Higiena w szklarni — chroń uprawę przed patogenami
Choroby i patogeny roślinne przenoszą się różnymi sposobami, np. przez ludzi, powietrze, wodę materiał roślinny, owady i narzędzia. Właśnie dlatego temat właściwej higieny prowadzenia uprawy z roku na rok zyskuje na popularności. Chociaż podstawowym sposobem zapobiegania inwazji szkodników oraz przenoszenia się chorób jest dezynfekcja samej szklarni przed rozpoczęciem sezonu uprawowego to równie istotne jest też uwzględnienie potencjalnych patogenów, które mogą zostać przeniesione do uprawy poprzez ludzi, maszyny i narzędzia. Istotną rolę w zapobieganiu przenoszenia chorób i szkodników do uprawy odgrywają środki zapobiegawcze, związane z higieną osobistą oraz dezynfekcją środków transportu. Pozwalają one na zmniejszenie ryzyka zakażenia upraw. Stosowanie prostych środków przynosi znaczne korzyści dla zdrowia oraz jakości upraw.