3. Ochrona ogórka przed szkodnikami i chorobami
Ochrona uprawy ogórka przed szkodnikami i chorobowymi stanowi coraz większe wyzwanie. Z roku na rok szkodniki nabywają coraz większej odporności na działanie popularnych pestycydów, a ich stosowanie staje się nieskuteczne. Ponadto rosnący nacisk konsumentów
na produkcję wysokiej jakości żywności, pozbawionej pozostałości środków chemicznych sprawia, że producenci ogórka muszą poszukiwać nowych rozwiązań w zakresie zwalczania szkodników oraz chorób.
Szkodniki ogórka
Najczęściej występującymi szkodnikami w uprawie ogórka szklarniowego są przędziorki, wciornastki i mączliki. Podstawą ich skutecznego zwalczania jest monitorowanie za pomocą taśm i tablic lepowych. Monitoring uprawy pozwala szybko wykryć obecność szkodnika, kontrolować szybkość rozwoju populacji oraz rozpocząć jego zwalczanie.
Skutecznym sposobem na zapobieganie rozwojowi populacji mączlików, wciornastków, przędziorków oraz innych szkodników w uprawie ogórka jest wprowadzenie do uprawy organizmów pożytecznych. Stanowią one naturalnych wrogów szkodników upraw, żywiąc się różnymi stadiami rozwojowymi szkodnika lub pasożytując je.