Zaopatrzenie profesjonalnego ogrodnictwa Ponad 10 000 produktów do upraw szklarniowych Program lojalnościowy
Koszyk  
0
progress indicator
Dodawanie produktu...
Wpisz tutaj nazwę produktu, którego szukasz

Protokół higieny przy zmianie uprawy
w pomidorze, ogórku i innych uprawach szklarniowych

Jakie czynności należy wykonać przy zmianie uprawy?
Czas czytania: 5 min | Ostatnia aktualizacja: 07-11-2022

Higiena uprawy jest bardzo ważnym tematem w ogrodnictwie: utrzymanie wysokiego standardu higieny w gospodarstwie ogrodniczym pozwala zapobiegać przedostawaniu się bakterii, grzybów i wirusów do szklarni. Aby ułatwić prace związane z likwidacją starej i rozpoczęciem nowej uprawy, przygotowaliśmy specjalny protokół higieny. Znajdziesz w nim instrukcję krok po kroku, jak zaplanować czyszczenie i dezynfekcję podczas zmiany uprawy.

Zastosowanie protokołu

Poniższy protokół został opracowany w oparciu o substancje i preparaty, dopuszczone do stosowania w Polsce. Pamiętaj, że dostępne preparaty mogą różnić się w zależności od kraju, w którym prowadzona jest uprawa. Wszystkie kroki powinny być wykonywane po opróżnieniu szklarni, kiedy w jej wnętrzu nie znajdują się już żadne rośliny - część preparatów może być szkodliwa dla roślin i dlatego nie mogą być one stosowane w trakcie trwania uprawy. Pamiętaj również, by przed rozpoczęciem prac wyposażyć pracowników w niezbędne środki ochrony osobistej, tak by nie byli oni narażeni na niezabezpieczony kontakt z substancjami, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. 

Poniższe kroki mają zastosowanie we wszystkich uprawach szklarniowych, prowadzonych na rynnach uprawowych: w produkcji pomidora, ogórka, papryki, truskawki i róży w podłożu bezglebowym.







POMIDOR
POD OSŁONAMI
OGÓREK
POD OSŁONAMI
PAPRYKA
POD OSŁONAMI
TRUSKAWKA
POD OSŁONAMI
RÓŻA
POD OSŁONAMI


Wysoka higiena przy zmianie uprawy krok po kroku

Aby skutecznie pozbyć się patogenów i przygotować szklarnię do "czystego" startu nowej uprawy, należy przeprowadzić staranne mycie i dezynfekcję obiektu podczas zmiany uprawy. Wykorzystanie szerokiej gamy środków do mycia i dezynfekcji pozwoli pozbyć się nie tylko patogenów chorobotwórczych oraz szkodników, lecz również pozbyć się różnego rodzaju zabrudzeń mineralnych i organicznych. Dzięk temu zapewniach ochornę młodych roślin przez atakiem chorób i szkodników, a także zwiększasz wydajność i trwałość wykorzystywanych w szklarni instalacji (np. lini nawadniających czy kurtyn cieniujących).

Aby zapewnić "czysty" start nowej uprawy, należy podjąć działania w trzech obszarach:
  • likwidacja pozostałości starej uprawy
  • mycie szklarni oraz wszystkich obiektów, znajdujących się wewnątrz
  • dezynfekcja szklarni oraz wszystkich obiektów, znajdujących się wewnątrz

I. Likwidacja starej uprawy

Na etapie likwidacji pozostałości starej uprawy najważniejszą kwestią jest pozbycie się przetrwalnikowych form parogenów chorobotwórczych oraz zimujących form szkodników. Z uwagi na żmudność i czasochłonność procesu opróżniania szklarni z resztek roślinych oraz akcesoriów, używanych w trakcie uprawy warto skorzystać z urządzeń, które pomazwalają przyspieszyć i zautomatyzować prace. 

Krok 1: Eliminacja szkodników

Przed rozpoczęciem opróźniania szklarni należy upewnić się, że obecne w uprawie szkodniki zostały wyelminowane. W tym celu zastosuj środki ochrony roślin o szerokim spektrum działania.


Krok 2: Opróżnianie szklarni

Pierwszym etapem likwidacji starej uprawy jest usuwanie resztek roślin, taśm i tablic sygnalizacyjnych, mat uprawowych, zużytych folii ściółkujących i rynnowych. Na wszystkich tych elementach mogą być obecne jaja lub larwy szkodników oraz formy przetrwalnikowe patogenów chorobotwórczych. Usuwając resztki roślinne z wnętrza szklarni należy pamiętać o tym, że poziom wilgotności powietrza w trakcie wykonywania tej czynności przekłada się na ilość resztek roślinnych, wydzielanych podczas tego procesu. Im niższa wilgotność tym mniej resztek roślinnych rozprzestrzeni się w obiekcie uprawowym. Aby proces usuwania resztek roślin ze szklarni przebiegał sprawnie, a potencjalnie zainfekowane resztki roślinne nie rozprzestrzeniały się w obiekcie, warto skorzystać z maszyn do likwidacji uprawy.  

Przydatne produkty: 
 Urządzenie do likwidacji uprawy
Bio Chopper


II Mycie szklarni

Po opróżnieniu szklarni z resztek roślinnych należy przystąpić do starannego mycia wszystkich elementów szklarni. Czyszczeniu należy poddać:
  • wnętrze oraz dach szklarni (szyby)
  • ekrany cieniujące
  • rynny uprawowe i stoły zalewowe
  • przejścia i ścieżki komunikacyjne
  • system nawadniający (wewnętrzna i zewnętrzna część)
  • maszyny i urządzenia

Krok 1: Czyszczenie wnętrza szklarni


Kiedy szklarnia jest pusta, należy przystąpić do czyszczenie wewnętrznych szyb szklarni. Aby skutecznie pozbyć się patogenów, należy dokładnie wyczyścić wnętrze szklarni za pomocą środków do mycia. W przypadku zanieczyszczeń organicznych np. glonów, należy wykonać pianowanie powierzchni 1-2% roztworem środka Fadex H+ i przed jego wyschnięciem spłukać całe wnętrze szklarni dużą ilością wody (min. 5000l/ha)

Przydatne produkty: 
Ekologiczny środek na bazie kwasów biologicznych i naturalnych ekstraktów roślinnych: Greenhouse Glassclean. Preparat jest odpowiedni do czyszczenia szkła z powłoką antyrefleksyjną. Ma działanie silnie odkamieniające i czyszczące, usuwa glony, mchy, osady wapienne oraz zanieczyszczenia mineralne. Dozowanie dla normalnych zanieczyszczeń: 5%. Czyszczenie należy porzeprowadzić z wykorzystaniem lancy pianowej. Środek powinien pozostać na czyszczonej powierzchni przez 20 minut, po czym spryskać wodą, dokladnie usuwając jego pozostałości. 
Środek na bazie fluorowodoru: Glasblank. Skutecznie usuwa on trudne zabrudzenia, w tym rdzę, sadzę, mchy. Dozowanie dla lekkich zanieczyszczeń: 3%. Roztwór środka należy rozporowadzić na powierzchni szkła i po 5-10 minutach spłukać dużą ilością wody. 
Środek na bazie wodorofluorku amonu: Topcleaner Dawkowanie: 5 - 10%.
Środek czyszczący na bazie kwasu mrówkowego: Fadex H+. Dawkowanie: roztwór 1-2% 
Wysoka higiena przy zmianie uprawy krok po kroku
Wysoka higiena przy zmianie uprawy krok po kroku

Krok 2: Czyszczenie ekranów cieniujących

W przypadku pojawienia się zielonego nalotu na ekranach cieniujących należy przeprowadzić ich pianowanie z wykorzystanem środka Fadex H+ i spłukać dużą ilością wody.

Przydatne produkty: 
 Środek czyszczący na bazie kwasu mrówkowego Fadex H+

Krok 3: Mycie rynien uprawowych i stołów zalewowych

Po umyciu wewnętrznej powierzchni szklarni należy dokładnie wyczyścić rynny uprawowe lub stoły zalewowe z użyciem środka do pianowania Fadex H+. W przypadku zanieczyszczeń mineralnych po nawozach zapianować rynny 2% roztworem Fadex H+ a następnie spłukać dużą ilością wody pod ciśnieniem przed wyschnięciem preparatu. W przypadku silnych zanieczyszczeń mineralnych konieczne będzie czyszczenie mechaniczne po nałożeniu piany. 


Jeśli jednak silne zanieczyszczenia organiczne (np. glony lub soki roślinne) dominują na powierzchni rynien lub stołów należy wykonać pianowanie z wykorzystaniem 4% roztworu prepratu Amphokal, po czym spłukać pianę dużą ilością wody pod ciśnieniem. 

Aby skutecznie pozbyć się patogenów, które mogły pozostać na powierzchni rynien konieczne jest też przeprowadzenie dezynfekcji środkiem Menno Florades na bazie kwasu benzoesowego.

Przydatne produkty: 
 Środek czyszczący na bazie kwasu mrówkowego Fadex H+
 Środek czyszczący na bazie wodorotlenków alkalicznych Amphokal


Krok 4: Mycie ścieżek komunikacyjnych

Podczas mycia szklarni nie należy pomijać ścieżek komunikacyjnych i przejść. Do czyszczenia powierzchni betonowych doskonale sprawdzi się środek Fadex H+, w 2% roztworze.

Przydatne produkty: 
 Środek czyszczący na bazie kwasu mrówkowego Fadex H+

Krok 5: Czyszczenie wózków i maszyn

Kolejnym elementem wymagającym starannej dezynfekcji są wszystkie maszyny i urządzenia, wykorzystwane w szklarni, takie jak: 

  • wózki jeżdżące po rurach grzejnych
  • opryskiwacze
  • zamgławiacze
W trakcie prowadzenia uprawy mają one bliski kontakt z roślinami, mogą więc być pokryte zanieczyszczeniami organicznymi, np. sokami roślinnym oraz przenosić patogeny. Aby usunąć zabrudzenia należy wyczyścić je 2-4-% roztworem preparatu Amphokal i spłukać wodą pod dużym ciśnieniem, dbając o to by nie zalać elekroniki. 

Przydatne produkty: 

 Środek czyszczący na bazie wodorotlenków alkalicznych Amphokal

Krok 6: Czyszczenie systemu nawadniającego

Czyszczenie instalacji nawadniającej pozwala nie tylko pozbyć się patogenów, lecz również oczyścić przewody, kroplowniki i kapilary z osadzającego się wewnątrz biofilmu. Jest on tworzony przez algi, bakterie, grzyby, i wirusy, wchodzące w reakcję z nawozami. W ten sposób powstaje warstwa mineralnych zanieczyszczeń, które mogą prowadzić do zatykania się instalacji. Podczas czyszczenia instalacji nawadniającej nie zapomnij o umyciu zewnętrznej strony węży nawadniających. W tym celu należy zastosować 3% roztwór kwasu azotowego.

preparat Huwa San, pozwalający na usunięcie zanieczyszczeń organicznych
kwas azotowy, usuwający zanieczyszczenia mineralne oraz osady z nawozów

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, przeczytaj osobny artykuł, poświęcony czyszczeniu instalacji nawadniającej.

III Dezynfekcja szklarni


Po dokładnym oczyszczeniu wszystkich powierzchni w szklarni należy przystąpić do dezynfekcji z wykorzystaniem preparatów zwalczających formy przetrwalnikowe patogenów. 

Krok 1: Dezynfekcja wnętrza szklarni

Po myciu rozpoczynamy dezynfekcję całej szklarni. To kluczowy moment podczas zmiany uprawy, który zapewnia eliminację pozostałych bakterii, wirusów, grzybów i wiroidów. Najlepszym wyborem przy dezynfekcji przeciwko wszystkim tym mikroorganizmom będzie Menno Florades. Jest to jedyny środek do dezynfekcji zarejestrowany jako środek ochrony roślin i przebadany pod kątem działania na patogeny roślinne. Ponadto, jest całkowicie bezpieczny dla konstrukcji szklarni. Do pianowania ręcznego można użyć lancy pianowej, a do pianowania mechanicznego - lancy Menno do wózka Meto. Aby skutecznie pozbyć się patogenów, należy przeprowadzić pianowanie całego wnętrza szklarni oraz wszystkich elementów wyposażenia, takich jak:
  • ściany i dach szklarni
  • rynny uprawowe i stoły zalewowe (wraz z nogami)
  • ekrany cieniujące
  • rury CO2
  • zewnętrzna powierzchnia lini nawodnieniowej
  • system ociekowy
Pianowanie należy rozpocząć po dokładnym umyciu oraz pozostawieniu powierzchni do całkowitego wyschnięcia. Całą powierzchnię szklarni należy zdezynfekować 4% roztworem Menno Florades. Należy użyć co najmniej 2.500 - 3.000 litrów płynu na hektar. Dezynfekcję należy przeprowadzić w pochmurny dzień, przy niskiej temperaturze i zamkniętych oknach po to, by szklarnia jak najdłużej pozostała wilgotna. Preparatu nie należy spłukiwać, po wyschnięciu piany powierzchnie są bezpieczne i zdezynfekowane.

Krok 2: Dezynfekcja maszyn i urządzeń

Kolejnym elementem, który powinien być poddany dezynfekcji są maszyny szklarniowe oraz wszystkie używane w niej wnętrzu urządzenia. Mają one szczególnie częsty kontakt z roślinami, na ich powierzchni mogą więc znajdować się liczne patogeny. Aby przeprowadzić ich dezynfekcję, należy zapianować je 2-4% roztworem Menno Florades i pozostawić do wyschnięcia. Preparatu nie należy spłukiwać.

Krok 2: Dezynfekcja małych narzędzi 

Aby zdezynfekować małe narzędzia, wykorzystywane do pracy w szklarni, takie jak noże i sekatory należy zanurzyć je na co najmniej 8h w 3% roztworze Menno Florades. Warto przy tym sprawdzić pH roztworu, pamiętając, że najlepsze działanie dezyfekcyjne wykazuje on przy pH < 4,5.

Krok 3: Dezynfekcja folii i mat

Po dokładnym umyciu i zdezynfekowaniu szklarni można przystąpić do przygotowania nowej uprawy. Warto pamiętać, że wszystkie elementy, niezbędne do prowadzenia nowej uprawy (folie, maty, spinki, sznurki) powinny zostać wymienione na nowe. Dwa dni przed sadzeniem nowych roślin należy opryskać maty i folię środkiem Menno Florades lub stabilizowanym nadtlenkiem wodoru np. Huwa-San. Po dezynfekcji mat warto skontrolować obecność substancji aktywnej w otworze do sadzenia za pomocą pasków kontrolnych.

Przydatne produkty: 
  Środek do dezynfekcji Menno Florades




Masz pytanie dotyczące ochrony roślin?

Skontaktuj się z nami za pomocą formularza lub wiadomości e-mail. Nasi specjaliści udzielą odpowiedzi na Twoje pytania i pomogą wybrać odpowiednie rozwiązania do Twojej uprawy.



Dominika Strzempa, Kamil Szybczyński, Sylwester Łazarek
Wyślij e-mail

Do not delete this link