Sznurek do pomidorów i upraw szklarniowych - jak wybrać?

Ostatnia aktualizacja: 30.08.2021
Royal Brinkman oferuje szeroki asortyment sznurków do pomidorów, ogórków i innych upraw szklarniowych. Obejmuje on zarówno różne rodzaje jak i grubości sznurka. Wybór odpowiedniego sznurka zależy od maksymalnego ciężaru rośliny oraz od ilości promieniowania UV w szklarni. Sznurek jest odporny na promienie UV przez 12 miesięcy. Royal Brinkman oprócz znanego, nieulegającego biodegradacji sznurka polipropylenowego posiada w ofercie również trzy rodzaje sznurka biodegradowalnego. To są sznurki PLA, juta i juta cordenka. Ale jaka jest różnica między tymi czterema rodzajami sznurka?
Najczęściej używane sznurki
- 1/1000 - 1 kg to około 1000 m (pomidory mięsiste)
- 1/1200 - 1 kg to około 1200 m (pomidory pojedyncze, pomidory gronowe)
- 1/1500 - 1 kg to około 1500 m (pomidory koktajlowe, papryka)
Kolorowego sznurka używa się najczęściej do podwiązywania dodatkowych pędów, między pędami głównymi.
Jak wybrać właściwy rodzaj sznurka?
Sznurek biodegradowalny Juta + Cordenka
Oprócz standardowego sznurka oferujemy też sznurek biodegradowalny Juta + Cordenka. Wykonany jest on z pojedynczego włókna jutowego i kilku włókien cordenka. Są one produkowane z naturalnej wiskozy, całkowicie biodegradowalnej. Sznurek Juta + Cordenka dostępny jest też na V-hakach i HD-hakach. Sznurek ten ma wysoki punkt zrywalności, który maleje podczas użytkowania w szklarni.
Sznurek kolorowy
Poza grubością, sznurki różnią się między sobą kolorem. Zwykle używa się innych kolorów do łatwiejszego odróżnienia dodatkowych pędów lub nasadzeń roślin.
Przegląd sznurków
W poniższej tabeli znajduje się przegląd różnych rodzajów sznurka. Kliknięcie w zdjęcie wybranego produktu przekierowuje do strony produktu w sklepie internetowym.