Higiena rąk w szklarni
Wystąpienie chorób roślin w uprawie może powodować dotkliwe konsekwencje oraz znaczne koszty dla gospodarstwa ogrodniczego. Właśnie dlatego w branży ogrodniczej coraz większy nacisk kładziony jest na zachowanie właściwej higieny. Szczególnie ważnym obszarem jest dezynfekcja rąk przez wszystkie osoby, wchodzące na teren uprawy. Pomaga to zmniejszyć ryzyko wniknięcia chorób i szkodników oraz przenoszenia ich przez ludzi z rośliny na roślinę lub z obiektu na obiekt.
Pracownicy i goście
Higiena osobista, szczególnie dezynfekcja rąk, zasługuje na szczególną uwagę. Choroby łatwo rozprzestrzeniają się przez dotyk podczas wykonywania różnych prac ręcznych. Dezynfekcja rąk skierowana jest do dwóch grup ludzi: pracowników na swoich stanowiskach pracy i gości – szczególnie tych, którzy poruszają się od jednej szklarni do drugiej i w ten sposób mogą roznosić choroby.