1. Transportuj i przechowuj trzmiele zawsze poziomo
Ule przenoś, przechowuj i ustawiaj zawsze poziomo. Ul zawiera płynny pokarm dla trzmieli, który może rozlać się podczas przechylania. Przenosząc i transportując ul, należy również unikać mocnych wstrząsów, upadków i uderzeń. Królowa może uznać to jako niebezpieczeństwo dla populacji trzmieli i zacząć składać jaja, z których wyklują się młode królowe. Taki ul praktycznie pozbawiony robotnic, szybko staje się dla ogrodnika bezużyteczny.
2. Jak najszybciej umieść ule w docelowym miejscu
Postaraj się jak najszybciej umieścić ule z trzmielami w docelowym miejscu. Najlepiej zrobić to w ciągu pierwszych 18 godzin od ich otrzymania. Pozwoli to na uzyskanie maksymalnej wydajności trzmieli. Przechowywanie trzmieli przez dłuższy czas zawsze odbija się w negatywny sposób na ich jakości i wydajności. Jeżeli jest ono konieczne, zwróć uwagę, by produkt był przechowywany w pozycji poziomej (aby zapobiec wyciekaniu pożywki), w ciemności, w temperaturze 15-22°C.
3. Zadbaj o dobrą widoczność uli
Umieść ule w bardzo dobrze widocznych miejscach, wzdłuż ścieżek, żeby trzmiele łatwo znalazły drogę powrotną do domu. Ważne jest zapewnienie dużego kontrastu między ulem a otoczeniem, żeby trzmiele łatwo odróżniały swój ul.
4. Rozmieść ule równomiernie
Rozmieść ule równomiernie w całej szklarni. Jeśli ścieżki są dłuższe niż 120 metrów, to konieczne może się okazać umieszczenie ula również na ich końcach. Możesz ułożyć jeden ul na drugim — w ten sposób można ułożyć na sobie trzy ule.
5. Chroń ule przed szkodliwymi czynnikami atmosferycznymi
Chroń ule przed kondensacją i deszczem oraz ewentualnym zamoczeniem. Unikaj umieszczania uli w ekstremalnych temperaturach i nigdy nie stawiaj ich w pełnym słońcu. Latem najlepiej umieścić ule w cieniu lub przesłonić je folią izolacyjną. Jeśli planujesz wykorzystywać trzmiele do zapylania w otwartym terenie, wybierz przeznaczone do tego
ule zewnętrzne.