Środki higieniczne przy wejściu do szklarni

Przy wejściach do nowoczesnych obiektów szklarniowych często ustawione są bramki do dezynfekcji, które pozwalają na pozbycie się potencjalnie niebezpiecznych dla roślin patogenów z dłoni i obuwia. Choć tego rodzaju dezynfekcja jest nieodzowna, to wbrew powszechnemu przekonaniu, nie jest ona wystarczająca. W praktyce środki zapewniające higienę muszą sięgać dużo dalej niż tylko samo odkażanie rąk. Dowiedz się jak stworzyć kompleksowy plan higieny przy wejściu do szklarni.
Jakub Gustaw
Account Manager Ornamentals | 17 września 2024
Udostępnij artykuł
Bramka dezynfekcyjna
W poniższym artykule:

Środki do mycia i dezynfekcji

w najlepszych cenach




Jesień to czas intensywnych prac, związanych z myciem oraz dezynfekcją. Skorzystaj z promocji i kup środki dezynfekcyjne w najlepszych cenach, dokładnie wtedy, gdy ich potrzebujesz.
 

Protokół higieny na wejściu do szklani

Wejście oraz brama wjazdowa do szklarni są newralgicznymi miejscami z punktu widzenia możliwości wniesienia do środka patogenów, zagrażających zdrowiu roślin. Z tego względu należy dołożyć wszelkich starań, by procedury dezynfekcyjne przy wejściu były ściśle określone, oraz — co najważniejsze, regularnie stosowane. Aby zapewnić pełne bezpieczeństwo uprawy, protokół powinien obowiązywać wszystkie osoby, wchodzące do szklarni — zarówno pracowników, jak i gości odwiedzających obiekt. 

Najpierw mycie, potem dezynfekcja!

Mycie i dezynfekcja to dwie, różniące się od siebie czynności, które łącznie gwarantują pozbycie się bakterii i wirusów. Aby można było skutecznie zdezynfekować dłonie, muszą one najpierw zostać dokładnie umyte. Myjąc je mydłem, usuwamy znajdującą się na nich warstwę brudu i tłuszczu. Pozbywając się jej, umożliwiamy następnie dotarcie środka dezynfekującego do uporczywych bakterii znajdujących się na dłoniach. Jeśli dezynfekcja rąk nie będzie poprzedzona myciem, może okazać się nieskuteczna.  Dla zapewnienia wysokiego standardu higieny zawsze obowiązuje zasada: najpierw mycie, potem dezynfekcja!

Protokół higieny i dezynfekcji

przy wejściu do szklarni


Dezynfekcja na wejściu do szklarni obejmuje higienę osób — pracowników oraz osób odwiedzających, maszyn, urządzeń oraz drobnych narzędzi. Przygotowaliśmy wygodny protokół dezynfekcji, obejmujący środki oraz rozwiązania techniczne do utrzymania higieny wszystkich tych obszarów.

Trzy kroki do skutecznej dezynfekcji

osób wchodzących do szklarni

Aby im zapobiec zainfekowaniu roślin, należy przestrzegać zasad, które zapobiegną wprowadzeniu i rozprzestrzenianiu patogenów w uprawie. Najlepszym rozwiązaniem jest kompletna bramki do dezynfekcji, pozwalająca na: namydlenie rąk, umycie i osuszenie rąk, zdezynfekowanie ich, wyczyszczenie i odkażenie obuwia.

Stacja higieniczna
1. Mycie i dezynfekcja rąk 

Dezynfekcja rąk powinna obejmować trzy etapy — staranne namydlenie i spłukanie, osuszenie rąk oraz dezynfekcja z użyciem środka dezynfekującego. Najwygodniejszym i najszybszym sposobem na umożliwienie dezynfekcji rąk przez wszystkie osoby wchodzące do szklarni, jest zamontowanie dozowników mydła oraz zlewów, a następnie — bramki dezynfekcyjnej. Aby mieć pewność, że wszystkie patogeny zagrażające zdrowiu uprawy zostaną wyeliminowane, warto sięgnąć po sprawdzone środki do mycia i dezynfekcji rąk: Fadex Rapid oraz Enno Rapid.
 
2. Czyszczenie i dezynfekcja obuwia

W przypadku obuwia obowiązuje taka sama zasada, jak w przypadku dłoni: najlepiej jest najpierw je wyczyścić, a potem odkazić. Do czyszczenia obuwia służą szczotki jednostki czyszczącej, z kolei do dezynfekcji — maty dezynfekcyjne, wypełnione preparatem dezynfekującym. W przypadku gości z zewnątrz warto również zastosować jednorazowe ochraniacze na buty.

3. Higiena odzieży

Nie bez znaczenia jest zachowanie odpowiedniej higieny odzieży. Osoby odwiedzające szklarnię powinny włożyć jednorazowy kombinezon oraz czepek ochronny, zaś pracownicy — ubranie zmienne, prane z wykorzystaniem środka do dezynfekcji.

Wnikanie wirusa ToBRFV we włókna tkanin

wyniki badań na Uniwersytecie Humboldtów

Naukowcy z Wydziału Medycyny Roślin na Uniwersytecie Humboldtów w Berlinie przeprowadzili badania, które wykazały, że skażone soki roślinne mogą wnikać we włókna tkanin i utrzymywać się w nich do kilku tygodni lub miesięcy. 

Dezynfekcja kół i opon

pojazdów wjeżdżających do szklarni

Kolejnym elementem, który może przyczynić się do wprowadzenia oraz rozprzestrzenienia patogenów w szklarni są koła maszyn i urządzeń. Aby temu zapobiec, należy umieścić maty dezynfekcyjne, wypełnione środkiem dezynfekującym przy każdym wejściu i wjeździe do szklarni.

Dezynfekcja kół
Powierzchnia najazdowa maty wyposażona jest w wewnętrzne i zewnętrzne paski stabilizacyjne, które zapobiegają zwijaniu się maty. Krawędzie maty są wzmocnione, co zapobiega ich zaginaniu się, a folia antypoślizgowa na spodzie chroni matę przed przesuwaniem się. Mata jest odporna na zużywanie i wykonana z wysokiej jakości materiału. Napełnianie maty dezynfektantem można wykonać ręcznie lub z użyciem automatycznej pompki.

Dezynfekcja drobnych narzędzi

noże, sekatory i skrzynki

Do przenoszenia patogenów mogą przyczynić się również drobne narzędzia, takie jak noże, sekatory czy nożyczki. Mają one bliski kontakt z sokami roślinnymi, wymagają więc regularnego mycia oraz dezynfekcji.

W tym celu należy przeprowadzać regularną dezynfekcję wg następujących zaleceń:
  • Po wykonaniu prac — należy na bieżąco zanurzać małe narzędzia w preparacie Fadex Rapid przez 30 sekund.
  • Raz w tygodniu — należy przeprowadzić dezynfekcję narzędzi poprzez zanurzenie w 4% roztworze Menno Florades na minimum 30 min.
Pamiętaj, by ograniczyć możliwość korzystania z narzędzi należących do osób odwiedzających szklarnię, takich jak telefony komórkowe czy lupki. Wprowadzając gości do szklarni upewnij się, że są one zabezpieczone i zdezynfekowane. 
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Jakub Gustaw
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Maty dezynfekcyjne w gospodarstwie
Maty dezynfekcyjne są kluczowym narzędziem w kontroli higieny i bezpieczeństwa w gospodarstwach ogrodniczych. Zapobiegają przedostawaniu się patogenów do uprawy, wspierając przy tym utrzymanie zdrowia i wysokiej jakości produkcji. Nadają się one zarówno do dezynfekcji butów, jak i kół pojazdów.
Higiena rąk w szklarni
Wystąpienie chorób roślin w uprawie może powodować dotkliwe konsekwencje oraz znaczne koszty dla gospodarstwa ogrodniczego. Właśnie dlatego w branży ogrodniczej coraz większy nacisk kładziony jest na zachowanie właściwej higieny. Szczególnie ważnym obszarem jest dezynfekcja rąk.
Czyszczenie stacji higienicznych
Stacja higieniczna zapewnia środki do czyszczenia rąk lub dezynfekcji dłoni — a w wielu przypadkach także stóp pracowników i osób odwiedzających szklarnie ogrodnicze. Ważne jest jednak, aby również czyścić same stacje higieniczne. Jaki jest najlepszy sposób na czyszczenie stacji higienicznej?

Środki higieniczne przy wejściu do szklarni

Przy wejściach do nowoczesnych obiektów szklarniowych często ustawione są bramki do dezynfekcji, które pozwalają na pozbycie się potencjalnie niebezpiecznych dla roślin patogenów z dłoni i obuwia. Choć tego rodzaju dezynfekcja jest nieodzowna, to wbrew powszechnemu przekonaniu, nie jest ona wystarczająca. W praktyce środki zapewniające higienę muszą sięgać dużo dalej niż tylko samo odkażanie rąk. Dowiedz się jak stworzyć kompleksowy plan higieny przy wejściu do szklarni.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Jakub Gustaw
Jakub Gustaw
Account Manager Ornamentals | 17 września 2024
Udostępnij artykuł
Bramka dezynfekcyjna
W poniższym artykule:

Środki do mycia i dezynfekcji

w najlepszych cenach




Jesień to czas intensywnych prac, związanych z myciem oraz dezynfekcją. Skorzystaj z promocji i kup środki dezynfekcyjne w najlepszych cenach, dokładnie wtedy, gdy ich potrzebujesz.
 

Protokół higieny na wejściu do szklani

Wejście oraz brama wjazdowa do szklarni są newralgicznymi miejscami z punktu widzenia możliwości wniesienia do środka patogenów, zagrażających zdrowiu roślin. Z tego względu należy dołożyć wszelkich starań, by procedury dezynfekcyjne przy wejściu były ściśle określone, oraz — co najważniejsze, regularnie stosowane. Aby zapewnić pełne bezpieczeństwo uprawy, protokół powinien obowiązywać wszystkie osoby, wchodzące do szklarni — zarówno pracowników, jak i gości odwiedzających obiekt. 

Najpierw mycie, potem dezynfekcja!

Mycie i dezynfekcja to dwie, różniące się od siebie czynności, które łącznie gwarantują pozbycie się bakterii i wirusów. Aby można było skutecznie zdezynfekować dłonie, muszą one najpierw zostać dokładnie umyte. Myjąc je mydłem, usuwamy znajdującą się na nich warstwę brudu i tłuszczu. Pozbywając się jej, umożliwiamy następnie dotarcie środka dezynfekującego do uporczywych bakterii znajdujących się na dłoniach. Jeśli dezynfekcja rąk nie będzie poprzedzona myciem, może okazać się nieskuteczna.  Dla zapewnienia wysokiego standardu higieny zawsze obowiązuje zasada: najpierw mycie, potem dezynfekcja!

Protokół higieny i dezynfekcji

przy wejściu do szklarni

Dezynfekcja na wejściu do szklarni obejmuje higienę osób — pracowników oraz osób odwiedzających, maszyn, urządzeń oraz drobnych narzędzi. Przygotowaliśmy wygodny protokół dezynfekcji, obejmujący środki oraz rozwiązania techniczne do utrzymania higieny wszystkich tych obszarów.

Trzy kroki do skutecznej dezynfekcji

osób wchodzących do szklarni

Aby im zapobiec zainfekowaniu roślin, należy przestrzegać zasad, które zapobiegną wprowadzeniu i rozprzestrzenianiu patogenów w uprawie. Najlepszym rozwiązaniem jest kompletna bramki do dezynfekcji, pozwalająca na: namydlenie rąk, umycie i osuszenie rąk, zdezynfekowanie ich, wyczyszczenie i odkażenie obuwia.

Stacja higieniczna
1. Mycie i dezynfekcja rąk 

Dezynfekcja rąk powinna obejmować trzy etapy — staranne namydlenie i spłukanie, osuszenie rąk oraz dezynfekcja z użyciem środka dezynfekującego. Najwygodniejszym i najszybszym sposobem na umożliwienie dezynfekcji rąk przez wszystkie osoby wchodzące do szklarni, jest zamontowanie dozowników mydła oraz zlewów, a następnie — bramki dezynfekcyjnej. Aby mieć pewność, że wszystkie patogeny zagrażające zdrowiu uprawy zostaną wyeliminowane, warto sięgnąć po sprawdzone środki do mycia i dezynfekcji rąk: Fadex Rapid oraz Enno Rapid.
 
2. Czyszczenie i dezynfekcja obuwia

W przypadku obuwia obowiązuje taka sama zasada, jak w przypadku dłoni: najlepiej jest najpierw je wyczyścić, a potem odkazić. Do czyszczenia obuwia służą szczotki jednostki czyszczącej, z kolei do dezynfekcji — maty dezynfekcyjne, wypełnione preparatem dezynfekującym. W przypadku gości z zewnątrz warto również zastosować jednorazowe ochraniacze na buty.

3. Higiena odzieży

Nie bez znaczenia jest zachowanie odpowiedniej higieny odzieży. Osoby odwiedzające szklarnię powinny włożyć jednorazowy kombinezon oraz czepek ochronny, zaś pracownicy — ubranie zmienne, prane z wykorzystaniem środka do dezynfekcji.

Wnikanie wirusa ToBRFV we włókna tkanin

wyniki badań na Uniwersytecie Humboldtów

Naukowcy z Wydziału Medycyny Roślin na Uniwersytecie Humboldtów w Berlinie przeprowadzili badania, które wykazały, że skażone soki roślinne mogą wnikać we włókna tkanin i utrzymywać się w nich do kilku tygodni lub miesięcy. 

Dezynfekcja kół i opon

pojazdów wjeżdżających do szklarni

Kolejnym elementem, który może przyczynić się do wprowadzenia oraz rozprzestrzenienia patogenów w szklarni są koła maszyn i urządzeń. Aby temu zapobiec, należy umieścić maty dezynfekcyjne, wypełnione środkiem dezynfekującym przy każdym wejściu i wjeździe do szklarni.

Dezynfekcja kół
Powierzchnia najazdowa maty wyposażona jest w wewnętrzne i zewnętrzne paski stabilizacyjne, które zapobiegają zwijaniu się maty. Krawędzie maty są wzmocnione, co zapobiega ich zaginaniu się, a folia antypoślizgowa na spodzie chroni matę przed przesuwaniem się. Mata jest odporna na zużywanie i wykonana z wysokiej jakości materiału. Napełnianie maty dezynfektantem można wykonać ręcznie lub z użyciem automatycznej pompki.

Dezynfekcja drobnych narzędzi

noże, sekatory i skrzynki

Do przenoszenia patogenów mogą przyczynić się również drobne narzędzia, takie jak noże, sekatory czy nożyczki. Mają one bliski kontakt z sokami roślinnymi, wymagają więc regularnego mycia oraz dezynfekcji.

W tym celu należy przeprowadzać regularną dezynfekcję wg następujących zaleceń:
  • Po wykonaniu prac — należy na bieżąco zanurzać małe narzędzia w preparacie Fadex Rapid przez 30 sekund.
  • Raz w tygodniu — należy przeprowadzić dezynfekcję narzędzi poprzez zanurzenie w 4% roztworze Menno Florades na minimum 30 min.
Pamiętaj, by ograniczyć możliwość korzystania z narzędzi należących do osób odwiedzających szklarnię, takich jak telefony komórkowe czy lupki. Wprowadzając gości do szklarni, upewnij się, że są one zabezpieczone i zdezynfekowane. 
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Jakub Gustaw
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Maty dezynfekcyjne w gospodarstwie
Maty dezynfekcyjne są kluczowym narzędziem w kontroli higieny i bezpieczeństwa w gospodarstwach ogrodniczych. Zapobiegają przedostawaniu się patogenów do uprawy, wspierając przy tym utrzymanie zdrowia i wysokiej jakości produkcji. Nadają się one zarówno do dezynfekcji butów, jak i kół pojazdów.
Higiena rąk w szklarni
Wystąpienie chorób roślin w uprawie może powodować dotkliwe konsekwencje oraz znaczne koszty dla gospodarstwa ogrodniczego. Właśnie dlatego w branży ogrodniczej coraz większy nacisk kładziony jest na zachowanie właściwej higieny. Szczególnie ważnym obszarem jest dezynfekcja rąk.
Czyszczenie stacji higienicznych
Stacja higieniczna zapewnia środki do czyszczenia rąk lub dezynfekcji dłoni — a w wielu przypadkach także stóp pracowników i osób odwiedzających szklarnie ogrodnicze. Ważne jest jednak, aby również czyścić same stacje higieniczne. Jaki jest najlepszy sposób na czyszczenie stacji higienicznej?