Jakie są normy dotyczące pozostałości środków ochrony roślin?
Jeżeli w przedsiębiorstwie stosuje się chemiczne środki ochrony roślin, na roślinach mogą znajdować się ich pozostałości. Duża ilość takich pozostałości może w przypadku warzyw i owoców prowadzić do zagrożeń dla zdrowia konsumentów. Dlatego też dla produktów spożywczych opracowano ustawowe normy pozostałości, by móc zagwarantować bezpieczeństwo żywności.
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
10 sierpnia 2021
Product Manager Crop Protection |
10 sierpnia 2021
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:
Najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości
Ustawowe normy dla pozostałości określamy także mianem NDPP (najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości). Komisja Europejska ustala tego rodzaju wartości dla środków ochrony roślin w momencie ich dopuszczenia do obrotu. Są one ujednolicone w całej
Unii Europejskiej, by ułatwiać międzynarodowy handel produktami spożywczymi (na poziomie międzynarodowym NDPP w większości przypadków różnią się od siebie, co trzeba wziąć pod uwagę, eksportując produkty do państwa spoza UE!). Wykaz europejskich NDPP
dla substancji czynnych środków ochrony roślin można znaleźć w bazie danych pestycydów UE.
Kontrola NDPP
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa przeprowadza urzędowe kontrole pozostałości środków ochrony roślin w produktach roślinnych pochodzących bezpośrednio z produkcji podstawowej. Kontrole te mają na celu stwierdzenie prawidłowości stosowania
środków ochrony roślin, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa oraz zapobieganie wprowadzaniu do obrotu płodów rolnych stwarzających zagrożenie zdrowia ludzi i zwierząt. Badania pozostałości środków ochrony roślin wykonywane są przez Centralne Laboratorium
Inspekcji w Toruniu, laboratoria Instytutu Ochrony Roślin — Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu oraz laboratorium Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Przekroczenie NDPP
Przekroczenie NDPP nie oznacza od razu, że produkt jest szkodliwy dla zdrowia. Norma ta cechuje się bardzo dużą ostrożnością z dużym marginesem bezpieczeństwa, przez co spożycie jednego produktu o zbyt wysokim NDPP nie doprowadzi do przekroczenia normy
dziennego spożycia. Została ona określona w taki właśnie sposób, by miłośnik konkretnego produktu nie był w stanie przekroczyć tej normy, spożywając go w ilości powyżej średniej. Jeżeli dana osoba spożyje jeden produkt o zbyt wysokim NDPP, nie osiągnie
ona normy dziennego spożycia.
Zmniejszenie ilości pozostałości środków ochrony roślin
Zmniejszyć ilość pozostałości środków ochrony roślin w produkcie końcowym można poprzez ograniczanie w jak największym stopniu stosowania chemicznych środków ochrony roślin i używanie (w miarę możliwości) większej ilości biologicznych środków ochrony roślin oraz wykorzystywanie naturalnych wrogów szkodników. Ilość pozostałości w produkcie zmniejsza się także wraz z upływem czasu od ostatnich oprysków do momentu zbiorów.
Skontaktuj się z nami!
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe.
Jakie są normy dotyczące pozostałości środków ochrony roślin?
Jeżeli w przedsiębiorstwie stosuje się chemiczne środki ochrony roślin, na roślinach mogą znajdować się ich pozostałości. Duża ilość takich pozostałości może w przypadku warzyw i owoców prowadzić do zagrożeń dla zdrowia konsumentów. Dlatego też dla produktów spożywczych opracowano ustawowe normy pozostałości, by móc zagwarantować bezpieczeństwo żywności.
Szukaj w Banku wiedzy
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Kategorie:
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 10 sierpnia 2021
Product Manager Crop Protection | 10 sierpnia 2021
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:
Najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości
Ustawowe normy dla pozostałości określamy także mianem NDPP (najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości). Komisja Europejska ustala tego rodzaju wartości dla środków ochrony roślin w momencie ich dopuszczenia do obrotu. Są one ujednolicone w całej
Unii Europejskiej, by ułatwiać międzynarodowy handel produktami spożywczymi (na poziomie międzynarodowym NDPP w większości przypadków różnią się od siebie, co trzeba wziąć pod uwagę, eksportując produkty do państwa spoza UE!). Wykaz europejskich NDPP
dla substancji czynnych środków ochrony roślin można znaleźć w bazie danych pestycydów UE.
Kontrola NDPP
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa przeprowadza urzędowe kontrole pozostałości środków ochrony roślin w produktach roślinnych pochodzących bezpośrednio z produkcji podstawowej. Kontrole te mają na celu stwierdzenie prawidłowości stosowania
środków ochrony roślin, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa oraz zapobieganie wprowadzaniu do obrotu płodów rolnych stwarzających zagrożenie zdrowia ludzi i zwierząt. Badania pozostałości środków ochrony roślin wykonywane są przez Centralne Laboratorium
Inspekcji w Toruniu, laboratoria Instytutu Ochrony Roślin — Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu oraz laboratorium Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Przekroczenie NDPP
Przekroczenie NDPP nie oznacza od razu, że produkt jest szkodliwy dla zdrowia. Norma ta cechuje się bardzo dużą ostrożnością z dużym marginesem bezpieczeństwa, przez co spożycie jednego produktu o zbyt wysokim NDPP nie doprowadzi do przekroczenia normy
dziennego spożycia. Została ona określona w taki właśnie sposób, by miłośnik konkretnego produktu nie był w stanie przekroczyć tej normy, spożywając go w ilości powyżej średniej. Jeżeli dana osoba spożyje jeden produkt o zbyt wysokim NDPP, nie osiągnie
ona normy dziennego spożycia.
Zmniejszenie ilości pozostałości środków ochrony roślin
Zmniejszyć ilość pozostałości środków ochrony roślin w produkcie końcowym można poprzez ograniczanie w jak największym stopniu stosowania chemicznych środków ochrony roślin i używanie (w miarę możliwości) większej ilości biologicznych środków ochrony roślin oraz wykorzystywanie naturalnych wrogów szkodników. Ilość pozostałości w produkcie zmniejsza się także wraz z upływem czasu od ostatnich oprysków do momentu zbiorów.
Skontaktuj się z nami!
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe.
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Okresy karencji dla środków ochrony roślin
W przypadku każdego chemicznego środka ochrony roślin dopuszczonego do użytku i stosowanego do oprysków roślin przeznaczonych do spożycia obowiązuje okres karencji. Jest to minimalny dopuszczalny czas pomiędzy ostatnim zastosowaniem środka a zbiorami.
W przypadku każdego chemicznego środka ochrony roślin dopuszczonego do użytku i stosowanego do oprysków roślin przeznaczonych do spożycia obowiązuje okres karencji. Jest to minimalny dopuszczalny czas pomiędzy ostatnim zastosowaniem środka a zbiorami.
Jak je czytać etykiety środków ochrony roślin?
Przed zastosowaniem środka ochrony roślin należy dokładnie zapoznać się z jego etykietą. Ma to znaczenie dla prawidłowego i bezpiecznego jego używania. Na etykiecie znajdują się informacje na temat rodzaju środka, stosowania go w sposób zgodny z przepisami i bezpieczny oraz instrukcja użycia.
Przed zastosowaniem środka ochrony roślin należy dokładnie zapoznać się z jego etykietą. Ma to znaczenie dla prawidłowego i bezpiecznego jego używania. Na etykiecie znajdują się informacje na temat rodzaju środka, stosowania go w sposób zgodny z przepisami i bezpieczny oraz instrukcja użycia.
W jaki sposób zadbać o optymalne funkcjonowanie naturalnych wrogów szkodników?
Ogrodnicy coraz częściej wykorzystują naturalnych wrogów do walki ze szkodnikami w swoich uprawach. Stosuje się wówczas „dobre owady” do obrony przed „złymi”. Jednakże, w jaki sposób zadbać o optymalne funkcjonowanie naturalnych wrogów szkodników wśród roślin?
Ogrodnicy coraz częściej wykorzystują naturalnych wrogów do walki ze szkodnikami w swoich uprawach. Stosuje się wówczas „dobre owady” do obrony przed „złymi”. Jednakże, w jaki sposób zadbać o optymalne funkcjonowanie naturalnych wrogów szkodników wśród roślin?