Ustalanie planu higieny

Ustalanie planu higienyChoroby i patogeny roślinne przenoszą się różnymi sposobami, np. przez ludzi, powietrze, wodę materiał roślinny, owady i narzędzia. Higiena w przedsiębiorstwie opiera się na zapobieganiu występowania tych chorób i drobnoustrojów w uprawie. Aby zachować wysoki stopień higieny w uprawie, warto opracować plan higieny. Pomoże to utrzymać pod kontrolą i zagwarantować higienę w twoim przedsiębiorstwie.

Co zawiera plan higieny

Plan higieny zawiera opisy środków zapewniających higienę, które sprawdzają się w twoim przedsiębiorstwie oraz wskazówki jak często i/lub jak się je stosuje. W planie zaznacza się również jak i jak często kontroluje się wewnętrzne potrzeby pod kątem higieny.

Zagrożenia w planie higieny

Każda uprawa ma swoją specyfikę pod względem zagrożeń chorobowych, a i każde przedsiębiorstwo działa w specyficznych warunkach. Dlatego nie istnieje uniwersalny plan higieny, jego tworzenie jest zawsze zindywidualizowane. A jednak wszystkie przedsiębiorstwa muszą się zmierzyć z jednakowymi zagrożeniami:
  • Ludzie: w tym między innymi środki dezynfekcji rąk i obuwia oraz ubrania ochronne, zmniejszają możliwość przenoszenia patogenów przez ludzi
  • Woda: możliwość skażenia z wody ogranicza się przez procedury dezynfekowania wody filtrami UV, przez ogrzewanie albo za pomocą jednostki ECA
  • Materiały i narzędzia: możliwość zakażenia, których źródłem są materiały i narzędzia, obniża się przez systematyczne mycie szklarni i używanych narzędzi preparatem Menno Hortisept Clean Plus i dezynfekcją Menno Florades.
  • Siewki i rozsada: odpowiedzialność za higienę w tym aspekcie spada na producentów nasion i rozsady. Wróć uwagę na wygląd dostarczanego materiału, oraz czy jest dostarczany na czystych wózkach?

Przestrzeganie planu higieny

Po wdrożeniu planu higieny, przychodzi czas na przestrzeganie go. Musisz dopilnować, by wszyscy pracownicy i goście (w tym dostawcy) zostali odpowiednio poinformowani o zasadach higieny, tak by mogli ich przestrzegać. Zaoferuj potrzebne materiały (np. rękawiczki, fartuchy dla gości i czepki), bo to twoja odpowiedzialność!

Opstellen hygiëneplanPytania o ustalanie planu higieny

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami wypełniając poniższy formularz. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko, jak to możliwe.



Powiązane artykuły
- Higiena uprawy
- Dezynfekcja rąk w szklarni
- Skuteczne zwalczanie wirusów
- Jak usuwać zabrudzenia?
- Mycie czy dezynfekcja?
- Zalety dezynfekcji pianą