ich wzrostu na różnych etapach rozwoju uprawy. Na każdym z nich niezwykle istotnym elementem jest nawożenie, które zapewnia roślinom dostęp do niezbędnych składników odżywczych. W bezglebowej uprawie pomidora najpowszechniejszym sposobem nawożenia jest fertygacja, czyli połączenie nawodnienia z nawożeniem. Metoda ta zakłada podawanie roślinom substancji odżywczych przez system nawadniania kroplowego.
Kolejnym, istotnym elementem pielęgnacji na etapie kwitnienia roślin jest zapylanie. W naturalnych warunkach pomidory są wprawdzie roślinami samopylnymi, jednak w uprawie szklarniowej wymagają wprowadzenia do uprawy owadów zapylających. W tym celu powszechnie wykorzystywane są trzmiele gatunku Bombus terrestris.
3. Ochrona pomidora przed szkodnikami i chorobami
Ochrona pomidora przed szkodnikami oraz chorobami to jeden z najistotniejszych aspektów prowadzenia uprawy. Profesjonalni producenci borykają się z rosnącą presją szkodników, które z roku na rok wykazują się coraz większą odpornością na powszechnie stosowane substancje chemiczne. Aby temu zaradzić, ochrona pomidora przed szkodnikami i chorobami realizowana jest w myśl założeń wspomnianej wcześniej koncepcji integrowanej ochrony roślin. Przyznając pierwszeństwo metodom niechemicznym, pozwala ona na zwalczanie szkodników pomimo ich rosnącej odporności na pestycydy. Wszystko to dzięki wykorzystaniu biopreparatów, bazujących na działaniu dobroczynnych bakterii i grzybów, a także stosowaniu naturalnych wrogów szkodników upraw.
Najczęściej występującymi szkodnikami w uprawie pomidora są: skośnik pomidorowy, mączlik szklarniowy, a także przędziorek i wciornastek. Ponadto, uprawy doświetlane często atakowane są również przez pordzewiacza pomidorowego. Wysoka temperatura i niska wilgotność, panujące w doświetlanej szklarni sprzyjają rozwojowi tego szkodnika.
Dążąc do ograniczania ilości środków chemicznych, stosowanych w uprawie warzyw i owoców, producenci pomidora w Polsce coraz częściej decydują się na wprowadzenie organizmów pożytecznych jeszcze przed inwazją szkodnika. Takie podejście pozwala na uzyskanie silnej populacji organizmów pożytecznych, które skutecznie zwalczą szkodnika i zapobiegną jego rozprzestrzenianiu się w uprawie.
Prowadzenie uprawy pomidora wymaga także mierzenia się z szeregiem niebezpiecznych chorób grzybiczych, wirusowych i bakteryjnych. Kluczową rolę w ochronie uprawy przed porażeniem przez choroby jest zapewnienie roślinom odpowiednich warunków klimatycznych oraz zachowanie wysokiego standardu higieny i skuteczna dezynfekcja.
Do najczęściej występujących chorób grzybiczych należą:
Choroby wirusowe, występujące w uprawie pomidora:
Bakterie, atakujące uprawę pomidora:
Chcesz wiedzieć więcej o
chorobach pomidora? Przecztaj osobny artykuł, poświęcony ich rozpoznawaniu i zwalczaniu.
Protokół higieny przy zmianie uprawy pomidora Skuteczne mycie i dezynfekcja szklarni na etapie zakładania nowej uprawy, pozwalają na ograniczenie ilości patogenów, które mogą ujawnić się na późniejszych etapach. Aby ułatwić prace związane z likwidacją starej i rozpoczęciem nowej uprawy, przygotowaliśmy specjalny protokół higeny.
|

|

|
4. Biostymulatory do wsparcia odporności roślin
Aby chronić rośliny przed inwazją chorób fizjologicznych, wynikających z niedoboru lub nadmiaru składników odżywczych lub złych warunków klimatycznych, warto stosować biostymulatory, czyli preparaty wspomagające odporność roślin. Zapewniają one zdrowy rozwój oraz poprawę jakości plonu.