Antraknoza truskawki 

Antraknoza truskawki objawia się na wszystkich naziemnych organach roślin. Osłabia wzrost i rozwój, a jednocześnie powoduje bezpośrednie straty w plonie. Może prowadzić do zamierania roślin (infekcje wtórne). Sprawcą są grzyby Colletotrichum acutatum i C. gleosporioides. Jak wygląda antraknoza truskawki? Jak ją zwalczać?

Antraknoza na truskawce
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection |
20 września 2022 | czas czytania: 4 min
Udostępnij artykuł
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie antraknozy truskawki

Antraknoza powoduje różnorodne objawy u truskawki, w zależności od rodzaju organu i nasilenia infekcji. Najbardziej charakterystyczne symptomy to plamy na owocach i nekrozy na wszystkich nadziemnych częściach.

Objawy antraknozy truskawki 

  • Antraknoza truskawki na dojrzałych owocach objawia się występowaniem wodnistych, jasnobrązowych plam. Z czasem porażone tkanki ciemnieją, zapadają się i stają się suche
  • Przy silnej infekcji i w warunkach sprzyjających dla patogenu w miejscach przebarwień tworzą się pomarańczowo-różowe narośle. To zarodniki konidialne.
  • Na owocach zielonych plamy są od razu ciemne, suche i zapadnięte.
  • Na liściach występują ciemne plamy (od ciemnobrązowych po czarne).
  • W przekroju korony widać czerwonobrązowe i jasnobrązowe smugi oraz nekrozy. Dochodzi też do więdnięcia liści, a później zamierania truskawki (objawy wtórne). Porażenie korony jest najgroźniejsze.
  • Młode sadzonki szybko zamierają.

Występowanie antraknozy truskawki 

Antraknoza truskawki występuje na truskawkach, a także poziomkach. Jest problemem na plantacjach polowych, pod osłonami oraz w szkółkach sadzonek. Ponadto grzyby mogą „zasiedlać” wiele innych roślin, w tym różne gatunki chwastów. Czasem nie powodują u nich widocznych symptomów (nie da się wykryć). W ten sposób rozprzestrzeniają się również na gatunki uprawne.

Rozwój antraknozy truskawki

Antraknoza truskawki najlepiej rozwija się w wysokiej temperaturze (24-25°C) i przy dużej wilgotności powietrza (optimum powyżej 90%). Truskawki w uprawie polowej są na nią szczególnie narażone, jeśli w pełni kwitnienia często występują opady atmosferyczne. Zarodniki konidialne rozprzestrzeniają się podczas deszczu. Do najsilniejszych infekcji dochodzi w miejscach obniżenia terenu. Natomiast pod osłonami grzybowi sprzyja słaba cyrkulacja powietrza.

Zapobieganie antraknozie truskawki

Choroby truskawek, w tym antraknozę, można ograniczyć przez różnorodne działania ochronne. Z kolei inne zabiegi mają na celu zwiększenie odporności rośliny na niekorzystne czynniki, m.in. patogeny. To zmniejsza potencjalne straty w przypadku porażenia patogenem.
  • do zakładania plantacji powinno się używać sadzonek zdrowych, kwalifikowanych, z pewnego źródła
  • warto wybierać odmiany odporne na antraknozę truskawki
  • upraw nie wolno zakładać na terenach podmokłych
  • należy regularnie zwalczać zachwaszczenie
  • choroby truskawek ogranicza ściółkowanie naturalnymi materiałami, np. mulczem lub słomą
  • porażone rośliny powinno się usuwać z plantacji
  • duże znaczenie ma dobrze zbilansowane nawożenie. Należy unikać dużych dawek azotu
  • do nawadniania warto używać linii kroplujących, co ogranicza pokrywanie roślin wodą

Zwalczanie interwencyjne antraknozy truskawki

Zabiegi chemiczne powinno się stosować regularnie co 7-10 dni, począwszy od fazy tuż przed kwitnieniem do okresu dojrzewania roślin. Oczywiście należy zwrócić uwagę na okresy karencji poszczególnych pestycydów. Optymalne jest również naprzemienne stosowanie środków ochrony, tj. wybieranie takich, które mają substancje aktywnie czynne należące do różnych grup. Dobrym rozwiązaniem jest także stosowanie preparatów zawierających więcej niż jedną substancję aktywnie czynną. Taka ochrona wpływa nie tylko bezpośrednio na skuteczność zabiegów, ale ogranicza ryzyko nabycia mechanizmów odpornościowych u patogenów.

Opryski na antraknozę truskawki 

Jednym z najskuteczniejszych preparatów na antraknozę truskawki jest Luna Sensation. Zawiera fluopyram (związek z grupy pirydynyloetylobenzamidów) oraz trifloksystrobinę (związek z grupy strobiluryn). Wspomagająco można używać Switch 33 WG (piraklostrobina i boskalid). Dobrą efektywnością odznacza się także Scorpion 325 SC (azoksystrobina, difenokonazol).

Antraknoza truskawki to groźna choroba grzybowa, gdyż powoduje nie tylko straty w plonie, ale prowadzi także do zamierania roślin. Dlatego walczy się z nią profilaktycznie. W przypadku wystąpienia kluczowy jest czas reakcji i dobór odpowiednich środków ochrony.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dowiedz się więcej o chorobach roślin

Antraknoza truskawki 

Antraknoza truskawki objawia się na wszystkich naziemnych organach roślin. Osłabia wzrost i rozwój, a jednocześnie powoduje bezpośrednie straty w plonie. Może prowadzić do zamierania roślin (infekcje wtórne). Sprawcą są grzyby Colletotrichum acutatum i C. gleosporioides. Jak wygląda antraknoza truskawki? Jak ją zwalczać?

Szukaj w Banku wiedzy 
Znajdź odpowiedzi na swoje pytanie w naszej bazie wiedzy. Ponad 500 artykułów napisanych przez naszych specjalistów.
Dominika Strzempa
Dominika Strzempa
Product Manager Crop Protection | 20 września 2022 | 
czas czytania: 4 min
Udostępnij artykuł
Antraknoza na truskawce
W poniższym artykule:

Rozpoznawanie antraknozy truskawki

Antraknoza powoduje różnorodne objawy u truskawki, w zależności od rodzaju organu i nasilenia infekcji. Najbardziej charakterystyczne symptomy to plamy na owocach i nekrozy na wszystkich nadziemnych częściach.

antraknoza truskawki
Rodzaj choroby:     grzybowa
Patogen:                  Colletotrichum acutatum, C. gleosporioides. 
Objawy:                   zapadnięte, suche plamy na dojrzałych owocach
Uprawy:                   truskawka, poziomka
Warunki rozwoju:   temperatura 24-25°C, duża wilgotność 
Występowanie:
123456789101112

Objawy antraknozy truskawki 

  • Antraknoza truskawki na dojrzałych owocach objawia się występowaniem wodnistych, jasnobrązowych plam. Z czasem porażone tkanki ciemnieją, zapadają się i stają się suche
  • Przy silnej infekcji i w warunkach sprzyjających dla patogenu w miejscach przebarwień tworzą się pomarańczowo-różowe narośle. To zarodniki konidialne.
  • Na owocach zielonych plamy są od razu ciemne, suche i zapadnięte.
  • Na liściach występują ciemne plamy (od ciemnobrązowych po czarne).
  • W przekroju korony widać czerwonobrązowe i jasnobrązowe smugi oraz nekrozy. Dochodzi też do więdnięcia liści, a później zamierania truskawki (objawy wtórne). Porażenie korony jest najgroźniejsze.
  • Młode sadzonki szybko zamierają.

Występowanie antraknozy truskawki 

Antraknoza truskawki występuje na truskawkach, a także poziomkach. Jest problemem na plantacjach polowych, pod osłonami oraz w szkółkach sadzonek. Ponadto grzyby mogą „zasiedlać” wiele innych roślin, w tym różne gatunki chwastów. Czasem nie powodują u nich widocznych symptomów (nie da się wykryć). W ten sposób rozprzestrzeniają się również na gatunki uprawne.

Rozwój antraknozy truskawki

Antraknoza truskawki najlepiej rozwija się w wysokiej temperaturze (24-25°C) i przy dużej wilgotności powietrza (optimum powyżej 90%). Truskawki w uprawie polowej są na nią szczególnie narażone, jeśli w pełni kwitnienia często występują opady atmosferyczne. Zarodniki konidialne rozprzestrzeniają się podczas deszczu. Do najsilniejszych infekcji dochodzi w miejscach obniżenia terenu. Natomiast pod osłonami grzybowi sprzyja słaba cyrkulacja powietrza.

Zapobieganie antraknozie truskawki

Choroby truskawek, w tym antraknozę, można ograniczyć przez różnorodne działania ochronne. Z kolei inne zabiegi mają na celu zwiększenie odporności rośliny na niekorzystne czynniki, m.in. patogeny. To zmniejsza potencjalne straty w przypadku porażenia patogenem.
  • do zakładania plantacji powinno się używać sadzonek zdrowych, kwalifikowanych, z pewnego źródła
  • warto wybierać odmiany odporne na antraknozę truskawki
  • upraw nie wolno zakładać na terenach podmokłych
  • należy regularnie zwalczać zachwaszczenie
  • choroby truskawek ogranicza ściółkowanie naturalnymi materiałami, np. mulczem lub słomą
  • porażone rośliny powinno się usuwać z plantacji
  • duże znaczenie ma dobrze zbilansowane nawożenie. Należy unikać dużych dawek azotu
  • do nawadniania warto używać linii kroplujących, co ogranicza pokrywanie roślin wodą

Zwalczanie interwencyjne antraknozy truskawki

Zabiegi chemiczne powinno się stosować regularnie co 7-10 dni, począwszy od fazy tuż przed kwitnieniem do okresu dojrzewania roślin. Oczywiście należy zwrócić uwagę na okresy karencji poszczególnych pestycydów. Optymalne jest również naprzemienne stosowanie środków ochrony, tj. wybieranie takich, które mają substancje aktywnie czynne należące do różnych grup. Dobrym rozwiązaniem jest także stosowanie preparatów zawierających więcej niż jedną substancję aktywnie czynną. Taka ochrona wpływa nie tylko bezpośrednio na skuteczność zabiegów, ale ogranicza ryzyko nabycia mechanizmów odpornościowych u patogenów.

Opryski na antraknozę truskawki 

Jednym z najskuteczniejszych preparatów na antraknozę truskawki jest Luna Sensation. Zawiera fluopyram (związek z grupy pirydynyloetylobenzamidów) oraz trifloksystrobinę (związek z grupy strobiluryn). Wspomagająco można używać Switch 33 WG (piraklostrobina i boskalid). Dobrą efektywnością odznacza się także Scorpion 325 SC (azoksystrobina, difenokonazol).

Antraknoza truskawki to groźna choroba grzybowa, gdyż powoduje nie tylko straty w plonie, ale prowadzi także do zamierania roślin. Dlatego walczy się z nią profilaktycznie. W przypadku wystąpienia kluczowy jest czas reakcji i dobór odpowiednich środków ochrony.
Skontaktuj się z nami! 
Potrzebujesz porady? Wypełnij formularz kontaktowy! Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. 
Dominika Strzempa
Dowiedz się więcej o chorobach roślin
Biała plamistość liści truskawki
Biała plamistość liści truskawki to choroba grzybowa wywołana przez Mycosphaerella fragariae. Głównie objawia się – jak wskazuje nazwa – występowaniem drobnych, jasnych plam, które z czasem zlewają się i mogą doprowadzić do zamierania liści.
Czerwona plamistość liści truskawki
Czerwona plamistość liści truskawki zalicza się do chorób groźnych pomimo pośredniego wpływu na plonowanie. Prowadzi do masowego zamierania liści, znacznego obniżenia procesów asymilacyjnych, a w konsekwencji zmniejszenia wysokości i jakości uzyskiwanych plonów.
Werticilioza truskawki
Werticilioza truskawki to odglebowa choroba grzybowa, która ma różne symptomy. Najbardziej typowy objaw to więdnięcie liści począwszy od najstarszych (niezależnie od wilgotności podłoża). Następnie dochodzi do ich brunatnienia i więdnięcia całej rośliny.