Środki higieniczne przy wejściu do szklarni
Account Manager Ornamentals | 17 września 2024
Środki do mycia i dezynfekcji
w najlepszych cenach
Protokół higieny na wejściu do szklani
Wejście oraz brama wjazdowa do szklarni są newralgicznymi miejscami z punktu widzenia możliwości wniesienia do środka patogenów, zagrażających zdrowiu roślin. Z tego względu należy dołożyć wszelkich starań, by procedury dezynfekcyjne przy wejściu były ściśle określone, oraz — co najważniejsze, regularnie stosowane. Aby zapewnić pełne bezpieczeństwo uprawy, protokół powinien obowiązywać wszystkie osoby, wchodzące do szklarni — zarówno pracowników, jak i gości odwiedzających obiekt.Najpierw mycie, potem dezynfekcja!
Mycie i dezynfekcja to dwie, różniące się od siebie czynności, które łącznie gwarantują pozbycie się bakterii i wirusów. Aby można było skutecznie zdezynfekować dłonie, muszą one najpierw zostać dokładnie umyte. Myjąc je mydłem, usuwamy znajdującą się na nich warstwę brudu i tłuszczu. Pozbywając się jej, umożliwiamy następnie dotarcie środka dezynfekującego do uporczywych bakterii znajdujących się na dłoniach. Jeśli dezynfekcja rąk nie będzie poprzedzona myciem, może okazać się nieskuteczna. Dla zapewnienia wysokiego standardu higieny zawsze obowiązuje zasada: najpierw mycie, potem dezynfekcja!Protokół higieny i dezynfekcji
przy wejściu do szklarni
Trzy kroki do skutecznej dezynfekcji
osób wchodzących do szklarni
Aby im zapobiec zainfekowaniu roślin, należy przestrzegać zasad, które zapobiegną wprowadzeniu i rozprzestrzenianiu patogenów w uprawie. Najlepszym rozwiązaniem jest kompletna bramki do dezynfekcji, pozwalająca na: namydlenie rąk, umycie i osuszenie rąk, zdezynfekowanie ich, wyczyszczenie i odkażenie obuwia.
Dezynfekcja rąk powinna obejmować trzy etapy — staranne namydlenie i spłukanie, osuszenie rąk oraz dezynfekcja z użyciem środka dezynfekującego. Najwygodniejszym i najszybszym sposobem na umożliwienie dezynfekcji rąk przez wszystkie osoby wchodzące do szklarni, jest zamontowanie dozowników mydła oraz zlewów, a następnie — bramki dezynfekcyjnej. Aby mieć pewność, że wszystkie patogeny zagrażające zdrowiu uprawy zostaną wyeliminowane, warto sięgnąć po sprawdzone środki do mycia i dezynfekcji rąk: Fadex Rapid oraz Enno Rapid.
2. Czyszczenie i dezynfekcja obuwia
W przypadku obuwia obowiązuje taka sama zasada, jak w przypadku dłoni: najlepiej jest najpierw je wyczyścić, a potem odkazić. Do czyszczenia obuwia służą szczotki jednostki czyszczącej, z kolei do dezynfekcji — maty dezynfekcyjne, wypełnione preparatem dezynfekującym. W przypadku gości z zewnątrz warto również zastosować jednorazowe ochraniacze na buty.
3. Higiena odzieży
Nie bez znaczenia jest zachowanie odpowiedniej higieny odzieży. Osoby odwiedzające szklarnię powinny włożyć jednorazowy kombinezon oraz czepek ochronny, zaś pracownicy — ubranie zmienne, prane z wykorzystaniem środka do dezynfekcji.
Wnikanie wirusa ToBRFV we włókna tkanin
wyniki badań na Uniwersytecie Humboldtów
Dezynfekcja kół i opon
pojazdów wjeżdżających do szklarni
Kolejnym elementem, który może przyczynić się do wprowadzenia oraz rozprzestrzenienia patogenów w szklarni są koła maszyn i urządzeń. Aby temu zapobiec, należy umieścić maty dezynfekcyjne, wypełnione środkiem dezynfekującym przy każdym wejściu i wjeździe do szklarni.
Dezynfekcja drobnych narzędzi
noże, sekatory i skrzynki
Do przenoszenia patogenów mogą przyczynić się również drobne narzędzia, takie jak noże, sekatory czy nożyczki. Mają one bliski kontakt z sokami roślinnymi, wymagają więc regularnego mycia oraz dezynfekcji.
- Po wykonaniu prac — należy na bieżąco zanurzać małe narzędzia w preparacie Fadex Rapid przez 30 sekund.
- Raz w tygodniu — należy przeprowadzić dezynfekcję narzędzi poprzez zanurzenie w 4% roztworze Menno Florades na minimum 30 min.
Maty dezynfekcyjne są kluczowym narzędziem w kontroli higieny i bezpieczeństwa w gospodarstwach ogrodniczych. Zapobiegają przedostawaniu się patogenów do uprawy, wspierając przy tym utrzymanie zdrowia i wysokiej jakości produkcji. Nadają się one zarówno do dezynfekcji butów, jak i kół pojazdów.
Wystąpienie chorób roślin w uprawie może powodować dotkliwe konsekwencje oraz znaczne koszty dla gospodarstwa ogrodniczego. Właśnie dlatego w branży ogrodniczej coraz większy nacisk kładziony jest na zachowanie właściwej higieny. Szczególnie ważnym obszarem jest dezynfekcja rąk.
Stacja higieniczna zapewnia środki do czyszczenia rąk lub dezynfekcji dłoni — a w wielu przypadkach także stóp pracowników i osób odwiedzających szklarnie ogrodnicze. Ważne jest jednak, aby również czyścić same stacje higieniczne. Jaki jest najlepszy sposób na czyszczenie stacji higienicznej?
Środki higieniczne przy wejściu do szklarni
Account Manager Ornamentals | 17 września 2024
Środki do mycia i dezynfekcji
w najlepszych cenach
Protokół higieny na wejściu do szklani
Wejście oraz brama wjazdowa do szklarni są newralgicznymi miejscami z punktu widzenia możliwości wniesienia do środka patogenów, zagrażających zdrowiu roślin. Z tego względu należy dołożyć wszelkich starań, by procedury dezynfekcyjne przy wejściu były ściśle określone, oraz — co najważniejsze, regularnie stosowane. Aby zapewnić pełne bezpieczeństwo uprawy, protokół powinien obowiązywać wszystkie osoby, wchodzące do szklarni — zarówno pracowników, jak i gości odwiedzających obiekt.Najpierw mycie, potem dezynfekcja!
Mycie i dezynfekcja to dwie, różniące się od siebie czynności, które łącznie gwarantują pozbycie się bakterii i wirusów. Aby można było skutecznie zdezynfekować dłonie, muszą one najpierw zostać dokładnie umyte. Myjąc je mydłem, usuwamy znajdującą się na nich warstwę brudu i tłuszczu. Pozbywając się jej, umożliwiamy następnie dotarcie środka dezynfekującego do uporczywych bakterii znajdujących się na dłoniach. Jeśli dezynfekcja rąk nie będzie poprzedzona myciem, może okazać się nieskuteczna. Dla zapewnienia wysokiego standardu higieny zawsze obowiązuje zasada: najpierw mycie, potem dezynfekcja!Protokół higieny i dezynfekcji
przy wejściu do szklarni
Trzy kroki do skutecznej dezynfekcji
osób wchodzących do szklarni
Aby im zapobiec zainfekowaniu roślin, należy przestrzegać zasad, które zapobiegną wprowadzeniu i rozprzestrzenianiu patogenów w uprawie. Najlepszym rozwiązaniem jest kompletna bramki do dezynfekcji, pozwalająca na: namydlenie rąk, umycie i osuszenie rąk, zdezynfekowanie ich, wyczyszczenie i odkażenie obuwia.
Dezynfekcja rąk powinna obejmować trzy etapy — staranne namydlenie i spłukanie, osuszenie rąk oraz dezynfekcja z użyciem środka dezynfekującego. Najwygodniejszym i najszybszym sposobem na umożliwienie dezynfekcji rąk przez wszystkie osoby wchodzące do szklarni, jest zamontowanie dozowników mydła oraz zlewów, a następnie — bramki dezynfekcyjnej. Aby mieć pewność, że wszystkie patogeny zagrażające zdrowiu uprawy zostaną wyeliminowane, warto sięgnąć po sprawdzone środki do mycia i dezynfekcji rąk: Fadex Rapid oraz Enno Rapid.
2. Czyszczenie i dezynfekcja obuwia
W przypadku obuwia obowiązuje taka sama zasada, jak w przypadku dłoni: najlepiej jest najpierw je wyczyścić, a potem odkazić. Do czyszczenia obuwia służą szczotki jednostki czyszczącej, z kolei do dezynfekcji — maty dezynfekcyjne, wypełnione preparatem dezynfekującym. W przypadku gości z zewnątrz warto również zastosować jednorazowe ochraniacze na buty.
3. Higiena odzieży
Nie bez znaczenia jest zachowanie odpowiedniej higieny odzieży. Osoby odwiedzające szklarnię powinny włożyć jednorazowy kombinezon oraz czepek ochronny, zaś pracownicy — ubranie zmienne, prane z wykorzystaniem środka do dezynfekcji.
Wnikanie wirusa ToBRFV we włókna tkanin
wyniki badań na Uniwersytecie Humboldtów
Dezynfekcja kół i opon
pojazdów wjeżdżających do szklarni
Kolejnym elementem, który może przyczynić się do wprowadzenia oraz rozprzestrzenienia patogenów w szklarni są koła maszyn i urządzeń. Aby temu zapobiec, należy umieścić maty dezynfekcyjne, wypełnione środkiem dezynfekującym przy każdym wejściu i wjeździe do szklarni.
Dezynfekcja drobnych narzędzi
noże, sekatory i skrzynki
Do przenoszenia patogenów mogą przyczynić się również drobne narzędzia, takie jak noże, sekatory czy nożyczki. Mają one bliski kontakt z sokami roślinnymi, wymagają więc regularnego mycia oraz dezynfekcji.
- Po wykonaniu prac — należy na bieżąco zanurzać małe narzędzia w preparacie Fadex Rapid przez 30 sekund.
- Raz w tygodniu — należy przeprowadzić dezynfekcję narzędzi poprzez zanurzenie w 4% roztworze Menno Florades na minimum 30 min.
Maty dezynfekcyjne są kluczowym narzędziem w kontroli higieny i bezpieczeństwa w gospodarstwach ogrodniczych. Zapobiegają przedostawaniu się patogenów do uprawy, wspierając przy tym utrzymanie zdrowia i wysokiej jakości produkcji. Nadają się one zarówno do dezynfekcji butów, jak i kół pojazdów.
Wystąpienie chorób roślin w uprawie może powodować dotkliwe konsekwencje oraz znaczne koszty dla gospodarstwa ogrodniczego. Właśnie dlatego w branży ogrodniczej coraz większy nacisk kładziony jest na zachowanie właściwej higieny. Szczególnie ważnym obszarem jest dezynfekcja rąk.
Stacja higieniczna zapewnia środki do czyszczenia rąk lub dezynfekcji dłoni — a w wielu przypadkach także stóp pracowników i osób odwiedzających szklarnie ogrodnicze. Ważne jest jednak, aby również czyścić same stacje higieniczne. Jaki jest najlepszy sposób na czyszczenie stacji higienicznej?