Środki higieniczne przy wejściu do szklarni

Przy wejściach do nowoczesnych obiektów szklarniowych często ustawione są bramki do dezynfekcji, które pozwalają na pozbycie się potencjalnie niebezpiecznych dla roślin patogenów z dłoni i obuwia. Choć tego rodzaju dezynfekcja jest nieodzowna to wbrew powszechnemu przekonaniu, nie jest ona wystarczająca. W praktyce środki zapewniające higienę muszą sięgać dużo dalej niż tylko samo odkażanie rąk. W tym artykule nasi specjaliści objaśniają właściwe i kompletne środki higieniczne, jakie należy stosować przy wejściu do szklarni.

Bramka dezynfekcyjna
Jakub Gustaw
Account Manager Ornamentals | 6 lipca 2021
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Najpierw mycie, potem dezynfekcja!

Mycie i dezynfekcja to dwie, różniące się od siebie czynności, które łącznie gwarantują pozbycie się bakterii i wirusów. Aby można było skutecznie zdezynfekować dłonie, muszą one najpierw zostać dokładnie umyte. Myjąc je mydłem, usuwamy znajdującą się na nich warstwę brudu i tłuszczu. Pozbywając się jej, umożliwiamy następnie dotarcie środka dezynfekującego do uporczywych bakterii znajdujących się na dłoniach. Jeśli dezynfekcja rąk nie będzie poprzedzona myciem, może okazać się nieskuteczna.  Dla zapewnienia wysokiego standardu higieny zawsze obowiązuje zasada: najpierw mycie, potem dezynfekcja!

Pięć kroków do skutecznej dezynfekcji

Bakterie oraz inne patogeny roślinne trafiające na rośliny mogą spowodować poważne problemy. Aby im zapobiec, należy stworzyć warunki higieniczne, dzięki którym pracownicy oraz inne osoby odwiedzające zakład nie będą mogły rozprzestrzeniać tych mikroorganizmów wśród roślin. Celem zapewnienia optymalnej higieny najlepiej jest korzystać z kompletnej bramki do dezynfekcji, w której będą wykonywane kolejne kroki: namydlenie rąk, umycie i osuszenie rąk, zdezynfekowanie ich, wyczyszczenie i odkażenie obuwia.
Stacja higieniczna
Uwaga: tych pięć kroków zapewnia optymalny poziom higieny, lecz w zależności od celów higienicznych, niektóre z nich mogą zostać pominięte.
  1. Namydlenie rąk — pierwszym krokiem jest namydlenie rąk. W tym celu można użyć osobnych dozowników z mydłem ustawionych przy umywalkach, lecz także specjalnej jednostki namydlającej ręce. Jej zaletą jest fakt, iż zmusza ona użytkowników do namydlenia dłoni, gdyż jest wyposażona w bramkę obrotową, która otwiera się dopiero po wykonaniu tej czynności: tego kroku nie da się zatem ominąć. W ten sposób zmniejszamy ryzyko przedostania się bakterii do roślin.
  2. Mycie i suszenie rąk — po namydleniu dłonie muszą zostać umyte w umywalce. Mycie usuwa z nich tłuszcz i brud. Aby zrobić to jak najlepiej, należy postępować zgodnie z protokołem. Ewentualnie można powiesić go przy umywalkach. Następnie należy dokładnie osuszyć dłonie. Najszybszą metodą jest użycie automatycznej suszarki do rąk.
  3. Dezynfekcja rąk — po usunięciu z dłoni warstwy tłuszczu i brudu można dokonać dezynfekcji dłoni. Tutaj także można użyć pojedynczych dozowników lub specjalnego urządzenia. Zaletą bramki do dezynfekcji jest fakt, że dłonie dezynfekowane są przy pomocy dyszy spryskujących ręce automatycznie środkiem dezynfekującym od góry i od dołu.
  4. Czyszczenie obuwia — w przypadku obuwia obowiązuje taka sama zasada, jak w przypadku dłoni: najlepiej jest najpierw je wyczyścić, a potem odkazić. Podeszwy czyści się, przechodząc przez szczotki jednostki czyszczącej.
  5. Dezynfekcja obuwia — aby z obuwia także usunąć bakterie, można odkazić je po wyczyszczeniu. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku osób wchodzących do środka w butach noszonych także na zewnątrz: mogą one wnieść bakterie spoza zakładu i przenieść je na rośliny.

Korzystanie z bramek dezynfekcyjnych

Wskazówka: włącz polskie napisy

Protokół higieny dla odwiedzających

Opracowanie protokołu higieny dla osób odwiedzających pozwala na zachowanie wysokiego standardu higieny w praktyce. Pozwala ono na jeszcze bardziej skuteczną ochronę uprawy przed chorobami wywoływanymi przez bakterie, grzyby i wirusy. Protokół higieny stanowi część ogólnego planu higieny w przedsiębiorstwie. Nakładając na osoby odwiedzające zakład obowiązek przestrzegania określonych zasad higieny, ograniczamy ryzyko rozprzestrzeniania się patogenów. Stworzyliśmy wygodną listę zasad stanowiących podstawę dla protokołu higieny dla osób odwiedzających, która jest zgodna z oficjalnymi zasadami dla przedsiębiorstw posiadających certyfikat GSPP.
  • Rejestracja osób odwiedzających gospodarstwo.
  • Informowanie o obowiązującym protokole higieny.
  • Obowiązkowa dezynfekcja dłoni i obuwia.
  • Udostępnienie osobom odwiedzającym ubrania ochronnego, czepka, rękawiczek i ochraniaczy na buty. 
  • Ograniczenie możliwości korzystania z własnych narzędzi przez osoby odwiedzające.
  • Ustalenie ścieżek, którymi mogą poruszać się odwiedzający.
  • Ograniczenie kontaktu odwiedzających z roślinami — w niektórych przypadkach zaleca się użycie środka dezynfekującego po każdym dotknięciu rośliny.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 

Środki higieniczne przy wejściu do szklarni

Przy wejściach do nowoczesnych obiektów szklarniowych często ustawione są bramki do dezynfekcji, które pozwalają na pozbycie się potencjalnie niebezpiecznych dla roślin patogenów z dłoni i obuwia. Choć tego rodzaju dezynfekcja jest nieodzowna to wbrew powszechnemu przekonaniu, nie jest ona wystarczająca. W praktyce środki zapewniające higienę muszą sięgać dużo dalej niż tylko samo odkażanie rąk. W tym artykule nasi specjaliści objaśniają właściwe i kompletne środki higieniczne, jakie należy stosować przy wejściu do szklarni.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Jakub Gustaw
Jakub Gustaw
Account Manager Ornamentals | 6 lipca 2021
Udostępnij artykuł
Bramka dezynfekcyjna
W poniższym artykule:

Najpierw mycie, potem dezynfekcja!

Mycie i dezynfekcja to dwie, różniące się od siebie czynności, które łącznie gwarantują pozbycie się bakterii i wirusów. Aby można było skutecznie zdezynfekować dłonie, muszą one najpierw zostać dokładnie umyte. Myjąc je mydłem, usuwamy znajdującą się na nich warstwę brudu i tłuszczu. Pozbywając się jej, umożliwiamy następnie dotarcie środka dezynfekującego do uporczywych bakterii znajdujących się na dłoniach. Jeśli dezynfekcja rąk nie będzie poprzedzona myciem, może okazać się nieskuteczna.  Dla zapewnienia wysokiego standardu higieny zawsze obowiązuje zasada: najpierw mycie, potem dezynfekcja!

Pięć kroków do skutecznej dezynfekcji

Bakterie oraz inne patogeny roślinne trafiające na rośliny mogą spowodować poważne problemy. Aby im zapobiec, należy stworzyć warunki higieniczne, dzięki którym pracownicy oraz inne osoby odwiedzające zakład nie będą mogły rozprzestrzeniać tych mikroorganizmów wśród roślin. Celem zapewnienia optymalnej higieny najlepiej jest korzystać z kompletnej bramki do dezynfekcji, w której będą wykonywane kolejne kroki: namydlenie rąk, umycie i osuszenie rąk, zdezynfekowanie ich, wyczyszczenie i odkażenie obuwia.
Stacja higieniczna
Uwaga: tych pięć kroków zapewnia optymalny poziom higieny, lecz w zależności od celów higienicznych, niektóre z nich mogą zostać pominięte.
  1. Namydlenie rąk — pierwszym krokiem jest namydlenie rąk. W tym celu można użyć osobnych dozowników z mydłem ustawionych przy umywalkach, lecz także specjalnej jednostki namydlającej ręce. Jej zaletą jest fakt, iż zmusza ona użytkowników do namydlenia dłoni, gdyż jest wyposażona w bramkę obrotową, która otwiera się dopiero po wykonaniu tej czynności: tego kroku nie da się zatem ominąć. W ten sposób zmniejszamy ryzyko przedostania się bakterii do roślin.
  2. Mycie i suszenie rąk — po namydleniu dłonie muszą zostać umyte w umywalce. Mycie usuwa z nich tłuszcz i brud. Aby zrobić to jak najlepiej, należy postępować zgodnie z protokołem. Ewentualnie można powiesić go przy umywalkach. Następnie należy dokładnie osuszyć dłonie. Najszybszą metodą jest użycie automatycznej suszarki do rąk.
  3. Dezynfekcja rąk — po usunięciu z dłoni warstwy tłuszczu i brudu można dokonać dezynfekcji dłoni. Tutaj także można użyć pojedynczych dozowników lub specjalnego urządzenia. Zaletą bramki do dezynfekcji jest fakt, że dłonie dezynfekowane są przy pomocy dyszy spryskujących ręce automatycznie środkiem dezynfekującym od góry i od dołu.
  4. Czyszczenie obuwia — w przypadku obuwia obowiązuje taka sama zasada, jak w przypadku dłoni: najlepiej jest najpierw je wyczyścić, a potem odkazić. Podeszwy czyści się, przechodząc przez szczotki jednostki czyszczącej.
  5. Dezynfekcja obuwia — aby z obuwia także usunąć bakterie, można odkazić je po wyczyszczeniu. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku osób wchodzących do środka w butach noszonych także na zewnątrz: mogą one wnieść bakterie spoza zakładu i przenieść je na rośliny.

Korzystanie z bramek dezynfekcyjnych

Wskazówka: włącz polskie napisy

Protokół higieny dla odwiedzających

Opracowanie protokołu higieny dla osób odwiedzających pozwala na zachowanie wysokiego standardu higieny w praktyce. Pozwala ono na jeszcze bardziej skuteczną ochronę uprawy przed chorobami wywoływanymi przez bakterie, grzyby i wirusy. Protokół higieny stanowi część ogólnego planu higieny w przedsiębiorstwie. Nakładając na osoby odwiedzające zakład obowiązek przestrzegania określonych zasad higieny, ograniczamy ryzyko rozprzestrzeniania się patogenów. Stworzyliśmy wygodną listę zasad stanowiących podstawę dla protokołu higieny dla osób odwiedzających, która jest zgodna z oficjalnymi zasadami dla przedsiębiorstw posiadających certyfikat GSPP.
  • Rejestracja osób odwiedzających gospodarstwo.
  • Informowanie o obowiązującym protokole higieny.
  • Obowiązkowa dezynfekcja dłoni i obuwia.
  • Udostępnienie osobom odwiedzającym ubrania ochronnego, czepka, rękawiczek i ochraniaczy na buty. 
  • Ograniczenie możliwości korzystania z własnych narzędzi przez osoby odwiedzające.
  • Ustalenie ścieżek, którymi mogą poruszać się odwiedzający.
  • Ograniczenie kontaktu odwiedzających z roślinami — w niektórych przypadkach zaleca się użycie środka dezynfekującego po każdym dotknięciu rośliny.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Jakub Gustaw
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Higiena w szklarni — chroń uprawę przed patogenami
Choroby i patogeny roślinne przenoszą się różnymi sposobami, np. przez ludzi, powietrze, wodę materiał roślinny, owady i narzędzia. Właśnie dlatego temat właściwej higieny prowadzenia uprawy z roku na rok zyskuje na popularności. Dowiedz się jak skutecznie zaplanować ochronę uprawy przed bakteriami i wirusami.
Higiena rąk w szklarni
Wystąpienie chorób roślin w uprawie może powodować dotkliwe konsekwencje oraz znaczne koszty dla gospodarstwa ogrodniczego. Właśnie dlatego w branży ogrodniczej coraz większy nacisk kładziony jest na zachowanie właściwej higieny. Szczególnie ważnym obszarem jest dezynfekcja rąk.
Czyszczenie stacji higienicznych
Stacja higieniczna zapewnia środki do czyszczenia rąk lub dezynfekcji dłoni — a w wielu przypadkach także stóp pracowników i osób odwiedzających szklarnie ogrodnicze. Ważne jest jednak, aby również czyścić same stacje higieniczne. Jaki jest najlepszy sposób na czyszczenie stacji higienicznej?