Zaopatrzenie profesjonalnego ogrodnictwa Ponad 10 000 produktów do upraw szklarniowych Program lojalnościowy
Koszyk  
0
progress indicator
Dodawanie produktu...
Wpisz tutaj nazwę produktu, którego szukasz

Sekrety uprawy konopi siewnych: zarządzanie higieną

Medical Cannabis cultivation

 Ostatnia aktualizacja: 20-08-2021

Zarządzanie higieną jest istotnym aspektem uprawy konopi siewnych. Jest to nie tylko cenna uprawa, ale również branża podlegająca surowym regulacjom. To wszystko sprawia, iż ​​ochrona upraw i bezpieczeństwo są trudne i kosztowne. Posiadając i przestrzegając dobrego protokołu higieny, możesz znacznie zmniejszyć ryzyko utraty plonów z powodu chorób i szkodników, co skutkuje zdrową uprawą oraz spójnym i wysokiej jakości produktem końcowym. Ale jak przygotować dobry plan higieny? Jakie aspekty należy wziąć pod uwagę przy uprawie konopi siewnej? Jakie są obszary problemowe? Co więcej, kiedy już masz dobry plan, jak możesz zapewnić, że wszyscy go spełnią? Nie zapominajmy, że lokalne przepisy i regulacje wpływają również na protokół higieny podczas uprawy konopi siewnych. W tym artykule możesz przeczytać o tym więcej.


Czyszczenie i dezynfekcja: zupełnie inne, ale równie ważne  

Powszechne błędne przekonanie o higienie jest takie, że czyszczenie i dezynfekcja są jednym i tym samym. W rzeczywistości są to dwa różne, ale równie ważne kroki w kierunku eliminacji bakterii i innych patogenów w uprawie konopi siewnej. Po pierwsze, przedmiot, o którym mowa, musi być oczyszczony w celu usunięcia wszelkich istniejących warstw brudu i pyłu. Poprzez usunięcie tych warstw, bakterie znajdujące się pod spodem są odsłaniane, a środek dezynfekujący może skutecznie je dosięgnąć i wyeliminować. Jeśli środek dezynfekujący zostałby zastosowany bez uprzedniego oczyszczenia powierzchni, nie byłby on tak skuteczny. Pokazuje to, że czyszczenie i dezynfekcja to dwa odrębne, ale integralne kroki w kierunku eliminacji bakterii, grzybów, wirusów i wiroidów.
 
 

Na co należy zwracać uwagę przy tworzeniu protokołu higienicznego 

Jest wiele aspektów, które należy wziąć pod uwagę przy ustalaniu protokołu higieny dla uprawy konopi. Aby mieć pewność, że żaden kamień nie pozostanie nietknięty, my w Royal Brinkman zidentyfikowaliśmy cztery obszary problemowe:
  1. Woda
  2. Ludzie (pracownicy oraz goście) 
  3. Materiały (wyposażenie i urządzenia) 
  4. Rozsada
Chociaż nie dostarczamy materiału rozmnożeniowego, radzimy zbadać dostawcę i zapytać o jego protokół higieniczny. Jeśli nie jesteś pewien, jakie pytania należy zadać lub jakie aspekty należy rozważyć, zawsze możesz skontaktować się z nami w celu uzyskania porady na temat uprawy konopi siewnej. Pozostałe obszary problemowe są punktami wyjścia, na których tworzymy protokół. To systematyczne podejście pozwala na dokładne i kompleksowe rozwiązania. Wraz z naszym bogatym asortymentem, sprzętem do aplikacji i wiedzą fachową, możemy opracować protokoły higieny, które najlepiej odpowiadają specyficznym potrzebom i życzeniom naszych klientów w zakresie uprawy konopi siewnej.  

Indywidualne dopasowanie protokołu

Już teraz wiadomo, że kompletny protokół higieny znacznie zmniejsza ryzyko chorób i zakażeń. Jednak dla niektórych producentów konopi siewnej, już kilka środków może przyczynic się do poprawy poprawy higieny w uprawie. Zwłaszcza w przypadku mniejszych szklarni, inwestycja w Flexxomat, który dezynfekuje podeszwy butów, jest już dużym krokiem we właściwym kierunku. Można to dodatkowo uzupełnić małym urządzeniem do dezynfekcji rąk. Podjęcie tych dwóch środków ostrożności już teraz ma znaczący wpływ na zmniejszenie problemów higienicznych w małej uprawie konopi, przy jednoczesnym zachowaniu możliwości zarządzania inwestycjami. Poniżej znajduje się przykładowy protokół wysokiego poziomu higieny przy wejściu do szklarni. Należy pamiętać, że wejście jest tylko jednym z wielu obszarów, w których można i należy podjąć środki higieniczne. Jeśli chcieliby Państwo dowiedzieć się więcej, prosimy o kontakt z jednym z naszych specjalistów.  

Hygiene protocol medical cannabis

Krok 1 
Bramka dezynfekcyjna jest zablokowana do momentu, gdy ktoś włoży ręce do urządzenia, które następnie automatycznie dozuje mydło. Gwarantuje to, że nikt nie wejdzie do szkółki bez użycia mydła i w ten sposób najpierw umyje ręce.

Krok 2 
Goście myją ręce, aby usunąć wszelkie zabrudzenia i brud. Nasze specjalne zlewozmywaki ze stali nierdzewnej są łatwe w czyszczeniu i zapobiegają rozprzestrzenianiu się bakterii. Aby uzyskać więcej informacji na temat zlewozmywaków ze stali nierdzewnej, skontaktuj się z jednym z naszych specjalistów.

Krok 3
 
Suszenie rąk. Bezdotykowa suszarka do rąk to higieniczny i szybki sposób na osuszenie rąk.

Krok 4 
Podobnie jak w przypadku urządzenia przy Kroku 1, również bramka na stacji higieny jest zablokowana do momentu, gdy gość umieści swoje ręce w urządzeniu w celu otrzymania środka dezynfekującego. Ponieważ ręce zostały dokładnie wyczyszczone i wysuszone w poprzednich etapach, skuteczność środka dezynfekcyjnego jest na optymalnym poziomie /środek dezynfekcyjny ma optymalną skuteczność. Stanowisko higieniczne kompaktowe URK (po lewej).

Krok 5 
Oprócz dezynfekcji rąk, stacja higieny czyści i dezynfekuje również podeszwy butów. Dzięki zintegrowaniu tych dwóch ostatnich kroków w jednym urządzeniu uzyskuje się płynne i bezproblemowe przejście.

Krok 6 

Po wyjściu, podeszwy butów są ponownie czyszczone, tak aby brud i bakterie nie rozprzestrzeniły się na resztę pomieszczeń.

Masz pytanie?

Jeśli masz jakiekolwiek pytania, napisz do nas. Doświadczony zespół naszych specjalistów udzieli odpowiedzi na Twoje pytania i pomoże optymalnie zaplanować działania.







Do not delete this link