Serenade ASO 1l

Kod towaruP10000263
​​​​Royal Brinkman nie obsługuje klientów indywidualnych (osób prywatnych).​​​​
Cena produktu dostępna po zalogowaniu.
Nie masz jeszcze konta? Poproś o dane logowania.
​​ Współpraca  z wieloma przewoźnikami​​​​​​​​
80% zamówień dostarczanych w ciągu 5 dni
Wysoka jakość produktów

Opis

Serenade ASO jest fungicydem i bakteriocydem o działaniu powierzchniowym, w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą (SC), zawierającym szczep QST 713 bakterii Bacillus subtilis, przeznaczonym do stosowania przeciwko chorobom powodowanym przez grzyby i bakterie.
Bacillus subtilis QST 713 jest bakterią występującą naturalnie w przyrodzie, wykazującą działanie grzybobójcze oraz fungistatyczne poprzez zakłócenie rozwoju grzybni w wyniku kontaktu z patogenem na powierzchni roślin i wytwarzanie substancji, które zakłócają funkcjonowanie błon komórkowych grzybów. Bacillus subtilis QST 713 konkuruje także z patogenami o przestrzeń życiową i składniki odżywcze oraz indukuje systemiczną odporność rośliny. Działanie na choroby bakteryjne polega na blokowaniu syntezy ściany komórkowej bakterii.
Środek do stosowania przy użyciu samobieżnego lub ciągnikowego opryskiwacza sadowniczego lub polowego.

Zawartość substancji czynnej
Bacillus subtilis szczep QST 713 – 13,96 g/l (1,34%) (minimalne stężenie 1,042 x1012 CFU/L)

Stosowanie środka

Pomidor, papryka, oberżyna (w uprawie pod osłonami)

Szara pleśń

  • Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
  • Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od początku fazy rozwoju pędów bocznych do fazy pełnej dojrzałości (owoce mają typową barwę) (BBCH 21-89).
  • Liczba zabiegów: 6.
  • Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
  • Zalecana ilość wody: 500-1000 l/ha.
  • Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
  • Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym pomidora, oberżyny i papryki uprawianych pod osłonami uwzgledniająca zastosowanie środka wskazane w dalszej części etykiety: 6.

Truskawka (w uprawie pod osłonami)

Szara pleśń

  • Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
  • Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od początku fazy kwitnienia do drugiego zbioru (większość owoców wybarwiona) (BBCH 60-89).
  • Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6
  • Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
  • Zalecana ilość wody: 400-1000 l/ha.
  • Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Pozostałe uprawy:

  • Pomidor, papryka, oberżyna (w uprawie polowej): szara pleśń, alternarioza
  • Jabłoń: zaraza ogniowa
  • Marchew (w uprawie polowej): alternarioza naci marchwi
  • Sałata (w uprawie polowej): szara pleśń
  • Rzepak ozimy: zgnilizna twardzikowa
  • Ziemniak: rizoktonioza ziemniaka

Stosowanie środka ochrony roślin w uprawach i zastosowaniach małoobszarowych

Truskawka (w uprawie polowej)

Szara pleśń, mączniak prawdziwy truskawki

  • Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
  • Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od fazy przed kwitnieniem do drugiego zbioru (większość owoców wybarwiona) (BBCH 55-89).
  • Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6
  • Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
  • Zalecana ilość wody: 400-1000 l/ha.
  • Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Sałata (w uprawie pod osłonami)

Szara pleśń

  • Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
  • Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od fazy 3 liścia do fazy, gdy osiągniętą jest typowa masa liści (BBCH 13-49).
  • Liczba zbiegów: 6
  • Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
  • Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
  • Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Zgnilizna twardzikowa

  • Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
  • Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od fazy 3 liścia do fazy, gdy osiągniętą jest typowa masa liści (BBCH 13-49).
  • Liczba zabiegów: 6
  • Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
  • Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
  • Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Zgnilizna twardzikowa, rizoktonioza

  • Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.
  • Termin stosowania: środek stosować przed sadzeniem/siewem sałaty (BBCH 00).
  • Liczba zabiegów: 1
  • Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
  • Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym sałaty: 6

Pomidor, oberżyna, papryka (w uprawie pod osłonami)

Alternarioza, bakteryjna cętkowatość pomidora, bakteryjna cętkowatość papryki, bakteryjna cętkowatość bakłażana

  • Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
  • Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od początku fazy rozwoju pędów bocznych do fazy pełnej dojrzałości (owoce maja typową barwę) (BBCH 21-89).
  • Liczba zabiegów: 6.
  • Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
  • Zalecana ilość wody: 500-1000 l/ha.
  • Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Fuzarioza zgorzelowa

  • Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha
  • Termin stosowania: środek stosować przed sadzeniem rośliny uprawnej (BBCH 00).
  • Liczba zabiegów: 1
  • Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha
  • Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym pomidora, oberżyny i papryki uprawianych pod osłonami uwzględniająca zastosowanie środka wskazane we wcześniejszej części etykiety: 6

Ogórek (w uprawie polowej i pod osłonami)

Mączniak prawdziwy dyniowatych, bakteryjna kanciasta plamistość ogórka.

  • Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
  • Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo, od początku fazy rozwoju pędów bocznych do fazy pełnej dojrzałości (owoce maja typową barwę) (BBCH 21-89).
  • Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6
  • Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
  • Zalecana ilość wody: 400-800 l/ha.
  • Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Rośliny ozdobne (w uprawie polowej i pod osłonami)

Mączniaki prawdziwe

  • Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 5,0 l/ha
  • Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po zauważeniu pierwszych objawów choroby, od fazy rozwoju pierwszego liścia do fazy pełnej dojrzałości i wybarwiania się owoców (BBCH 11-85).
  • Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6
  • Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni
  • Zalecana ilość wody: 500-4000 l/ha
  • Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Pozostałe uprawy:

  • Pomidor, oberżyna, papryka (w uprawie polowej): fuzarioza zgorzelowa
  • Grusza: rak bakteryjny drzew owocowych, zaraza ogniowa
  • Morela, brzoskwinia, wiśnia, czereśnia, śliwa: brunatna zgnilizna drzew pestkowych, rak bakteryjny drzew owocowych.
  • Agrest, aronia, borówka wysoka, jeżyna, malina, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała, żurawina (w uprawie polowej): szara pleśń, mączniaki prawdziwe.
  • Winorośl: szara pleśń, mączniak prawdziwy winorośli
  • Marchew (w uprawie polowej): mączniak prawdziwy baldaszkowatych, plamistość zgorzelowa korzeni marchwi
  • Pietruszka korzeniowa, pasternak, seler korzeniowy: mączniak prawdziwy baldaszkowatych, plamistość zgorzelowa korzeni
  • Sałata (w uprawie polowej): zgnilizna twardzikowa, zgnilizna twardzikowa, rizoktonioza
  • Kapusta głowiasta biała, kapusta głowiasta czerwona, kapusta pekińska, kapusta brukselska, kalafior, jarmuż, brokuł: alternarioza, mączniak prawdziwy, szara pleśń, czarna zgnilizna

Okresy karencji

Okres od ostatniego zastosowania środka do dnia zbioru rośliny uprawnej: nie stosować w dniu zbioru roślin jadalnych.

1. Środek wykazuje średni poziom zwalczania lub ogranicza występowanie chorób. Z tego względu nie we wszystkich przypadkach można oczekiwać wystarczającej skuteczności.

2. Zabieg wykonać dokładnie pokrywając wszystkie części roślin cieczą użytkową.

3. W przypadku dużego nasilenia występowania chorób środek stosować przemiennie z chemicznymi środkami grzybobójczymi.


Zgodnie z Dz.U.2018. poz.1310 z pózniejszymi zmianami:

Art. 25.
Nabycia srodków ochrony roslin moga dokonywac jedynie osoby:
a) pelnoletnie,
b) posiadajace kwalifikacje wymagane od osób nabywajacych srodki ochrony roslin okreslone w Art. 28.

Art. 28. Srodki ochrony roslin przeznaczone dla uzytkowników profesjonalnych moga byc zbywane osobom, które:
1) ukonczyly szkolenie w zakresie stosowania srodków ochrony roslin w Rzeczypospolitej Polskiej potwierdzone zaswiadczeniem o ukonczeniu tego szkolenia, z zastrzezeniem art. 64 ust. 4, 5, 7 i 8, lub
2) ukonczyly szkolenie w zakresie doradztwa dotyczacego srodków ochrony roslin w Rzeczypospolitej Polskiej potwierdzone zaswiadczeniem o ukonczeniu tego szkolenia, z zastrzezeniem art. 64 ust. 4, 5, 7 i 8, lub
3) ukonczyly szkolenie w zakresie integrowanej produkcji roslin potwierdzone zaswiadczeniem o ukonczeniu tego szkolenia, z zastrzezeniem art. 64 ust. 4, 5, 7 i 8 lub,
4) nie wczesniej niz przed uplywem 5 lat, przed nabyciem tych srodków, ukonczyly szkolenie wymagane od uzytkowników profesjonalnych w innym panstwie czlonkowskim Unii Europejskiej lub w panstwie bedacym strona umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, na podstawie przepisów obowiazujacych w tym panstwie, potwierdzone dokumentem o ukonczeniu tego szkolenia, lub przedstawily inny dokument wydany na podstawie przepisów obowiazujacych w tym panstwie, potwierdzajacy uzyskanie uprawnien do nabywania srodków ochrony roslin przeznaczonych dla uzytkowników profesjonalnych.

Środki ochrony roślin, zarówno chemiczne jak i biologiczne, powinny być stosowane zgodnie z obowiązującymi przepisami. Używaj ich w sposób bezpieczny. Przed użyciem zapoznaj się z treścią etykiety i karty charakterystyki danego preparatu.

Informacje dotyczące rejestracji

Nr zezwoleniaZmiany zezwoleniaSprzedaż dozwolona doStosowanie dozwolone do
R-122/2015015.02.202615.02.2027
Inspiracje z Banku wiedzy

Serenade ASO 1l

Kod towaruP10000263
Cena produktu dostępna po zalogowaniu.
Nie masz jeszcze konta? Poproś o dane logowania.
​​​​Royal Brinkman nie obsługuje klientów indywidualnych (osób prywatnych).​​​​
​​ Współpraca  z wieloma przewoźnikami​​​​​​​​
80% zamówień dostarczanych w ciągu 5 dni
Wysoka jakość produktów

Opis

Serenade ASO jest fungicydem i bakteriocydem o działaniu powierzchniowym, w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą (SC), zawierającym szczep QST 713 bakterii Bacillus subtilis, przeznaczonym do stosowania przeciwko chorobom powodowanym przez grzyby i bakterie.
Bacillus subtilis QST 713 jest bakterią występującą naturalnie w przyrodzie, wykazującą działanie grzybobójcze oraz fungistatyczne poprzez zakłócenie rozwoju grzybni w wyniku kontaktu z patogenem na powierzchni roślin i wytwarzanie substancji, które zakłócają funkcjonowanie błon komórkowych grzybów. Bacillus subtilis QST 713 konkuruje także z patogenami o przestrzeń życiową i składniki odżywcze oraz indukuje systemiczną odporność rośliny. Działanie na choroby bakteryjne polega na blokowaniu syntezy ściany komórkowej bakterii.
Środek do stosowania przy użyciu samobieżnego lub ciągnikowego opryskiwacza sadowniczego lub polowego.

Zawartość substancji czynnej
Bacillus subtilis szczep QST 713 – 13,96 g/l (1,34%) (minimalne stężenie 1,042 x1012 CFU/L)

Stosowanie środka

Pomidor, papryka, oberżyna (w uprawie pod osłonami)

Szara pleśń

  • Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
  • Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od początku fazy rozwoju pędów bocznych do fazy pełnej dojrzałości (owoce mają typową barwę) (BBCH 21-89).
  • Liczba zabiegów: 6.
  • Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
  • Zalecana ilość wody: 500-1000 l/ha.
  • Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
  • Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym pomidora, oberżyny i papryki uprawianych pod osłonami uwzgledniająca zastosowanie środka wskazane w dalszej części etykiety: 6.

Truskawka (w uprawie pod osłonami)

Szara pleśń

  • Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
  • Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od początku fazy kwitnienia do drugiego zbioru (większość owoców wybarwiona) (BBCH 60-89).
  • Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6
  • Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
  • Zalecana ilość wody: 400-1000 l/ha.
  • Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Pozostałe uprawy:

  • Pomidor, papryka, oberżyna (w uprawie polowej): szara pleśń, alternarioza
  • Jabłoń: zaraza ogniowa
  • Marchew (w uprawie polowej): alternarioza naci marchwi
  • Sałata (w uprawie polowej): szara pleśń
  • Rzepak ozimy: zgnilizna twardzikowa
  • Ziemniak: rizoktonioza ziemniaka

Stosowanie środka ochrony roślin w uprawach i zastosowaniach małoobszarowych

Truskawka (w uprawie polowej)

Szara pleśń, mączniak prawdziwy truskawki

  • Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
  • Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od fazy przed kwitnieniem do drugiego zbioru (większość owoców wybarwiona) (BBCH 55-89).
  • Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6
  • Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
  • Zalecana ilość wody: 400-1000 l/ha.
  • Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Sałata (w uprawie pod osłonami)

Szara pleśń

  • Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
  • Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od fazy 3 liścia do fazy, gdy osiągniętą jest typowa masa liści (BBCH 13-49).
  • Liczba zbiegów: 6
  • Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
  • Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
  • Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Zgnilizna twardzikowa

  • Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
  • Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od fazy 3 liścia do fazy, gdy osiągniętą jest typowa masa liści (BBCH 13-49).
  • Liczba zabiegów: 6
  • Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
  • Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
  • Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Zgnilizna twardzikowa, rizoktonioza

  • Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.
  • Termin stosowania: środek stosować przed sadzeniem/siewem sałaty (BBCH 00).
  • Liczba zabiegów: 1
  • Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
  • Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym sałaty: 6

Pomidor, oberżyna, papryka (w uprawie pod osłonami)

Alternarioza, bakteryjna cętkowatość pomidora, bakteryjna cętkowatość papryki, bakteryjna cętkowatość bakłażana

  • Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
  • Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od początku fazy rozwoju pędów bocznych do fazy pełnej dojrzałości (owoce maja typową barwę) (BBCH 21-89).
  • Liczba zabiegów: 6.
  • Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
  • Zalecana ilość wody: 500-1000 l/ha.
  • Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Fuzarioza zgorzelowa

  • Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha
  • Termin stosowania: środek stosować przed sadzeniem rośliny uprawnej (BBCH 00).
  • Liczba zabiegów: 1
  • Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha
  • Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym pomidora, oberżyny i papryki uprawianych pod osłonami uwzględniająca zastosowanie środka wskazane we wcześniejszej części etykiety: 6

Ogórek (w uprawie polowej i pod osłonami)

Mączniak prawdziwy dyniowatych, bakteryjna kanciasta plamistość ogórka.

  • Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
  • Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo, od początku fazy rozwoju pędów bocznych do fazy pełnej dojrzałości (owoce maja typową barwę) (BBCH 21-89).
  • Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6
  • Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
  • Zalecana ilość wody: 400-800 l/ha.
  • Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Rośliny ozdobne (w uprawie polowej i pod osłonami)

Mączniaki prawdziwe

  • Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 5,0 l/ha
  • Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po zauważeniu pierwszych objawów choroby, od fazy rozwoju pierwszego liścia do fazy pełnej dojrzałości i wybarwiania się owoców (BBCH 11-85).
  • Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6
  • Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni
  • Zalecana ilość wody: 500-4000 l/ha
  • Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Pozostałe uprawy:

  • Pomidor, oberżyna, papryka (w uprawie polowej): fuzarioza zgorzelowa
  • Grusza: rak bakteryjny drzew owocowych, zaraza ogniowa
  • Morela, brzoskwinia, wiśnia, czereśnia, śliwa: brunatna zgnilizna drzew pestkowych, rak bakteryjny drzew owocowych.
  • Agrest, aronia, borówka wysoka, jeżyna, malina, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała, żurawina (w uprawie polowej): szara pleśń, mączniaki prawdziwe.
  • Winorośl: szara pleśń, mączniak prawdziwy winorośli
  • Marchew (w uprawie polowej): mączniak prawdziwy baldaszkowatych, plamistość zgorzelowa korzeni marchwi
  • Pietruszka korzeniowa, pasternak, seler korzeniowy: mączniak prawdziwy baldaszkowatych, plamistość zgorzelowa korzeni
  • Sałata (w uprawie polowej): zgnilizna twardzikowa, zgnilizna twardzikowa, rizoktonioza
  • Kapusta głowiasta biała, kapusta głowiasta czerwona, kapusta pekińska, kapusta brukselska, kalafior, jarmuż, brokuł: alternarioza, mączniak prawdziwy, szara pleśń, czarna zgnilizna

Okresy karencji

Okres od ostatniego zastosowania środka do dnia zbioru rośliny uprawnej: nie stosować w dniu zbioru roślin jadalnych.

1. Środek wykazuje średni poziom zwalczania lub ogranicza występowanie chorób. Z tego względu nie we wszystkich przypadkach można oczekiwać wystarczającej skuteczności.

2. Zabieg wykonać dokładnie pokrywając wszystkie części roślin cieczą użytkową.

3. W przypadku dużego nasilenia występowania chorób środek stosować przemiennie z chemicznymi środkami grzybobójczymi.


Zgodnie z Dz.U.2018. poz.1310 z pózniejszymi zmianami:

Art. 25.
Nabycia srodków ochrony roslin moga dokonywac jedynie osoby:
a) pelnoletnie,
b) posiadajace kwalifikacje wymagane od osób nabywajacych srodki ochrony roslin okreslone w Art. 28.

Art. 28. Srodki ochrony roslin przeznaczone dla uzytkowników profesjonalnych moga byc zbywane osobom, które:
1) ukonczyly szkolenie w zakresie stosowania srodków ochrony roslin w Rzeczypospolitej Polskiej potwierdzone zaswiadczeniem o ukonczeniu tego szkolenia, z zastrzezeniem art. 64 ust. 4, 5, 7 i 8, lub
2) ukonczyly szkolenie w zakresie doradztwa dotyczacego srodków ochrony roslin w Rzeczypospolitej Polskiej potwierdzone zaswiadczeniem o ukonczeniu tego szkolenia, z zastrzezeniem art. 64 ust. 4, 5, 7 i 8, lub
3) ukonczyly szkolenie w zakresie integrowanej produkcji roslin potwierdzone zaswiadczeniem o ukonczeniu tego szkolenia, z zastrzezeniem art. 64 ust. 4, 5, 7 i 8 lub,
4) nie wczesniej niz przed uplywem 5 lat, przed nabyciem tych srodków, ukonczyly szkolenie wymagane od uzytkowników profesjonalnych w innym panstwie czlonkowskim Unii Europejskiej lub w panstwie bedacym strona umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, na podstawie przepisów obowiazujacych w tym panstwie, potwierdzone dokumentem o ukonczeniu tego szkolenia, lub przedstawily inny dokument wydany na podstawie przepisów obowiazujacych w tym panstwie, potwierdzajacy uzyskanie uprawnien do nabywania srodków ochrony roslin przeznaczonych dla uzytkowników profesjonalnych.

Środki ochrony roślin, zarówno chemiczne jak i biologiczne, powinny być stosowane zgodnie z obowiązującymi przepisami. Używaj ich w sposób bezpieczny. Przed użyciem zapoznaj się z treścią etykiety i karty charakterystyki danego preparatu.

Informacje dotyczące rejestracji

Nr zezwoleniaZmiany zezwoleniaSprzedaż dozwolona doStosowanie dozwolone do
R-122/2015015.02.202615.02.2027
Inspiracje z Banku wiedzy
alternarioza
Alternarioza
Alternarioza jest chorobą wywoływaną przez grzyby z rodzaju Alternaria, które atakują rośliny starsze oraz osłabione poprzez infekcje wirusowe lub stres. Patogen oddziałuje jedynie na uszkodzoną tkankę liściową, produkując toksyczną dla liści substancję. Występuje w uprawie pomidora i ogórka, jak również w uprawach warzyw kapustnych.
szara pleśń
Szara pleśń
Szara pleśń (Botrytis cinerea) jest grzybem powodującym największe szkody w ogrodnictwie. Występuje głównie w warunkach wysokiej wilgotności. Objawy choroby pojawiać się mogą na pędach, liściach, kwiatach i owocach, zagrażając rozwojowi roślin oraz dyskwalifikując je jako materiał handlowy. W walce z szarą pleśnią najważniejsze jest jej zapobieganie.
Najnowsze artykuły