Pierwszym krokiem jest namydlenie rąk. W tym celu można użyć osobnych dozowników z mydłem ustawionych przy umywalkach, lecz także specjalnej jednostki namydlającej ręce. Jej zaletą jest fakt, iż zmusza ona użytkowników do namydlenia dłoni, gdyż jest wyposażona w bramkę obrotową, która otwiera się dopiero po wykonaniu tej czynności: tego kroku nie da się zatem ominąć. W ten sposób zmniejszamy ryzyko przedostania się bakterii do roślin.
Po namydleniu dłonie muszą zostać umyte w umywalce. Mycie usuwa z nich tłuszcz i brud. Aby zrobić to jak najlepiej, należy postępować zgodnie z protokołem. Ewentualnie można powiesić go przy umywalkach. Następnie należy dokładnie osuszyć dłonie. Najszybszą metodą jest użycie automatycznej suszarki do rąk.
Po usunięciu z dłoni warstwy tłuszczu i brudu można dokonać dezynfekcji dłoni. Tutaj także można użyć pojedynczych dozowników lub specjalnego urządzenia. Zaletą bramki do dezynfekcji jest fakt, że dłonie dezynfekowane są przy pomocy dyszy spryskujących ręce automatycznie środkiem dezynfekującym od góry i od dołu.
W przypadku obuwia obowiązuje taka sama zasada, jak w przypadku dłoni: najlepiej jest najpierw je wyczyścić, a potem odkazić. Podeszwy czyści się, przechodząc przez szczotki jednostki czyszczącej.
Aby z obuwia także usunąć bakterie, można odkazić je po wyczyszczeniu. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku osób wchodzących do środka w butach noszonych także na zewnątrz: mogą one wnieść bakterie spoza zakładu i przenieść je na rośliny.