Jakość wody do nawadniania

Czas czytania: 3 min. | Ostatnia aktualizacja: 30-08-2022
Jakość wody do nawadniania jest jednym z kluczowych elementów, mających wpływ na zdrowy wzrost i rozwój uprawy. Wysokiej jakości woda, wolna od zanieczyszczeń i patogenów pozwala na optymalne nawodnienie roślin oraz osiągnięcie obfitych, wysokiej jakości plonów. Dbałość o optymalne parametry wody do nawadniania nie tylko zwiększa wydajność prowadzenia uprawy i chroni ją przed patogenami, lecz również minimalizuje obecność mikroorganizmów, potencjalnie szkodliwych dla zdrowia konsumentów. Jakość wody do nawadniania jest więc bezdyskusyjnie jedną z najważniejszych kwestii, związanych z nawadnianiem roślin szklarniowych.
Poprawa jakości wody do nawadniania
Techniki oczyszczania, uzdatniania oraz poprawy jakości wody do nawadniania pełnią szereg funkcji:
Zapewniają wysokie bezpieczeństwo produkowanej żywności, poprzez redukcję metali ciężkich, azotanów i siarczanów, zawartych w wodzie
Zwiększają dostępność mikro i makroelementów dla roślin, poprzez regulację pH i EC wody
Zwiększają odporność roślin na działanie niektórych patogenów
Zwiększają wydajność prowadzenia uprawy
Wydłużają trwałość poszczególnych elementów instalacji nawadniającej, poprzez ograniczenie ilości zanieczyszczeń, odkładających się w całym systemie.Rodzaje zanieczyszczeń wody do nawadniania
W procesie oczyszczania oraz poprawy jakości wody kluczowe znaczenie ma:
Redukcja zanieczyszczeń biologicznych – wirusów, bakterii i pierwotniaków, szkodliwych dla konsumentów
Redukcja zanieczyszczeń chemicznych oraz drobnoustrojów ściekowych, szkodliwych dla konsumentów
Regulacja zasolenia i EC wody, które może negatywnie wpływać na rozwój roślin
Regulacja poziomu chloru, sodu i boru, które mogą mieć toksyczny wpływ na rośliny
Ograniczenie poziomu żelaza, którego wysokie stężenie może przyczyniać się do zapychania się kroplowników
Natlenienie wody, pozwalające na „wyparcie” organizmów beztlenowych i pobudzenie roślin do intensywnego wzrostu