Zaopatrzenie profesjonalnego ogrodnictwa Ponad 10 000 produktów do upraw szklarniowych Program lojalnościowy
Koszyk  
0
progress indicator
Dodawanie produktu...
Wpisz tutaj nazwę produktu, którego szukasz

Higiena rąk w szklarni

Wystąpienie chorób roślin w uprawie może powodować dotkliwe konsekwencje oraz znaczne koszty dla gospodarstwa ogrodniczego. Właśnie dlatego w branży ogrodniczej coraz większy nacisk kładziony jest na zachowanie właściwej higieny. Szczególnie ważnym obszarem jest dezynfekcja rąk przez wszystkie osoby, wchodzące na teren uprawy. Pomaga to zmniejszyć ryzyko wniknięcia chorób i szkodników oraz przenoszenia ich przez ludzi z rośliny na roślinę lub z obiektu na obiekt.


Pracownicy i goście

Higiena osobista, szczególnie dezynfekcja rąk, zasługuje na szczególną uwagę. Choroby łatwo rozprzestrzeniają się przez dotyk podczas wykonywania różnych prac ręcznych. Dezynfekcja rąk skierowana jest do dwóch grup ludzi: pracowników na swoich stanowiskach pracy i gości – szczególnie tych, którzy poruszają się od jednej szklarni do drugiej i w ten sposób mogą roznosić choroby.


  • Różne sposoby dezynfekcji rąk

    Dezynfekcję rąk można przeprowadzać na różne sposoby. Po pierwsze, można stosować produkty do dezynfekcji rąk na mokro (Menno H), nadające się do mycia rąk w umywalkach. Dodatkowo, istnieją produkty do dezynfekcji rąk na sucho (Enno Rapid), nie wymagające użycia wody, które łatwo stosować przy pracy na zagonach. Wreszcie, dezynfekcję rąk można połączyć z wejściem do szklarni albo ze stacją higieniczną, gdzie myte i dezynfekowane są ręce i stopy.

    Choroby i szkodniki mogą być przenoszone na rękach, powodując następnie (duże) szkody w uprawach. Aby temu zapobiec, ważne jest przestrzeganie prawidłowej higieny w przedsiębiorstwach ogrodniczych. Ważnym jej aspektem jest dezynfekowanie rąk. Obejmuje ono m.in. mycie rąk. W tym artykule nasz specjalista wyjaśnia, na czym polega protokół mycia rąk.


Protokół mycia rąk

Myślisz: Protokół mycia rąk? - mycie rąk nie jest przecież takie trudne! - masz rację: mycie rąk faktycznie nie jest trudne, lecz trzeba robić to w prawidłowy sposób, aby naprawdę usunąć z nich wszystkie bakterie i inne szkodliwe mikroorganizmy. Dlatego też istnieje protokół mycia rąk obejmujący poszczególne kroki. 

Składa się z on następujących czynności: 
  1. zdjęcie biżuterii
  2. podwinięcie rękawów
  3. zmoczenie rąk
  4. wzięcie mydła
  5. namydlenie wnętrz dłoni
  6. namydlenie grzbietów dłoni
  7. namydlenie nadgarstków
  8. namydlenie kciuków
  9. namydlenie miejsc pomiędzy palcami
  10. namydlenie skórek wokół paznokci
  11. spłukanie
  12. wysuszenie

Kroki protokołu mycia rąk

Higieniczne mycie rąk musi odbywać się w określonej kolejności. Samo zmoczenie rąk, namydlenie ich i spłukanie nie przynosi bowiem oczekiwanych rezultatów. Poniżej przedstawiono poszczególne czynności we właściwej kolejności. Protokół mycia rąk można ewentualnie wydrukować i zawiesić przy umywalkach, aby pracownicy i inne osoby odwiedzające zwracały na niego uwagę. 

Krok 1Krok 2Krok 3
zdjęcie biżuterii
podwinięcie rękawów
zmoczenie rąk
Zdjęcie biżuterii
Podwinięcie rękawówZmoczenie rąk



Krok 4Krok 5Krok 6
wzięcie mydła
namydlenie wnętrz dłoni
namydlenie grzbietów dłoni
Wzięcie mydłaNamydlenie wnętrz dłoniNamydlenie grzbietów dłoni



Krok 7Krok 8Krok 9
namydlenie nadgarstków
namydlenie kciuków
namydlenie miejsc pomiędzy palcami
Namydlenie nadgarstkówNamydlenie kciukówNamydlenie miejsc pomiędzy palcami



Krok 10Krok 11Krok 12
Nagelriemen inwrijven
spłukanie
wysuszenie
Namydlenie skórek wokół paznokciSpłukanieWysuszenie
T


Masz pytanie dotyczące higieny i dezynfekcji?


Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące dezynfekcji, napisz do nas. Doświadczony zespół naszych techników udzieli odpowiedzi na Twoje pytania i pomoże w optymalnym doborze odpowiednich urządzeń oraz środków do dezynfekcji.

Do not delete this link