Higiena rąk w szklarni

Wystąpienie chorób roślin w uprawie może powodować dotkliwe konsekwencje oraz znaczne koszty dla gospodarstwa ogrodniczego. Właśnie dlatego w branży ogrodniczej coraz większy nacisk kładziony jest na zachowanie właściwej higieny. Szczególnie ważnym obszarem jest dezynfekcja rąk przez wszystkie osoby, wchodzące na teren uprawy. Pomaga to zmniejszyć ryzyko wniknięcia chorób i szkodników oraz przenoszenia ich przez ludzi z rośliny na roślinę lub z obiektu na obiekt.

higiena rąk w szklarni
Jakub Gustaw
Account Manager Ornamentals |
14 lipca 2021
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Pracownicy i goście

Higiena osobista, szczególnie dezynfekcja rąk, zasługuje na szczególną uwagę. Choroby łatwo rozprzestrzeniają się przez dotyk podczas wykonywania różnych prac ręcznych. Dezynfekcja rąk skierowana jest do dwóch grup ludzi: pracowników na swoich stanowiskach pracy i gości – szczególnie tych, którzy poruszają się od jednej szklarni do drugiej i w ten sposób mogą roznosić choroby.

Różne sposoby dezynfekcji rąk

Dezynfekcję rąk można przeprowadzać na różne sposoby. Po pierwsze, można stosować produkty do dezynfekcji rąk na mokro (Menno H), nadające się do mycia rąk w umywalkach. Dodatkowo istnieją produkty do dezynfekcji rąk na sucho (Enno Rapid), niewymagające użycia wody, które łatwo stosować przy pracy na zagonach. Wreszcie, dezynfekcję rąk można połączyć z wejściem do szklarni albo ze stacją higieniczną, gdzie myte i dezynfekowane są ręce i stopy.

Choroby i szkodniki mogą być przenoszone na rękach, powodując następnie (duże) szkody w uprawach. Aby temu zapobiec, ważne jest przestrzeganie prawidłowej higieny w przedsiębiorstwach ogrodniczych. Ważnym jej aspektem jest dezynfekowanie rąk. Obejmuje ono m.in. mycie rąk. W tym artykule nasz specjalista wyjaśnia, na czym polega protokół mycia rąk.

Protokół mycia rąk

Myślisz: Protokół mycia rąk? - mycie rąk nie jest przecież takie trudne! - masz rację: mycie rąk faktycznie nie jest trudne, lecz trzeba robić to w prawidłowy sposób, aby naprawdę usunąć z nich wszystkie bakterie i inne szkodliwe mikroorganizmy. Dlatego też istnieje protokół mycia rąk obejmujący poszczególne kroki. 

Mycie rąk krok po kroku

Higieniczne mycie rąk musi odbywać się w określonej kolejności. Samo zmoczenie rąk, namydlenie ich i spłukanie nie przynosi bowiem oczekiwanych rezultatów. Poniżej przedstawiono poszczególne czynności we właściwej kolejności. Protokół mycia rąk można ewentualnie wydrukować i zawiesić przy umywalkach, aby pracownicy i inne osoby odwiedzające zwracały na niego uwagę. 
mycie rąk w szklarni
1. Zdjęcie biżuterii
mycie rąk w szklarni
2. Podwinięcie rękawów
mycie rąk w szklarni
3. Podwinięcie rękawów
mycie rąk w szklarni
4. Wzięcie mydła
mycie rąk w szklarni
5. Namydlenie wnętrz dłoni
mycie rąk w szklarni
6. Namydlenie grzbietów dłoni
mycie rąk w szklarni
7. Namydlenie nadgarstków
mycie rąk w szklarni
8. Namydlenie kciuków
mycie rąk w szklarni
9. Namydlenie miejsc pomiędzy palcami
mycie rąk w szklarni
10. Namydlenie skórek wokół paznokci
mycie rąk w szklarni
11. Spłukanie
mycie rąk w szklarni
12. Wysuszenie
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy

Higiena rąk w szklarni

Wystąpienie chorób roślin w uprawie może powodować dotkliwe konsekwencje oraz znaczne koszty dla gospodarstwa ogrodniczego. Właśnie dlatego w branży ogrodniczej coraz większy nacisk kładziony jest na zachowanie właściwej higieny. Szczególnie ważnym obszarem jest dezynfekcja rąk przez wszystkie osoby, wchodzące na teren uprawy. Pomaga to zmniejszyć ryzyko wniknięcia chorób i szkodników oraz przenoszenia ich przez ludzi z rośliny na roślinę lub z obiektu na obiekt.
Szukaj w Banku wiedzy
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Jakub Gustaw
Jakub Gustaw
Account Manager Ornamentals | 14 lipca 2021
Udostępnij artykuł
higiena rąk w szklarni
W poniższym artykule:

Pracownicy i goście

Higiena osobista, szczególnie dezynfekcja rąk, zasługuje na szczególną uwagę. Choroby łatwo rozprzestrzeniają się przez dotyk podczas wykonywania różnych prac ręcznych. Dezynfekcja rąk skierowana jest do dwóch grup ludzi: pracowników na swoich stanowiskach pracy i gości – szczególnie tych, którzy poruszają się od jednej szklarni do drugiej i w ten sposób mogą roznosić choroby.

Różne sposoby dezynfekcji rąk

Dezynfekcję rąk można przeprowadzać na różne sposoby. Po pierwsze, można stosować produkty do dezynfekcji rąk na mokro (Menno H), nadające się do mycia rąk w umywalkach. Dodatkowo istnieją produkty do dezynfekcji rąk na sucho (Enno Rapid), niewymagające użycia wody, które łatwo stosować przy pracy na zagonach. Wreszcie, dezynfekcję rąk można połączyć z wejściem do szklarni albo ze stacją higieniczną, gdzie myte i dezynfekowane są ręce i stopy.

Choroby i szkodniki mogą być przenoszone na rękach, powodując następnie (duże) szkody w uprawach. Aby temu zapobiec, ważne jest przestrzeganie prawidłowej higieny w przedsiębiorstwach ogrodniczych. Ważnym jej aspektem jest dezynfekowanie rąk. Obejmuje ono m.in. mycie rąk. W tym artykule nasz specjalista wyjaśnia, na czym polega protokół mycia rąk.

Protokół mycia rąk

Myślisz: Protokół mycia rąk? - mycie rąk nie jest przecież takie trudne! - masz rację: mycie rąk faktycznie nie jest trudne, lecz trzeba robić to w prawidłowy sposób, aby naprawdę usunąć z nich wszystkie bakterie i inne szkodliwe mikroorganizmy. Dlatego też istnieje protokół mycia rąk obejmujący poszczególne kroki. 

Mycie rąk krok po kroku

Higieniczne mycie rąk musi odbywać się w określonej kolejności. Samo zmoczenie rąk, namydlenie ich i spłukanie nie przynosi bowiem oczekiwanych rezultatów. Poniżej przedstawiono poszczególne czynności we właściwej kolejności. Protokół mycia rąk można ewentualnie wydrukować i zawiesić przy umywalkach, aby pracownicy i inne osoby odwiedzające zwracały na niego uwagę. 
mycie rąk w szklarni
1. Zdjęcie biżuterii
mycie rąk w szklarni
2. Podwinięcie rękawów
mycie rąk w szklarni
3. Podwinięcie rękawów
mycie rąk w szklarni
4. Wzięcie mydła
mycie rąk w szklarni
5. Namydlenie wnętrz dłoni
mycie rąk w szklarni
6. Namydlenie grzbietów dłoni
mycie rąk w szklarni
7. Namydlenie nadgarstków
mycie rąk w szklarni
8. Namydlenie kciuków
mycie rąk w szklarni
9. Namydlenie miejsc pomiędzy palcami
mycie rąk w szklarni
10. Namydlenie skórek wokół paznokci
mycie rąk w szklarni
11. Spłukanie
mycie rąk w szklarni
12. Wysuszenie
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Jakub Gustaw
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Higiena w szklarni — chroń uprawę przed patogenami
Choroby i patogeny roślinne przenoszą się różnymi sposobami, np. przez ludzi, powietrze, wodę materiał roślinny, owady i narzędzia. Właśnie dlatego temat właściwej higieny prowadzenia uprawy z roku na rok zyskuje na popularności. Dowiedz się jak kompleksowo zaplanować dbanie o higienę w szklarni. 
Środki higieniczne przy wejściu do szklarni
Przy wejściu do szklarni widzimy często bramki do dezynfekcji, przy pomocy których można dezynfekować dłonie i obuwie i dopiero wówczas wejść do szklarni. Często uważa się, że dezynfekowanie dłoni jest wystarczające, by były one wolne od bakterii i że w ten sposób zapobiegnie się zakażeniu roślin, jednakże nie jest to prawdą.
Zarządzanie higieną w uprawie konopi
Zarządzanie higieną jest istotnym aspektem uprawy medycznych konopi. Jest to nie tylko cenna uprawa, ale również branża podlegająca surowym regulacjom - niewiele środków ochrony roślin zostało dopuszczonych do stosowania w jej uprawie, kluczowe jest więc zapobieganie pojawieniu się patogenów i szkodników.