Zamgławianie pomieszczeń i komór przechowalniczych

Zamgławianie pomieszczeń oraz komór przechowalniczych to skuteczny sposób na przedłużenie trwałości zbiorów. Nie każdy zamgławiacz nadaje się jednak się do ochrony zbiorów w przechowalniach. Zamgławiacze pulsFOG BIO jako jedyne wśród dostępnych na rynku zamgławiaczy pozwalają na wykonanie zabiegu przedłużającego trwałość przechowywanych owoców i warzyw. Zabieg polega na pokryciu zbiorów zgromadzonych w przechowalni preparatem Polyversum WP zawierającym oospory grzyba Pythium oligandrum.

Grzegorz Surman
Technical Sales Manager |
22 lutego 2022
Udostępnij artykuł
Zamgławianie pomieszczeń
W poniższym artykule:

Zamgławianie pomieszczeń przechowalniczych z pulsFOG BIO

Tylko pulsFOG BIO pozwala na stosowanie preparatów zawierających żywe organizmy pożyteczne, co pozwala na zamgławianie komór przechowalniczych. PulsFOG BIO jest unikatowym rozwiązaniem: wyposażony jest w dwie pary dysz połączone z dwoma niezależnymi zbiornikami. Napełnienie wodą zbiornika połączonego z pierwszą parą dysz powoduje schłodzenie strumienia powietrza, w który dostaje się ciecz robocza z drugiego zbiornika. Stwarza to zupełnie nowe, o wiele większe możliwości zastosowania. Dzięki pulsFOG BIO można bezpiecznie wykonywać zabiegi z użyciem preparatów, których stosowanie przez zamgławianie termiczne było dotychczas bardzo trudne do wykonania lub niemożliwe, np. wiele preparatów proszkowych, substancje łatwopalne. Wysoka temperatura, w którą wpadała ciecz robocza, uniemożliwiała również nanoszenie preparatów zawierające żywe organizmy (zarodniki grzybów, bakterie).

Zalety zamgławiania przechowalni 

  • lepsze wykorzystanie preparatu dzięki użyciu go tylko na gotowym produkcie (zabieg wykonywany na owocach w przechowalni, nie na całych roślinach)
  • dokładne przenikanie drobnych kropli cieczy roboczej w całej objętości przechowywanych owoców
  • lepsza trwałość przechowywanych owoców, mniejsze straty przechowalnicze
  • wykonanie zabiegu uniezależnione od warunków pogodowych

Zakres stosowania zabiegu

Zamgławianie w przechowalniach chroni zbiory przed chorobami przechowalniczymi takimi jak:
  • szara pleśń,
  • zgnilizna twardzikowa,
  • askochytoza,
  • plamistość liści.

Zabezpieczanie jabłek w komorze

Zamgławianie komór przechowalniczych

Jak działa Polyversum WP?

Środek Polyversum WP zawiera żywy organizm (106 oospor grzyba Pythium oligandrum w 1 gramie środka), przeznaczony do ochrony strefy korzeniowej i nadziemnej przed chorobami grzybowymi. Niepatogeniczny grzyb Pythium oligandrum jest pasożytem niektórych gatunków grzybów chorobotwórczych. Pythium oligandrum rozkłada strzępki grzybów patogenicznych poprzez rozkład enzymatyczny, stymulując jednocześnie mechanizmy odpornościowe chronionej rośliny, poprzez wprowadzenie do nich fitohormonów oraz fosforu i cukrów. Stymulacja ta rozpoczyna się podczas bezpośredniego kontaktu grzybni i młodej tkanki roślin.

Skontaktuj się z nami! 

Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy

Zamgławianie pomieszczeń i komór przechowalniczych

Zamgławianie pomieszczeń oraz komór przechowalniczych to skuteczny sposób na przedłużenie trwałości zbiorów. Nie każdy zamgławiacz nadaje się jednak się do ochrony zbiorów w przechowalniach. Zamgławiacze pulsFOG BIO jako jedyne wśród dostępnych na rynku zamgławiaczy pozwalają na wykonanie zabiegu przedłużającego trwałość przechowywanych owoców i warzyw. Zabieg polega na pokryciu zbiorów zgromadzonych w przechowalni preparatem Polyversum WP zawierającym oospory grzyba Pythium oligandrum.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Grzegorz Surman
Grzegorz Surman
Technical Sales Manager | 22 lutego 2022
Udostępnij artykuł
Zamgławianie pomieszczeń
W poniższym artykule:

Zamgławianie pomieszczeń przechowalniczych z pulsFOG BIO

Tylko pulsFOG BIO pozwala na stosowanie preparatów zawierających żywe organizmy pożyteczne, co pozwala na zamgławianie komór przechowalniczych. PulsFOG BIO jest unikatowym rozwiązaniem: wyposażony jest w dwie pary dysz połączone z dwoma niezależnymi zbiornikami. Napełnienie wodą zbiornika połączonego z pierwszą parą dysz powoduje schłodzenie strumienia powietrza, w który dostaje się ciecz robocza z drugiego zbiornika. Stwarza to zupełnie nowe, o wiele większe możliwości zastosowania. Dzięki pulsFOG BIO można bezpiecznie wykonywać zabiegi z użyciem preparatów, których stosowanie przez zamgławianie termiczne było dotychczas bardzo trudne do wykonania lub niemożliwe, np. wiele preparatów proszkowych, substancje łatwopalne. Wysoka temperatura, w którą wpadała ciecz robocza, uniemożliwiała również nanoszenie preparatów zawierające żywe organizmy (zarodniki grzybów, bakterie).

Zalety zamgławiania przechowalni 

  • lepsze wykorzystanie preparatu dzięki użyciu go tylko na gotowym produkcie (zabieg wykonywany na owocach w przechowalni, nie na całych roślinach)
  • dokładne przenikanie drobnych kropli cieczy roboczej w całej objętości przechowywanych owoców
  • lepsza trwałość przechowywanych owoców, mniejsze straty przechowalnicze
  • wykonanie zabiegu uniezależnione od warunków pogodowych

Zakres stosowania zabiegu

Zamgławianie w przechowalniach chroni zbiory przed chorobami przechowalniczymi takimi jak:
  • szara pleśń,
  • zgnilizna twardzikowa,
  • askochytoza,
  • plamistość liści.

Zabezpieczanie jabłek w komorze

Zamgławianie komór przechowalniczych

Jak działa Polyversum WP?

Środek Polyversum WP zawiera żywy organizm (106 oospor grzyba Pythium oligandrum w 1 gramie środka), przeznaczony do ochrony strefy korzeniowej i nadziemnej przed chorobami grzybowymi. Niepatogeniczny grzyb Pythium oligandrum jest pasożytem niektórych gatunków grzybów chorobotwórczych. Pythium oligandrum rozkłada strzępki grzybów patogenicznych poprzez rozkład enzymatyczny, stymulując jednocześnie mechanizmy odpornościowe chronionej rośliny, poprzez wprowadzenie do nich fitohormonów oraz fosforu i cukrów. Stymulacja ta rozpoczyna się podczas bezpośredniego kontaktu grzybni i młodej tkanki roślin.

Skontaktuj się z nami! 

Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Grzegorz Surman
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Zamgławiacze do dezynfekcji
Zamgławiacz do dezynfekcji to urządzenie, które pozwala na skuteczne pozbycie się bakterii, wirusów i innych drobnoustrojów. W czasie epidemii koronawirusa dezynfekcja stała się szczególnie istotna i objęła przestrzenie, które tradycyjnie nie były jej poddawane.
Zamgławianie przeciwprzymrozkowe
Doskonałą metodą ochrony plantacji przed przymrozkami jest wytworzenie bariery chroniącej powierzchnię gruntu i uprawę przed utratą ciepła. Barierą taką jest mgła wytwarzana za pomocą zamgławiaczy.
Odkomarzanie przez zamgławianie
Zamgławianie to doskonały sposób zwalczania uciążliwych owadów na dużych powierzchniach i przestrzeniach, z zastosowaniem minimalnej ilości cieczy, przy niewielkim nakładzie pracy, z niewielkim wpływem na środowisko.