Szara pleśń maliny

Szara pleśń malin to jedna z najgroźniejszych chorób, która przyczynia się do spadku wysokości i jakości plonu zarówno pośrednio, jak i bezpośrednio. Aby ograniczyć jej szkodliwość, wykonuje się różne działania profilaktyczne i zabiegi interwencyjne. Duże znaczenie mają również warunki przechowywania owoców po zbiorze. Jak i kiedy pryskać maliny przeciw szarej pleśni? Co jeszcze trzeba wiedzieć o tej chorobie grzybowej?

Szara pleśń maliny
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
7 marca 2023 | czas czytania: 4 min
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie szarej pleśni 

Szara pleśń maliny jest chorobą, która poraża różne organy nadziemne roślin: liście, kwiaty, zawiązki owoców, owoce oraz pędy. Prowadzi do osłabienia krzewów, a w przypadku młodych sadzonek może powodować ich zamieranie. Hamuje rozwój malin i zwiększa ich podatność na inne niekorzystne czynniki stresotwórcze, w tym przemarzanie. Jednocześnie powoduje bezpośrednie straty w plonie, determinując gnicie malin, przez co nie nadają się do konsumpcji.

Objawy szarej pleśni maliny

  • Na liściach i pędach występują drobne, brązowe plamy. Nie są to objawy charakterystyczne, można pomylić je m.in. z plamistościami.
  • Owoce są porażane nie tylko na rosnących krzewach, ale także po zbiorze – zwłaszcza w warunkach niewłaściwego przechowywania.
  • Porażone kwiaty brunatnieją i zasychają.
  • Charakterystyczne objawy występują na owocach. Najpierw pojawiają się gnilne plamy, następnie są porastane pylistą, „mysią”, szarą naroślą. Owoce gniją i nie nadają się do spożycia. Zbiór jest utrudniony, gdyż rozlatują się w palcach. To jednocześnie ułatwia chorobie rozprzestrzenianie się.
  • Choroba rozprzestrzenia się również podczas przechowywania.

Występowanie szarej pleśni maliny 

Botrytis cinerea, który powoduje szarą pleśń u maliny, to patogen polifagiczny. W rzeczywistości więc choroba rozwija się u wielu innych gatunków, a nawet grup roślin. Największe znaczenie ekonomiczne ma u roślin jadalnych: drzew i krzewów owocowych oraz warzyw. Bardzo często dokonuje spustoszenia m.in. u jeżyny, winorośli i truskawek. Poraża maliny uprawiane w gruncie i w tunelach foliowych (w tym drugim wypadku objawy są często nasilone).

Rozwój szarej pleśni

Szara pleśń najintensywniej rozwija się w wysokiej temperaturze (18-25°C) i przy wysokiej wilgotności powietrza. Rozprzestrzenianiu sprzyja woda utrzymująca się na roślinach, np. po deszczu, a nawet w czasie długo zalegającej mgły. Patogen łatwo wnika do tkanek przez mikrouszkodzenia. Grzyb zimuje saprotroficznie na martwych, opadłych lub wyciętych fragmentach roślin, w ściółce oraz na chwastach. To przyczyny przyszłych infekcji. Ponadto szara pleśń zawiera zarodniki konidialne, które przenoszą się z wiatrem bądź wodą.

Zwalczanie szarej pleśni maliny

Szarą pleśń zwalcza się u malin przez szeroko zakrojone działania profilaktyczne, a także doraźne. Chorobę można zahamować lub spowolnić przez wycinanie najbardziej porażonych części roślin. Znaczenie ma odpowiednie przygotowanie podłoża – nie może wykazywać tendencji do tworzenia zastoin wody. Należy unikać zakładania plantacji w miejscach, gdzie występują zastoiny mrozowe (dodatkowo w sezonie wegetacyjnym długo utrzymuje się mgła). Wskazane jest stosowanie nawadniania kropelkowego, które nie powoduje moczenia nadziemnych części roślin. Nawożenie powinno być zrównoważone – nie można stosować nadmiernych dawek azotu. Przenawożenie tym pierwiastkiem zwiększa podatność malin na niekorzystne czynniki, w tym choroby grzybowe. Do profilaktyki należy także walka ze szkodnikami, które powodują uszkodzenia mechaniczne tkanek i tym samym ułatwiają patogenom przenikanie. Tunele foliowe należy regularnie wietrzyć. Owoce porażone powinno się separować od zdrowych. Zebrane owoce maliny należy jak najszybciej umieścić w chłodziarce.

Opryski

Zabiegi ochronne przeciw szarej pleśni zaleca się przeprowadzać od fazy kwitnienia co ok. 7 dni, przez 3-4 tygodnie. Przy ostatnim należy zwrócić szczególną uwagę na zalecaną długość karencji. Do zapobiegawczego i doraźnego zwalczania szarej pleśni u malin i jeżyn przeznaczony jest m.in. preparat Scala zawierający pirymetanil (związek z grypy anilinopirymidyn). Szarą pleśń i zamieranie pędów malin zwalcza się przy użyciu Switch 62,5 WG. Zawiera cyprodynil (związek z grupy anilinopirimidyn) oraz fludioksonil (związek z grupy fenylopiroli). Podobne zastosowanie ma Teldor 500 SC (zawiera fenheksamid — związek z grupy hydroksyanilidów). Ponadto stosuje się Signum 33 WG, zawierający piraklostrobinę (związek z grupy strobiluryn) i boskalid (związek z grupy anilidów). Preparaty zaleca się stosować naprzemiennie, tzn. do kolejnych zabiegów wybiera się takie, które zawierają substancje aktywnie czynne należące do innych grup. Dla poprawienia kondycji malin i ograniczenia chorób grzybowych warto korzystać z preparatów mikrobiologicznych, np. Polyversum, który zawiera niepatogeniczne grzyby Pythium oligandrum.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy

Szara pleśń maliny

Szara pleśń malin to jedna z najgroźniejszych chorób, która przyczynia się do spadku wysokości i jakości plonu zarówno pośrednio, jak i bezpośrednio. Aby ograniczyć jej szkodliwość, wykonuje się różne działania profilaktyczne i zabiegi interwencyjne. Duże znaczenie mają również warunki przechowywania owoców po zbiorze. Jak i kiedy pryskać maliny przeciw szarej pleśni? Co jeszcze trzeba wiedzieć o tej chorobie grzybowej?
Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 7 marca 2023 | czas czytania: 4 min
Udostępnij artykuł
Szara pleśń maliny
W poniższym artykule:
Rodzaj choroby:   
Patogen:                 
Objawy:                  
Uprawy:                  
Warunki rozwoju
Występowanie:
grzybowa
Botrytis cinerea
gnilne plamy i szara, pylista narośl na owocach, zamieranie sadzonek
malina, jeżyna i wiele innych grup roślin
wysoka wilgotność, wysoka temperatura, mikrouszkodzenia roślin
123456789101112

Rozpoznawanie szarej pleśni 

Szara pleśń maliny jest chorobą, która poraża różne organy nadziemne roślin: liście, kwiaty, zawiązki owoców, owoce oraz pędy. Prowadzi do osłabienia krzewów, a w przypadku młodych sadzonek może powodować ich zamieranie. Hamuje rozwój malin i zwiększa ich podatność na inne niekorzystne czynniki stresotwórcze, w tym przemarzanie. Jednocześnie powoduje bezpośrednie straty w plonie, determinując gnicie malin, przez co nie nadają się do konsumpcji.

Objawy szarej pleśni maliny

  • Na liściach i pędach występują drobne, brązowe plamy. Nie są to objawy charakterystyczne, można pomylić je m.in. z plamistościami.
  • Owoce są porażane nie tylko na rosnących krzewach, ale także po zbiorze – zwłaszcza w warunkach niewłaściwego przechowywania.
  • Porażone kwiaty brunatnieją i zasychają.
  • Charakterystyczne objawy występują na owocach. Najpierw pojawiają się gnilne plamy, następnie są porastane pylistą, „mysią”, szarą naroślą. Owoce gniją i nie nadają się do spożycia. Zbiór jest utrudniony, gdyż rozlatują się w palcach. To jednocześnie ułatwia chorobie rozprzestrzenianie się.
  • Choroba rozprzestrzenia się również podczas przechowywania.

Występowanie szarej pleśni maliny 

Botrytis cinerea, który powoduje szarą pleśń u maliny, to patogen polifagiczny. W rzeczywistości więc choroba rozwija się u wielu innych gatunków, a nawet grup roślin. Największe znaczenie ekonomiczne ma u roślin jadalnych: drzew i krzewów owocowych oraz warzyw. Bardzo często dokonuje spustoszenia m.in. u jeżyny, winorośli i truskawek. Poraża maliny uprawiane w gruncie i w tunelach foliowych (w tym drugim wypadku objawy są często nasilone).

Rozwój szarej pleśni

Szara pleśń najintensywniej rozwija się w wysokiej temperaturze (18-25°C) i przy wysokiej wilgotności powietrza. Rozprzestrzenianiu sprzyja woda utrzymująca się na roślinach, np. po deszczu, a nawet w czasie długo zalegającej mgły. Patogen łatwo wnika do tkanek przez mikrouszkodzenia. Grzyb zimuje saprotroficznie na martwych, opadłych lub wyciętych fragmentach roślin, w ściółce oraz na chwastach. To przyczyny przyszłych infekcji. Ponadto szara pleśń zawiera zarodniki konidialne, które przenoszą się z wiatrem bądź wodą.

Zwalczanie szarej pleśni maliny

Szarą pleśń zwalcza się u malin przez szeroko zakrojone działania profilaktyczne, a także doraźne. Chorobę można zahamować lub spowolnić przez wycinanie najbardziej porażonych części roślin. Znaczenie ma odpowiednie przygotowanie podłoża – nie może wykazywać tendencji do tworzenia zastoin wody. Należy unikać zakładania plantacji w miejscach, gdzie występują zastoiny mrozowe (dodatkowo w sezonie wegetacyjnym długo utrzymuje się mgła). Wskazane jest stosowanie nawadniania kropelkowego, które nie powoduje moczenia nadziemnych części roślin. Nawożenie powinno być zrównoważone – nie można stosować nadmiernych dawek azotu. Przenawożenie tym pierwiastkiem zwiększa podatność malin na niekorzystne czynniki, w tym choroby grzybowe. Do profilaktyki należy także walka ze szkodnikami, które powodują uszkodzenia mechaniczne tkanek i tym samym ułatwiają patogenom przenikanie. Tunele foliowe należy regularnie wietrzyć. Owoce porażone powinno się separować od zdrowych. Zebrane owoce maliny należy jak najszybciej umieścić w chłodziarce.

Opryski

Zabiegi ochronne przeciw szarej pleśni zaleca się przeprowadzać od fazy kwitnienia co ok. 7 dni, przez 3-4 tygodnie. Przy ostatnim należy zwrócić szczególną uwagę na zalecaną długość karencji. Do zapobiegawczego i doraźnego zwalczania szarej pleśni u malin i jeżyn przeznaczony jest m.in. preparat Scala zawierający pirymetanil (związek z grypy anilinopirymidyn). Szarą pleśń i zamieranie pędów malin zwalcza się przy użyciu Switch 62,5 WG. Zawiera cyprodynil (związek z grupy anilinopirimidyn) oraz fludioksonil (związek z grupy fenylopiroli). Podobne zastosowanie ma Teldor 500 SC (zawiera fenheksamid — związek z grupy hydroksyanilidów). Ponadto stosuje się Signum 33 WG, zawierający piraklostrobinę (związek z grupy strobiluryn) i boskalid (związek z grupy anilidów). Preparaty zaleca się stosować naprzemiennie, tzn. do kolejnych zabiegów wybiera się takie, które zawierają substancje aktywnie czynne należące do innych grup. Dla poprawienia kondycji malin i ograniczenia chorób grzybowych warto korzystać z preparatów mikrobiologicznych, np. Polyversum, który zawiera niepatogeniczne grzyby Pythium oligandrum.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Pozostałe artykuły z Banku wiedzy
Szara pleśń borówki
Szara pleśń występuje powszechnie na borówce amerykańskiej i jest uważana za najgroźniejszą chorobę grzybową u tego gatunku. Patogen poraża wszystkie nadziemne części. Rezultatem jest znaczące obniżenie wysokości i jakości plonu.
Szara pleśń ogórka 
Szara pleśń ogórka to groźna choroba grzybowa wywoływana przez Botrytis cinerea, a powodująca gnicie nadziemnych organów, w tym owoców. Jest powszechnym problemem w różnych uprawach, zwłaszcza warzywniczych i sadowniczych. 
Szara pleśń na pomidorach  
Szara pleśń (Botrytis cinerea) jest jedną z najgroźniejszych chorób pomidora, jak również innych upraw ogrodniczych. Bardzo ważnym elementem ochrony przed tym patogenem są działania zapobiegawcze.