Zaopatrzenie profesjonalnego ogrodnictwa Ponad 10 000 produktów do upraw szklarniowych Program lojalnościowy
Koszyk  
0
progress indicator
Dodawanie produktu...
Wpisz tutaj nazwę produktu, którego szukasz

Środki higieniczne przy wejściu do szklarni

Środki higieniczne w szklarni

Ostatnia aktualizacja: 06-07-2021


Przy wejściach do nowoczesnych obiektów szklarniowych często ustawione są bramki do dezynfekcji, które pozwalają na pozbycie się potencjalnie niebezpiecznych dla roślin patogenów z dłoni i obuwia. Choć tego rodzaju dezynfekcja jest nieodzowna to wbrew powszechnemu przekonaniu, nie jest ona wystarczająca. W praktyce środki zapewniające higienę muszą sięgać dużo dalej niż tylko samo odkażanie rąk. W tym artykule nasi specjaliści objaśniają właściwe i kompletne środki higieniczne, jakie należy stosować przy wejściu do szklarni.

Najpierw mycie, potem dezynfekcja!

Mycie i dezynfekcja to dwie, różniące się od siebie czynności, które łącznie gwarantują pozbycie się bakterii i wirusów. Aby można było skutecznie zdezynfekować dłonie, muszą one najpierw zostać dokładnie umyte. Myjąc je mydłem, usuwamy znajdującą się na nich warstwę brudu i tłuszczu. Pozbywając się jej, umożliwiamy następnie dotarcie środka dezynfekującego do uporczywych bakterii znajdujących się na dłoniach. Jeśli dezynfekcja rąk nie będzie poprzedzona myciem, może okazać się nieskuteczna.  Dla zapewnienia wysokiego standardu higieny zawsze obowiązuje zasada: najpierw mycie, potem dezynfekcja!
  • Pięć kroków do skutecznej dezynfekcji:

    Bakterie oraz inne patogeny roślinne trafiające na rośliny mogą spowodować poważne problemy. Aby im zapobiec, należy stworzyć warunki higieniczne, dzięki którym pracownicy oraz inne osoby odwiedzające zakład nie będą mogły rozprzestrzeniać tych mikroorganizmów wśród roślin. Celem zapewnienia optymalnej higieny najlepiej jest korzystać z kompletnej bramki do dezynfekcji, w której będą wykonywane kolejne kroki: namydlenie rąk, umycie i osuszenie rąk, zdezynfekowanie ich, wyczyszczenie i odkażenie obuwia.

    Uwaga: tych pięć kroków zapewnia najbardziej optymalny poziom higieny, lecz w zależności od celów higienicznych, niektóre z nich mogą zostać pominięte.


  • Bramki do dezynfekcji

 Namydlenie rąk - pierwszym krokiem jest namydlenie rąk. W tym celu można użyć osobnych dozowników z mydłem ustawionych przy umywalkach, lecz także specjalnej jednostki namydlającej ręce. Jej zaletą jest fakt, iż zmusza ona użytkowników do namydlenia dłoni, gdyż jest wyposażona w bramkę obrotową, która otwiera się dopiero po wykonaniu tej czynności: tego kroku nie da się zatem ominąć. W ten sposób zmniejszamy ryzyko przedostania się bakterii do roślin.
 Mycie i suszenie rąk - po namydleniu dłonie muszą zostać umyte w umywalce. Mycie usuwa z nich tłuszcz i brud. Aby zrobić to jak najlepiej, należy postępować zgodnie z protokołem. Ewentualnie można powiesić go przy umywalkach. Następnie należy dokładnie osuszyć dłonie. Najszybszą metodą jest użycie automatycznej suszarki do rąk.
 Dezynfekcja rąk - po usunięciu z dłoni warstwy tłuszczu i brudu można dokonać dezynfekcji dłoni. Tutaj także można użyć pojedynczych dozowników lub specjalnego urządzenia. Zaletą bramki do dezynfekcji jest fakt, że dłonie dezynfekowane są przy pomocy dyszy spryskujących ręce automatycznie środkiem dezynfekującym od góry i od dołu.
 Czyszczenie obuwia - w przypadku obuwia obowiązuje taka sama zasada, jak w przypadku dłoni: najlepiej jest najpierw je wyczyścić, a potem odkazić. Podeszwy czyści się, przechodząc przez szczotki jednostki czyszczącej.
 Dezynfekcja obuwia - aby z obuwia także usunąć bakterie, można odkazić je po wyczyszczeniu. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku osób wchodzących do środka w butach noszonych także na zewnątrz: mogą one wnieść bakterie spoza zakładu i przenieść je na rośliny.


Korzystanie z bramek dezynfekcyjnych


wskazówka: włącz polskie napisy



Protokół higieny dla odwiedzających

Opracowanie protokołu higieny dla osób odwiedzających pozwala na zachowanie wysokiego standardu higieny w praktyce. Pozwala ono na jeszcze bardziej skuteczną ochronę uprawy przed chorobami wywoływanymi przez bakterie, grzyby i wirusy. Protokół higieny stanowi część ogólnego planu higieny w przedsiębiorstwie. Nakładając na osoby odwiedzające zakład obowiązek przestrzegania określonych zasad higieny, ograniczamy ryzyko rozprzestrzeniania się patogenów. Stworzyliśmy wygodną listę zasad stanowiących podstawę dla protokołu higieny dla osób odwiedzających, która jest zgodna z oficjalnymi zasadami dla przedsiębiorstw posiadających certyfikat GSPP.

 Rejestracja osób odwiedzających gospodarstwo
 Informowanie o obowiązującym protokole higieny
 Obowiązkowa dezynfekcja dłoni i obuwia
✔ Udostępnienie osobom odwiedzającym ubrania ochronnego, czepka, rękawiczek i ochraniaczy na buty 
 Ograniczenie możliwości korzystania z własnych narzędzi przez osoby odwiedzające
 Ustalenie ścieżek, którymi mogą poruszać się odwiedzający
 Ograniczenie kontaktu odwiedzających z roślinami - w niektórych przypadkach zaleca się użycie środka dezynfekującego po każdym dotknięciu rośliny


Masz pytanie dotyczące higieny i dezynfekcji?

Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące higieny i dezynfekcji, napisz do nas. Doświadczony zespół naszych techników udzieli odpowiedzi na Twoje pytania i pomoże w optymalnym doborze odpowiednich urządzeń oraz środków do dezynfekcji.

Do not delete this link