Jak dbać o trzmiele do zapylania?
wskazówki dotyczące stosowania trzmieli

Czas czytania: 8 min | Ostatnia aktualizacja: 21-11-2022
Trzmiele są jednymi z najmniejszych, ale najbardziej potrzebnych pracowników w szklarni. Ich działanie jest nieocenione, dlatego warto o nie odpowiednio zadbać. Jedna robotnica w ciągu dnia zapyla 3500 – 4000 kwiatów! Dzięki nim owoce pomidora są kształtne i dobrze wypełnione, a plony wyższe. Stosując trzmiele w uprawie należy pamiętać, że mamy do czynienia z istotami żywymi, co wymaga to innego sposobu pracy. Dlatego też przedstawiamy wskazówki dotyczące efektywnego stosowania trzmieli.
W poniższym artykule:
- Wprowadzenie trzmieli do uprawy
- Kontrola efektywności zapylenia
- Trzmiele a stosowanie pestycydów
- Jak dbać o trzmiele
Wprowadzenie trzmieli do uprawy
Zawsze wybieraj do swojej uprawy trzmiele uznanych producentów lub dystrybutorów gwarantujących jakość, np. trzmiele Agrobio. Zawsze jednak sprawdzaj jakość dostarczonych uli samodzielnie przed ich zastosowaniem. Możesz skorzystać z przydatnego protokołu kontroli jakości trzmieli, który przygotowaliśmy. W razie stwierdzenia nieprawidłowości zgłoś je w ciągu 24 godzin, tylko szybkie zgłoszenie umożliwi nam adekwatną reakcję.
Kontrola efektywności zapylenia
Kwiaty bez śladów odwiedzenia przez trzmiele zawiązują owoce w 30%, natomiast te ze znakami pozostawionymi przez owady – od 83% do 100%. Dlatego trzeba regularnie sprawdzać zapylenie kwiatów. Jeśli ciemnych znaków na kwiecie jest mało, dokładamy uli. Jeśli kwiat jest za mocno „pogryziony” - zamykamy ule na kilka dni, lub pozwalamy im na pracę tylko kilka godzin dziennie, a w zamian za to dokarmiamy je pyłkiem. Robotnice, które mają dostęp do pyłku żyją średnio dwa razy dłużej, natomiast już niezbędny jest on larwom i królowej – do rozwoju kolonii.
Trzmiele a stosowanie pestycydów
Pestycydy lub chemiczna ochrona roślin i stosowanie trzmieli, nie zawsze idą w parze. Chemiczne środki ochrony roślin mogą mieć negatywny wpływ na populację trzmiela, a nawet całkowicie go zabić. Dlatego ważne jest, aby być dobrze poinformowanym o wpływie chemicznej ochrony upraw na biologię występującą w uprawie.
Środki nieselektywne i selektywne
Istnieje wiele różnych rodzajów pestycydów. Niektóre z nich są nieselektywne wobec wszystkich organizmów; inne są selektywne. Środki nieselektywne zabijają nie tylko zwalczanego szkodnika, ale także eliminują trzmiele obecne w uprawie. W przeciwieństwie do tego, selektywne środki zabijają tylko szkodniki i nie są szkodliwe dla trzmieli. Jeśli pomimo zastosowania biologii nadal musisz stosować pestycydy, weź pod uwagę następujące kwestie:
- Selektywne pestycydy mają niewielki lub żaden negatywny wpływ na trzmiele. Jeśli to możliwe, wybierz selektywny pestycyd.
- Jeśli stosowanie selektywnych pestycydów nie jest możliwe, wybierz wybiórcze zastosowanie (np. Polewanie lub podawanie środka poprzez system nawadniający) i środek ochrony roślin z krótkim okresem karencji. Nasi specjaliści od ochrony roślin mogą ci w tym doradzić.
- Trzmiele można tymczasowo usunąć z uprawy, gdy zaczniesz używać chemicznej ochrony roślin. Umieść ule trzmiela w pomieszczeniu o temperaturze 18–20 stopni Celsjusza na maksymalnie 2-3 dni (dłuższy okres spowoduje niedobór pyłku, co będzie miało negatywny wpływ na kolonię trzmiela).
- Przed użyciem chemicznych środków ochrony sprawdź także, jak długo pestycyd jest szkodliwy dla biologii twojej uprawy. Wiele pestycydów może mieć negatywny wpływ na trzmiele przez długi czas po ich zastosowaniu. Jak długo pestycyd jest szkodliwy, podano na etykiecie. Jeśli na etykiecie nie ma nic, działania niepożądane są nieznane.
Skutki uboczne chemicznych środków ochrony roślin
Ważne jest, abyś miał wgląd w skutki uboczne pestycydu przed zastosowaniem go w uprawie. Ale skąd wiesz, z jakim produktem masz do czynienia i jakie są możliwe skutki uboczne tego produktu? Informacje te można znaleźć na etykiecie chemicznego środka ochrony roślin, ale można je również łatwo znaleźć w aplikacji Agrobío Effects, która jest dostępna na Androida. Aplikacja oferuje możliwość wyszukiwania według aktywnego składnika, nazwy handlowej, uprawy lub rodzaju produktu, po czym zobaczysz skutki uboczne produktu.