Jak zwalczać roztocze szklarniowe?
Roztocz szklarniowy — zwany również Polyphagotarsonemus latus — spotykany jest na całym świecie, ale w Europie występuje głównie w szklarniach. Papryka, bakłażan, pomidor i ogórek są szczególnie podatne na porażenie tym roztoczem. Owad ten występuje również w roślinach ozdobnych, zwłaszcza w chryzantemie, begonii, gerberze i cyklamenie. W tym artykule znajdziesz więcej informacji na temat roztocza szklarniowca.
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
19 sierpnia 2021
Product Manager Crop Protection |
19 sierpnia 2021
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:
Sygnalizacja
Zidentyfikowanie szklarniowca nie jest takie proste. Przy długości ciała od 0,1 do 0,3 mm oraz żółto-zielonym i przezroczystym korpusie jego dostrzeżenie jest wyzwaniem. Samice charakteryzuje biały pasek na plecach. Jaja składane są na spodniej stronie
liścia.
Cykl życiowy
Cykl życia roztocza szklarniowego składa się z trzech faz: jaja, larwy i osoby dorosłej. Larwy można rozpoznać po liczbie nóg, mają tylko sześć. Dorosły roztocz ma osiem. W stadium larwalnym występuje rodzaj poczwarki (poczwarka rzekoma). Podczas przemiany
larwa pozostawia za sobą złuszczającą się skórę. W porównaniu z innymi szkodnikami, roztocze we wczesnym stadium rozwoju ma krótki cykl życia, a mianowicie 4-14 dni.
Obraz uszkodzeń
Obraz uszkodzeń powodowanych przez roztocze szklarniowe może się różnić w zależności od uprawy, ale czasami jest mylony z obrazem uszkodzeń spowodowanych przez wirusa. Młoda tkanka rośliny jest najbardziej atakowana przez owada. Roztocze żywi się sokiem
z komórek roślinnych. Czyni to poprzez opróżnianie komórek roślinnych na spodniej stronie liścia, co prowadzi do deformacji i odbarwień liści. Dotknięte liście często się zwijają. Charakterystyczne dla obrazu uszkodzeń są też ciemno zabarwione krawędzie
młodych liści. W ciężkich przypadkach nie pozostaje żadna zielona część.
Zwalczanie
Aby zapobiec przedostawaniu się roztocza do upraw, ważna jest dobra higiena w szklarni. Dlatego należy opracować plan higieny. Jeśli uprawa jest już dotknięta, wskazane jest kontrolowanie roztocza za pomocą naturalnego wroga: drapieżnego roztocza Neoseiulus cucumeris.
Skontaktuj się z nami!
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe.
Kategorie:
Jak zwalczać roztocze szklarniowe?
Roztocz szklarniowy — zwany również Polyphagotarsonemus latus — spotykany jest na całym świecie, ale w Europie występuje głównie w szklarniach. Papryka, bakłażan, pomidor i ogórek są szczególnie podatne na porażenie tym roztoczem. Owad ten występuje również w roślinach ozdobnych, zwłaszcza w chryzantemie, begonii, gerberze i cyklamenie. W tym artykule znajdziesz więcej informacji na temat roztocza szklarniowca.
Szukaj w Banku wiedzy
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Kategorie:
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 19 sierpnia 2021
Product Manager Crop Protection | 19 sierpnia 2021
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:
Sygnalizacja
Zidentyfikowanie szklarniowca nie jest takie proste. Przy długości ciała od 0,1 do 0,3 mm oraz żółto-zielonym i przezroczystym korpusie jego dostrzeżenie jest wyzwaniem. Samice charakteryzuje biały pasek na plecach. Jaja składane są na spodniej stronie
liścia.
Cykl życiowy
Cykl życia roztocza szklarniowego składa się z trzech faz: jaja, larwy i osoby dorosłej. Larwy można rozpoznać po liczbie nóg, mają tylko sześć. Dorosły roztocz ma osiem. W stadium larwalnym występuje rodzaj poczwarki (poczwarka rzekoma). Podczas przemiany
larwa pozostawia za sobą złuszczającą się skórę. W porównaniu z innymi szkodnikami, roztocze we wczesnym stadium rozwoju ma krótki cykl życia, a mianowicie 4-14 dni.
Obraz uszkodzeń
Obraz uszkodzeń powodowanych przez roztocze szklarniowe może się różnić w zależności od uprawy, ale czasami jest mylony z obrazem uszkodzeń spowodowanych przez wirusa. Młoda tkanka rośliny jest najbardziej atakowana przez owada. Roztocze żywi się sokiem
z komórek roślinnych. Czyni to poprzez opróżnianie komórek roślinnych na spodniej stronie liścia, co prowadzi do deformacji i odbarwień liści. Dotknięte liście często się zwijają. Charakterystyczne dla obrazu uszkodzeń są też ciemno zabarwione krawędzie
młodych liści. W ciężkich przypadkach nie pozostaje żadna zielona część.
Zwalczanie
Aby zapobiec przedostawaniu się roztocza do upraw, ważna jest dobra higiena w szklarni. Dlatego należy opracować plan higieny. Jeśli uprawa jest już dotknięta, wskazane jest kontrolowanie roztocza za pomocą naturalnego wroga: drapieżnego roztocza Neoseiulus cucumeris.
Skontaktuj się z nami!
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe.
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
W jaki sposób zadbać o optymalne funkcjonowanie naturalnych wrogów szkodników?
Ogrodnicy coraz częściej wykorzystują naturalnych wrogów do walki ze szkodnikami w swoich uprawach. Stosuje się wówczas „dobre owady” do obrony przed „złymi”. Jednakże, w jaki sposób zadbać o optymalne funkcjonowanie naturalnych wrogów szkodników wśród roślin?
Ogrodnicy coraz częściej wykorzystują naturalnych wrogów do walki ze szkodnikami w swoich uprawach. Stosuje się wówczas „dobre owady” do obrony przed „złymi”. Jednakże, w jaki sposób zadbać o optymalne funkcjonowanie naturalnych wrogów szkodników wśród roślin?
Środki higieniczne przy wejściu do szklarni
Mycie i dezynfekcja to różne rzeczy, których nie można rozpatrywać osobno. Uważa się, że dezynfekowanie dłoni wystarczy, by były one wolne od bakterii i w ten sposób zapobiegnie się zakażeniu roślin, jednak to nieprawda. Środki zapewniające higienę muszą sięgać dużo dalej niż tylko odkażanie rąk.
Mycie i dezynfekcja to różne rzeczy, których nie można rozpatrywać osobno. Uważa się, że dezynfekowanie dłoni wystarczy, by były one wolne od bakterii i w ten sposób zapobiegnie się zakażeniu roślin, jednak to nieprawda. Środki zapewniające higienę muszą sięgać dużo dalej niż tylko odkażanie rąk.
Higiena rąk w szklarni
Wystąpienie chorób roślin w uprawie może powodować dotkliwe konsekwencje oraz znaczne koszty dla gospodarstwa ogrodniczego. Właśnie dlatego w branży ogrodniczej coraz większy nacisk kładziony jest na zachowanie właściwej higieny.
Wystąpienie chorób roślin w uprawie może powodować dotkliwe konsekwencje oraz znaczne koszty dla gospodarstwa ogrodniczego. Właśnie dlatego w branży ogrodniczej coraz większy nacisk kładziony jest na zachowanie właściwej higieny.
Kategorie: