Dobrotnica szklarniowa

Protokół kontroli jakości

Dobrotnica szklarniowa, znana również pod łacińską nazwą Encarsia formosa to pożyteczna błonkówka, powszechnie stosowana do ochrony upraw przed mączlikiem. Jako naturalny wróg mączlika, zwalcza szkodnika, żerując na jego larwach lub składając w nich jaja. 

Dobrotnica szklarniowa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
10 listopada 2018
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:
W Royal Brinman występuje ona pod nazwą handlową ENCARcontrol. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, przeczytaj osobny artykuł poświęcony Dobrotnicy szklarniowej

Przechowywanie Encarsia formosa

Wskazany jest możliwie najkrótszy okres przechowywania produktów zawierających pożyteczne błonkówki. Przechowywanie, niezależnie od warunków, zawsze będzie odbywać się kosztem jakości. Aby zapewnić najlepszą jakość produktów podczas przechowywania, należy przestrzegać poniższych wytycznych:
  • Produkt należy zużyć najlepiej natychmiast lub w ciągu 18 godzin od otrzymania. Jeśli wymagane jest przechowywanie, nie należy przechowywać produktu dłużej niż 2 dni.
  • Upewnij się, że produkt ma wystarczającą wentylację.
  • Podczas przechowywania produkt należy przechowywać w pozycji poziomej.
  • Produkty przechowywać w ciemności, w temperaturze 6-12°C (optymalnie 8°C) i wilgotności względnej 70-80%.

Kontrola jakości

Jakość pożytecznych organizmów, dostarczanych przez Royal Brinkman jest zawsze sprawdzana przed wysyłką, lecz mimo to warto przeprowadzić dodatkową kontrolę samodzielnie, tuż po otrzymaniu przesyłki. Do sprawdzenia jakości Dobrotnicy szklarniowej przygotowaliśmy dwa warianty protokołu kontroli jakości: dla szybkiej weryfikacji lub dokładniejszej kontroli.  

Szybka kontrola

Zbierz co najmniej 3 paski lub 15 kart z różnych opakowań tej samej partii. Szybko oceń jakość tego produktu na podstawie poniższych kryteriów:
  • Świeżość: skontroluj, czy na karcie jest podany numer bieżącego tygodnia.
  • Łączna liczba poczwarek: oszacuj, czy na każdej karcie znajduje się ok. 100 poczwarek.
  • Stadium rozwoju: sprawdź, czy Encarsia formosa jest jeszcze w stadium poczwarki. Dopuszczalna liczba wyklutych poczwarek wynosi ≤2% wszystkich poczwarek.
  • Zanieczyszczenie: w opakowaniu nie może być żadnych śladów pleśni ani innych żywych organizmów.

Dokładniejsza kontrola

Jeżeli chcesz jeszcze lepiej sprawdzić jakość, przeprowadź dokładniejszą kontrolę. W tym celu zbierz dla danej partii co najmniej 15 kart z różnych pasków.

Przeprowadź dokładniejszą kontrolę kart, które przez co najmniej dwa tygodnie znajdowały się w miejscu, w którym zapewnione są następujące warunki:
  • temperatura: 22 - 24°C,
  • wilgotność względna: 60 – 80%,
  • światło: brak bezpośredniego światła słonecznego.
Postępuj w następujący sposób:
  • Policz przy pomocy mikroskopu o 20-krotnym powiększeniu łączną liczbę poczwarek na każdej karcie. Zapisz na karcie uzyskany wynik.
  • Umieść karty w pomieszczeniu, w którym panują właściwe warunki testowe i zadbaj o odpowiednią wentylację (unikaj na przykład stosowania zamkniętych szalek Petriego). Unikaj kontaktu z bezpośrednim światłem słonecznym i wysokimi temperaturami, ponieważ mogą one w negatywny sposób wpływać na procent wykluwania się.
  • Kontroluj temperaturę i wilgotność powietrza przy pomocy rejestratora danych, przez cały okres testu.
  • Po upływie 14 dni można będzie zaobserwować wyklute poczwarki.
  • Przy pomocy mikroskopu policz niewyklute poczwarki (brak otworu). Do nakłuwania i obracania poczwarek zawsze używaj igły preparacyjnej. Encarsia formosa może wydostawać się z kokonów na różne sposoby, przez co otwór nie zawsze jest od razu widoczny. Zapisz na karcie liczbę niewyklutych poczwarek
  • Określ dla każdej karty łączną liczbę niewyklutych poczwarek, odejmując liczbę niewyklutych poczwarek od łącznej ich liczby.
  • W przypadku kart dostarczonych przez Royal Brinkman średni wynik ze wszystkich policzonych kart powinien wynosić co najmniej 60 osobników dorosłych na kartę. Jeżeli nie uzyskano takiego wyniku, skontaktuj się z działem biologii.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 

Dobrotnica szklarniowa

Protokół kontroli jakości

Dobrotnica szklarniowa, znana również pod łacińską nazwą Encarsia formosa to pożyteczna błonkówka, powszechnie stosowana do ochrony upraw przed mączlikiem. Jako naturalny wróg mączlika, zwalcza szkodnika, żerując na jego larwach lub składając w nich jaja. 
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 10 listopada 2018
Udostępnij artykuł
Dobrotnica szklarniowa
W poniższym artykule:
W Royal Brinman występuje ona pod nazwą handlową ENCARcontrol. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, przeczytaj osobny artykuł poświęcony Dobrotnicy szklarniowej

Przechowywanie Encarsia formosa

Wskazany jest możliwie najkrótszy okres przechowywania produktów zawierających pożyteczne błonkówki. Przechowywanie, niezależnie od warunków, zawsze będzie odbywać się kosztem jakości. Aby zapewnić najlepszą jakość produktów podczas przechowywania, należy przestrzegać poniższych wytycznych:
  • Produkt należy zużyć najlepiej natychmiast lub w ciągu 18 godzin od otrzymania. Jeśli wymagane jest przechowywanie, nie należy przechowywać produktu dłużej niż 2 dni.
  • Upewnij się, że produkt ma wystarczającą wentylację.
  • Podczas przechowywania produkt należy przechowywać w pozycji poziomej.
  • Produkty przechowywać w ciemności, w temperaturze 6-12°C (optymalnie 8°C) i wilgotności względnej 70-80%.

Kontrola jakości

Jakość pożytecznych organizmów, dostarczanych przez Royal Brinkman jest zawsze sprawdzana przed wysyłką, lecz mimo to warto przeprowadzić dodatkową kontrolę samodzielnie, tuż po otrzymaniu przesyłki. Do sprawdzenia jakości Dobrotnicy szklarniowej przygotowaliśmy dwa warianty protokołu kontroli jakości: dla szybkiej weryfikacji lub dokładniejszej kontroli.  

Szybka kontrola

Zbierz co najmniej 3 paski lub 15 kart z różnych opakowań tej samej partii. Szybko oceń jakość tego produktu na podstawie poniższych kryteriów:
  • Świeżość: skontroluj, czy na karcie jest podany numer bieżącego tygodnia.
  • Łączna liczba poczwarek: oszacuj, czy na każdej karcie znajduje się ok. 100 poczwarek.
  • Stadium rozwoju: sprawdź, czy Encarsia formosa jest jeszcze w stadium poczwarki. Dopuszczalna liczba wyklutych poczwarek wynosi ≤2% wszystkich poczwarek.
  • Zanieczyszczenie: w opakowaniu nie może być żadnych śladów pleśni ani innych żywych organizmów.

Dokładniejsza kontrola

Jeżeli chcesz jeszcze lepiej sprawdzić jakość, przeprowadź dokładniejszą kontrolę. W tym celu zbierz dla danej partii co najmniej 15 kart z różnych pasków.

Przeprowadź dokładniejszą kontrolę kart, które przez co najmniej dwa tygodnie znajdowały się w miejscu, w którym zapewnione są następujące warunki:
  • temperatura: 22 - 24°C,
  • wilgotność względna: 60 – 80%,
  • światło: brak bezpośredniego światła słonecznego.
Postępuj w następujący sposób:
  • Policz przy pomocy mikroskopu o 20-krotnym powiększeniu łączną liczbę poczwarek na każdej karcie. Zapisz na karcie uzyskany wynik.
  • Umieść karty w pomieszczeniu, w którym panują właściwe warunki testowe i zadbaj o odpowiednią wentylację (unikaj na przykład stosowania zamkniętych szalek Petriego). Unikaj kontaktu z bezpośrednim światłem słonecznym i wysokimi temperaturami, ponieważ mogą one w negatywny sposób wpływać na procent wykluwania się.
  • Kontroluj temperaturę i wilgotność powietrza przy pomocy rejestratora danych, przez cały okres testu.
  • Po upływie 14 dni można będzie zaobserwować wyklute poczwarki.
  • Przy pomocy mikroskopu policz niewyklute poczwarki (brak otworu). Do nakłuwania i obracania poczwarek zawsze używaj igły preparacyjnej. Encarsia formosa może wydostawać się z kokonów na różne sposoby, przez co otwór nie zawsze jest od razu widoczny. Zapisz na karcie liczbę niewyklutych poczwarek
  • Określ dla każdej karty łączną liczbę niewyklutych poczwarek, odejmując liczbę niewyklutych poczwarek od łącznej ich liczby.
  • W przypadku kart dostarczonych przez Royal Brinkman średni wynik ze wszystkich policzonych kart powinien wynosić co najmniej 60 osobników dorosłych na kartę. Jeżeli nie uzyskano takiego wyniku, skontaktuj się z działem biologii.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
W jaki sposób zadbać o optymalne funkcjonowanie naturalnych wrogów szkodników?
Ogrodnicy coraz częściej wykorzystują naturalnych wrogów do walki ze szkodnikami w swoich uprawach. Stosuje się wówczas „dobre owady” do obrony przed „złymi”. Jednakże, w jaki sposób zadbać o optymalne funkcjonowanie naturalnych wrogów szkodników wśród roślin?
Jak kontrolować jakość organizmów pożytecznych?
Organizmy pożyteczne stosowane do ochrony biologicznej upraw są materiałem żywym, więc trzeba zwrócić uwagę na kontrolę ich jakości w łańcuchu dostaw. Ich jakość ma znaczenie dla skutecznego zwalczania chorób i szkodników, a w przypadku trzmieli dla efektywnego zapylania.