Szara pleśń truskawki

rozpoznawanie i zwalczanie

Szara pleśń to polifagiczna choroba często atakująca plantacje truskawki. Jest uznawana za groźną i trudną w zwalczaniu chorobę truskawek, szczególnie w trakcie owocowania, kiedy to możliwość wykonywania oprysków fungicydami jest ograniczona ze względu na okres karencji. Może atakować owoce na każdym etapie uprawy — od pojawienia się związków owoców, przez owocowanie aż po przechowywanie w okresie pozbiorczym. Właśnie dlatego tak istotne jest skuteczne zapobieganie rozwojowi choroby w uprawie. Dowiedz się jak skutecznie chronić rośliny przed Botrytis cinerea.
Marcin Cierpisz
Account Manager | 21 lutego 2024 | czas czytania: 4 min
Udostępnij artykuł
Szara pleśń truskawki
Przeczytaj o:

Rozpoznawanie szarej pleśni truskawki

Objawy szarej pleśni truskawki widoczne są na różnych częściach rośliny, od łodyg, przez liście aż po owoce. Mogą one wystąpić w niemal całym sezonie uprawowym, od kwietnia aż do października. 

Objawy szarej pleśni na truskawce

  • Najbardziej charakterystycznym objawem choroby są plamy gnilne na powierzchni owoców, pokrywające się białym, puszystym nalot. Szczególnie często pojawia się on na uszkodzonych owocach, skąd szybko rozprzestrzenia się na pozostałe rośliny. 
  • Choroba może rozwijać się również na owocach w okresie pozbiorczym, wskutek nieoptymalnych warunków przechowywania. 
  • Porażeniu chorobą mogą ulegać również kwiaty oraz liście i łodygi, które pokrywają się szarymi lub brunatnymi plamami oraz pylistym nalotem grzybni.

Występowanie szarej pleśni truskawki

Szara pleśń to choroba często występująca w uprawie truskawki jak również innych owoców jagodowych. Atakuje plantacje bez względu na rodzaj uprawy i uszkadza zarówno uprawiane w gruncie jak i pod osłonami. Botrytis cinerea jest saprofitem, co oznacza, że może rozwijać się również na martwej tkance roślinnej. To kolejny czynnik, który ułatwia przetrwanie patogenów w miesiącach zimowych oraz ich aktywację w nowym sezonie, gdy warunki stają się sprzyjające. 

Warunki rozwoju szarej pleśni

Truskawka, tak jak inne owoce jagodowe jest bardzo podatna na szarą pleśń, szczególnie w sprzyjających warunkach pogodowych. Choroba rozwija się najlepiej w niskich i średnich temperaturach, od 5 do 15 stopni oraz wysokiej wilgotności powietrza. Korzystne warunki dla rozwoju patogenu stwarzają również częste deszcze, szczególnie w okresie owocowania i zbiorów. Wyjątkowo podatne na rozwój szarej pleśni są uszkodzone owoce, które często stają się ogniskami choroby. Rozwojowi choroby sprzyja również nieoptymalne nawożenie, w szczególności nadmierne nawożenie azotem. 

Zapobieganie szarej pleśni truskawki

Działania mające na celu zapobieganie rozwojowi Botrytis cinerea na plantacji należy podejmować niemal na każdym etapie uprawy:
  • ściółkowanie, które ogranicza kontakt rośliny z wilgotną glebą oraz resztkami roślinnymi. Ryzyko wynikające z kontaktu owoców z podłożem pomaga wyeliminować uprawa truskawki w pojemnikach, na podwyższonych zagonach lub rynnach.
  • Usuwanie porażonych owoców lub roślin — w tym przypadku z pomocą przychodzą również skrzynki uprawowe. Ta forma uprawy truskawek sprawia, że usuwanie porażonych roślin jest łatwiejsze.
  • Nawadnianie poprzez podlewanie kroplowe pozwala na uniknięcie moczenia powierzchni roślin

Mikrobiologiczna ochrona przed szarą pleśnią

pożyteczne bakterie Bacillus amyloliquefaciens  


Bakterie Bacillus amyloliquefaciens kolonizują powierzchnię roślin, konkurując z grzybami patogenicznymi o przestrzeń oraz zasoby, a także pasożytując je i niszcząc ściany komórkowe. Stosowane zapobiegawczo, wykazują się wysoką skutecznością wobec Botrytis cinerea. Bacillus amyloliquefaciens dostępne są w preparacie Serifel.

Wspomaganie mechanizmów obronnych roślin dzięki biostymulatorom

Agro Eca
Agro Eca Protect
Agro Eca Protect to chętnie stosowany przez plantatorów biostymulator, który tworzy barierę chroniącą roślinę przed działaniem patogenów. Aplikowany poprzez zamgławianie pomaga zapobiegać występowaniu szarej pleśni.

AgricinPlus
PlantoSys AgricinPlus
Biostymulator PlantoSys AgricinPlus pozwala wzmocnić naturalne mechanizmy obronne roślin wobec szarej pleśni. Sprawdza się zarówno w stosowaniu zapobiegawczym jak również wspomagająco już po wystąpieniu choroby.

Opryski chemiczne na szarą pleśń

Do zwalczania szarej pleśni stosowany jest Switch 62,5 WG, zawierający cyprodynil (związek z grupy anilinopirimidyn) oraz fludioksonil (związek z grupy fenylopiroli) jak również Signum 33 WG, zawierający piraklostrobinę (związek z grupy strobiluryn) i boskalid (związek z grupy anilidów). Oba środki wymagają zastosowania trzydniowego okresu karencji.

Podobne zastosowanie ma środek Teldor 500 SC (zawiera fenheksamid — związek z grupy hydroksyanilidów). 
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Marcin Cierpisz
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Szara pleśń borówki
Szara pleśń występuje powszechnie na borówce amerykańskiej i jest uważana za najgroźniejszą chorobę grzybową u tego gatunku. Patogen poraża wszystkie nadziemne części. Rezultatem jest znaczące obniżenie wysokości i jakości plonu.
Szara pleśń maliny
Szara pleśń malin to jedna z najgroźniejszych chorób, która przyczynia się do spadku wysokości i jakości plonu zarówno pośrednio, jak i bezpośrednio. Aby ograniczyć jej szkodliwość, wykonuje się różne działania profilaktyczne i zabiegi interwencyjne. 
Szara pleśń na pomidorach  
Szara pleśń (Botrytis cinerea) jest jedną z najgroźniejszych chorób pomidora, jak również innych upraw ogrodniczych. Bardzo ważnym elementem ochrony przed tym patogenem są działania zapobiegawcze.

Szara pleśń truskawki

rozpoznawanie i zwalczanie

Szara pleśń to polifagiczna choroba często atakująca plantacje truskawki. Jest uznawana za groźną i trudną w zwalczaniu chorobę truskawek, szczególnie w trakcie owocowania, kiedy to możliwość wykonywania oprysków fungicydami jest ograniczona ze względu na okres karencji. Może atakować owoce na każdym etapie uprawy — od pojawienia się związków owoców, przez owocowanie aż po przechowywanie w okresie pozbiorczym. Właśnie dlatego tak istotne jest skuteczne zapobieganie rozwojowi choroby w uprawie. Dowiedz się jak skutecznie chronić rośliny przed Botrytis cinerea.
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Marcin Cierpisz
Marcin Cierpisz
Account Manager | 21 lutego 2024 | czas czytania: 4 min
Udostępnij artykuł
Szara pleśń truskawki
Przeczytaj o:
Rodzaj choroby:   
Patogen:                 
Objawy:                  
Uprawy:                  
Warunki rozwoju
Występowanie:
grzybowa
Botrytis cinerea
plamy gnilne na owocach i biały, puszysty nalot grzybni 
truskawka
wysoka wilgotność, średnie temperatury
123456789101112

Rozpoznawanie szarej pleśni truskawki

Objawy szarej pleśni truskawki widoczne są na różnych częściach rośliny, od łodyg, przez liście aż po owoce. Mogą one wystąpić w niemal całym sezonie uprawowym, od kwietnia aż do października. 

Objawy szarej pleśni na truskawce

  • Najbardziej charakterystycznym objawem choroby są plamy gnilne na powierzchni owoców, pokrywające się białym, puszystym nalot. Szczególnie często pojawia się on na uszkodzonych owocach, skąd szybko rozprzestrzenia się na pozostałe rośliny. 
  • Choroba może rozwijać się również na owocach w okresie pozbiorczym, wskutek nieoptymalnych warunków przechowywania. 
  • Porażeniu chorobą mogą ulegać również kwiaty oraz liście i łodygi, które pokrywają się szarymi lub brunatnymi plamami oraz pylistym nalotem grzybni.

Występowanie szarej pleśni truskawki

Szara pleśń to choroba często występująca w uprawie truskawki jak również innych owoców jagodowych. Atakuje plantacje bez względu na rodzaj uprawy i uszkadza zarówno uprawiane w gruncie jak i pod osłonami. Botrytis cinerea jest saprofitem, co oznacza, że może rozwijać się również na martwej tkance roślinnej. To kolejny czynnik, który ułatwia przetrwanie patogenów w miesiącach zimowych oraz ich aktywację w nowym sezonie, gdy warunki stają się sprzyjające. 

Warunki rozwoju szarej pleśni

Truskawka, tak jak inne owoce jagodowe jest bardzo podatna na szarą pleśń, szczególnie w sprzyjających warunkach pogodowych. Choroba rozwija się najlepiej w niskich i średnich temperaturach, od 5 do 15 stopni oraz wysokiej wilgotności powietrza. Korzystne warunki dla rozwoju patogenu stwarzają również częste deszcze, szczególnie w okresie owocowania i zbiorów. Wyjątkowo podatne na rozwój szarej pleśni są uszkodzone owoce, które często stają się ogniskami choroby. Rozwojowi choroby sprzyja również nieoptymalne nawożenie, w szczególności nadmierne nawożenie azotem. 

Zapobieganie szarej pleśni truskawki

Działania mające na celu zapobieganie rozwojowi Botrytis cinerea na plantacji należy podejmować niemal na każdym etapie uprawy:
  • ściółkowanie, które ogranicza kontakt rośliny z wilgotną glebą oraz resztkami roślinnymi. Ryzyko wynikające z kontaktu owoców z podłożem pomaga wyeliminować uprawa truskawki w pojemnikach, na podwyższonych zagonach lub rynnach.
  • Usuwanie porażonych owoców lub roślin — w tym przypadku z pomocą przychodzą również skrzynki uprawowe. Ta forma uprawy truskawek sprawia, że usuwanie porażonych roślin jest łatwiejsze.
  • Nawadnianie poprzez podlewanie kroplowe pozwala na uniknięcie moczenia powierzchni roślin

Mikrobiologiczna ochrona przed szarą pleśnią

pożyteczne bakterie Bacillus amyloliquefaciens  

Bakterie Bacillus amyloliquefaciens kolonizują powierzchnię roślin, konkurując z grzybami patogenicznymi o przestrzeń oraz zasoby, a także pasożytując je i niszcząc ściany komórkowe. Stosowane zapobiegawczo, wykazują się wysoką skutecznością wobec Botrytis cinerea. Bacillus amyloliquefaciens dostępne są w preparacie Serifel.

Wspomaganie mechanizmów obronnych roślin dzięki biostymulatorom

Agro Eca
Agro Eca Protect
Agro Eca Protect to chętnie stosowany przez plantatorów biostymulator, który tworzy barierę chroniącą roślinę przed działaniem patogenów. Aplikowany poprzez zamgławianie pomaga zapobiegać występowaniu szarej pleśni.

AgricinPlus
PlantoSys AgricinPlus
Biostymulator PlantoSys AgricinPlus pozwala wzmocnić naturalne mechanizmy obronne roślin wobec szarej pleśni. Sprawdza się zarówno w stosowaniu zapobiegawczym jak również wspomagająco już po wystąpieniu choroby.

Opryski chemiczne na szarą pleśń

Do zwalczania szarej pleśni stosowany jest Switch 62,5 WG, zawierający cyprodynil (związek z grupy anilinopirimidyn) oraz fludioksonil (związek z grupy fenylopiroli) jak również Signum 33 WG, zawierający piraklostrobinę (związek z grupy strobiluryn) i boskalid (związek z grupy anilidów). Oba środki wymagają zastosowania trzydniowego okresu karencji.

Podobne zastosowanie ma środek Teldor 500 SC (zawiera fenheksamid — związek z grupy hydroksyanilidów). 
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Marcin Cierpisz
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Szara pleśń borówki
Szara pleśń występuje powszechnie na borówce amerykańskiej i jest uważana za najgroźniejszą chorobę grzybową u tego gatunku. Patogen poraża wszystkie nadziemne części. Rezultatem jest znaczące obniżenie wysokości i jakości plonu.
Szara pleśń maliny
Szara pleśń malin to jedna z najgroźniejszych chorób, która przyczynia się do spadku wysokości i jakości plonu zarówno pośrednio, jak i bezpośrednio. Aby ograniczyć jej szkodliwość, wykonuje się różne działania profilaktyczne i zabiegi interwencyjne. 
Szara pleśń na pomidorach  
Szara pleśń (Botrytis cinerea) jest jedną z najgroźniejszych chorób pomidora, jak również innych upraw ogrodniczych. Bardzo ważnym elementem ochrony przed tym patogenem są działania zapobiegawcze.