Rozpoznawanie szarej pleśni
Szara pleśń maliny jest chorobą, która poraża różne organy nadziemne roślin: liście, kwiaty, zawiązki owoców, owoce oraz pędy. Prowadzi do osłabienia krzewów, a w przypadku młodych sadzonek może powodować ich zamieranie. Hamuje rozwój malin i zwiększa
ich podatność na inne niekorzystne czynniki stresotwórcze, w tym przemarzanie. Jednocześnie powoduje bezpośrednie straty w plonie, determinując gnicie malin, przez co nie nadają się do konsumpcji.
Objawy szarej pleśni maliny
- Na liściach i pędach występują drobne, brązowe plamy. Nie są to objawy charakterystyczne, można pomylić je m.in. z plamistościami.
- Owoce są porażane nie tylko na rosnących krzewach, ale także po zbiorze – zwłaszcza w warunkach niewłaściwego przechowywania.
- Porażone kwiaty brunatnieją i zasychają.
- Charakterystyczne objawy występują na owocach. Najpierw pojawiają się gnilne plamy, następnie są porastane pylistą, „mysią”, szarą naroślą. Owoce gniją i nie nadają się do spożycia. Zbiór jest utrudniony, gdyż rozlatują się w palcach. To jednocześnie
ułatwia chorobie rozprzestrzenianie się.
- Choroba rozprzestrzenia się również podczas przechowywania.
Występowanie szarej pleśni maliny
Botrytis cinerea, który powoduje szarą pleśń u maliny, to patogen polifagiczny. W rzeczywistości więc choroba rozwija się u wielu innych gatunków, a nawet grup roślin. Największe znaczenie ekonomiczne ma u roślin jadalnych: drzew i krzewów owocowych
oraz warzyw. Bardzo często dokonuje spustoszenia m.in. u jeżyny, winorośli i truskawek. Poraża maliny uprawiane w gruncie i w tunelach foliowych (w tym drugim wypadku objawy są często nasilone).